Azt hallani, hogy az új kormány meg akarja menteni a devizahiteleseket. Ám tegyék, de semmiképpen se az én pénzemből! Nekem nincs és nem is volt devizahitelem, semmi közöm az egészhez! Dobják össze a milliárdokat azok, akik miatt ez az egész helyzet kialakult! Fizessenek a svájci frank alapú kölcsönből lakást és autót vásárlók, a devizahiteleket nyakló nélkül az ügyfelekre tukmáló bankok és azok a politikusok, akik „remek” gazdaságpolitikai döntéseikkel elérték, hogy az elmúlt években jobban megérte az alpesi ország pénzében eladósodni, mint jó magyar forintban.
 
Az én adóforintjaimból ugyan egy fillért se költsenek azokra, akik eddig rajtam röhögtek, mert éppen feleannyi volt a törlesztő részletük, mint az én forintban felvett lakáskölcsönömé. Évekig spóroltak az alacsony törlesztéssel, most meg amikor eljött a böjt ideje, persze segítsen az állam! A devizaadósok az elmúlt öt évben miért nem adakoztak nekünk magas törlesztő részletektől szenvedő szegény szerencsétlen forinthiteleseknek?
 
A csapból is az folyik, hogy a magyar lakosságnak alacsony a pénzügyi kultúrája. Hát tessék, most mindenki a saját kárán egy életre megtanulhatja a leckét: a devizahitel kockázatos. Ha most egy állami segélycsomaggal letöröljük a devizahitelesek könnyeit, akkor kezdődik minden elölről. Az üzenet ugyanis egyértelmű: ha elég sokan csinálnak hülyeséget, majd segít az állam.
 
De én már nem akarok több társadalmi réteggel szolidáris lenni. Nem akarom megmenteni az ártéren építkező, biztosítást nem kötő árvízkárosultakat, a piacon eladhatatlan almát termelő gazdákat, a versenyben helyt állni képtelen magyar légitársaságot. Sőt. A kilencvenes évek elején akaratlan közreműködésemmel gatyába ráztuk a magyar bankokat is. Elég volt.

 

Címkék: bank hitel tartozás portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr261992343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak hívj, ha baj van - a szerető állam 2010.05.11. 16:46:03

Torkánál ragadta meg a kérdést Pelikán elvtárs... Angol Park? Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába?? Egy frászt!! Vidámpark! Ez kell a dolgozóknak! Virág Árpád részére   Kedves Árpád!   Tegnapi levelemben má...

Trackback: Tényleg ki kell mentenünk a devizahiteleseket? 2010.05.11. 16:36:47

Matolcsy György leendő gazdasági szuperminiszter (vagy mi) bejelentette (vagy mit csinált), hogy egy olyan állami alapot fognak létrehozni, amelybe a devizahitelesek bejelentkezhetnek, és ahol forintosíthatják hiteleiket. Ugyan ez sokba kerül a bankren...

Trackback: Svájci frank, magyar frankó 2010.05.11. 14:28:36

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy svájcifrankalapú lakáshitelem van, nem is kevés. Az árfolyamváltozás és a lakáspiac befagyása, valamint az ingatlanárak esése miatt momentán a lakás jó esetben is csak a háromnegyedét éri a ráterhelt jelzáloghit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JaBo 2010.05.11. 13:37:03

Egyetértek! Bár nekem is van devizahitelem, de nem támogatom az ötletet. Még a végén szétütik a svájci frankor és a kezdeti összeg 1,5-szeresét fizethetem vissza.

Manyizga (törölt) 2010.05.11. 13:43:41

Egyetértek. Megjegyzem hasonlóan felesleges dolog a távhő áfájának csökkentése, meg a panelprogram is... ;)

Szabina222 2010.05.11. 13:44:36

Teljesen egyetértek a levéllel. Csak az a baj, hogy akinek igazán szól az nem tud róla semmit.Ez alatt értem az államot.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 13:48:33

"Az én adóforintjaimból ugyan egy fillért se költsenek azokra, akik eddig rajtam röhögtek, mert éppen feleannyi volt a törlesztő részletük, mint az én forintban felvett lakáskölcsönömé"

Nyugi. Ők most is rajtad röhögnek, mert még mindig a te okosan felvett forinthiteled törlesztője a magasabb :)
Amit mondjuk, ha kamattámogatással vettél fel, azt meg ők fizették. Neked. Az adójukból. Bezony.

exepszzed (törölt) 2010.05.11. 13:49:54

GYÚRCSÁNYÉK ELKÚRTÁK EZT IS, DE MAJD VIKTOR MINDENT MEGOLD!
ÉLJEN VIKTOR A KIRÁLYUNK!

leofarkas 2010.05.11. 13:54:47

na kedves adófizető társaim!! hány minimálbéres frankos hiteles állampolgárt mentünk ki? hány csúnya hiteles, spekulánst, aki huf longos volt, és a trend megfordult, vagy volatizál??
Leo

Lemmiwinks 2010.05.11. 13:57:55

Arról nem is szólva, hogy a sok devizahiteles barom megfizethetlen magasságokba srófolta fel az ingatlanok árait.
Szerintem ezután jogos lenne az, hogy a nem devizahiteles lakásvásárlók kapjanak 1-2 millió forintot, hogy egyenlő eséllyel induljanak a devhiteles szerencsjátékosokkal.

JaBo 2010.05.11. 13:58:48

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: A nyilatkozatokból egyenlőre úgy tűnik, hogy ő is az elkúrás felé halad.
Senki sem mindenható, és valakinek fizetni kell. Vagy a lakosságnak, vagy a bankoknak, vagy az államnak, vagy ezek valamilyen kombinációjának.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 13:59:05

@leofarkas: Vannak azonban olyan CHF hitelesek is, akik nem minimálbéresek voltak, ugyanis nem minden frankhiteles 2-3 éve vette fel a kölcsönét. Én még mindig vigyorgok a forinthiteleseken, ugyanis annak idején, amikor felvettük a hitelt, bőven volt annyi pénzem, hogy a forinthitel törlesztőjét is ki tudtam volna fizetni. Nem tettem. És lám-lám, még mindig nem fizetek annyit, mint az okos forinthitelesek. Igaz, a törzstőkémet nem is érinti árfolyamváltozás, mert forintban számolódik, nem mellékesen biztosítás gyanánt, aminek következtében a tényleges visszafizetéskor még marad is a zsebemben. Jelen állás szerint nem kevés.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:00:02

@Lemmiwinks: Szerintem megkapták. Kamattámogatásnak hívták.

Lemmiwinks 2010.05.11. 14:02:52

@Cyr: Én most akarok ingatlant venni. Bpen nincs családi ház 50 millió alatt, nincs telek 20 millió alatt. Mennyi támogatást akarnak nekem adni, és mennyit a devizahitelesnek, aki felverte az árakat?

Sorge 2010.05.11. 14:09:05

" ...Dobják össze a milliárdokat azok, akik miatt ez az egész helyzet kialakult! Fizessenek a svájci frank alapú kölcsönből lakást és autót vásárlók, a devizahiteleket nyakló nélkül az ügyfelekre tukmáló bankok és azok a politikusok, akik „remek” gazdaságpolitikai döntéseikkel elérték, hogy az elmúlt években jobban megérte az alpesi ország pénzében eladósodni, mint jó magyar forintban..."

A svájci frank alapú kölcsönből lakást és autót vásárlók már fizetnek ! Eljött az ideje, hogy a többi felelős is fizessen ! ! !

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:12:59

@Lemmiwinks: Biztos vagy te abban, hogy a devizahiteles verte fel az árakat? Végülis igaz, annyi balhét elvisz, ez már nem oszt, nem szoroz...
Egyébként fura, hogy éppen most panaszkodsz, amikor az ingatlanok eladhatatlanok és mennek lefelé az árak...

bea_d 2010.05.11. 14:13:45

Egyetértek, felesleges. Én is CHF hiteles vagyok, és bizony a mai napig jóval alacsonyabb a törlesztésem, mint a forinthiteleseké. Az elmúlt három évben már kétszer csökkent a törlesztőrészletem CHF-ben meghatározott része, így most annyit fizetek forintban, mint 3 éve az alacsonyabb árfolyamkörnyezetben. Egy átváltás sokkal inkább a halála egy devizahitelnek, hisz azonnal realizálódik a veszteség. Ez a buzdítás kb. olyan, mint a tőzsde esése esetén eladásra felszólítani a részvényeseket.

lkjpoi 2010.05.11. 14:17:28

Azok is felelősek, akiknek gyurcsány osztogatott az én adómból, miattuk áll olyan szarul az ország, hogy dróton rángatják a forintot. Egybként pedig már rég eurónak kellene lennie. Továbbá a bankok is felelősek.
Én adófizetőként semmilyen hasznot nem húztam az elmúlt 8 évből, csak fizettem, és azt szétlopták és szétosztották olyanoknak, akik nem akarnak dolgozni.
Itt az ideje, hogy azok, akik eddig csak befizettek, valamit vissza is kapjanak.
Vonjanak el segélyt azoktól, akiknek esze ágában nincs dolgozni, rúgják ki a sok semmittevő állami hivatalnokot, és akkor lesz itt pénz ilyenekre, meg adócsökkentésre.

lkjpoi 2010.05.11. 14:18:24

Ja és felháborító, hogy az állam eddig az én adómból támogatta a te forinthiteledet !!!!!!!!

JaBo 2010.05.11. 14:21:11

Az én javaslatom: Az új kormány csináljon jó gazdaság (fiskális) politikát. Ne engedje el a hiányt, max 5% idén. Jövőre nyomják 3,5%-ra alá, majd 2012-ben 2,7-2,8%-ra, és tartsák utánna 3% alatt. Az infláció 3% alatt lesz jövőre és akkor az MNB is lehozza az alapkamatot 3,5- 4%-ig. Ilyen környezetben a forintalapú jelzáloghitelek kamatai 6-7% közzé csökkenhetne. (banktól függően). A forint addigra 260-ig beerősödik, CHF esetleg 170-75-ig (EUR/CHF kereszttől is függ). Ezeken a szinteken már megérné a lakosságnak átváltani a devizahiteleket.
Ezzel sokkal olcsóbban megúszható.

Tábornok 2010.05.11. 14:21:50

üdv
nekem semmilyen hitelem sincs, tehát azt javaslom, hogy a hitelt az fizesse vissza, aki felvette.
Ha elbukta, elbukta, ez egy ilyen játék, az nem egészséges, hogy majd a nagy közös kalapból akkor kisegitik, az baromság.

Kheopsz · http://giza.eg 2010.05.11. 14:23:52

"De én már nem akarok több társadalmi réteggel szolidáris lenni. "

Én sem!
Szűmjön meg a 65 éven felüliek ingyenes utazása, a BKV finanszírozza magát a bérletekből, jegyekből, a 4es metró építkezése álljon le, én leszarom, hogy Kelenföld mivel megy.
És nem akarok autópályát Pécsnek se!
Ja, és szűnjön meg azonnal a szociális segély, nem akarok 1millió cigányt eltartani!

tlac 2010.05.11. 14:24:22

amúgy nem devizahitel. Forint hitel, csak devizaalapon számolódik. :)
Marx, Engels, Lenins!

exepszzed (törölt) 2010.05.11. 14:24:49

@JaBo: jó szöveg, de valójában még semmit sem csináltak, még a kormány sem állt fel, törvényt nem hoztak..stb. az hogy a gyúrcsányista országrontók mit magyaráznak félre egyesek nyilatkozatain az csak a panelprolikat izgatja fel.

MI NORMÁLIS EMBEREK VISZONT HISZÜNK ABBAN HOGY VIKTOR MEGMENTI EZT AZ ORSZÁGOT!!!

tlac 2010.05.11. 14:25:32

"Kölcsönt ne végy, ne adj" - mondja Polonius.

Punto 2010.05.11. 14:25:33

Nekem is CHF hitelem van. De mikor felvettem volt benne ennyi tartalék, még többi is. És még mindig jobban állok, mint ha forintban vettem volna fel. Engem ez a megmentés idegesít. Pláne a korábbi kormány nagy segítsége. Mi is volt? Most segítettek pár családon, de x múlva kérik vissza a pénzt, ha nem fizet, akkor meg ugyanúgy megy a lakás. És szerintem, aki ezt most nem tudta fizetni, az a kvázi két hitelt ugyanúgy nem tudja, szóval csak időhúzás az egész. És azt hiszem most is vmi hasonló van, hogy a lakás ugrik, már csak bérlő lehet benne a delikvens. Ez minden, csak nem mentés!

consultant 2010.05.11. 14:26:56

Végre. Valaki le merte írni. Gartulálok! És még egy: Hogy döntik majd el, kinek vállaják át a hitelét. Nem lehet objektív elbírálás, itt is majd felteszi a kezét az is aki tudná fizetni a hitelét, de így ugye minek fizesse...

exepszzed (törölt) 2010.05.11. 14:28:04

@Punto: a bankokat ki kell kergetni az országból.a bankárokat elküldeni uránbányába dolgozni, ők a világ megrontói!!!

