Nézzük, hogy mit kaphat 2800 forintért egy svájci frankban eladósodott magyar szurkoló 2010-ben! A dolog érdekessége, hogy a levélíró vérnyomása és az alpesi deviza árfolyamának alakulása között érdekes összefüggés figyelhető meg.
 
„A Svédországban elszenvedett vereség ellenére érdeklődve vártuk a magyar labdarúgó válogatott első hazai fellépését az új selejtezősorozatban. Az egyik IBUSZ irodában már a múlt héten megvásároltuk a jegyeket, az ügyintéző hölgy mondta, hogy a 2800 forintos jegyünkkel majdnem a felezővonallal egy magasságban fogunk ülni a meccsen. Ekkor a vérnyomásom szisztolé értéke még a 2008. júliusi svájci frank árfolyamot (145) sem érte el, nyugodt voltam.
 
Kedden elérkezett a mérkőzés napja, a találkozó fél kilenckor kezdődött. Hogy ne maradjunk le semmiről, már háromnegyed nyolckor elindultunk otthonról, kocsival nincs 10 percre tőlünk a Megyeri úti pálya. Egészséges drukk volt bennünk, de a vérnyomásunk még ekkor is jó 20 Hgmm-el elmaradt attól a szinttől, amin az átlagos magyar frankhiteles eladósodott (160).
 
Parkolás után csatlakoztunk a pálya felé hömpölygő tömeghez, amely az alig másfél méter széles főbejárati kapu előtt eléggé feltorlódott. Egyes becslések szerint ezrek vártak bebocsátásra. A tömeg szélén sikerült egy kicsit gyorsabban haladni, de a negyed óra alatt megtett 8-10 méter nem igazán nevezhető surranásnak. A vérnyomásunk a tömeg egyre nagyobb nyomására a 2008 őszén mért frankárfolyamhoz volt mérhető, pillanatok alatt szaladt fel előbb 170-re, majd 180-ra.
 
Elhangzott a kezdő sípszó és mi még mindig a kapun kívül voltunk, a vérnyomásunk ekkor a 2009 tavaszán mért CHF-szintet idézte (190-200). A tömeg eleinte azt skandálta, hogy „engedj be, engedj be”, majd egyre néhányan egyre csúnyábbakat kiabáltak (anyázás is volt benne). Megy a meccs, de nemsokára bejutunk.
 
Már majdnem mi következtünk, amikor néhány biztonsági embernél elszakadt a cérna (állítólag az a kérdés hozta ki belőlük az állatot, hogy „miért nem lehet a kapu másik szárnyát is kinyitni”) és az előttünk álló fiúk közül egyet-kettőt úgy leütöttek, hogy nem akartunk hinni a szemünknek. Hirtelen 5-6 biztonsági állt ökölbe szorított kézzel velünk szemben és azt ordították, hogy „vissza, vissza mindenki”, eközben egy gumibothoz hasonlító tárggyal ütötték az egyik srác fejét. Vérnyomás 2009. március (215).
 
 
15-20 másodperc múlva az öklök integető tenyérré változtak, nem túl megnyugtatóan jelezték, hogy „lassan lehet jönni”. A motozás leginkább egy gatyába-rázáshoz hasonlított, balkáni körülmények között bejutottunk a stadion területére. A tömeg a lelátók felé vette az irány, az őrök sorfalában sokan csak félve vetettek egy pillantást a kétajtós szekrények által ledarált vérző fejű 60 kilós gyerekre.
 
A vérnyomásunk az első sokk után csillapodni látszott, már az sem érdekelt, hogy az első 25 percről lemaradtunk. Akkor is volt egy „árfolyam-ugrás”, amikor megláttuk, hogy ez a közel fél óra elég volt a mögöttünk ülő kulturált társaságnak, hogy szotyival (buga, makuka - ki hogy ismeri) teleköpködjék a székünket. Az ügyintéző hölgynek üzenem, hogy rossz az ibuszban az illusztráció, mert nem a felezővonalnál, hanem a tizenhatosnál ültünk.
 
A második félidőben a kétgólos vezetés birtokában jobban megnyugodtunk, mint a frank, amikor 2009 közepétől 2010 elejéig a 180-as sáv környékén mozgott, aztán a moldávok szépítő gólja, majd egy-két veszélyes helyzet újra az egekbe repítette az „árfolyamot”.
 
Most, hogy ezt az indokolatlanul brutális szurkolóverést, a megfelelőnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető szervezést, valamint a felejthető meccset kiírtam magamból, a vérnyomásom is lecsillapodott. Most a svájci frankon a sor!”

