Halál a vámra!

 2009.03.24. 15:57

Elég gyakran vásárolok az eBay-ről, meg innen-onnan az internetről, ennek ellenére ráfutottam egy hülye hibára, aminek következtében lehetőségem nyílt megtekinteni a Magyar Posta logisztikai központját, meg a hozzá tartozó 14. számú Vámhivatalt. Többet nem szeretném.
 
Történt ugyanis, hogy csomagot rendeltem Angliából, dörzsöltem is a tenyerem, milyen jó vásárt csináltam. Csakhogy a termék nem a szigetországból érkezett, hanem Indiából (angol e-boltoknál ez simán előfordul, csak én nem kérdeztem rá) és mint ilyen, rögtön vámköteles termékké lett.
 
Az egy dolog, hogy nem érkezett meg a csomag időben, de még értesítést sem kaptam róla, hogy hol dekkol az áru. Néhány telefonnal később végül kiderítettem, hogy bizony a vámraktárban van és hogy tényleg küldtek róla értesítőt, már két hete meg kellett volna kapnom. Én nem kaptam, de tény, hogy nálunk a postás hetente körülbelül kétszer jár, teljesen kaotikusan, az ajánlott levelekről például vagy nem kapok értesítőt, vagy simán bedobja őket a postaládába. A kedves kollégát innen is csókoltatom, de ez egy más történet.
 
Szóval beballagtam az Orczy térre, hogy megszerezzem a csomagomat. Zárás előtt tíz perccel érkeztem, még örültem is, hogy nem kell sorba állnom. Arra azonban nem számítottam, hogy egy sima kis csomag vámolása ennyire macerás is lehet. (Pedig készültem, még a pakett raktári számát is elárulta nekem egy hölgy a telefonba, hogy ne kelljen annyit keresgélni.) Az első ablaknál kaptam néhány papírt (becsekkolás), azokkal átvándoroltam a vámtiszthez, aki kiszámolta nekem, mennyi is az annyi (vámügyintézés). Újabb papírok. Vissza az előző szobába egy másik hölgyhöz, aki a maréknyi papíromat láttamozta (ellenőrzés) elvette, lecserélte más papírokra, majd átküldött egy negyedik munkatárshoz, akinél végre kifizethettem a vámot, meg az ügyintézés költségeit és végre megkaptam a csomagomat (fizetés, kiadás), egyben büszke tulajdonosa lettem egy rakás átvételi elismervénynek és számlának.
 
Az egész procedúra körülbelül negyed órát vett igénybe úgy, hogy senki nem állt előttem és egy percet nem kellett várakoznom sehol. Mindenki tette a dolgát és így is negyed óra kellett egy aprócska csomag ügyintézésére. Úgy éreztem magam, mint aki egy rossz utópiába csöppent, mintha visszamentem volna húsz évet az időben, ahol a hatékonyság ismeretlen fogalom volt, a lényeg, ha papíron egy csomó embert foglalkoztasson a cég. A végső döbbenet azonban csak ezután jött: kaptam egy cetlit a nevemmel, meg hogy 1 csomagot kivihetek. Adjam le a portán. Amikor a portás meglátta, nevetve kérdezte, hogy akkor most félcédulás lettem? Üzenem: nem csak én, de mi mind, akik hagyják, hogy ilyen formában működhessen egy állami cég.

További szivatós történeteket várunk a blog@penzcentrum.hu e-mail címre.

Címkék: posta vám

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr21022654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

von Hauser 2009.03.25. 10:36:50

Igen, ennyi kell. Még jó, hogy csak négy...A bürokrácia, mint a rák, burjánzik. Egy borítéknyitó ember, egy bélyegnyálazó, egy kávéfőző. És mint öntudatos közalkalmazott, a 13 havi juttatás "jár". De mindenképpen ott kell tartani őket, mert állami zsoldban eltöltött 4-5 év után sajnos minden másra használhatatlanok, így csak munkanélküli lenne belőlük.

