A napokban levelet kaptak az OTP Csoporthoz tartozó Merkantil Bank autóhiteles ügyfelei, melyben a megemelkedett kamat- és árfolyam-különbözet könnyebb törleszthetősége és a havi törlesztések tervezhetőbbé tétele érdekében szerződésmódosítási lehetőséget kínál a társaság. Az ajánlat azonban csomagban érkezik, az a frankhiteles például, aki aláírja a módosítást, a kiszámíthatóbb részlet mellé több mint két százalékpontos kamatemelést is kap.

Azok az ügyfelek, akik a forintban fix törlesztőjük mellé eddig negyedévente kaptak kamat- és árfolyam-elszámolást, a módosítás értelmében áttérhetnek a havi elszámolásra, ami a keletkező plusz teher jobb eloszlását biztosítaná.

Számszerűsítve az eredeti szerződés szerint az utóbbi negyedévben ez azt jelentette, hogy például két 25 ezer forintos részletet egy 36 ezer forintos követ a magas CHF-árfolyam miatt. Akinek ez megterhelő, az március végéig díjmentes szerződésmódosítással (utána a fennálló tőketartozás 1%-áért, minimum 7 ezer, maximum 12 ezer forintért) kérheti a havi elszámolást.

Az értesítő azonban tartalmaz egy vastagon szedett figyelmeztetést is: Amennyiben igénybe kívánja venni a módosítást, úgy az árfolyam- és kamatkülönbözet számítása a jelenleg hatályos Általános Szerződési Feltételekkel (ÁSZF) összhangban változik. "Az ÁSZF változása a törlesztőrészlet-különbözet emelkedését eredményezheti!"

Számításaink szerint a valamivel több, mint két százalékpontos kamatemelés azzal jár, hogy a 25 ezer forintos részlet mellé minden hátralévő hónapban legalább 3 ezer forintos kamatkülönbözet társul és ezen felül kell még megfizetni az árfolyam-emelkedésből adódó különbözetet is (a fenti példa szerint közel havi 4 ezer forint volt az elmúlt negyedévben).

Felhívtuk a társaság ügyfélszolgálatát, ahol elmondták, hogy "akinek nem okoz nehézséget a negyedéves elszámolás, annak nem éri meg módosítani".

Aki nem változtat, az a következő negyedévben változatlan feltételek esetén 86 ezer forintot törlesztene, aki módosít, attól összesen körülbelül 96 ezret vonna a társaság. Megéri könnyíteni?

Címkék: autó bank hitel otp kamat ügyintéző portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr812589770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PopSzandokán 2011.01.17. 11:39:19

Minek az ilyennek autó...úgyis drága a benzin... biztos ilyen luxusautó!
Jóvilágvan a hiteleket meg vesszük felfele összevissza, nyakrafőre.

sish 2011.01.17. 12:02:44

Hál' istennek már lejárt náluk a hitelem, de ugyanilyen ajánlatot tettek nekem a futamidő alatt 2x is. A negyedéves kamatkülönbözet számlából lett +havi 8-10 ezer a 32,5 ezres törlesztő mellé. Az 528 ezres maradványértékből a futamidő végén lett 740 ezer. Mi lett volna, ha nem módosítok? Érdekes...

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.01.17. 12:16:57

Óóó, nemcsak ők képesek gazságokra! Épp a napokban jött a CIB-es meglepetésem. Az is fincsi!

oltonyosrabszolga.freeblog.hu/archives/2011/01/14/Fel_a_kezekkel_Ugyfelrablas/

dan72 2011.01.17. 12:39:04

Nekem is van Merkantil hitelem. A válság elején is probálkoztak - akkoriban fix havi díj + végtelenségbenyúló időtartamot ajánlattak. Cserében a Libor helyett egy olyan bázis kamatlábra kellett volna áttérni, amit ők önkényesen határoznak meg "saját forrásköltségei alapján" (=amennyit akarnak). A mostani "könnyítés" arról szólna, hogy ahelyett, hogy negyedévente kellene elszámolni az árfolyakülönbözettel, beépítenék a havi részletbe. (+ a fent említett kamatváltozás, természetesen)

Egyiket sem írtam alá. Azt a kockázatot, amit a szerződés megkötésekor vállaltam, továbbra is vállalom - ők is tegyék meg ugyanazt.