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:28:14

Elméletileg egyetértenék a poszttal, de:
- kommunista barátaink azt hazudták, hogy 2006-ban már eurónk lesz. Ha így lett volna, már nem lenne miről beszélni.
- a világválságot néhány khm... izé... csinálta, ahhoz mi köze van egy magyar lakás- vagy autóvásárlónak?
- szintén a khm... izék felelőssége, hogy csak úgy tukmálták a devizahiteleket a jónépre. De még most is érdekes: ha jól tudom 5% a jegybanki alapkamat, ugyanakkor pl. az Erste szuperakciós hitelt hirdet 32%-ért. Azért erről is lehetne beszélni...

dagby 2010.05.11. 14:28:29

@JaBo: csak az a baj, hogy nem erdeke senkinek az eros forint (a devizahiteleseken kivul:))

Sobrijóska 2010.05.11. 14:29:22

Tényleg, miért kell megmenti, ha még mindig jobban állnak összességében? És mindaddig jobban is fognak állni, amíg lesz elég svájci frank az országban, majdhogynem árfolyamtól függetlenül.

mxplanet 2010.05.11. 14:31:48

miért is kell mindenképpen "saját lakás" 30 év múlva?
miért nem elég az albérlet?
Mo-tól nyugatabbra semmi gond az albérletezéssel.

_tomy_ · http://www.criticalfever.com 2010.05.11. 14:32:03

Nem a devizahitellel van a baj, hiszen annak a törlesztője végig jobb volt (nekem legalábbis, de ahogy látom sokan vannak ezzel így), mintha forintban vette volna fel az ember. Nem azokat kell szidni, akik tudva a devizahitel kockázatát (bár ekkora kilengés nem látszott pár éve), bevállalták, és sokkal kevesebbet fizetnek, mintha forint alapon vették volna fel. Az lett volna a felelőtlenség, ha forintalapon vállalják be a sokkal magasabb törlesztőrészleteket, mivel a sokkal magasabb havi törlesztés jóval nagyobb kockázatot jelent.

Itt az egyetlen baj szerintem a felelőtlen bankokkal volt (van), hogy olyanoknak is hitelt adtak, akik még a kicsit megemelkedett részleteket sem tudják fizetni, azok nem voltak valójában hitelképesek. A bankok viszont olyan mértékben az ügyfélre terhelnek minden kockázatot, hogy valójában mindegy nekik mi lesz a hitel sorsa, ők mindenképpen nyernek.

Annyi a különbség a forinthitelesek javára, hogy akik forintalapon vették fel a hitelt, azok alapból a magasabb törlesztőrészlekre rendezkedtek be, ezért most úgy érzik hogy jól döntöttek (vagy egyszerűen csak a kiszámíthatóbb utat választották), de ők is jobban jártak volna egy deviza alapú hitellel. Illetve van egy réteg aki nem a törlesztőrészlet változása került nehéz helyzetbe, hanem a válság miatt mondjuk elvesztette a munkáját. Mivel arányaiban sokkal többen vettek fel deviza alapú hitelt ezért ezek között több lesz a devizahiteles, mint a forinthiteles. De ez sajnos a hitel fajtájától független.

VVICC 2010.05.11. 14:32:19

CHF hitelem van 2006 04-től.
a törlesztőm 10eFt emelkedett össz-vissz. Lakást vettem volt fedezetem is, nem 100%-os hitelt vettem fel, normál béren vagyok bejelentve, a fizetésemből megélek.

Nem váltom át Ft-ra mert semmi értelme.

Az emberek meg nem azért vették fel a CHF mert hülyék voltak, hanem mert nem volt elég pénzük a FT törlsztésre, és vhol lakiuk kell.

Vagy mi az anyámból vegyen lakást egy friss diplomás 0 Ft tőkével?

Erre válaszolj zsenikém!!!!

joszip 2010.05.11. 14:32:58

Tényleg van árfolyamkockázat, de nem ekkora. Vis major, válság, stb. Ugyanúgy a forint alapkamata is lehetne 20%, ha úgy adódik, a jelenlegi 5-6% helyett.
Kérdés, hogy bármelyik esetben elvárható-e az államtól, hogy segítséget nyújtson. Bonyolult kérdés és nem lehet rá egyszerű igennel meg nemmel felelni, azzal meg végképp nem, hogy a devizások a rosszfiúk, a forintosok a jófiúk.
Az ingatlanárak mesterségesen lettek megháromszorozva, négyszerezve 1-2 év alatt, de ennek már 10 éve. A támogatott lakáshitelek ugye forinthitelek voltak a nagy bumm idején, azóta meg az ingatlanpiacon megszokott hullámzás zajlik, de semmi jelentős infláció feletti drágulás nem volt tapasztalható.

Bozdurgán 2010.05.11. 14:33:16

Uramatyám ennyi irigy rövidlátó barmot:)

VVICC 2010.05.11. 14:33:35

@mxplanet: Taln mert bármikor felmondhatja a tulaj és mehetsz megint máshova.
és albiba nem áldoznék egy ft-ot se. pl.

gabi999 2010.05.11. 14:34:08

Nekem nem volt hitelem . 5-10 000 Ft onként raktam össze a lakás felujitás árát .
Rajtam ki segitett ?! SENKI .
Akkor én mért adozzak többet hogy aki felelötlenül vett fel hitelt kevesebbet fizessen ?

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:34:54

@joszip: Na, osztán akkor mi lenne, ha nem segítene az állam? Ott állna több ezer? tízezer? család az utcán, a gyerekeket el kell helyezni valahol, a hajléktalan szülőkről is kell gondoskodni, és lenne még több ezer üres, eladhatatlan lakás, amikor most is van vagy tizenkétezer üres új csak Budapesten.

JaBo 2010.05.11. 14:35:47

@Vámpír\\\'08: 5,25% a jegybanki alapkamat. A 32% valami személyi kölcsön lehet. A forintalapú jelzáloghitelük 8,49%. Ennél van jobb is, pl. CIB 7,79%, AXA 7,2-8,4% (jövedelemtől függően, és OTP-nek valahol e körül.

_tomy_ · http://www.criticalfever.com 2010.05.11. 14:36:11

@mxplanet: talán mert ott rendesen szabályozva van a kérdés. Mindkét félnek, pontosan szabályozva vannak a jogai és kötelességei, és hivatalosan történik, tehát lehet tervezni vele akár hosszú távra is.

Kheopsz · http://giza.eg 2010.05.11. 14:36:17

@Vámpír\\\'08:
Hát jól leesnének az árak és végre én is lakáshoz jutnék, talán jó hitellel... :))

alli 2010.05.11. 14:36:21

Ha nincs pénzetek ne vásároljatok, ha hiteletek van nyögjétek vissza akárhogy!! Ne nekem hiteltelennek kelljen drága adóforintjaimból segíteni.

balage28 2010.05.11. 14:36:42

Azért az izgalmas, hogy miért 200-as CHF mellett kellene forintosítani, visszafizetni a hitelt :S

Most kell fölvenni CHF-ben

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:36:45

@mxplanet: Megmondom én neked, mert édes, ahogy ártatlan szemekkel kérdezed. Mert a nyugdíjadból 30 év múlva már nem fogod tudni az albérletedet fizetni és mehetsz a híd alá. Ha hitelt választasz és saját lakást, addigra, mire nyugdíjas leszel, nem lesz ilyen plusz költséged. Hát ezért.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:36:51

@JaBo: igen, köszi, az valóban személyi kölcsőn. Csak egy kicsit sokallom a 32% meg az 5,25% közötti különbözetet.

JaBo 2010.05.11. 14:37:04

@dagby: Ez igaz, de jó gazdaságpolitikával a felértékelődés miatt erősebb lesz.

Alikam 2010.05.11. 14:37:06

Jogos, de segíteni fognak.

Punto 2010.05.11. 14:37:32

@mxplanet: Na az ilyen emberek kiakasztanak. Attól, hogy jelzálog van rajta, attól az enyém. És speciel nekem a törlesztőm annyi, mint egy hasonló albérlet lenne. Akkor miért másnak fizessek? És a magam ura vagyok a saját lakásomban. Ezt még akkor is bevállaltam volna, ha többe is kerülne a törlesztő, mint egy albérlet.

hozzászólóka 2010.05.11. 14:37:37

@Lemmiwinks: Miért kellene bárkinek bármilyen támogatást kapnia az államtól lakásvásárlásra?! Én teljesen legális bérből és fizetésből összespóroltam a házam árát, hitel nélkül megvettem. Most kezdjek el én is támogatásért ordibálni? Aki nem tud elég pénzt keresni a lakásvásárláshoz vagy a piaci hitel törlesztéséhez az béreljen szépen lakást. Miért kell itt mindenkinek saját lakás/ház? Egyrészt mint ismét bebizonyosodott nem engedheti meg a saját lakást mindenki. Mivel mégis mindenki megpróbálja alig létezik bérleti piac kis hazánkban ezáltal gyakorlatilag megölve az ingatlant mint értelmes befektetési eszközt.

zrx8 2010.05.11. 14:37:59

helyes, vasaljunk be mindenkin mindent !

kezdjük mondjuk a szadesz-maszop által százmilliókkal kistafírozott HR-es tehénnel, meg a PR-cégekkel, libsi-nyalonc tanácsadókkal, a Bokros által fű alatt közpénzen kipofozott Budapest Bankkal és a többi..

és ha ezekkel megvagyunk
MONDOM: ha ezeknek már elkoboztuk az utolsó lopott fillérét is, akkor pofázhatunk a pórul járt hitelfelvevőkről, akikkel kényük kedvük szerint szórakozhatnak a bankok..

ui: nincs hitelem, soha nem is vettem semmit hitelre

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:38:31

@gabi999: "Nekem nem volt hitelem . 5-10 000 Ft onként raktam össze a lakás felujitás árát"

Tehát volt lakásod, amit felújíthattál. A lakás árát vajon ilyen tempóban mikorra raktad volna össze?

sheepshagger 2010.05.11. 14:40:55

azt mindig is tudtam, h maon sok a hulye, de, h ennyire az azer mindig meglep. fatol az erdot lattatok e mar?

Kotyomfitty 2010.05.11. 14:42:05

@Cyr: erről van szó. Aki gondolkodott, most nincs bajban. Anno mi is akartunk hitelt, de a forintra nem volt pénzünk, a devizától féltünk. eszerint mégis fel kellett volna venni, mert most átvállalná helyettem az állam?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:42:45

@hozzászólóka: Nagyon szívesen bérelnének sokan lakást, ha szabályozva lenne. Nincs. Gyerekkel nem is biztos, hogy tudsz bérelni, kutyával hamarabb beengednek.

Németországi ismerősöm bérlakásban él. 40 éve ugyanazon a helyen. A nyugdíjából (egészségügyben dolgozott) is röhögve kifizeti a bérleti díjat. Mesélj nekem, ezt itthon hogy tudnád megtenni?
Arról nem beszélve, hogy ha bérlakásban élsz, a tulajdonos nem jelent be, tehát állandó lakcímed sincs.

JaBo 2010.05.11. 14:43:26

@Vámpír\\\'08: És a bankok semmibő sem tanulva, újra ezeket hirdetik. Lásd mág Raiffeisen.

Zine 2010.05.11. 14:43:35

Néhány szempontot figyelmen kívül hagy az író, így túlságosan leegyszerűsíti a problémát.
A devizahiteleseket tájékoztatták az árfolyamkockázatról, és ők ennek tudatában döntöttek úgy, hogy ezt vállalják. Mármint az árfolyamkockázatból eredő esetleges többletkiadást az alacsonyabb kamat fejében.
A legalacsonyabb szinten a CHF 140-150 forint körül mozgott, most 190-200. Vagyis azoknak, akik a legalacsonyabb árfolyam idején vettek fel kölcsönt, most elvben kb. 40%-kal kellene többet fizetniük, mint az eredeti törlesztőrészlet-prognózis alapján.
A gond valójában az, hogy sokan a dupláját fizetik, vagy még többet. Miért? Azért, mert a bankok a még fizetőképes devizahitelessel fizettetik meg azon bebukottak hátralékát, akiknek eleve nem lett volna szabad minimális árfolyamkockázatot sem vállalniuk, mert például túl nagy hányadát tette ki a bevételüknek a törlesztőrészlet. Vagyis durva kamatemeléssel ellensúlyoztak a kereskedelmi bankok. Ez a kockázati tényező, vagyis a bank önkényesen brutális sarca viszont nem volt benne az eredeti megállapodásban, ezért a devizahitelesek joggal vannak ezen felháborodva, de jogilag más választásuk nem lévén - hiszen a bank bármikor emelhet kamatot -, fizetnek, akik még képesek rá.
Hát ez ellen a tisztességtelen banki gyakorlat ellen kellene fellépnie az államnak. Hiszen a bank is kockázatot vállal a hitel nyújtásakor, amivel nyilvánvalóan tisztában van, ezért kérnek mindenféle biztosítékot jövedelemigazolás meg ingatlanfedezet formájában. Ha egy hitele becsődöl, az a bank kockázata volt, nyelje be, és ne fizettesse ki a tisztességesen törlesztőkkel a veszteségét, miközben szépen megkapja például a becsődölt hitelek után járó fedezeti ingatlanokat is.