2009.03.25. 10:53:05

15 perc alatt megvolt? Gyorsak voltak. De komolyan.
Nem követeltek új számlát, amit csak a feladó állíthat ki és küldhet meg, amin más végösszeg, máshogy van feltüntetve a darabszám, máshogy az áru megnevezése, mint volt a régin? Nem kértek Tőled hivatalos fordítást a számláról esetleg a valutanem átváltásához valami nyilatkozatot?
Ja, és a vicc az, hogy pont AZÉRT volt ilyen gyors, mert a Magyar Posta hozta be, a nagy futárcégek, mint amilyen az enyém is, valóban napi szinten szívnak a vámmal. Szegény ügyfél azt hiszi, ha kifizeti a drágább fuvart, akkor gyorsabb lesz a szolgáltatás, ami igaz is magára a szállításra, de sajnos, valahogy a vámmal a Posta jobban boldogul, mint a DHL-UPS-Fedex-TNT együtt....

gelsystem 2009.03.25. 11:00:29

üdvözöllek a balkánon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
én is végigjártam már számtalanszor:(:(:(:(
viszont még valamire felhívnám a figyelmedet:
én akárhányszor személyesen mentem a csomagért, a redvás-kocsog-posta mindig kiszámlázott plusszba mégegy csomag- kézbesítési díjat -és persze a tértivevényes sosemkaptammeglevél értesítőjét is- annak ellenére, hogy a vásárláskor kifizettem a postaköltséget, és a címzett én vagyok LAKCÍMMEL!!!!!!
SÜNT NEKIK
asszem nem vagyok egy sikeres ember:(

Nyomek 2009.03.25. 11:13:49

Emberek, hogy felejtünk...

2004. május 01. Ekkor léptünk be az EU-ba. Amiugye VÁMuniót (is) jelent. Azelőtt minden termékkel vámoltatni kellett. Egyébként az Orczy téri átvétel rohadtul problémamentes (komolyan!!), mert, ha egy másik városból át kellene szállíttatni a vámolás helyéről (azaz pl Debrecenbe érkezett volna csomag, amit Bp-en vámkezelnek), akkor még az egészet meg kell dobni egy vámügynöki díjjal is. Ez azért kell, hogy a csomag isten bizony vámkezelve lesz. (ha mégsem, akkor a vámügynökséggel fizettetik meg a vámot)
És a kisebb forgalom miatt "baksist" sem kértek a vámosok, mint a fénykorukban.

Szóval:
1.: Gyorsan felejtünk
2.: A 15 perccel kurvára jól jártál!
3.: Nem fizettél kenőpénzt.
4.: Nem fizettél Sped. díjat.
5.: Ízelítőt kaptál, hogy milyen is lehetett az a régi, EU-n kívüli rendszer.
6.: Most már elképzelheted, hogy milyen is a jelenlegi bürokrácia, ami nemhogy 2004-től, de 1990-től változatlan fényében pompázik!!!

jojorepo 2009.03.25. 11:14:00

Én annyira naív voltam (nem egyszer), hogy mertem a tengerentúlról rendelni. Szimpla póló aka t-shirt, 2-3 db-okat. Ha most visszaszámolok sztem 3-szor vagy 4-szer volt olyan, hogy a rendelésem eltünt. Mivel nem volt más lehetőség az oldalakon csak az,hogy occsó vagy rohadtdrága a szállítási költség, nyílván a 25 dollárosat választottam a 125 helyett. Lehet, hogy ez volt a baj. De amikor nem jött a cucc és felhívtam a Postát, kiderült, hogy levélként lett feladva, ergo nincs semilyen fuvarszáma, csak a jóisten tudja merre járnak. Volt olyan is, hogy 3 hónappal később bepróbáltam egy telefont a csepeli központnál, ahova beszaladnak egy bizonyos régió csomagjai külföldről és láss csodát: Pont akkor indult el a postás a csomagommal. De ez egyszer volt. Volt, hogy kijöttek házhoz a Postától ketten, miután panaszlevelet írtam. Annyit tudtak csak mondani, hogy vszínű ellopták menet közben...nálunk...merthogy szoktak ilyet csinálni...nálunk...Magyarországon. Gondolom ezért van az, hogy egyre több helyen szedik le Hungárit a célállomások listájáról. De legalább egy két postás örül az új pólónak.

