Idióták az APEH-nél

 2008.05.23. 09:38
Többek között az alábbihoz hasonló, szemet gyönyörködtető Olvasói leveleknek köszönhetően határozott úgy a Pénzcentrum.hu szerkesztősége, hogy blogot indít, és ezen formában enged teret a mindennapok áldozatainak, hogy kiadják magukból ehhez hasonló élményeiket. Minden érdekes, elsősorban banki ügyintézéssel, adózással, lakásvásárlással és bármilyen pénzhez kapcsolódó történettel a blog@penzcentrum.hu címen érdemes jelentkezni. Ne tartsátok magatokban, mert így sokkal szórakoztatóbb, még ha ezt jelen esetben az APEH-nél nem is feltétlenül gondolják így...

Tisztelt Szerkesztők!
 
Miután az elmúlt hetekben a Pénzcentrum hírlevelében olvastam a vállalkozói járadékról, úgy döntöttem, utána járok a dolognak...
 
Ám olyan, vicclapba illő beszélgetést sikerült e témában lefolytatnom az APEH kék számán egy ügyintéző hölggyel, hogy úgy döntöttem, ezt megosztom Önökkel is! Derüljenek Önök is - bár hozzá kell tennem, inkább siralmas a történet. Abból a szempontból mindenképp, hogy 2008-ban, egy adóhivatalnál ilyen van.
 
Tehát a "sztori":
 
Felmerült bennem 3 kérdés a vállalkozói járadékkal kapcsolatban - lévén, hogy sosem hallottam erről a lehetőségről. Lehet, hogy az én kérdéseim bugyuták, de bocsánat a kifejezésért, az ügyintézőt nem tudtam hülyeségben felülmúlni.
 
Másfél órás "zenehallgatás" után, a következőt hallom a telefonban:
 
Ügyintéző:   "- Jéé! Nem is csörgött a telefon, és ön mégis itt van! Várjon egy picit!"
Újra zene... majd megint a hölgy:
Ügyintéző:   "- Hát ez érdekes! A telefon nem csörög, de ön mégis vonalban van..."
Én: Elnézést kérek, de másfél órás várakozás, próbálkozás után, átléphetnénk ezen a tárgykörön?! Elvégre a telefonszámlámat én fizetem... B. Szilvia vagyok, és érdeklődni szeretnék a vállalkozói járadékkal kapcsolatban.
Ügyintéző: "- Igeeen"
Én: Szeretném megtudni, hogy ha igényelem a vállalkozói járadékot, akkor emellett milyen járulékokat kell megfizetnem? Egyáltalán kell-e valamit fizetnem?
Ügyintéző: "- Ön munkanélküli?"
Én: Nem, vállalkozó vagyok, munka nélkül.
Ügyintéző: "- Hááát, nem tudom, de úgy tudom, hogy ilyet csak munkanélküli kaphat."
Én: Elnézést kérek, hogy kiigazítom, de ezt egyéni vállalkozók, stb...(idéztem az olvasottakat) igényelhetik. De térjünk vissza a kérdésemre, ha kérhetem.
Ügyintéző: "- Hááát, nem tudom... már beszéltünk olyan munkanélkülivel, aki megállapodott a munkaügyi központtal, hogy megfizeti maga után a társadalombiztosítási járulékot.”
Én: Úgy érzem, nem jutottunk előrébb... A következő kérdésem az volna, hogy az ehhez a járadékhoz szükséges igazolást (a tavalyi járulékfizetés meglétéről, jövedelemről) be tudom szerezni itt Ráckevén, merthogy itt lakom, vagy a pest megyei központi APEH-nál kell intézzem?
Ügyintéző: "- Ráckevén van APEH???"
Én: Elnézését kérem, az APEH kék számát hívtam??? Vagy téves???
Ügyintéző: "- Igen, ez az APEH, csak nem tudtam, hogy van Ráckevén kirendeltségünk."
Én: Van!
Ügyintéző: "- Hááát, akkor lehet, hogy onnan is tud igazolást kérni, már ha fel tudnak csatlakozni a központi rendszerre, ha van internet..."
Én: .....(döbbent csend)
Ügyintéző: "- Nem is az zavart meg, hogy Ráckeve, hanem, hogy a tavalyi évről csak úgy kaphat jövedelemigazolást, ha személyesen beviszi a bevallását, ott érkezteti és gyorsan kér róla igazolást."
Én: Ez fantasztikus, mert "eBevallás"-os vagyok, tehát személyesen nem, csak elektronikusan küldhetek bevallást... Akkor végül hadd kérdezzem meg: ezek az igazolások illetékkötelesek?
Ügyintéző: "- Azt hiszem igen, de nem tudom, pontosan mennyibe kerül... vagy kétezer, vagy kétezer-kétszáz forint.
Én: Hölgyem... e között a két összeg között, pont kétszáz forint a különbség. Meg tudná nézni, hogy akkor most melyik összeg "élő"?!
Ügyintéző: "- Pillanat... Kettőezer pontosan, okmánybélyegben..."
Én: Okmánybélyegben?!
Ügyintéző: "- Jaaaaa, nem is! Hanem az egyéb bevételi számlára kell utalni."
Én: Óh, köszönöm a segítségét, szép napot kívánok önnek! Viszont hallásra.
 
Ennyi volt a csevely... úgy éreztem, megáll az eszem és visszanéz! Azonban az a kész szerencse, hogy ezeket a beszélgetéseket rögzítik, tehát ezen felvételek alapján, akár a hónap legidiótább ügyintézője címet is nyugodtan kioszthatnák. Bizonyíték is van rá, hogy ez megtörtént... :-)  Egyébként az a baj, hogy nem tudok e-mailen rajzolni, mert akkor át tudnám adni Önöknek azt a megdöbbenést is, amit ez a segítőkész információáradat ültetett az arcomra!
 
Üdvözlettel,
 
B. Szilvia

Címkék: apeh adózás idióta vállalkozói ügyintéző pénzcentrum járadék

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr71483533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.05.23. 13:03:03

Szép. Én elkértem volna a nevét, és a felettesét.

m.csilla 2008.05.23. 14:33:06

Ja, én pont így jártam. Csak most nár azt nem tudom miért is kell fizetni a vállalkozói járulékot, ha a vállalkozó nem lehet munkanélküli. Mert végül is nem kaptam meg.

b.gabesz 2008.05.26. 11:18:14

Nem értenek hozzá, nekem a múltkor két évvel ezelőtt érvényes nyomtatványt ajánlott a hölgyike, mikor megkérdeztem, melyiken tudom bejelenteni, hogy magam után akarok egészségbiztosítási járulékot fizetni...

versmondólány 2008.06.02. 15:48:18

A vállalkozói járulékot arra az esetre kell megfizetni, ha a vállalkozói jogviszony megszünése után (tehát egyéni váll. igazolványát visszaadja, társas vállalkozásból kilép) válik valaki munkanélkülivé. Ha mint egyéni vagy társas vállalkozó nem tudsz munkát felhajtani (és ez véllhetóen így is marad), akkor szüntesd meg a vállalkozói jogviszonyod és rögtön jogosult leszel a járadékra.
Az APEH járulékkal foglalkozik, járadékról a munkaügyi központban érdeklődj.
süti beállítások módosítása