A cikk írója sajnos nagyon tájékozatlan a témában. Láthatóan fogalma sincs, hogy miről nyilatkozik. Ez a "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" tipikus esete.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:43:46

@hozzászólóka: édesapám, jelenleg (KSH) 124 ezer forint a nettó átlagbér. Úgyhogy - esküszöm nem irigylem tőled - de azért igencsak komoly kisebbséghez tartozol, ha a béredből összespóroltad a házad árát. De persze gratulálok hozzá.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:45:44

@Kotyomfitty: azért bocsi, de mégegyszer: 2006-ra ígérte Medgyessy az eurót (jó tudom, kommunista meg az ígéretet) :), plusz azért ha jól emlékszem Gyurcsányék is munkahelyeket ígértek, erre most 20 éves rekordon a munkanélküliség, ezt hogy számolja ki az átlagos pénzügyi műveltségű ember?

Höbörgő 2010.05.11. 14:46:01

Most akarják megsegítenia deviza hiteleseket, amikor kifizettem az utolsó részletet?
Ez szemétség, azonnali visszatérítést követelek.
Újra devizahiteles akarok lenni...

BKV - Önnek megyünk 2010.05.11. 14:46:15

nekem nincs hitelem de en arra szavazok segitsunk azokon akiken szukseges. inkabb minthogy az utcara keruljenek családok. az en "adoforintjaimat" inkabb erre koltsek a BKV helyett.

a tapasztalatom meg az: akik az adoforintjukat emlegetik azok szoktak a legkevesebbet fizetni adokent

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:46:58

@JaBo: Igen, kezdik újra. Pl. Kolombusz hitelből akar Indiába repülni, csak hogy nyaraljon egyet... Emlékeztek még pár éve az OTP nyaraljon hitelből kampányra, na attól állt meg eszem-faszom, nem a lakás- és kocsihitelektől. :)

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.05.11. 14:47:39

nekem semmilyen hitelem nincs. megengeded, hogy fél év múlva én röhögjek inkább rajtad is? :)

szóval hülyének lenni állampolgári jog. de azért még lehet velük szolidaritást vállalni, mégha pénzbe is kerül.

kineknem 2010.05.11. 14:48:12

Nem kell megmenteni a devizahiteleseket, csak nem kell szívni a vérüket. A bankok ugyanis jóval nagyobb arányban növelik a törlesztőrészleteket, mint ahogy az indokolt lenne. Csak ennek kellene gátat szabni, nem kell nekem más segítség, köszi.

gabi999 2010.05.11. 14:48:27

@VVICC: JÓpár éve élek 1 olyan albiba ahol esö esetén jópár helyen folyik a viz . Mondjuk az ára alacsony .Meg tudnám javitatni , de kölcsön adtam a bérbeadonak , már lejárt az ideje mégsem kaptam vissza 1 M böl 1 fillért se . Mi a garancia hogy a javitást kifizeti ?
1 fillért se vagyok hajlandó beleáldozni .

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:48:30

@BKV - Önnek megyünk: Ja, meg csak szelíden jegyzem meg, hogy ha kaphatnék én is egy exkluzív helyen lévő, zsidótól elvett villát - még akkor is elfogadnám ha járna vele egy bajszos bolgár csaj is. Ja, meg egy ingyenüdülőt Aligán, és akkor esküszöm, hogy sohasem fordulnék hitelért sehová... :)

Kotyomfitty 2010.05.11. 14:49:15

@Kheopsz: azért ez nem ugyanaz. 65 éves jó esetben mndneki lesz, autópálya ki tudja, talán kell majd. De ha én nem veszek fel hitelt, és szüleimmel együtt továbbra is a nagyszülőkkel nyomorgok panellakásban, mert jajnehogyaztánnetudjuk visszafizetni a hitelt és elárverezzék a tetőt a fejünk felől, akor nekem mi akár a hosszú-, akár a rövidtávú hasznom, akár társadalmilag abból, hogy aki nem gondolta ezt így át, annak most jó lesz? Akkor nekem miért nem jár? akkor nekem miért nem szólt senki, hogy ne aggódj, ha most úgy állsz, hogy ez pont épp belefér még, akkor vágj bele, nem kell várni addig, amíg bizutonsággal lesz rá pénzed...? mert ha ez így megy, ha a hülyéket meg kell menteni, hát holnaptól én is inkább hülye leszek, mert megéri.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:49:28

@Kotyomfitty: Nem tudom. Azt sem tudom, milyen lesz ez az "átvállalás", amin mindenki rugózik. Egy biztos: a devizahitelesek TÖBBSÉGE nem azért vette fel a lakáshitelét, mert abban reménykedett, hogy majd csak kimentik belőle. Honnan a fenéből sejthette volna? Az árfolyamváltozásra mindenki (akinek volt esze) felkészült.
Az egyoldalú szerződésmódosítgatásokra, a válság következtében bekövetkező hirtelen állásvesztésre, a versenyszférában való jövedelemcsökkentésekre azonban SENKI. Kellett volna? Éppen úgy kellett volna erre készülni, ahogy arra, hogy bármikor a fejedre eshet a féltégla és tájfun jöhet. De így egész egyszerűen nem lehet élni, családot alapítani és ezer egyéb dolgot tenni.
Olvasgatom az utóbbi napokban az ezzel a témával foglalkozó blogokat, kivétel nélkül mindenhol forinthitelesek vagy hitellel nem rendelkezők rugják agyba-főbe a devizahiteleseket. Kezdem úgy érezni, hogy épp olyan tudatos ellentét-szítás ez, mint ami ebben az országban évtizedek óta folyik. Általánosítgató, önző és gusztustalan. Senki nem várja a nem devizahitelesektől, hogy karolják fel a devizahiteleseket. De könyörgöm: miért kell gyűlölni őket? Azért, mert ÉPPEN nem úgy gondolkodtak, ahogyan ők? Engedtessék már meg nekik...
Jöhet még olyan fordulat (mert ki tudja, mit hoz a jövő), hogy a forinthitelesek haja fog az égnek állni és KÉNYTELENEK lesznek támogatást kérni.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:49:40

@kineknem: én tkp azt nem értettem, hogy egy-két hete már azon a szinten volt a HUF mint a válság előtt. Akkor miért nem mentek vissza a törlesztőrészletek. Nem erre volna a PSZÁF, hogy ilyenkor odasózzon egyet?

flimo13 2010.05.11. 14:49:48

@Cyr: na épp ezért ne támogassák őket, hisz a forintgyengülés vesztesei még így is jól jártak..

Max és Ricky 2010.05.11. 14:49:57

nem értek a gazdaságpolitikához, legfőképpen nem ahhoz, hogy melyik hitel kedvezőbb. de azt láttam az elmúlt években, hogy boldog-boldogtalan vette fel a lakáshiteleket, autóhiteleket stb. egyszerűen tényleg felelőtlenek az emberek. nekem is van hitelem, de biztos háttérrel sem akartam 3 milliónál többet felvenni, igaz, hogy az csak egy kis panelre lett elég, mefrt biztos akartam lenni abban, hogy akkor is fizetni tudjam, ha bármi történik. körülöttem emberek, hozzám képest fele annyit keresők viszont 7-8-9 milliós kölcsönöket vettek fel,mert ez kell, az kell, erkély kell, nagy lakás kell, stb., most meg bajban vannak. Én is költözhettem volna Budára azonnal, de inkább két lépcsőben, ha majd az a lépés is biztos hátterű lesz. Igen, szerintem felelőtlen az emberek egy része. szóval hiába vagyok szociálisan nagyon is érzékeny, nem tudok mit kezdeni a megmentéssel, főleg az alapján,amiket olvasok itt fentebb. És hogy lehet eldönteni, hogy ki az,akinek igazán szüksége van rá. Mert aki falun megvesz egy felújításra váró kis házat, hogy továbblépjen, azt fontosnak tartom, de hogy valaki csak a sokkal nagyobb kényelem okán váltott, és nem gondolta végig, hogy mi lehet...

Rwindx 2010.05.11. 14:50:18

Ez az 12373. ugyanilyen béna poszt a témában.
A kommentek viszont határozottan fejlődnek.

Hozzáteszem amit lehet tudni a "a mentési programról" az alapján az semmire sem lesz jó, minimálisan fogják igénybevenni, ugyanúgy ahogy a maszop félét. Így szvsz szükség sincs rá.

@alli: ha egyszer (ugyan nem kívánom) olyan súlyos betegség lesz a családodban aminek a járulékos kezelési költségei elérik a néhány tizmilliós nagyságrendet (mondjuk egy szimpla áttétes rák) akkor gomdolj ugyanerre mondatodra és személyesen beszélj le mindenkit a kezelés elkezdéséről, ugyanis a mi adóforintjainkból fog menni. De csak ha konzekvens akarsz lenni.
Vagy az más?

Talán ebből érthető, hogy ez az alapjában irigy és aljas hozzáállás mennyire tarthatatlan, egy ország vagyunk egy államban, közös részfelelőséggel egymás iránt akár tetszik akár nem. A devizehitelesek megsegítése ellen ezer más értelmesebb érvet lehett volna mondani. Pl hogy értelmetlen mert nem nyújt valódi segítséget, vagy lokális pénzügyi válságot okozhat a költségvetési kockázat miatt, stb, stb. De nem, "az én adómból ne költsünk másnak semmire!"...
Sajnállak hogy eddig látsz előre.

ODIV 2010.05.11. 14:50:22

Ha ezek az agyamentek meg merik lépni a hitelátváltást, én leszek az első, aki kanna benzinnel és öngyújtóval rohan a Kossuth térre.
Én nem akarom átváltani a hitelemet. De ha a hitelesek felét meg tudják vezetni, akkor is olyan árfolyamromlást tudnak előidézni, ami bedönti az eddig tisztességgel fizetett frankhitelemet. Tehát lényegében engem is átváltásra kényszerítenek. Mivel így kisebb veszteségem lesz, mintha 250Ft-os frankkal számolva fizetek egy évig.

c 2010.05.11. 14:50:32

Az állami beavatkozásoknak ritkán van jó vége.
Adóforintokból támogatott lakásvásárlásoknak is csak az lett az eredője, hogy annyival drágábban lehetett a lakásokat megvenni.
Az állam húzzon a picsába, és tegye azt ami a dolga.
Szedjen be minimális adót, az állami feladatokat meg lássa el minél jobb színvonalon.
Inkább az állami feladatok halmazát definiálhatná leendő kormányunk. Pl. mit akar az egészségüggyel.

csokiájsz 2010.05.11. 14:51:20

ez is egy fos poszt. "Ne az én adóforintjaimból..."

kedves posztíró, nézzél magadba erősen. A te adóforintjaid. Akkor mondjál le minde olyan támogatásról, amit meg az én adóforintjaimból élvezel: családi pótlék, távhó tám, 13.k havi nyugdíj, stb.

Bár bizonyára még túl fiatal vagy ezekhez, nincs lakáshiteled, mert anya meg apa, gyémántfokozatú mlm guru, megveszi neked. Menjél, vedd fel a helókittis pizsidet, és álmodozzál az adóforintjaid helyes elköltéséről. k*****g.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:51:20

@Kotyomfitty: Sok mindenben igazad van. De ha mindenki a szülőkkel-nagyszülőkkel maradna a panelban, akkor igaz hogy nem lenne hitele, viszont lenne akár egyetlen gyermek is az országban?

gabi999 2010.05.11. 14:51:46

@Cyr: Sokszor kellett azért 20 orákat dolgozni mire meglett az a 3,8 milla amennyiért vettem . mondjuk olyan is volt ( akkor ) .

Gazz 2010.05.11. 14:51:58

Nagyon jó poszt!
És betalált!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.11. 14:52:02

én devizahiteles vagyok, de lehetőleg ne akarjon megmenteni az állam, abból biztos rosszabbul jövünk ki összességében. Majd én visszafizetem, amit felvettem.