Egyébként az történt, szerintem, hogy vizonylag korrekt, Libor-hoz kötött szerződéseket kötöttek annó. Most a CHF kamat (Libor - amit nem a Merkantil Bank határoz meg) renkivül alacsony, de az eredeti szerződés szerint azt kell követniük. Így gyakorlatilag csak az árfolyamkülönbözetből keresnek az ügyletken. Most ráadásul valószínűleg azt is kénytelenek lesznek középárfolyamon elzámolni. Aki az eredeti szerződéseket megfogalmazta, azt biztos régen kirugták... Ilyen módosítást ne írja alá senki - így probálják jóvátenni az ő "hibáját".

avram iancu 2011.01.17. 13:31:33

@dan72: ezt a fix díj + végtelenségbe nyúló futamidő a Raiffeisen (Röfi) is el akarta játszani kb. másfél évvel ezelőtt. Nem minősítem nyilvánosan a próbálkozásukat.

VinszentVega 2011.01.17. 13:33:28

Pontosan ilyen hitelem jár le áprilisban. Decemberben nekem is kiküldték a levelet. Átolvastam aztán kib@sztam a kukába. Még ha kedvezőek is lettek volna a feltételek, akkor sem írtam volna alá, 3 hónappal a szerződés lejárta előtt. Menjenek a pics@ba, miért most küldték ki, miért nem 2 évvel ezelőtt?

anett2011 2011.01.17. 13:39:36

Szerintem ez a próbálkozás részükről teljesen rendben van, főleg, hogy le is van írva, hogy kamatemeléssel járhat. Egyébként a merkantil-os autóhitel nagyon korrekt (a LIBOR miatt). Azt nehezen tudom felfogni egyébként, hogy ha valaki havonta ki tudja fizetni, akkor 3 havonta miért nem. Egyszerűen ki lehet számolni, hogy kb mennyi lehet az egyhavi különbözet, félreteszi, legfeljebb majd megörül, hogy megmarad a pénze, ha esetleg túlkalkulálta.

Avatar 2011.01.17. 13:40:37

Hitelt nem muszáj felvenni, ha már van, nem muszáj szerződést módosítani még rosszabbra.
A banknak meg valamiből ki kell termelnie a profit-elvárás mellett (bár állítólag tavaly papíron veszteséget könyvelt el a bankszektor) az extraadót is. Honnan máshonnan szedhetnék be a pénzt, mint az ügyfelektől? Sajnos ilyen a "csípés sorrend", akárhová csíp a kormány, az utolsó csípést a fogyasztók érzik a bőrükön.
A hitelesnek megemelik a kamatát, a többinek meg a számlavezetési díját...
Csak az nem szív, akinek nincs bank-ügye. De legalább a gonosz bankokat hibáztatják majd a zemberek a sanyargatásért, nem a kormányt, akitől a mostani csipkedés indult.

Kivancsi 2011.01.17. 14:08:02

@Avatar: Aki magyarorszag akarmilyen kapcsolatot is letesit egy bankkal...
nos az csak sziv...

Ha hitele van akkor azert, ha megtakaritasat bizza a bankra akkor meg azert...

- kezpenz felveteli jutalek,
- penzvaltasi jutalek..

szoval minden utan mindennel csak szivatnak...
azaz fizetned kell!!
olyanokert is amit 500km-rel arabb meg csak nem is ismernek.. :):)

Avatar 2011.01.17. 14:27:29

@Kivancsi: Azért a bankbetét elég kényelmes dolog... Az embernek semmit se kell csinálnia, csak berakja 0 kockázatra, mint a párnahuzatba, mégis elvárja, hogy a bank több pénzt adjon vissza, mint amennyit ő betett...
De amikor kölcsön kérünk a banktól, akkor már felháborodunk, hogy kamatot is kell pengetni, sőt, hogy egyáltalán vissza kell fizetni...
Közben a bank meg tartson fenn fiókhálózatot, ATM-eket, telefonos ügyfélszolgálatot, back-office-t, számítógép központot, alternatív helyszínt, stb...

Kivancsi 2011.01.17. 14:34:44

@Avatar: no ezaz!!!
nem hogy tobbet adna vissza hanem kevesebbet!!!
Szoval adok a kezedbe 5000eu-t, hogy hasznald gyarapitsd sajat kedvedre!!
1 honap mulva visszaadsz a kezembe 4950eu-t..
Nos ezt, hogy hivjak??

azonnal szaladok a rendorsegre hogy elloptad, elsikkasztottad a radbizott penzt!!

Bankok mit csinalnak?

