Az APEH-et nem érdekli, kié az ingatlan, a lényeg hogy rátolják a jelzálogot, utána meg könyöröghet a körültekintően eljáró vevő, hiszen ez a bejegyzés nem is volt ott amikor vásárolt és az APEH-adósság sem őt terheli. Az adóhatóság Rambósat játszik, pont nem érdekli őket, hogy teljesen hülyeséget csinálnak, csak mennek előre véres szájjal...

Néhány hónapja lefoglalóztunk egy családi házat. Az ingatlant jelzálogjog terhelte, melyet az eladó a kapott foglalóból visszafizetett és a földhivatal törölte is a tulajdoni lapról. A vételár kiegyenlítéséhez hitelt vettünk fel, az ügyintézés során (kb. három hónap) többször is kikértük a tulajdoni lapot, mely szerint az ingatlannal minden rendben volt - nem volt rajta semmilyen egyéb terhelés. A hitelt megkaptuk, a bank átutalta a pénzt az eladóknak.

Nem sokkal később jött egy levél, hogy a bank jelzálogjogát a földhivatal nem tudja bejegyezni, mert az APEH jelzálog jogot tett rá, ez hidegzuhanyként ért minket. Ez azután történt, hogy mi már széljegyen szerepeltünk. Mint kiderült az előző tulajdonosnak volt egy illeték tartozása, melyre részletfizetési lehetőséget kért és kapott is, az APEH pedig biztos ami biztos a jelzálogot ráterhelte a mi ingatlanunkra.

Felkerestük az APEH ügyfélszolgálatát és ott nem éppen köztisztviselőkhöz méltó módon tudtunkra hozták, hogy az APEH azt az ingatlan terheli meg amelyiket akarja, ha valakinek több ingatlanja van. Igen ám de az nem jutott el a tudatukig, hogy az adós ezek után abszolút nem érdekelt abban, hogy visszafizesse a tartozását vagy esetleg egy másik ingatlanjára terhelje át a jelzálogjogot. Nem tudom ha az APEH-es kishölgy lenne hasonló helyzetben mit csinált volna? Szerintem neki csak egy szavába került volna és el lenne intézve az ügy.


Most bízhatom az előző tulaj jóindulatában és becsületében, hogy visszafizeti a tartozását vagy a saját ingatlanára ráterheli a jelzálogot.
Normális dolog ez?

A Földhivatal felelőssége is vitatható, hogy egy eladásra szánt ingatlanra valóban bejegyezhette volna az APEH jelzálogot, mikor mi már széljegyen szerepeltünk.
EZÉRT ÉRDEMES ADÓT ÉS ILLETÉKET FIZETNI!

Kérdésem, hogy kihez lehet fordulni ilyen ügyekben?

UPDATE: az APEH akkor is azt mondta, hogy ez így rendben van, amikor az eladó kérte őket, hogy terheljék rá a másik ingatlanára a jelzálogot, mivel a kérdéses lakást már eladta. Gratulálunk!

Érdekesnek találod ezt a történetet, de van sajátod is? Küldd a blog@penzcentrum.hu címre, hogy mások is tanulhassanak (és persze szórakozhassanak)!

Címkék: ingatlan vásárlás apeh jelzálog tartozás földhivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr80572426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rooster 2008.07.17. 13:44:18

Ha tulajdonjog fenntartással történt az eladás, akkor ezen tény bejegyzése után is bármikor rákerülhet teher a tul lapra, addig amíg az előző tulajdonos hozzájárulását nem adta a tulajdonjog bejegyzéshez.
Ez egy valós kockázat. (Rossz esetben akár megjelenhet egy magánhitelező is a tul lapon néhány millióval)Tapasztaltabb ügyvédek függőbben tartást kérnek, tulajdonjog fenntartás helyett, így széljegyen marad a vétel és blokkol minden később beadott kérelmet.

Később beadott kérelem, nem előzhet meg korábbit, (kivéve rangsorcsere esetét) ha ez nem így történt, akkor tényleg vmi svindli volt a földhivatalban.

Ron Vibbentrop 2008.07.25. 15:09:15

Elő kell keríteni az eladót, és nem szépen megkérni, hanem letépni a faszát, ha nem rendezi...
Ha meg az APEH a hunyó, az ácskapcsot beleállítani az ügyintéző fejébe vagy láncfűrésszel plasztikázni az altestét.
süti beállítások módosítása