Másrészt... ugyebár most kell chf hitelt felvenni, ha erősödik a forint, ami feltehető, hatalmasat lehet kaszálni vele. Lehet, hogy ez az ötlet az állami mentésben: az állam felvesz 1 csilliárd frankot, mindenkit kivásárol, megemeli az alapkamatot, vagy más módon felveri a forint árfolyamát, és kaszál.

(Sajnos ez lehetetlen.)

csokiájsz 2010.05.11. 14:54:58

ja és annak idején, a fideszkormány kitűnő lakáspolitikája okán ugrottak a lakásárak a duplájára. (Kamattámogatott hitel ugye) Vegyél lakást, kiadod albérletbe, a díjból kijön a törlesztő, és 10 év múlva van egy lakásod.

A kormány NE avatkozzon be!!! léccikeeeee

Kotyomfitty 2010.05.11. 14:55:07

@mxplanet: hát mondjuk én azért félnék, mi lesz nyugdíjas koromban, gyerekem nincs, a pasiknak nincs kedve nősülni, ha utódom mondjuk nem lesz, se lakásom, se munkám, se nyugdíjam, akkor miből fogok vajon albit fizetni? Mert rezsire még csak-csak futja majd... szóval a létbizonytalanság miatt fontos a saját lakás 30 év múlva.

agentT 2010.05.11. 14:57:22

Csak egyet nem értek.

Hol van leírva az, hogy annak, aki devizahitelben gondokodott, elvárásszerűen rendelkeznie kellett volna a legmagasabb pénzügyes képesítéssel?
Ugyanis szajkózhatja a sok marha, hogy "látniuk kellett volna a kockázatot" csak sajnos a világgazdasági válság kockázatát nem látta előre a FED elnöke, az IMF vezérkara meg az OECD összes kormány- meg államfője se. Miért kellett volna előre látnia Kovács Pista bácsinak Röcsögéről???

És ha már előrelátás. Miért nem látta előre a kockázatokat a bank? Ma már annyi pénzügyi tanácsadó rohangál az országban, hogy az hihetetlen, miért nem látta előre egy se?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:57:32

@gabi999: Ma 3,8 millából nem veszel lakást, Budapesten legalábbis nem. Ha vidéken veszed, akkor a bejárás költségeivel már nem sokat nyertél az ügyön. Persze találhatsz vidéken is munkát (vagy nem), de általában a lakáshitelt felvevőknek ELŐSZÖR biztos állásuk van, amit nem feltétlen adnának fel önként és dalolva valami bizonytalanért.
Persze igaz, annak kéne elnézést kérni, aki nem tizenéve kezdett bele, merthogy akkormég esetleg kiskorú volt vagy tanult...

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:57:55

@Max és Ricky: ez is tökigaz. De az ember szeret tervezgetni. Én pl. 2008-ban kerestem X forintot, és úgy gondoltam hogy a kis cégünk szépen növekszik, jövőre már kb. X+ forintom lesz, merthogy ugyanolyan becsületesen dolgoztam 2009-ben is mint az előző évben. Aztán puff, összezuhant a piac, nálunk nagyobb és bölcsebb cégek is összezuhantak, még jó hogy jelenleg (már) nincs hitelem, mert egyelőre éppen hogy a napi megélhetés van meg. És mégegyszer mondom, nem tehetek róla, hogy a jövedelmem kb. a fele a két évvel ezelőttinek. És biztosan nem én vagyok az egyetlen az országban, aki így járt.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 14:59:04

@agentT: Látták. Nem volt az véletlen, hogy a válság előtt közvetlenül már villámgyorsan intézték a hiteleket, hogy minél többen fel tudjanak kapaszkodni a süllyedő hajóra.

Limonade Joe 2010.05.11. 14:59:15

Az biztos, hogy rizikós, pláne, hogy a bankok pofátlanul lapátolják rá a kamatokat is. Kötve hiszem, hogy csak az árfolyam változástól duplázódik meg a törlesztés.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 14:59:59

@agentT: vannak (voltak?) ugye a hiteltanácsadók. Nekik elvileg az lenne a dolguk, hogy a lehető legkorrektebben segítsenek téged a legjobb hitelhez. Igenám, csakhogy őket minimálbéren tartja a bank, plusz jutalék, így neki az az érdeke - sőt muszáj a szerencsétlennek - hogy azt a hitelt sózza rád, amin a legnagyobb a jutaléka. Sajnos.

Én is akarok kommentelni 2010.05.11. 15:01:28

Igazából az olyan jellegű segítséget nem értem miért ne lehetne megoldani, hogy mindenki átválthassa a jelenlegi CHFben vett tartozását az akkori árfolyamon.
Ekkor milyen veszteség realizálódik, és kinél?
1, állami pénz nem kerül a rendszerbe, ergo az adófizetők nem buknak semmit
2, mivel a bank az akkori árfolyamon vette fel a pénzt, azon kapja vissza, ergó a bank se veszít semmit, csak a JÖVŐBELI árfolyamkockázatból adódó extra bevételét bukja, ami még nem is realizálódott, vagyis virtuális.
Ekkor senki sem bukna semmit jelenleg, és ha valaki át akarna állni, megtehetné, és akkor lenne nem CHF, hanem HUF hitele, a mostani új, kb. 9,5% THMes forint hitel... ha bírja fizetni. Ennyi.

Nekem CHF hitelem van, még messze nem fizetek annyit most se, mintha akkor HUF hitelt vettem volna fel. Ami nekem gondom összesen, hogy mivel szar az árfolyam nem tudom durva veszteség nélkül előtörleszteni a maradékot.

Kotyomfitty 2010.05.11. 15:01:56

@Zine: ez esetben viszont igenis a bankokon kell leverni valahogy, szigorítani a hiteladást. Az valóban nem jogos, hogy a hitelképtelenek bukását is a hitelképes maradék fizesse.

Kotyomfitty 2010.05.11. 15:03:27

@Vámpír\\\'08: ht nem tudom, én csak akkro hiszek el valamit, ha már látom. Nem hiszek az olyan munkahelyben, ami még nem az enyém, és az olyan euróban, ami nincs még bevezetve. Azzal számolok, amim van.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.11. 15:05:31

Lementem a metróállomásra
Egy öregasszonyt ütöttek a tûzoltók
Meglepett a csontok ropogása
Ahogy a fejéhez verték a poroltót
Az öregasszonyt hülyére verték a tûzoltók.

A tûzoltók gyújtották fel a házát
és eloltották egy ezresért
Gumibottal ütötték a hátát
S most kezüket nyújtják kézcsókért
Az öregasszony túl sokat beszélt.

A tolókocsit kirúgták alóla
Az út szélén az árokban hevert
A parancsnok rágyújtott egy marlboróra
Miközben egy koktélt kevert
Az öregasszony az út szélén hevert.

Kiütötték a mûfogsorát
Szájából fröcskölt a vér
S ha azt hiszed, hogy te is megúsztad
Holnap te jössz, ne félj
Az öregasszonynak megverték a fejét.

dr. Trebitsch 2010.05.11. 15:05:55

@Zine: Bizony így van. Amíg nem tájékozódtam, és is azt gondoltam, hogy nem kell kimenteni a devizahiteleseket, hiszen tudták, van árfolyamkockázat. engem sem ment ki az állam, ha leesik a részvényem ára, hiszen az az ára az esetleges nyereségnek, hogy kockázatot vállalok. Azonban valóban, a bankok nem az árfolyamromlás mértékében emelték a törlesztőrészleteket, és a kamatokat, hanem tisztességtelenül kihasználták az erőfölényüket, és egészen pofátlan módon emelték meg ezeket. Természetesen, amint visszafelé indultak az árfolyamok, nem sietnek csökkenteni a részleteket. Úgy gondolom, az bankok megérdemelenék, hogy ezt firtassa az Állam, állapítsa meg az ebből eredő tiszteségtelen hasznot, és az ebből befolyó összegből segítsen a devizahiteleseknek, de maximum csak annyira, hogy a valóban az árfolyamokból eredő veszteséget aszt igenis viseljék a devizahitelesek. Ezt tidthaták előre, ezért fizettek kevesebb kamatot. A bankok aljsságára azonban nem lehettek felkészülve. (Persze ezt is tudhatták volna, én ezért nem vettem fel soha semmilyen kölcsönt, de ezt mégis be lehet a bankokon hajtni. A magyarországi bankokat egyébként is meg kellene fingatni, azért mégiscsak abszurd, hogy Magyarországon egy BANKON belüli deviza utalás 4-5-ször annyiba kerül, mint Ausztriából ideutalni egy összeget...)

96A 2010.05.11. 15:07:24

Valóban ne adóforintokból fizessék a devizahiteleket. Viszont ha lehet, ne az adóforintjaimból fizessék a távhő támogatást, a panel felújítást, a lakás hitelek kamattámogatását, boldog boldogtalan egészségügyi ellátását, kretén kölykök klotyópapírt érő diplomáját, majd a munkanélkül tengődésüket, ilyen-olyan segélyeket , a gazdák ilyen-olyan pulykafos elvezető rendszerének a kiépítését, stb, stb. Ja és természetesen mindenki fizessen adót!
Na ha ez meg van, akkor szerintem nagyjából a forint rrfolyam ingadozását is elfelejthetjük.

titkom 2010.05.11. 15:07:34

...még ennyi okos embert...

Kotyomfitty 2010.05.11. 15:08:23

@Cyr: nekem semilyen hitelem nincs momentán, és amikor nagy bajban voltunk, nem segített senki. Nem az fáj, hogy másoknak segítenek, hanem hogy pl. én ugye nem tudok tervezni (az általad említet okok miatt, mert én igenis számolok azzal, hogy mi van, ha a fejemre esik a tégla, tönkremegy a cég ahol dolgozom, mittudomén). Igen, lehet, hogy irigy vagyok, hogy ők bátrak én meg túlságosan próbálok kiszámolni mindent. De akkor mondjuk ki, hogy lehet bátornak lenni, szülök két gyereket, és majd bízom benne, hogy az állam eltart, amíg akkorák nem lesznek, hogy óvodába adjam őket - és majd azt is fizeti, mert egyedülálló nőként mondjuk ki tudja, a két szülés után menniyt fogok ugye keresni. Tehát: én vagyok a hülye, hogy nem vágok bele, hanem keresem a párom, hátha mégis ketten tudunk családot alapítani...?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:10:28

@Trebitsch: Ez igy fair lenne. Az eredetileg meghatározott kamatokon fizetni. Amit aláírattak a hitelfelvétel előtt. Igen. A bónuszt meg, amit eddig lenyúltak, visszafizettetni velük. Megjegyzem, jónéhány havi törlesztő kijönne belőle...

2010.05.11. 15:11:13

@gabi999: Volt mit felújítanod? De jó neked.

agentT 2010.05.11. 15:11:40

Ami meg a "nem akarok szolidaritást vállalni senkivel" című idióta individualista baromságot illeti:

Rendben, nem vállaljunk, mindenki dögöljön meg magának.
Ebben az esetben kilencvenötezer család kerül utcára. Ez négy fős családokkal azámolva négyszázezer hajléktalan. Fele mondjuk meghúzza magát barátoknál, szülőknél, albiban, itt-ott. A másik felének ott az utca.

Na most ha elfelejtjük a szívjóságot, akkor el kell gondolkodnunk ennek a helyzetnek a racionális oldalán.
Van egy olyan dolog, hogy társadalmi anómia, kábé ez az az állapot, mikor szar minden és mindenki szarul érzi magát.

Mit gondolsz, te individualista kretén, kétszázezer hajléktalan mekkora társadalmi anómiát teremt?
Mekkora lesz a bűnözés, a plusz teher a szociális ellátórendszeren, mekkora lesz a GDP csökkenése, mekkorák lesznek a járulékos költségek? Hm?

Szomorú hírem van, kurva sokba fog kerülni a cécó neked, pont neked, aki oly kényes vagy a kurva adóforintjaidra.

Esetleg van egy megoldás... a bedőlt devizahiteleseket elvinni marhavagonban a Hortobágyra, ott összedobni egy haláltábort, kinyírni őket oszt jóvan.
Csak akkor meg piszok nagy hányada ott pusztul a munkaképes lakosságnak, márpedig a dolgozó-nyugdíjas arány így is elég szarul áll társadalmi szinten...

Bizony, rohadt világ van, hogy társadalomban kell élni... szóval kedves individualista "az én adóforintjaimból ne" barátom, esetleg elmehetnél az anyádba egy lakatlan szigetre, oszt ellehetnél magadnak, esténként majd jól kivered meg ilyesmi.

Egy kérdés: Szerintetek azért akarják Orbánék kihúzni a dev. hiteleseket a szarból, mert megígérték a Kisjézusnak?