ekkoraszart 2009.03.25. 11:23:38

Ekkora problémát, hogy negyed órába került amíg megkaptad a csomagodat! Hát tényleg nem irigyellek, hogy ilyen gondjaid vannak. És az is felháborító, hogy a postai dolgozó nem ért a vámügyintézéshez és ezért külön vámost kell alkalmazni. Hát ez tényleg balkán!
Én is gyakran vásárolok külföldről de eddig még semmi problémám nem volt a csomagokkal. Igaz én vásárlás előtt mindíg megnézem, hogy mit és honnan veszek és nem utólag lepődök meg, hogy vámot kell fizetnem.
Ha ennyire sokallod azt a negyed órát akkor legközelebb nyugodtan kérdezd meg telefonon, hogy hogyan kaphatod meg a csomagodat anélkül, hogy be kelljen menned érte, és meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerűen el lehet intézni.

ekkoraszart 2009.03.25. 11:33:55

@jojorepo: Ahhoz, hogy egyre több helyről nem szállítanak hozzánk igen nagyban hozzájárul az rengeteg tróger sz@rrágó senkiházi aki miután megkapta a csomagot azon nyomban meg is reklamálja, hogy nem jött meg és visszakéri a vételárat, vagy elküldeti újra a csomagot.

Rá Dios 2009.03.25. 11:37:19

...és akkor még csak meg sem említetted, hogy - teljes nevén - a Magyar Posta Központi Kicserélő Hivatalában jártál.
Én ezért a "kicserélésért" szeretek odajárni! :-)

jojorepo 2009.03.25. 11:40:20

@ekkoraszart: Reklamáltam én is de csak sajnálkoztak. Én nem a pénzemet akartam vissza, hanem az igazságot. Hogy vágják le a kezét annak aki lenyúlta a cuccomat!

2009.03.25. 11:41:50

Én is végigálltam ezt a dolgot a Hugommal de egyszerűen nem hittem a szememnek. Az egészben az a vicc hogy az 5-ös és 6-ös ablak között ami között ingázni kell, kb van 3 méter?
Tehát ha a 2 ügyintéző haragban lenne simán tudnák köpködni egymást.


@ekkoraszart:
Nem az a probléma te nagyon agytalan hogy 15 percig tartott, mert az a jó fele a dolognak. A gáz az az hogy ha 30 emberes sor van ott akkor is 3x kell sorbaállnod, és 3 embert fizetnek azért amit 1 ablaknál 1 embernél el lehetne intézni.
Ez a probléma!
És mégcsak a vámfizetés sem zavarta, sőt azzal se baszakodj hogy miért nem tudtad hogy honnan veszed! Ő tudta hogy Angliából veszi, csak nem számított rá hogy Indiából jön. Miért nem tanulsz meg olvasni mielőt írni kezdessz? Te igazi hülyegyerek verseny I. helyezett!!