 

Címkék: budapest ügyvéd botrány hülyeség korrupció válság idióta panaszkönyv szívás fizetés biztonsági szivatás őr késedelem portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr112279983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PopSzandokán 2010.09.08. 12:02:47

Nehogymás a inkál miatt dráguljon a svejcifrenk.

F@sznak kellett hitelt felvenni, f@sznak kellett focimeccsre menni. Ráadásul ilyen sz@r meccsre...én tudtam előre, hogy ez lesz, nem is mentem.

csokiájsz 2010.09.08. 12:59:55

fasznak kell ilyet mondani, hogy fasznak kellett hitelt felvenni.

aki ilyet mond annak aka.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.08. 13:25:06

@csokiájsz: Szerintem éppen hogy nagyon is jól tetted, hogy a hitelt svájci frankban vetted fel.

Nekem ugyanis mindegy, neked kell visszafizetni:)

dansun 2010.09.08. 13:36:47

...ez a svájcifrank mindenkinek az agyára megy, én ma ezt kaptam egy mániás ismerősömtől:

...lebukott egy terror szervezet, amely Svájban akart robbantgatni. Az elfogott tagok elmondása szerint, magyarországi frankhitelesek támogatták őket, hogy gyengítsék a svájci frankot! A fő médiákban ne keresd a hírt, a ***** nagytőke érdeke azt diktálja, hogy ne derüljön ki!

Gábor a Jobbszélső 2010.09.08. 15:08:06

a frankhiteleseknek lehetne már annyi eszük, hogy elkezdenek számolni. Nekem is van, és meg van az a határ, ahonnét nem szabad tovább fizetni. Veszni kell hagyni a lakást, mert egy albérlet sokkal olcsóbb, a maradékot lehet félretenni, és 10 áv múlva belőle saját lakást venni. Eddig aggódtam az árfolyam miatt, innét aggódjon a bank. Amíg kilakoltatási moratórium van, még albérletet sem kell keresni. ÉBRESZTŐ!

Gábor a Jobbszélső 2010.09.08. 15:10:41

hehe, most látom, emelni akarják az alapkamatot, hogy erősítsék a forintot. NNa, ha megteszik, azzal elkezdenek azokkal kibaszni, akik már forint hitelt vettek fel :-)

Globetrotter2014 2010.09.08. 17:25:48

@Gábor a Jobbszélső: nem azokkal nem baxnak ki mert nincs árfolyamkockázat. Felvetted, nagy klönbség nem lesz, legfeljebb évnyi kamatkülönbség egy fél évre, ha olyan rövid a kamatperiódus.

samot 2010.09.08. 20:06:14

Hitelt mindig csak az orszàg fizetöeszközébe veszünk fel,ahol élünk!Ehez még pénzügyi szakértelem se szükséges!Különben kiszolgàlltatott lesz a hitelfelvevö!Ez egy "rafinàlt"magyarnak se jutott eszébe?Most meg megy a siràs.

Globetrotter2014 2010.09.09. 09:56:28

@samot: képzeld, a rafinált magyar banknak viszont eszébe jutott hogy csak devizahitelt ad. Ilyennkor lenn egy normálkis országban dolga a pénzügyi vezetésnek, nagyrabecsült jegybankelnökünkkel az élen hogy a bankok körmére nézzen, és nem szvíességeket tegyen az ország kárára, hogy 6-8 év múlva elmondhassa, ők mennyire szakember komréány mert mennyi haverja ült bankok vezető állásaiban...

MártonFull 2010.10.12. 11:03:36

Hogy mik vannak, érdekes elgondolkodtató dolgokat írtok, nekem is van Frank alapú hitelem és igen nekem is kivan vele az a bizonyos...
Lehet én is hagyom veszni a házat, mert egyszerűen a stressz megemészt és az egész nem ér annyit hogy az egészségem rámenjen :S:S Inkább vigyék a házat és legrosszabb esetben valamilyen lakásvásárlási hitellel veszek egy új lakást vagy építek egyet persze ez a nagyon nagyon távoli terv egyenlőre a meglévővel kellene valamit csinálni :S Igazábol ez egy kis panel, tehát pont nem érdekel az sem ha elvesztem, mert egyébként is kertesbe szerettem volna költözni... Csak állandóan ezen aggódni egyszerűen az őrületbe kerget :S
Az meg hogy ez nyilván a bankoknak éri meg és ugyebár a bankok ha veszteség merülne fel mármint a veszteséget ugy értem, hogy a nyereségük csökenne akkor azt a csökkenést természetesen kire terhelik?? Hát ránk, és ki véd meg minket??, Természetesen senki sem, ez egy ilyen rendszer de aki ebbe belemegy annak ezt tudnia kell, a hitel sosem jó, a hitel csak sajnos sokszor egy szükséges megoldása egy anyagi problémának :S
Hiába nem szeretnénk felvenni, ha más nem ad pénzt ezt kell elfogadni és kész, az van igazán nagy bajban akinek nincs is háza vagy pont lakás célra vett fel hitelt és azt nem tudja fizetni mert ő bizony könnyen földönfutóvá válhat és az albérletet sem lehet csinálni egy életen át, az sem az igazi megoldás, hisz akkor is gyakorlatilag semmije sincs az adott embernek :S