Nem bazmeg, azért, mert a társadalom nem bír el 100000 bedőlt lakáshitelt, azért, te marha.

safranek 2010.05.11. 15:11:47

@Manyizga: meg a gázártámogatás, meg az inyenes oktatás, a nyugdíj, a táppénz - főleg az alkoholistáknak, dohányosoknak, stb

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2010.05.11. 15:12:28

Nekem eszem ágába sincs átváltani a devizahitelemet, mert még most is alacsonyabb, mint a forint lett volna! Nem is tudom honnan jön ez a hülyeség, hogy az állam vállaljon szerepet a hitelek átforgatásába. Ez csak valami szemfényvesztés lehet, gyanítom, hogy nem az első...

Az viszont hitelfajtától függetlenül felháborító, hogy a bankok egyik hitelnél sem vállalnak tulajdonképpen semmilyen kockázatot, és teszik zsebre a nagyobbnál nagyobb profitokat.

dr. Trebitsch 2010.05.11. 15:12:48

@96A: Sajnos a hasonló hozzászólások is mutatják, mennyire sikeresek a politkusok céljaik elérésében, aza hogy az emberek egymást gyűlöljék az helyett, hogy számonkérjék rajtuk az ország normális működtetését, a beszedett adók megfelelő felhasználását az helyett, hogy ellopnák, vagy egyszerűen elpocsékolnák. Normális országokban a magyar gyakorlatnál sokkal több mindenféle támogatást adnak, ezek hatékonnyá és kiegyensúlyozottá teszik a gazdaságot és a közéletet. Ettől működik jól az ország, nyugodtak azu emberek.

lkjpoi 2010.05.11. 15:12:58

Aki nem hitelből vett lakást, az gondolkozzon el legyen szíves, hogy vajon minden egyes forintot rendesen leadózott, amiből a lakást vette ?!
Kötve hiszem, hogy bárki csak úgy átlagfizetésből kicsenget minimum 8-10 millió forintot...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.11. 15:13:40

Egy újabb beteg elme posztja a blog.hu-n...

BALTAZÁR 2010.05.11. 15:14:14

Egyetértek a cikkel. Ha én forintban adósodom el és nem tudom fizetni a részleteket mert kirúgnak, lebetegszem stb.. a kutyát sem érdekli. Kilakoltatnak és mehetek a híd alá. Ellenben ha CHF-ben adósodtam el akkor áldozat vagyok akin állam bácsi segít. A helyzet csak akkor lenne szebb ha CHF-ben eladósodott kissebbségi lennék, akkor aztán a ház is maradna, a törlesztőt meg majd fizeti az állam. Esetleg még a rezsimet is állja majd a lakhatási támogatás. Az a hülye aki becsületes ebben az országban.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 15:15:08

@Kotyomfitty: ez a létező legértelmesebb gondolkodás, viszont valahogy csak szeret az ember tervezgetni, aztán próbálja összeszedni az információkat, lásd pl. az elemzők a tőzsdén, vagy eltalálják hogy mi lesz másnap, vagy nem. :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:15:22

@Kotyomfitty: Azért árnyalatnyi különbséget remélem felfedezel a két szitu között: nem egyedül, apa nélkül vállalok két gyereket, illetve már meglévő gyerekkel házasságban (vagy élettársi kapcsolatban) szeretnénk önálló lakásban élni, nem albérletben. Nem egymagam, a családommal.
Egyébként szerintem fel sem merül normálisan gondolkodó emberben az, hogy alapból apa nélkül nevelje a gyerekeit. Nem, nem a saját érdekében, hanem a gyerekei érdekét nézve. És itt el is jutottunk a gyerekek érdekéig, amiért egyébként mi is a saját lakás mellett döntöttünk. Ha ketten lettünk volna, vígan ellettünk volna albérletben még pár évig. Egész egyszerűen azért, mert mobilabbak voltunk.

safranek 2010.05.11. 15:16:10

egyébként tök mindegy.

1, a forintra váltás sem ment meg, mert a forint hitel is drága, ha ezt sem tudják fizetni, akkor a forintot sem fogják tudni

2, nem lehetséges a forintra váltás, mert több száz milliárdba kerül és csődbe vinné az országot, lsd: portfolio.hu

3, ha bedől a sok hitel, akkor is csőd felé haladunk, mert bezár a vállalkozás - nem csak lakás meg autó hitel van devizában!!, hajléktalan lesz a dolgozó, nem tus munkába járni, mert nincs autója. Fizeti neki az állam a munkanélküli segélyt, és se járulékot, se adót nem fizet --> csőd

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 15:16:30

@Trebitsch: ja, pl. beszélhetnénk olyan apróságról is, hogy Kaliforniában 0% az élelmiszerek áfája. Pedig egy hangyányit tehetősebb a lakosság... :)

BKV reszelő 2010.05.11. 15:16:45

A bejegyzéssel majdnem teljesen egyetértek, de:

"...Nem akarom megmenteni az ártéren építkező, biztosítást nem kötő árvízkárosultakat,..."

Nos, sajnos vannak, akiknek fogalmuk sem volt az ártérről, belterületi ingatlant vásároltak, majd az addig szabályozott folyó elöntötte a házukat. A biztosítók felmondták a szerződésüket és az állam ujjal mutogatott rájuk, hogy ez ártéri ingatlan ! ...ugyanaz az állam, aki engedte az összes vízügyi hatósággal egyetemben az árterek belterületbe való vonását. Viselje most az állam ennek a költségét bátran.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.11. 15:17:33

@Zine: Az, tájékozatlan. A bakokat is jó tökön kellene rúgni, hogy boldog boldogtalnnak hiteleztek.

A saját elkúrásukat máson akarják leverni. Az egyoldalú szerződésmódosítás meg csak hab a tortán. Az ilyen nem szerződés akkor, max. WC papír...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:18:50

@lkjpoi: "Kötve hiszem, hogy bárki csak úgy átlagfizetésből kicsenget minimum 8-10 millió forintot... "

A felhozott példák azt mutatják, hogy "mellékállás", "maszekolás" - nyilván adómentesen! - vagy szülői segítség húzódik az efféle hozzászólások mögött. Nos, az ilyetén "önerőből" lakást vásárlónak üzenem, én helyette fizettem az adót és járulékokat...

Dzsafar 2010.05.11. 15:19:01

Nagyon jó cikk,teljesen igaz minden szava!
Az érintetteknek,mikor lehetett választani,deviza-és forint hitel között,mind vakon,ész nélkül ereje,és esze figyelembe vétele nélkül,a könnyebb,olcsóbb úton indult el.Gondolkodni kellett volna, előre, betegség,vagy bármi közbejöttére!Aki egy kicsit a földön jár,és figyeli a világot,tudja-ta,valuta sosem volt a forinthoz rögzítve,bármi megtörténhet!
Így lett.
Soha nem vettem fel hitelt,egész életemben inkább gyűjtöttem,mint meggondolatlanul belevágni csili-vili autóba,utazásba,egyébbe,HITELBŐL!!A felelőtlenség,a tudatlanság,mások majmolása,(mert neki van egy,akkor nekem kettő kell),bizony,ezt az előre jól látható helyzetet eredményezte.Akkor nekem mi közöm van mindehhez,a bankban lévő pénzem jelenleg 5%kamatot ad,és még szálljak be,én segítsek??Nem azt teszem az alacsony betéti kamatommal??
Talán emlékeztek Kedves Olvasók,a Reál Bank bukására??
Ott 1995-ben megtanultam,csak magam számíthatok magamra!!Senki nem kártalanított,magamnak kerestem a bajt,megérdemeltem,azóta sem láttam egy forintot sem.
Így jártam!!
Miért van az,hogy most sajnálni sem tudom a felelőtlenül élőket??
Miért van az,hogy aki akkor nem gondolkodott,most segítségre vár?
Senki hitelébe ne akarok kezes lenni!!!!!!

agentT 2010.05.11. 15:19:05

@BKV reszelő:
"Nos, sajnos vannak, akiknek fogalmuk sem volt az ártérről, belterületi ingatlant vásároltak, majd az addig szabályozott folyó elöntötte a házukat. "

Másoknak meg fogalmuk sem volt arról, hogy a devizahitellel gáz lesz, mert a bank baszott tájékoztatni őket. Érdekes, mi?

Nekem ne mutassátok be, dolgoztam egy évet az ING-nél.

pg2 2010.05.11. 15:19:52

Megint egy nagyon okos poszt. Ami a megközelítést illeti, nincs vele semmi baj, senki ne fizessen senki helyett, csak hát nem egészen azt történt és történik, amit a hirtelen feltámadó érzelmi hullámok susognak.

Először is, soha nem volt, és biztos lehetsz benne, hogy nem is lesz olyan törvény, de még csak javaslat sem, hogy az állam fizessen a polgárai *helyett*. (Olyan van, hogy a polgárá*nak* fizet, de nem kézbe, hanem mondjuk kamattámogatásként a hitelezőnek, de ezeket az opciókat ki kell érdemelni, és előre -- post festa sosem fogsz kapni semmit. Márcsak a jogbiztonság követelménye miatt sem.)

Másodszor is, az állam a hirtelen összetákolt pénzügyi törvényével jelentős mértékben hozzájárult a lehetetlen hitelezési konstrukciókhoz, amivel magát is szivatja, csak ezt nem verik nagydobra. Ezekben a legnagyobb probléma nem a devizában eladósodás (mellesleg a magas pénzügyi kultúrával megáldott Angliában szintén lejátszották ezt a meccset, csak kicsit korábban), hanem a törvény biztosította lehetőség a bankok egyoldalú és utólagos szerződésmódosítára, amivel simán áthárították a banki, hitelezői kockázataikat, tehát a természetes, normális körülmények közt a hitelest semmiképpen nem terhelő költségeket a devizahitelesekre. A bankközi kamatok csökkenése után meg nem csökkentek vissza a törlesztők. Röviden nevezzük szabad rablásnak. A gond éppen az, hogy másként nem jutottál kölcsönhöz. Megjegyzem, ugyanezt megtehették volna a forinthitelesekkel is, tehát ezért nem a plazmatévére ácsingózó szakadék okolható.

Szal tessen már elgondolkodni, kinek és milyen segítséget ajánlottak fel, még mielőtt az irigység győzne, azt a hülyeséget sugallva, hogy okosabbak vagyunk másoknál, akik még mindig olcsóbban vesznek devizáért hitelt...

Lépes Elek 2010.05.11. 15:20:08

@Rwindx: "A devizehitelesek megsegítése ellen ezer más értelmesebb érvet lehett volna mondani. Pl hogy értelmetlen mert nem nyújt valódi segítséget, vagy lokális pénzügyi válságot okozhat a költségvetési kockázat miatt, stb, stb. De nem, "az én adómból ne költsünk másnak semmire!"..."

Itt a pont. Valaki írta egyszer: a lengyel az egy nemzet, a magyar egy nép, a román egy foglalkozás. Ennyi.

dr. Trebitsch 2010.05.11. 15:20:14

@Vámpír\\\'08: azért a tőzsdei elemzőkre ne nagyon adj. Bár, ha figyelmesen megnézed a hosszú elezésüket, amiért jó sok pénzt kapnak, a lényegük jól összefoglalható ám röviden:"Lehet, hogy lefelé fog menni az árfolyam, de azért az sem kizárt, hogy felfelé mozduljon el. Viszont ha az árfolyam nem mozdul sem lefelé, sem felfelé, akkor az árfolyam változatlan marad." Ez a lényege minden bonyolult, több oldalas tőzsdei elemzésnek....

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:20:55

@BALTAZÁR: Ez azt jelentené, hogy a CHF-ben eladósodott szerinted nem becsületes? Elég veszélyes vizekre hajóztál...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:22:12

@Dzsafar: "Az érintetteknek,mikor lehetett választani,deviza-és forint hitel között,mind vakon,ész nélkül ereje,és esze figyelembe vétele nélkül,a könnyebb,olcsóbb úton indult el."

Ostoba. Demagóg. Általánosító.

agentT 2010.05.11. 15:22:39

Mellesleg hadd kérdezzem már meg az itt észt osztó "nemdevizahiteles" lakástulajdonosokat:

Van lakásbiztosításod?

Mi van benne? Tűz, üvegtörés, betörés?

Van benne meteor, földmegnyílás, világvége?

Ha nincs, mit pofázol, jön a meteor, te meg majd itt sírsz, hogy nem számítottál rá...

Ugyanis körülbelül ekkora volt a valószínűsége annak, hogy ekkora válság jön, hogy meg lesz űberelve 1929-33...