Ezt a lopast atverest elneveztek: kondicios listanak!!

pl raffi, OTP.. stb..

nos ilyen normalis oszagban, epeszu bankban:

- NEM fordulhat elo!!!

Csak Magyarorszagon!!!

Kivancsi 2011.01.17. 14:39:20

@Avatar: Nem kell fentartania...

vagyen fel 10ezer rabszolgat meg 10millio kockas fuzetet aztan irogassak!!

nehogy mar a bank magyarazza meg, hogy az en erdekem meg az en koltsem hogy neki ATM -t, telefonos ugyfelszolgalatot, back-office-t, számítógép központot, alternatív helyszínt stb stb-t kell tartania..
:):):)

Ez mind a bank kenyelmet IS es koltseghatekonysagat IS javitja!!!

Avatar 2011.01.17. 15:02:06

@Kivancsi: Már az őrzésnek is vannak költségei... :) Ha nem tetszik a kondíciós lista, akkor rakd a pénzed a hasitasiba, az nem kér kódot, nem von le jutalékot...
Vagy add kölcsön a vállalkozó haverodnak, és csodálkozz, hogy minden alkalommal, amikor visszakérnéd épp ő is meg lesz szorulva és haladékot kér...
A rabszolgák meg a kockás füzetek többe kerülnének, mint az informatikai rendszerek, annak az árát is az ügyfelekkel fizettetnék meg. Ehhez képest spórol neked a bank a hatékonyabb megoldásokkal.
Majd ha itthon is többmilliós megtakarítást pihentet az átlagügyfél a bankszámláján, akkor a hazai bankok is képesek lesznek a pénz kezeléséből olyan hasznot elérni, hogy nem számolgatnak tranzakciós díjakat. De azok árát akkor is beszedik, csak épp a kamatmarzsban bújtatják el.

Kivancsi 2011.01.17. 15:14:00

@Avatar: Ugylatom vmi bank altal jol megfizetett alkalmazotnak szeretnem a tisztesseges utat megmutatni...

Feladom..
sajnos ez nem megy..
:):):)

Nem csak te gondolod igy hanem az egesz orszag es bennem meg meg tobb szazmillio emberben van a hiba :(:(

Mert magyarorszagon nincs
- megtakaritas?
- kamatmarzs?

Csak koltseg?
Azert voltak keleteuropaban a valsag ellenere is extra-nyeresegesseg a bankok :):):)

mig Viki-kiraly rendbe nem szedte oket....

No persze, beszelj hulyeseget.. tudod mit fizess a rabloknak...

En meg ott tartom/oriztetem/fialtatom a penzem ahol nem vernek at :):):)

Avatar 2011.01.17. 16:12:10

@Kivancsi:
"Azert voltak keleteuropaban a valsag ellenere is extra-nyeresegesseg a bankok :):):)
mig Viki-kiraly rendbe nem szedte oket.... "

Hát igen, ha egy vállalkozás nyereségesen képes működni, az megérdemli, hogy valaki pofánverje némi extraadóval, lehetőleg visszamenőleges hatállyal...
Tényleg milyen kár, hogy a mi bankjaink nem jutottak csődközeli állapotba! Pedig milyen jó lett volna!
A gonosz olajcégek is megérdemlik, az extra adókat, mert olyan pofátlanul drágán adják a benzint... Aztán meg csodálkozunk, hogy ezt is beépítik a benzin árába és még tovább drágul...

"En meg ott tartom/oriztetem/fialtatom a penzem ahol nem vernek at :):):)"

Pont ezt mondom én is. Senki nem kényszerítette az embereket, hogy bankokban tartsák a megtakarításaikat, vagy onnan vegyenek fel hiteleket. Ott kényelmesen lehet intézni ezeket az ügyeket, de vannak más alternatívák is, csak többnyire a bankoknál kockázatosabbak, vagy több utánajárást igényelnek.

C5 II 2011.01.17. 19:40:05

@Avatar: Elárulnád mivel foglalkozol?

Mellesleg kár volt már az első hozzászólásodban belekeverni a mostani kormányt mert ahogy dan72 már leírta, 2 évvel ezelőtt PONTOSAN ugyanezzel próbálkozott már egyszer a Merkantil. Kik is voltak akkor kormányon? Ha már belekevered! Szegény bankok...mindjárt sírok. Az meg, hogy egy vállalkozással hasonlítod össze őket szánalmas...
süti beállítások módosítása