zoldbeka55 2010.10.12. 13:24:01

Tudom, hogy rettenetes hiba a hitelfelvétel, de én sem tehetek mást pont most fogom meglépni. Csak reménykedem, hogy a sok rossz közül sikerül a legelőnyösebbet kifognom, sajnos pont itt jön az, hogy sokan a hirtelen döntéskényszer miatt hibásan cselekednek és hatalmas bajba kerülnek. Szerintem az inkorrekt hitelajánlatokat likvidálnia kéne valahogy az államnak. Bár fogalmam sincs ez mennyire lehetséges.

MártonFull 2010.10.15. 10:47:47

@zoldbeka55: Természetesen ez lehetetlen, az uzsora ellen van törvény, de sajnos ezeket is ki lehet játszani... Például ment a tv-ben a Provident-nek a reklámja meg megy most is ami gyorskölcsön mindenféle fedezet nélkül, ha jól megnézed a reklámot a kamat nagyobb mint 100% igaz csak kis összegeket adnak azt hiszem 1-200 ezret maximum, hát ez mi akkor ha nem uzsora? és ez is legális ez ellen sem tudnak mit tenni, akkor még az előnytelen hitelekkel, úgy vannak vele hogy mindenkinek legyen meg a magához való esze és ne vegyen fel olyat amit nem tud fizetni összességében igaza is van, csak mikor megtévesztik az embert meg az apró betű, meg elhallgatnak infókat meg stb. :S

zoldbeka55 2010.10.15. 14:08:28

@MártonFull: Pont ez a bajom nekem is, hogy ha bemegyek a bankba, akkor mondhatnak nekem bármit, a felét úgysem érti az ember, hacsak nem pénzügyi szakember, aztán egy aláírással elintézheti magát anyagilag egy életre...
Nagyon jó volna, ha a hitelszerződésekben lenne egy táblázat ami a futamidő végéig minden havi törlesztést, minden felmerülő költséget, minden kamatot tételesen felsorol, mellette pedig a lehetséges változásokat, illetve azok bekövetkezésének okait.

notnever 2010.10.18. 10:18:41

Lassan azt kell mondanom nem lenne hülyeség gimnáziumba kötelezővé tenni a pénzügyi alapismereteket, mondjuk etika helyett :) Mert rengeteg embert sikerül behúzni a csőbe és ugye mondani sem kell, hogy nem a legtehetősebb magánszemélyeket és cégeket érinti. A magyar futballhelyzet meg tökéletesen szimbolizálja hogy milyen válságos helyzetben van a kis országunk. Az embereket szem rebbenés nélkül átverik a bankok. És én nem tartom magam buta embernek, vettem fel hitelt és rendesen megfizettem az árát. Annyi pozitívum volt benne, hogy a kamat szó szerint tanulópénz volt :) Soha többé hitel adja az ég:P

zoldbeka55 2010.10.18. 13:14:35

@samot: Azért komoly kamatelőnyt lehetett elérni egy időben a devizahiteleken, de tulajdonképpen már hitelfelvétel kérdésében tárgytalan a dolog, mert nem adnak már devizahitelt, felfüggesztették őket, ha jól tudom.

@notnever: Mivel szívtad meg? Mire kell figyelni? Nem győzök kérdezősködni, hogy a különböző hibákat elkerüljem. Csak nem könnyű, mert a net kivételével másra nem nagyon támaszkodhatok, a hitelértékesítők teletömik a fejemet amivel nem szégyellik, ismerősöm meg nincs, aki ilyenben járatos, némely szerződés pedig a legedzettebb pénzügyeseket is megizzasztja szerintem értelmezés terén.
Neked melyik banknál van hiteled? Én, amit legutóbb néztem és egész jónak tűnt az a BB-os Egyenlítő, a kalkulátorral legalábbis az eddigi keresgélésemben felmerülő többi bankhoz képest elég kedvező összegek jöttek ki. Erről van vmi infoja/tapasztalata vkinek? Ez hogy lehet? Trükköznek vagy mi?