CyberPunK 2010.05.11. 15:22:46

Ez ilyen új játék, hogy mindenki rúgjon bele a deviza hitelesekbe? Jó lenne, ha végre valaki tisztázná azt, hogy a devizahitelesek igenis adóforintokra számítanak (azokra amiket mi is fizetünk), de nem hitelkiváltási célra, hanem, hogy a tetves PSZÁF végre működjön (ja, bocs, pénzt most is kapnak, csak kérdés, hogy mire), és rúgja tökön a bankokat a büntetőkamatjaik miatt. Onnantól kezdve nem lenne itt sírás.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 15:24:44

@Dzsafar: "Akkor nekem mi közöm van mindehhez,a bankban lévő pénzem jelenleg 5%kamatot ad,és még szálljak be,én segítsek??Nem azt teszem az alacsony betéti kamatommal?"

Nem, nem azt teszed. A bankoknak viszed a lét. Ahogy a devizahiteles is. Amíg nem fogod fel, hogy teéged is ÉPPEN UGYANÚGY megkárosít a bank, mint a devizahitelest, addig nincs miről beszélni.

Vámpír\\\'08 2010.05.11. 15:25:04

@Trebitsch: :)))))) Igen, csak a bérüket bevállalnám... :)

BKV reszelő 2010.05.11. 15:25:06

@agentT: Egy pillanat ! A devizahitel kockázata le van írva a szerződésekben, de onnantól, hogy egy telek belterületi lett, nyoma sincs, hogy 100 évenként qa duna azért elönti és úgy adják el, mint örök száraz telket. Nagy az eltérés !!!!

BKV reszelő 2010.05.11. 15:26:39

@agentT: Ja igen. Én meg 145 évig dolgoztam bankban, tudom miről szól. Aki azt mondja, hogy nem volt egy mondat sem az árfolyamkockázatról és annak a kockázatnak a viseléséről szó a szerződésében, arról én kijelentem itt és most, hogy: HAZUDSZ BARÁTOM VAGY ANALFABÉTA VAGY ! ...de inkább az első.

dolgozni kék 2010.05.11. 15:26:45

nem véletlenül gondolkozik a Fidesz bérlakás építési programban... lesz hova költözni a bedőlt hiteleseknek..

rezso2000 2010.05.11. 15:27:29

Ha a devizaban eladosodo ember kockazatot vallal az arfolyammal, akkor a bankok miert nem teszik ugyanezt? Ertem ezalatt, hogy most mar nem lehet CHF alapu hitelt felvenni, mert a bank nem ad.
Most is nagy lehetne a szajuk, hogy ilyen meg olyan CHF alapu hitel, de ugy hallom eleg csendesek. Ok jol jartak a tobbit meg ...

agentT 2010.05.11. 15:27:48

@BKV reszelő: A devizahitelek kockázata valóban le van írva...

csak éppen úgy adtuk el szerencsétleneknek (én is) hogy "áh ne tessék aggódni, van itt ez az izé a kockázatról de teccik tudni a Sváci Frank bitang erős valuta"... szóljon aki nem így vagy hasonlóképp vette fel...

Én egy évig bírtam a pénzügyi tanácsadó létet.

LuckyLuke01 2010.05.11. 15:27:53

Igazad van, nekem is CHF hiteleim vannak. Nem mellesleg én bőven kalkuláltam az árfolyamingadozásra, tehát most is gond nélkül fizetem, pedig nem kevés. Persze nem örülök neki, de amikor 145 volt akkor meg örültem.

Viszont arra vagyok kíváncsi hogy a rohadék bankok hova tették a rengeteg extraprofitot évtizedek alatt??? És miért nem ver a seggükre a PSZÁF, ha a kamatokat simán emelhetik, amikor nehezebb CHF-hez jutni, de nem csökkentik vissza, amikor megint könnyebb... A svájci jegybank meg közben nem tudja már hova csökkenteni az alapkamatot...Őket nem kellett volna megmenteni. Egyék meg amit főztek... Ez persze utópia, ha a bankok buknak, megszűnik a hitelezés, szűkül a gazdaság stb.

pg2 2010.05.11. 15:27:55

@Manyizga: Tévedés. A támogatások elmaradása, bár lehet irigykedni, sokkal nagyobb problémákat, és végső soron sokkal nagyobb kiadásokat okoznának. Az, hogy mennyire célzott a támogatás, mennyire jó a konstrukció, na, azon lehet vitatkozni...

CyberPunK 2010.05.11. 15:28:02

@BKV reszelő: Aham, az benne volt a leírásban, hogy büntetőkamat is jár hozzá? Fogd már fel, hogy nem az árfolyam kockázat a gáz, hanem az extra kamat. Amiért extra profitot tettek el a bankok.

agentT 2010.05.11. 15:28:52

145 év egy bankban elég kemény lehet.

BKV reszelő 2010.05.11. 15:29:33

@BKV reszelő: 14 év ! :)
@CyberPunK: A kamatmarzs mozog minden hitelnél, megnyugtatlak és igen, benne van a szerződésben. Tessenek elolvasni a száraz részt is, nem csak az összeget, amit "minnyá kőthetek plazmára" ! ;)

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:29:49

Üdvözlet !

Van egy NAGY BAJ !!!!

A PSZAF és az MNB nem olvad össze.
A Külföldi spekulánsok nem engedik

herbert 2010.05.11. 15:30:02

@lkjpoi: nagy különbség, hogy a támogatott hitel feltételei kezdettől adottak voltak. A devizahitelesek még a támogatott forinthitelnél is jobban jártak - eddig. Most, hogy majd forint leértékelődése miatt szorul a hurok, jön a pánik, az utólagos kuncsorgás (nem ezt a lovat akartam).Így nem hiszem, hogy a két dolog összevethető.

Szibarita 2010.05.11. 15:30:13

@Zine: Ismered azt a szot, hogy "refinanszirozas"? Tudod, mit jelent mondjuk a BUBOR mozaikszo?

BKV reszelő 2010.05.11. 15:30:15

@agentT: Korrigáltam ! :) A helyes érték a 14. 145 év sok lenne a munkából, maximálisan egyetértek. :)

orient 2010.05.11. 15:30:23

én kiegyeznék egy olyan paktummal ahol a kormány kényszerítené a bankokat, hogy a szerződéseket kötelesek visszaállítani arra a megállapodásra amit minden ügyfél aláírt! Árfolyamkockázat benne volt, vállaltuk, de a banki, hitelezői kockázataikat, amihez semmi közöm, nem vállalom mert az az Ő kockázata amit tudott mikor adta a hitelt minthogy én is tudtam az árfolyamkockázatról. Ezt ne terhelje az adósra!

gabi999 2010.05.11. 15:31:05

@Cyr: Kis naiv . Budapesten kivül nincs élet ? Vagy aki azon kivül él nincs rajta a térképen ?
Sárszentmihályon vettem és 3.8 ért .
De nemrég halottam 1,5 M ért is .Csak most nincs lém .

Villantó 2010.05.11. 15:31:25

Nem vagyok irígy, mentsék csak. Szerencsére nem az én adómból mivel azt én nem fizetek.

dolgozni kék 2010.05.11. 15:31:36

kicsit kisebb lesz ugyan a lakás, lehet puritánabb... de kevesebb lesz a havidíj, a rezsi.. és az adóforintok is megtérülnek valamikor a távoli jövőben (20-30 év)

BKV reszelő 2010.05.11. 15:32:09

@CyberPunK: Még egy megjegyzés. A híres büntikamatod miatt keletkező extraprofit lehetett az oka a bankokból százával elbocsájtott emberek megjelenésének, igaz ? És ugyanez lehet az oka, hogy a jövedelmek megtorpantak illetve vesztettek is a reálértékükből ebben a szférában, mivel sok extra juttatást eltöröltek házon belül a bankok.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:32:33

A Nagy baj, hogy a Külföldi tőke nem tud már növekedni. Ezért ráálltak az Államadósságra.
Ha a Kormány nem szorít, majd akkor mi a KISEMBEREKET.
Kérem szépen ez a láthatatlan HÁBORÚ !
Görögország megszorít, sorra jelentik be az országok, hogy ők is, ők is megszorítanak, nehogy polgárháború legyen.....
Nem véletlen, hogy nálunk is megszorítás várható

Punto 2010.05.11. 15:33:19

Nekem még a válság kirobbanásánál a bank megemelte a kamatit, mondván, hogy a nemzetközi körülmények, meg nehéz frankhoz jutni. Arra még azt mondtam, hogy ok. Most februárban ismét próbálkoztak. Erre megírtam nekik, hogy ez így nem lesz jó, mert a kamatszintem pont ott tartózkodott, amin akkor hirdették a hiteleket. Nem rögtön, de visszavették az emelést. Szóval azért a hiteleseknek is kicsit kellene tájékozódnia és próbálkoznia. Ha nekem nem engedtek volna, akkor tuti írtam volna a PSZÁF-nak is.

pg2 2010.05.11. 15:33:40

@BKV reszelő: Na, éppen ez az. Az (árfolyam)kockázat nevesítve van, de azt nem szokás elmondani, hogy ezen kívül a banki tisztességtelenség is kockázat. A jóhiszemű ember úgy köt szerződést, hogy az nem fog változni. Ehhez képest olyan költségek kerültek elő és bele a szerződésekbe *utólag, értesítés nélkül*, amikről előre nem referáltak, jobb esetben megvillantották az egyoldalú módosítás lehetőségét, mint olyat, amire *csak rendkívüli esetben, pl. háború* kerül sor. Ehhez képest épphogycsak az ügyintézők előre nem kalkulált túlóradíját nem terhelték rá az adósokra, bár ki tudja...

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:35:35

Remélem senki nem hiszi azt, hogy nem fizet. Mert már most fizet, fizet, és fizetni fog.

Egyet ne felejtünk el.
Simor nem hülye ember.
Ha piac nálunk kezd el pánikolni, mert tömegesen váltunk hitelt, abból nagy baj lesz.... De erről már NEM GYURCSÁNY TEHET

Yasashi Tanuki 2010.05.11. 15:36:08

Avason rendkívül örülnek majd az ötletletnek, hiszen a cigánycsaládok a szocpolt hamis jövedelemigazolásra kapott devizahitellel kiegészítve kerültek birtokba. Eddig volt remény arra, hogy egyszer csak elárverezik a lakásokat és jön a helyükre olyan akinek a kultúrája kompatibilis az európai normákkal. Ha ezeket megmentik azt jelenti, hogy ott maradnak örökre bérlőként. A környéken lakók rendkívül hálásak lesznek.

mojszipupi 2010.05.11. 15:36:08

Gazdaságilag semmi nem indokolja a devizahitelesek megmentését. Látszatpolitika, de ezt már megszokhattuk tőlük

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.11. 15:36:17

nekem elmondták rendesen, hogy kockázatok vannak az árfolyammal. Ezt vállaltam is, szerencsére a fizetésem is szépen emelkedett az utóbbi időben. (Ha kirúgnának, gondban lennék.)

Mondjuk a bankokkal az a gond, hogy abban a helyzetben vannak, hogy minden költségüket faszán tovább tudják hárítani az ügyfelekre, szóval ez a "szívassuk meg a bankokat" ötlet a lakosságot szívatná meg még jobban.
A bankokat/spekulánsokat (fujj) egy módon lehetne megszívatni: a Tobin-adóval, amit a tranzakciókra vetnek ki. Persze ennek is lennének negatív hatásai, de legalább a buborékoktól megszabadulnánk.

Trackback 2010.05.11. 15:36:42

Szánalmas ez a poszt. Szánalmas. És demagóg.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:37:54

@A Galaxis Elnöke:

Kedves Emőke !
Ön is kapcsolódjon be, miért szánalmas :)

dr. Trebitsch 2010.05.11. 15:38:02

@agentT: azért ha ezt elmondtad, hogy a svájci frank "bivalyerős valuta", az igazat mondtad. Azt a hitelfelvevőnek kellett volna tudni, hogy pont az a baj neki! Ha szar, gyenge valutában veszi fel a hitelt, jól járt volna:)

Kandabula 2010.05.11. 15:38:06

A devizahitelesek évekig jól jártak. Ez hogyan lesz figyelembe véve?

CyberPunK 2010.05.11. 15:39:16

@BKV reszelő: Bankos vagy ugye? Nem a válság utáni egy évről beszélek, hanem arról az időszakról, mikor majdnem minden mutató visszament a válság előtti időkre, de a kamatot semmit nem csökkentek. Ezt uzsorának szokás hívni.

Elbocsátott emberek a bankoktól? Ebben az országban? Érdekes, hogy más országokban ez nem jelentett ekkora profitot. :)

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:39:31

Mi lenne, ha Magyarországon nem lehet felvenni csak Forinthitelt ?
Vajon erre mit lépne a piac szerintetek..?
A Devizakiváltást már megrágtuk....

pannonfunk 2010.05.11. 15:39:32

"az én forintban felvett lakáskölcsönömé"

Látom, azért mégis magadat szereted szivatni a legjobban. Ha forintban vetted fel, akkor a mai napig szívsz, hiszen még ma is magasabb a törlesztőd, mint lenne egyébként, ha devizába vetted volna fel.