newdawn 2009.03.25. 11:42:27

Már nem azért, de a cikk írója úgy kezdi, hogy gyakran vásárol eBayről. Aki már valaha is vett valamit eBay-en és van annyi agya, hogy mielőtt ész nélküli pénzszórásba kezd az interneten, megnézi, hogy mennyibe fáj míg az ajtóig ér a csomag - mert bizony egy póló nem 9.99$, hanem ennek a többszöröse mire megérkezik, a szállítási költséggel, a vámmal - aminek az alapjába jófejségből belecsapják a postaköltséget is - , és végül a 20% áfával együtt. És mire mindezt az információt összevadássza a netről, addigra minimum 15ször találkozik azzal is, hogy "vigyázz angliával, mert szeretnek átb@szni"...az angol eBay tele van utángyártott, hamis, ám eredeti márkás terméknek feltüntetett lomokkal, ráadásul az ország relatív közelsége (USA-hoz képest) pont semmit nem ér, mivel ugyanúgy légi szállítással jön általában a csomag - tehát k. drága a szállítás - és igen, szeretik eljátszani, hogy kis betűvel írják oda, hogy a cucc helyileg honnan jön. Ezt viszont legtöbbször szerepel az aukciókban leírva, csak külföldiül, na meg nem nagy színes betűkkel. Ha meg nincs akkor vannak intő jelek, pl egy 2 hetes szállítási idő megadva...Angliából... de legegyszerűbb, hogy minden alkalommal mielőtt vesz valamit az ember, ír az eladónak, hogy mi, merre, hány óra. Aki annyira flegma, hogy ennyit nem tesz meg mielőtt agyatlanul püfölné a Buy gombot, az megérdemli. Kb olyan mintha csukott szemmel bebotorkálnál egy boltba és így válogatnál a ruhák közül, majd próba nélkül megvennél valamit.
Az meg, hogy slusszpoénnak még hőbörög egy 15 perces állami hivatalai ügyintézésért valaki Kishazánkban, már már a röhej kategóriát súrolja. Maradjunk annyiban, hogy 15 perc nagyon rendben van (sajnos).
Aki nem gyakorlott az interneten külföldről történő vásárlásban, az 1. először kérdezzen meg olyat aki az, 2. ha gyakorlottnak tartja magát, akkor ne írjon hőbörgő levelet, ha kiderült, hogy mégsem az, 3. ne vásároljon interneten.
És tudom szarjak sünt, de egyszerűen semelyik ponton nem tudok igazat adni az elszenvedőnek.
De akkor, hogy ne csak ugassak, tanács:
Minden vásárlás előtt az eladónak küldött levél tartalmazza:
-mennyibe kerül a szállítás
-ha paypallal fizetsz, felszámítja-e neked a paypal jussát amit levon az eladótól
-melyik FUTÁRSZOLGÁLATTAL küldi a csomagot (sose postával, mert akkor a magyar posta is szerepet kap, az meg rég rossz, csak DHL, GLS, Hermes, Illoxx, DPD, Parcel Force)
-ha kap, írja meg a tracking ID-t amivel követed neten a csomagod
-nagyságrendileg hány nap míg megérkezik - munkanapra értendő
És igen, minden vásárlás előtt dobj egy mailt, nem áll semmiből. Plusz ez egy visszajelzés az eladóról, hogy szarik-e a vevőire, és nem válaszol, vagy foglalkozik veled.
Sok szerencsét mindenkinek a témában.

tompus 2009.03.25. 11:43:58

Ezért tart itt az ország. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a postás kihozná a csomagot és neki kellene kicsengetni a vámot. Persze akkor nem kellene fenntartani ekkora bürokráciát és százezreket lehetne kirúgni a közszférából.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.03.25. 11:53:56

"Akkor lesz majd jólét, bőség
ha megszűnik a Pénzügyőrség"

malar 2009.03.25. 12:04:48

A vám egy vicc.. a vámszámítás módja egy vicc.. a magyar posta egy vicc.. az, hogy külföldről nem lehet értelmesen csomagot rendelni, mert lenyúlják, egy vicc..

Persze ezen a viccen csak azok tudnak nevetni, akik nem ezt a rendszert kénytelenek használni. Nekünk, akik benne élünk inkább sírhatnékunk támad néha.

Futárszolgálat: külföldi csomag, 1 nap alatt itt volt az országban, 3 napig ült rajta a vám.. mindezt hétköznap. (de legalább megkaptam és a vámot is elintézték, értsd: nem nekem kellett bemennem a hivatalba érte)

Magyar posta: 4 csomagból kettőt kaptam meg.. nem tervezek további kísérleteket végezni..