evanagy 2010.10.22. 10:09:23

Bizony nekem se volt se kutyám se macskám, akkor még az internet világában sem voltam akkora mágus és én is belenyúltam a hitel darázsfészkébe. Sajnos azóta is nyögöm és rettenetesen megnehezíti az életemet. Annyit tudok tanácsolni, hogy minden ajánlatnak nagyon alaposan járj utána, esetleg kérd ki egy független tanácsadó cég véleményét, igaz, hogy az is pénzedbe kerül de megspórolod azt az elvesztegetett pénzt amit egy rossz konstrukció választásakor fizetnél. Vannak a neten hitelkalkulátorok is azokat talán könnyebb értelmezni. Sajnos mindenképpen rá fogsz fizetni, legalábbis ahogy a mostani gazdasági helyzet áll, de remélem nem olyan elkeserítő módon mint én.

Alices 2010.10.22. 12:45:42

Ilyen árkalkulátorok engem is érdekelnének. Ezek mennyire megbízhatók? Mitől függ ez, hogy milyen kamattal kapom meg a hitelt. Gondolok itt arra, hogy pl az is változtathat a kamat nagyságán, hogy mondjuk mennyi a havi jövedelmem, vagy van egy fix kamat amit mindenkinek kell fizetni?

Barnamedve84 2010.10.27. 10:00:46

Alices, jobb ha odafigyelsz arra, hogy betűről betűre elolvasol minden szerződést, és meggyőződsz arról, hogy ha marslakók szállják meg a földet és az űrpénz a technikai elmaradottságunk miatt mélybe löki a forintot, ami miatt a jegybank csak irtózatos kamatemeléssel tud kompenzálni, Te még akkor se fizess többet. Csak kőbevésett szerződést írj alá, ami garantálja, hogy 1000 év múlva is ugyanazok lesznek a feltételek, és az akkori banktörténészek majd érdeklődve vizsgálják, ha fellelik a dokumentumot. Én egy remek svájci-kátyúba szaladtam bele, ennél az albérlet is jobb lett volna, annak a díja nem nő ilyen mértékben... Na de úgy általában, meg főleg, ha nem tudsz meggyőződni a fentebbiekről, inkább gondold meg mégegyszer, aztán még tízszer, hogy érdemes-e hitelbe szaladnod, addig meg lottózz szorgalmasan, hátha megszán a szerencse és meghozza helyetted a döntést ;)

Vampira99 2010.10.27. 11:51:22

@Alices:
Ez engem is érdekelne, mert nekem van már meglévő hitelem.
Bankot próbálok váltani, eddig nekem is a BB tűnik kedvezőbbnek, ha már szóba került.
Most fordulok majd tanácsadóhoz, valami függetlenhez.
Majd meglátom mit javasolnak, bár eléggé elfogult vagyok ilyen téren, most érzem először úgy hogy nem lehetek önfejű.
Sok sikert!

mámorka 2010.10.27. 12:22:45

A BB-nál több jó konstrukció is van érdemes ott tájékozódnod. Én is gondolkozom azon, hogy kiváltsam valahogy a régebben felvett frankhitelemet, ha esetleg meg tudsz valamit, érdekelnének a tapasztalataid.

Canda12 2010.10.27. 14:07:50

Én most gondolkozom azon, hogy szeretnék felvenni hitelt. Kíváncsi lettem volna véleményekre a bankokkal kapcsolatban. Szerintem nincs olyan nagy különbség bank és bank között. Lassan inkább mások véleményére adnék. A bakok mindig csak kertelnek, és nem mondanak igazat. Vagy az apró betűs rész apró betűs részében tüntetnek fel valami fontos dolgot. Komolyan mondom, mint ha már ez lenne a taktikájuk...
Inkább adok ebben a kérdésben most olyan emberek véleményére, akik maguk is hitellel rendelkeznek és azt mondják hogy ez, vagy az a bank jó.
Akkor a Budapest elvileg megbízható?