Szivasd inkább továbbra is magadat.

mxplanet 2010.05.11. 15:40:00

@Cyr: hát én inkább megkeresem egy lakás árát addigra.

amúgy meg a főbérlő épp úgy kirúghat, ahogy kiraknak mert nem fizeted a hitelt :))

másrészt amíg fiatal vagyok, nem hiszem, hogy egy helyben akarom élni az életem, ha meg kiadod, nem tudod anyniért kiadni amennyi a törlesztőd, plusz még akkor valami albérleted is fizetsz.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:40:24

@pannonfunk:

De legalább tudja fizetni!
Nem lesz most a 2x!

baliquez 2010.05.11. 15:41:27

Akik a hitelre vett autóikon előzgetnek engem nagy arccal, drága kocsiban meresztve az érdemtelen valagukat a sztrádán azok igenis szopjanak.

Az én autómon pl. sosem volt hitel, sem kamat, megvettem kápében. Ócsó, használt.
Pont addig nyújtózok vele ameddig a takaróm ér.

Az én takaróm felé meg ne nyújtózzanak azok a tahók akik eddig levillogtak a külső sávba.

BKV reszelő 2010.05.11. 15:41:28

@pg2: A mozgó kamat is le van írva minden szerződésben.

Egyébként ha hülye az ember, akinek eladom az autómat és nem néz be a motorháztető alá, akkor én sem kezdem el mondani a bajokat, aki nem alapos, az fizesse meg a lazasága árát. Hitel kell. Ballagj be és kérd ki a teljes szerződést, rágd át magadat rajta alaposan. Ha ingatlanhoz veszel fel hitelt az jó eséllyel milliós nagyságrendű, tehát megéri egy jogász felkeresni a szerződés teljes szövegével az aláírás előtt és lefordíttatni a jogi szöveget egyszerűre. Én mindig megtettem. Sosem sírtam a várt változások miatt, mert tudtam róluk.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.05.11. 15:41:40

Egyfelelől van devizahitelem, de nem követelem, hogy az állam "mentsen meg". Védekezésül csak annyit tudok felhozni, hogy az az elemző vesse rám a CHF hitel felvételéért a követ, aki Lehman kötvényeket tukmált az ügyfeleire.
Másfelől meg én se akarok senki helyett fizetni, ha bedől egy bank, tiltakozom, hogy az én adóforintjaimból fizesse ki a betéteseket az állam, nem akarok hajléktalan szállókat, mert nálunk még senki se volt hajléktalan a családban stb. Nem akarok, nem akarok, nem akarok semmit.. LOL

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:42:15

@mxplanet:

Értem, Szerinted mi a helyes megoldás ???

pakesz (törölt) 2010.05.11. 15:42:20

@Trebitsch: tevedsz
ugy van, hogy ez tutti biztos hogy felfele fog menni hat a Sziriusz holdjai is ezt sugalmazzak meg midnen erre mutat
de az is lehet hogy lefele fog menni

BKV reszelő 2010.05.11. 15:42:44

@CyberPunK: Bocs, hozzászólásod betett téged a szemellenzős - bár csak burkoltan - zsidózó turbómagyarok közé. Azokkal nem csevegek, mert semmi nem igaz szerintük, ami nem az ő véleményüket írja alá.

Devil 2010.05.11. 15:43:03

Es a bank hogyan tud nem haborus esetben egyoldalu szerzodest modositani?

Szibarita 2010.05.11. 15:43:15

@CyberPunK: Elvileg a bank pontosan meg tudja mondani, hogy mi mennyi, normalisan a valtozo kamatozasu hitelek formulaja kulonfele publikus adatokbol jon ossze, szoval ott a bongeszo, ott a telefon, uccu neki.

Ha felreszamoltak, joggal szerzed vissza a penzed kamatostul es mesz a PSZAF-hez, ha meg alairtad, ne virnyakolj.

pannonfunk 2010.05.11. 15:45:12

@hitelflotta.hu: Nos, a devizahitelének a törleszőjét, ami még most is alacsonyabb lenne, pedig méginkább tudná, sőt a különbözetet meg félre tudná tenni.

Jól járt?

CyberPunK 2010.05.11. 15:45:29

@BKV reszelő: Mit zsidóztam te barom? Ja értem, ha nincs rendes válasz, ez is megteszi alapon böfögted be ezt.

pakesz (törölt) 2010.05.11. 15:46:01

@Max és Ricky: "de biztos háttérrel sem akartam 3 milliónál többet felvenni, igaz, hogy az csak egy kis panelre lett elég, mefrt biztos akartam lenni abban,"

az a helyzet, hogy a panelban fizeted a kozos ktg meg a tavfutes terhet
az is egyfajta torleszto
meg pl az hogy sajat futesi rendszered NINCS hanem berled es az is jo draga

de velemenyem szerint atlagos hitelnel meg mindig olcsobb ez a megoldas, hogy a panelban fizeted a plusz penzt
ha lenne penzed akkro jo lenne panel helyett mas helyen venni ingatlant, mert ha a kesst belokod betetnek, akkor nem annyit kapsz utana mint amit ezzel az ingatlanvaltassal megusztal volna, csak hat ugyebar a hitelrol volt szo :) annal tutti hogy jobb a panelban levo extra ktg -t fizetni

Alex3000 2010.05.11. 15:46:31

Egyetértek! Mindenkinek saját felelősséget kellene vállalnia, nem pedig a könnyebb utat választani és másokkal megfizetni mások nyűgeit.

CyberPunK 2010.05.11. 15:46:39

@Szibarita: Aham, mert ez így működik. :)

safranek 2010.05.11. 15:47:01

A nemdevizahiteles miből vette a házát? Örökölte? A be nem fizetett adóból, járulékból, fiktív számlákból?
Aki itt az adóforintjait félti, az befizetett minden járulékot, adót az összes forintja után?

BKV reszelő 2010.05.11. 15:48:17

@CyberPunK: Édesanyád a barom, ha már ebben a stílusban kell társalognunk....és itt fejezzük be.

CyberPunK 2010.05.11. 15:48:35

@Babu2000: Ha már adózók pénzéről van szó. Lehetne kérni, hogy az én adómból engem segítsenek, és ne másokat? Kell a francnak a másé, elég az enyém is. De már akkor is kussban leszek, ha a kormány megszünteti a családi pótlékot és a munkanélkülit, cserébe alacsonyabb kulcsokkal sarcol meg engem.

BéLóg 2010.05.11. 15:49:05

Alkalmam volt két ember majdnem azonos időben kötött autó lízing szerződését végigkövetni. Az egyik CHF-ben köttetett, a másik forintban. Indulás 6 éve.

A vicc az, hogy a FORINTHITELES minden egyes hónapban súlyos ezrekkel többet fizetett, mint a devizás!
A csúcs a 300 Ft-os euró közelében volt, amikor a CHF-es 29ezret, a forintos 35 ezret (!!!) fizetett!
A CHF-es hitel egyébként 22-ezerről indult, most éppen 28-at kell fizetni, a forintos 25-ről indult, most 32!

Aki azt meri állítani, hogy a forinthitelesek bármikor is jobban jártak, az HAZUDIK!

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:49:28

@pannonfunk:

Igen::) A Hírek nem róluk szólnak. Nem az ő törlesztőjük fog emelkedni. Sőt a tőketartozásuk sem fog emelkedni...

sinkoneri 2010.05.11. 15:49:40

Egy eladósodott országban élünk! Mindenkinek van hitele! A bankok magatartása az ami felháborító! A rendesen, időben fizetőkre hárítják a rosszul vagy nem fizetők kintlévőségeit ettől nagyok a kamatok! Igenis ha van rossz adós legyen jó adós is és annak járó adókedvezmény!

CyberPunK 2010.05.11. 15:49:54

@BKV reszelő: Nem én kezdtem zsidózó turbómagyarozni, de ezek szerint nem ízlik a főztöd. Amúgy meg a te kurva anyád, ha már anyázunk is.

BKV reszelő 2010.05.11. 15:50:34

@BéLóg: Miben tér el a két szerződés még ?

BéLóg 2010.05.11. 15:50:47

@BéLóg: Ja, természetesen mindketten azonos összeget vettek fel hitelként!

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:52:11

@BéLóg:

Vajon a tőketartozás hogyan alakult ?
Mert a törlesztő csak 1 a sok tétel között...
De amikor szabadulni akarsz a hiteltől, vagy elégedetlen vagy a másik bankkal, a tőketartozás a lényeg...

feledékeny 2010.05.11. 15:52:13

@Rwindx:

Azért jó lenne, ha devizahiteles és devizahiteles között is különbséget tenne valaki. Tehát a lakóparkokba átcuccoltakat, meg a Balaton parton lakás-apartmanokat vásárlókat ne mentsük már meg, jó? Oké, legyen társadalmi szolidaritás, de csak azok irányába, akik rászorulók. Adó- és vagyonosodási vizsgálathoz kötném a mentőövet, akkor tényleg csak az igényelné, aki tiszta szívvel állhat elébe és tényleg rá van szorulva ( nota bene: vagyontalan ) Akinek meg van vagyonkája, az adja el a puccos lakását és költözzön át egy kissebbe, vagy egy panelba. Vegye tudomásul, hogy előrehozta a folyasztását és többet fogyasztott, mint amennyire jogosult lett volna. Szerintem.

mxplanet 2010.05.11. 15:52:44

@hitelflotta.hu: elhagyni azt a fos országot :)

Dzsafar 2010.05.11. 15:52:48

@Cyr: Lehet,hogy a Te szemedben ostoba,demagóg,általánosító vagyok.Gondold ezt.
Megjegyzem,nem zavar a véleményed!
Ennek ellenére mégsem szeretnék hozzájárulni ennél többel,mint eddig!
Amikor én kezdtem a "nagy betűs életet",8 év szülőknél,majd életem legboldogabb időszaka,34 évesen egy 16nm!!!!! szoba konyha,7 éves gyermekkel,hérmasban!
Senki nem mondta,hogy rohanjak hitelt felvenni,mert most nagyon jó feltételek adottak!
Fokozatosan lett meg a nagyobb,de mindig a szükségleteknek megfelelő méret,semmivel sem nagyobb! Nem így csináltad?!?
Akkor Te vagy az ostoba,élhetelen,másokon élősködő!
Szerintem a személyeskedés ennél a pontnál álljon meg,erre kérlek!
Gyermekem 10 éve hajón dolgozik,hogy NE KELLJEN HITELT FELVENNIE SAJÁT ÉLETE KEZDÉSÉHEZ!!!
Szerinted,Ő is ostoba??
Vagy a kinti élet megtanította,hogy csak Magadra számíthatsz??

BKV reszelő 2010.05.11. 15:52:59

@BéLóg: Akkor mit hasonlítottál össze ? A kockát a gömbbel ? Persze, hogy eltérnek. A kockának nyolc sarka van a gömbnek meg nem. :)

A tejet is drágán veszed itt és olcsón ott. Kár összehasonlítani.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.11. 15:53:08

@CyberPunK:
"De már akkor is kussban leszek, ha a kormány megszünteti a családi pótlékot és a munkanélkülit, cserébe alacsonyabb kulcsokkal sarcol meg engem."

Azt az adócsökkentést nem is vennéd észre. Esetleg ha a nyugger szüleid, nagyszüleid se kapnának többet, azt inkább.
(Nekem egy nagyanyám van, mondtam is neki, hogy inkább fizetném zsebből a nyugdíját, cserébe no adó)

Gazz 2010.05.11. 15:53:47

@A Galaxis Elnöke: Csak nem egy bedőlt devizahiteles?

demagofób 2010.05.11. 15:53:55

Ne fizessék ki a forint alapú támogatott lakáshitel támogatását se az én adómból! Visszaadni az összes kiosztott szoc. polt. ...

Attól félek, hogy a devizahiteleseket azért kell "megmenteni", mert valami jó kis bokrosos csúszó leértékelés van a láthatáron.
Akinek van félretett pénze az semmit ne érjen.

ke-cula 2010.05.11. 15:53:56

A gazdasági válságot nem láttab előre a FED elnöke, az IMF vezére...NA AZ A HÜLYE AKI EZT ÁLLÍTJA. Megnyugtatlak látta.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:54:10

@sinkoneri:

Örömhírem van.
Elindult a Pozitív ADÓSLISTA !
PSZAF Engedéllyel :)

CyberPunK 2010.05.11. 15:55:03

@peetmaster: Mindketten dolgoznak, de ez a felállás még nálam is menne egyikükkel. A másikat majd a húgom ugyanígy. :)

herbert 2010.05.11. 15:55:28

@agentT: az usában csak 2007-ben másfél millióan vesztették el az otthonukat a bedőlt hitelek miatt. Elviselte a társadalom. Lettek szép nagy lakókocsi parkok. Ja, le kell adni az életszínvonalból? Vissza kell költözni a nagyihoz, 3fő/szoba? Szerintem a kelet-magyarországi munkanélküli, szociális segélyen élők igénye megalapozottabb (szociális alapon) mint a devizahitelesek kisegítése. Ott már most olyan színvonalon élnek, ahogy a bedőlt hitelesek fognak (egy részük).
A devizahitelesek kisegítésének csak szociális és szavazóbázis-megtartási indokai vannak, ezért nem szabad támogatni.