A 15 percen azt felejtik el sokan, hogy
1) az nem 15 perc ha vannak mások is
2) odamenni és visszajönni utiköltség és idő. Ez utóbbi pedig van akinek drága. Szóval lazán rámehet két órád csak az utazásra, plusz amit ott eltöltesz várakozással, mondjuk CSAK +1 óra és máris 3 óránál járunk..

Szarjon sünt aki szerint ez így okés.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2009.03.25. 12:10:11

Én egy órát rendeltem anno, másfél órámba került a "művelet". Kezdve azzal, hogy nincs bankautomatájuk, se kártyaolvasójuk.
Akik vártunk, mindenki tiszta ideg volt, nem értettük miért nem intéz senki semmit, pl. átvették a papírokat, és olvasgattak... és senki nem ment sehova, se semmi.. Tájékoztatás, hogy miért nem, semmi..
Nagy nehezen rájöttünk, hogy amíg x ember "megrendelése" nem érkezik be, a kolléga egyszerűen el sem indul a raktárba a cuccokért. Mert előfordulhat, hogy többször kéne odamennie, mint szeretné..
Tipikusan azt éreztük hogy nem mondanak semmit, ha meg nem jót csinálsz, te vagy a hibás.

Ráadásul a mi pénzünkből..

norbi2k 2009.03.25. 12:21:02

Dániában ugyanez: oakley szemüveg rendelése amerikából ebay-en. Csomag elküldve, dán postától kapok egy levelet, melyben értesítenek hogy vámköteles csomagom érkezett, küldjem el nekik a számláját. Paypal számla kikeres, e-mailben továbbitva, rá két napra újabb levél, menjek be a lakhelyemhez legközelebbi postára és vegyem át a csomagot a vám befizetése után, amit persze szintén a postán fizetek be. Lehet ezt így is, és nem kellett sehova bemennem, ami mondjuk ha vidéki vagy, nem biztos hogy megéri...

gelsystem 2009.03.25. 12:39:29

@newdawn:
te se olvasol figyelmesen.........jópofa:):):):)
ha ennyire tisztában vagy azzal, hogy merre-miként működik a rendszer, akkor gondolom azt is vágod, hogy a kiküldött értesítő levél arról szól, hogy:
...érkezett egy csomagja...bla-bla....vámmal terhelve ennyi-annyi lesz...bla-bla........ÁTVESZI-E???????
na, ezt a levelet nem kapta meg, be kellett túrnia az arcát, holott a posta simán kivitte volna, ha ebben a SZÁJBASZEXUÁLT-balkánlenden tudná a posta, hogy mi a dolga.........vágod??????

ekkoraszart 2009.03.25. 12:46:10

@Hivatásos beszólóművész:
Egyszerűen egy szánalmas kis majom vagy, a hülyézést meg tartogasd a családtagjaidnak.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.03.25. 12:48:49

Ezek szerint lehet, hogy a külföldről ideküldött, de sosem meg nem érkezett csomagokat nem is lopták el, csak a bürokrácia rágódik rajtuk valahol? :-)

ekkoraszart 2009.03.25. 12:50:49

@norbi2k:
Ez pontosan így működik itt is nem csak Dániában!
-Küld a posta egyértesítőt, hogy vámköteles csomagod érkezett
-Faxon elküldöd a számlát
-Kiküldik a csomagot és átvételkor kifizeted a vámot+ kezelési költséget.

BéLóg 2009.03.25. 13:00:12

@newdawn: Sokat írtál, jót is, de minek?
HA észrevetted volna, Delikvens Úrnak nem az volt a baja amiről te bazsajogsz, HANEM hogy egy olyan munkára, amit egy darab mechanikus robot is megcsinálhatna (felőlem, lehet humán is), NÉGYET, érted 4-et alkalmaznak!