Bodrisa 2010.10.29. 09:54:33

@Trackid: Elvileg a BB-nál
Nyitni kell folyószámlát és az mellé kerül a meglévő hiteled.
és a kettő különbsége után fizetsz, a kalkulátorral ki tudod számolni.
Szerintem megbízható, csak kérdés, hogy mekkora összegnél éri meg ez az egész procedúra ami a váltásnál van, mert gondolom a másik banknak nem érdeke, hogy ne nála fizesd ki amit felvettél :P

zoldbeka55 2010.10.29. 13:28:31

@Bodrisa: De hogy van ez, hogy a különbsége után? Azután lesz kamat vagy hogy kell ezt érteni? És akkor ha nagyon sok pénzem lenne bent, nem is kéne kamatot fizetni? (Nem mintha ez a veszély fenyegetne, csak ha esetleg nyernék a lottón, nem szívesen költeném kamatfizetésre :P) Azt mondjuk nem tudom, hogy a megbízható alatt mit értetek, azért egy banknak illik megbízhatónak lenni... Vagy ez arra utal,hogy nem ver át? Miből gondolod, van vele tapasztalatod? Köszi a választ előre is! :)

mámorka 2010.11.03. 09:58:38

@zoldbeka55: Ha nyernél a lottón akkor kisujjból kifizeted a hitelt békuci.
Nem értem mit nem lehet ezen érteni. Annyi a lényeg, hogy gyűjtöd a megtakarítósodat egy számlán a hitel mellett amire a BB ad egy jó kamatot, és ahogy a megtakarításod nő egyre nagyobb összeget kamatozik, ezáltal minél hamarabb le lehet tudni a felvett hitelt. Egy bank meg úgy ver át, ha hagyod magad. Nem az a céljuk mindenáron, hogy megszívassanak de ha nem olvasod el figyelmesen a dolgokat kétszer is, meg nem nézel utána akkor magadat szívatod meg.

mufin34 2010.11.03. 11:18:53

@mámorka:
Inkább azt mondanám, hogy egy bank úgy ver át, ahogy akar :)
Ez a BB hitel is csak arra való, hogy gyorsabban folyjon be hozzájuk a pénz, semmi másra, az össze többi csak átverés.

MártonFull 2010.11.03. 13:13:12

Azért ez egy elég erős túlzás... Szerintem nem csak azért van, természetesen nekik is megéri ez a hitel tehát azért is találták ki hogy nekik jó legyen, de itt nem is azt az oldalát kell nézni hogy nekik megéri-e meg hogy ők mennyit kaszálnak rajtad, hanem hogy effektive te mennyit fizetsz be nekik! Ez a lényeg, mert hiába keresnek ők rajtad időarányosan többet mint egy sima hitel esetében ha neked még ez így is olcsóbb mint egy másik alternatíva akkor meg miről beszélünk?? tehát ha a Te tőkédet nem tudod úgy forgatni mint a Bank ezért Neki több nagyobb hasznot hoz, akkor meg miért ne? AZaz ha nekik jobban megéri forgatni a te álló pénzed mint amennyit te tudnál rajta kamatoztatni akkor miért ne?

horimali 2010.11.04. 09:55:09

Jó a cikk, nagyon jók a hasonlatok. Egybknt kitérve, ami a meccsen kívül történt (beléptetés)az felháborító, de leginkább az, ahogy az Mlsz lerendezte ezt az egészet, akik kint ragadtak kaptak egy ingyen jegyet a kövi, San Marino elleni meccsre.bravó!
Mondjuk a fiúk kitettek magukért a 8-0val, nem rajtuk múlt a kárpótlás...
Hitelesek élete se túl egyszerű manapság, főleg, akik frank alapú hitelt vettek fel, a törlesztő részlet, akár a többszörösére is nőhet, aztán még most is nehéz megjósolni mennyi ideig marad stabil a forint v megint jön ellene egy támadás. Szóval csak óvatosan a hitelekkel csak forint alapon. Egybknt ez az új egyenlítő hitel nem tűnik túl rossznak, bár ha jól láttam csak annak éri meg, akinek van havi félretett pénze a felvett hitel mellett. Manapság ez nem igazán könnyű.

csöpi1 2010.11.04. 11:19:03

hát a hitel szerintem sehogy sem éri meg, akárhogy nézzük a dolgot, már persze visszaforgatás után már más kérdés, de itt egy megkérdőjelezhető szintű kamat mellett nem biztos, hogy ezt választanám, még akkor se, ha ezzel jóval lerövidül a törlesztés ideje.

Karacsin 2010.11.04. 14:01:58

Svácji frank mélyrepüléséről sokat lehetne beszélni, nomeg arról is, hogy megéri-e most befektetni, esetleg ilyen típusú hitelt felvenni. Én peches vagyok, mert hitelt fizetek így is, korábban felvett lakáshitelt, ráadásul svájci. Nagy erőkkel keresem a megoldást, mivel igen kellemetlenek most a költségei a törlesztésemnek.
süti beállítások módosítása