Bü-ro-krá-ci-a! Ezen akadt ki.

Áttételesen 3 darab tök feleslegesnek tűnő 1-12 havi fizetésen, 3 darab tök feleslegesnek tűnő 13. havi fizetésen, 1 helyett 4 emberre szabott irodával, infrastruktúrával, járulékos főnökkel, főnökhelyettessel, titkárnővel (ugye egynek nem kell, de négy már CSOPORT), satöbbi.

Azt hiszem kell egy kis józan ész hogy ez bekattanjon!

jojorepo 2009.03.25. 13:00:23

@Sparhelt: Az a fura, hogy amikor csomagküldő céggel jött a rendeklésem, akkor a vámon vesztegelt egészen addig amíg fel nem hívtam a DHL-t, hogy miafa. Azt mondták, hogy azér szarozik vele a vám mert a csomagon feltüntetett ár eltért a ténylegestől és csak álltak felette a fejükt vakargatva, hogy ez most akkor mi lehet. A bosszantó az volt egészben, hogy se a DHL,de a vámhivataltól nem keresett meg senki, hogy baj van. Kb 1 hetet vártam és utána hívtam, őket. Kellett egy levelet írnom a vámnak, hogy valójában mi is a tényleges összege a rendelésemnek és akkor véget ért a vámkezelés.

norbi2k 2009.03.27. 10:04:29

ekkoraszart: lehet igy mukodik, talán legutobb csak pechje volt haveromnak mikor az oráját rendelte szinten USA-bol... eloszor is baromira nem érkezett értesito hogy itt a csomag... neki kellett telefonálgatnia hogy keritsek elő, aztan faxolgatás a számlákkal pár napig mert vmi nem volt jo nekik, majd felutazás a cuccért... szoval telefonalgatas, utanajaras... nekem meg csak a net elott kellett ulnom és megnyomni az entert... persze lehet csak nem volt szerencséje....

edi-berny 2009.04.09. 02:59:55

sziasztok.en teljesen uj vok itt, veleltlenult talaltam ra erre a blogra :) (amugy nekem is van :) ) hat nekem olyan problemam van, hogy van hitelem...ez mind szep es joo, csak munkanelkuli vaok immaron 3. honapja, segitseret szerettem volna kapni de semmi jel arra hsegitenenek, mivel nincs kereeti lehetosegem ,ezert "egyertelmuan" nem is tudom torleszteni az adossagomat ami nem so penz, 180e ft, amirol asse tudom h mennyi ideig, es h mennyit kell visszafizessek, mert meg erre sem kepesek hogy megosszak velem... szoval adtam be egy kervenyt azzal kapcsolatba h nincs allasom, es kahatnek-e haladekot...erre azt a kedves valaszt kaptam, h nem all modukban segiteni, mert az addig fizetett torlesztomet nem pontosan idoben( minden ho 7en) fizettem be hanem kestem vele...okee es errol en tehetek?? ha az addigi munkaltatom nme fizetett ki idoben?? vagy en vok a hibas hogy hitelt vettem fel???? ez egy szemet dolog szerintem... nem hogy osszetartanank ...varom mindneki , barki valaszat reakciojat az -edi-berny.blog.hu-oldalon( a blogom) Hogy is van ez szerintetek??? ha nincs mibol fizetni??? akkor mi van??? elvisznek itthonrol valamit?? hat mit? a nevemre iartott mobilomat??? vagy mit?? vagy ez hogy is van??? mert segitseget azt nem adnak, csak a szemet dolgokat, es a fenyegetozeseket... vagy en ezt nem latom jol???!!! varom a valaszokat, es olvashattok engem is ha erdekel a kis rozsaszin eletem :) elore is koszi sziasztok

grapher 2009.07.07. 17:03:39

@Nyomek:


azért én ezeket nem feledtem el!!!

Puncikutató 2010.06.08. 21:12:25

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.
süti beállítások módosítása