A demagóg megközelítésedre meg hasonló stílusban csak annyit, hogy akkor azt a pénzt, amit a devizahitelesek kapnának, adjuk a jelenlegi hajléktalanoknak albérleti támogatásként. Így ők fedélhez jutnak, az utcára került devizahiteleseknek pedig számos megürült hajléktalanszálló és aluljáró áll majd rendelkezésére. Ez társadalmilag így igazságos, hiszen az elmúlt években hajlékonykodók helyébe a szolidaritás nevében mások kerülnek(szimpla rotáció). De gondolom a társadalmi szolidaritás neked csak addig fontos, amíg a te szád íze szerint von el az állam és ad.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 15:55:29

@feledékeny:

Ezt mondta anno Bajnai, mit kapott érte? Elküldték melegebb éghajlatra...

ke-cula 2010.05.11. 15:56:20

Abban azért van igazság, hogy míg én egy suzuki swift 1.3 gls 10 éves király járgánnyal tóltam (kp-re vette 300.000 huf) addig a chf hiteles nagyautós király (0%-os indulóval vette) alázott, kiröhögött. Most pedig sajnáljam? Érdekes a helyzet. Szerintem az állam avatkozzom be, mondjuk teremtsen munkahelyeket, javítsák a gazdaságot. Így beavatkozhat egyébként hülyeség.

Szibarita 2010.05.11. 15:57:02

@CyberPunK: Pontosan igy mukodik. Ha meg erre sem vagy hajlando meg plane ne nyafogj. Mi ebben az, ami nem igy mukodik?

pannonfunk 2010.05.11. 15:58:27

@hitelflotta.hu: aha, persze.

Tehát, ha Te megveszel valamit 1000 Ft-ért, én meg azt hiszem, hogy 500-ért meg tudom venni, de helyette csak 750-ért sikerül, akkor Te jártál jól, ugye?

Mert most ez van: a hírek arról szólnak, hogy visítanak azok, akik 750-ért veszik meg, hogy hát ők azt hitték, hogy 500-ért meglesz, és a 750 az milyen sok, nem tudják kifizetni.

Bezzeg, aki 1000 Ft-ért veszi meg, az milyen marha jól jár...

BéLóg 2010.05.11. 15:59:00

@BKV reszelő: Tök véletlenül AZONOS az autótípus (dévú), azonos a futamidő, sőt gyakorlatilag azonos a felvett összeg. TÖKÉLETESEN alkalmas az összevetésre.
A forintost "beetették" azzal hogy így a svájcifrank rizikó meg úgy, a chf-es meg nem dőlt be ennek.
6 év alatt százezer Ft felett a különbség a JAVÁRA.

Tudod én, most amikor ilyeneket kezdenek terjeszteni, hogy dollárt venni, eurót eladni, MINDENKINEK azt mondom, tömje az eurót a zsebébe ha tudja és van miből!

Olyan bankokról meg olyan tanácsadókról beszélünk, akik a bedőlés előtt adtak kötvényeket az ügyfeleknek, akik halálra keresik magukat a krízisen és akik semmitől sem riadnak vissza hogy lerabolják az embert.

Nem igazán értem ezt a "devizahiteles" dolgot, mert ismeretségi körömben az a néhány ember akinek LAKÁShitele bedőlt, egy sem volt devizás, de róluk szart sem szól senki.

öcsi55 2010.05.11. 15:59:20

Hitelt még nem vettem fel életem során,de remélem nem is
fogok.
Véleményem a devizahiteleseket
meg kell segíteni!ki segítene
rajtuk,ha nem az ország.

aiolosz 2010.05.11. 16:00:08

Nekem pedig az a véleményem, csak a bankokat kell megmenteni, mert ők nem tehetnek soha semmiről...mindenki más dögöljön meg...

Dzsok 2010.05.11. 16:00:36

"Én is akarok kommentelni 2010.05.11. 15:01:28
Igazából az olyan jellegű segítséget nem értem miért ne lehetne megoldani, hogy mindenki átválthassa a jelenlegi CHFben vett tartozását az akkori árfolyamon.
Ekkor milyen veszteség realizálódik, és kinél?
1, állami pénz nem kerül a rendszerbe, ergo az adófizetők nem buknak semmit
2, mivel a bank az akkori árfolyamon vette fel a pénzt, azon kapja vissza, ergó a bank se veszít semmit, csak a JÖVŐBELI árfolyamkockázatból adódó extra bevételét bukja, ami még nem is realizálódott, vagyis virtuális.
Ekkor senki sem bukna semmit jelenleg, és ha valaki át akarna állni, megtehetné, és akkor lenne nem CHF, hanem HUF hitele, a mostani új, kb. 9,5% THMes forint hitel... ha bírja fizetni. Ennyi."

Ne haragudj, de ha pénzügyileg ennyire zokni vagy a témához akkor minek pazarlod itt a sorokat.

kb. 5000milliárd FT-nyi svájci frank vásárlása a hitelkiváltáshoz azonnal akkora forintgyengülést okozna ami kezelhetetlen lenne. (ez a pénzmennyiség az elmúlt 8-10 évben folyamatosan erősítette a forintot)
Elég hamar meglépnénk a 350-400FT-os € szinteket. Ebből meg tovább lehetne gondolni az üzemanyagárak, fűtés stb. alakulását. A forintkamatok növekedését 15-20%-ra, az államadósságfinanszírozás ellehetetlenülését stb.

Ez az egész hitelkiváltás egy nagy baromság, a szomorú és nyers valóságra a fidesz is hamarosan rájön.

ke-cula 2010.05.11. 16:01:24

@öcsi55: nem a hiteleseket kell megsegíteni, hanem az országot. a hitelesek élvezték a hitelek adta előnyöket, most élvezik a hátrányokat. gazdasági fejlődés kell. akkor lesz munkahely és mindenki tudja fizetni a hiteleit. ez kell, csak így lehet segíteni...

abszint86 2010.05.11. 16:01:31

szerintem a fidesz gyengébb forintot akar az export miatt, de ezt a devizahitelesek megsegítése nélkül nem teheti meg
azzal nem számolnak, hogy agyengébb forint pörgeti az inflációt, plusz a mégnagyobb exportfüggőség sem biztos hogy jó...

applecht 2010.05.11. 16:01:32

Alapvetően nem azzal van baj, hogy mentsük meg a devizahiteleseket, hanem az egész ország moráljával. Amíg ilyen kevesen fizetnek tisztességesen adót, és ezeket az embereket sarcolják meg a legjobban. Aki megteheti az lop (adót, áfát, közbeszerzés, stb). Az egészségügy katasztrofális helyzetben van. Rengeteg mindent lehetne még felsorolni. Amíg az alapvető dolgok nem változnak, és az emberek nem tanulnak meg hosszútávon gondolkodni, addig nehéz toleránsnak lenni. Mi se költözünk nagyobb lakásba, mert nem merünk kockáztatni. Nem biztos, hogy ez így jó, de elég abból, hogy rendes munkahelyen majdnem 60%-a a fizetésnek elmegy, semmilyen juttatás nem jár, és ha tisztességes eü.-i ellátást akarok, akkor magánorvoshoz megyek. Meddig lehet büntetni a rendesen adózó embert? Úgy gondolom, hogy a bankoknak kellene nagyobb felelősséget vállalniuk. Természetesen segítsen az állam is. De legyen végre értéke a munkának és tisztességnek Magyarországon!!!

BéLóg 2010.05.11. 16:02:03

@hitelflotta.hu: Mindkettőnek most októberben jár le a hitele, ergó a havi részlet normál módon tartalmazta azt is.

Egyébként nekem fel sem tűnt a dolog, amíg (a 300 feletti euró idején) a Ft hiteles el nem kezdett panaszkodni, hogy mekkorára ugrott a törlesztőrészlete.

BKV reszelő 2010.05.11. 16:02:12

@BéLóg: Nem alkalmas, Az egyik hitelt N kamatmarzzsal és K költséggel dolgozó pénzintézet nyújtotta, míg a másikat N+M kamatmarzzsal és K+L költséggel dolgozó pénzintézet nyújtotta. Attól, hogy a felvett forintösszeg azonos, az autótípus azonos, még sok változó értéke eltér. Összehasonlíthatod, de az eredmény, amit kapsz, semmire nem jó, nem ad információt semmiről.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 16:03:01

@pannonfunk:

Nem 1.000 Ft-ról van szó, hanem súlyos MILLIÓKRÓL.
Ma már mindenki látja,hogy nincs olcsó pénz....
A titkos jelszó : Tőketartozás.
Hogyan is viselkedik ?
A Devizahitelnél épp fordítva.

ke-cula 2010.05.11. 16:03:46

@Dzsok: nyugi nem lesz hitelkiváltás :). pont azon okok végett amit felsoroltál + még millió másik indok.

Bilbo 2010.05.11. 16:04:10

A mai nap nagy nap. Ma kezdte az index a számítógép által generált anti-Fidesz cikkeket közölni. Már rég elszoktam tőlük. Mit gondolsz, mi lesz ha kitesznek egy csaladot az utcára? Az mennyibe kerül nekünk? A hitel forintra váltásának a költségei még mindig sokkal kisebbek, mint ez lenne. (Meg sem kérdezem, miért működhettek Magyarországon bankok nyivánvalóan ingatlanszerző céllal. Miért hagyta ezt a kormány.) A cikk irója szerint, nem az a baj hogy Gy. megtriplázta az államadosságot. Az az epsilon nagyságú összeg fáj, amivel másokon úgy segítenek, hogy nekünk is kevesebbe kerül így.

Svald Cjelli 2010.05.11. 16:04:22

Devizahitelem van. Amikor felvettem, pontosan tudtam, hogy ennek vannak kockázatai. Most sem várom másoktól, hogy helyettem viseljék az én döntésem következményeit, a problémáim megoldása nem az állam vagy a kormány, hanem az én feladatom. Nem áll szándékomban beállni a hosszú sorba, akik mindig kívülről, mástól várják a megoldást. Mellesleg én sem szeretném mások kockázatvállalását finanszírozni, így nem is várhatom (és nem is várom) el, hogy velem ezt tegyék.

isti77 2010.05.11. 16:07:21

Alapavetően igaz is lennének a posztban leírtak, csak már annyiszor hallottam (olvastam), hogy nekem is tele van már mindenem vele.
Egy apróságot elfelejtenek a "ne az én pénzemből..." nótát fújó kretének: akármibe lefogadnám, hogy az ő életüknek is volt olyan szakasza, amikor valamit az én vagy valaki más pénzéből kaptak, sőt az is lehet, hogy még itt-ott most is fennáll ez a helyzet, csak éppen ők nem veszik észre, nem tudnak róla.
A családi pótlékot, az apád-anyád nyugdíját, a gyereked óvodai-iskolai étkeztetését, a támogatott lakáshiteledet mind-mind többek között az én befizetéseimből meg a többi adófizetőjéből finanszírozzák. Ha azt mondanánk, hogy mostantól mindenki legyen teljesen önallátó, ne kapjon és ne is adjon semmit, akkor visszamennénk az őskorba. Tudod, a TÁRSADALMAT az különbözteti meg ettől, hogy mindenki kiveszi a részét és bele is teszi a részét a közösbe, és igen nehéz ezt úgy intézni, hogy mindenkinek pont nullszaldósra jöjjön ki az egyéni mérlege.
De ha neked jobban tetszik az amerikai rendszer (pl.), immár 20 éve szabadon távozhatsz, és letelepedhetsz ott. Ott alacsonyabbak az adók, nem kell mindenbe akaratodtól függetlenül beszállnod.
De nem is fog segíteni senki, ha egyszer esetleg te kerülsz szarba. Ha ne adj' Isten megbetegszel, és nem lesz pénzed műtétre vagy gyógyszerre, a biztosítód meg úgy gondolja majd (ha egyáltalán lesz), hogy nem éri meg neki, akkor megdögölhetsz, vagy kifizetheted zsebből az összes vagyonodat feláldozva, senkit nem fog zavarni.

Menj, és tapasztald meg, milyen k.rva jó az a rendszer, amit te kívánsz, amikor a társadalom, és annak minden területe pusztán üzleti alapon működik.

bios 2010.05.11. 16:07:28

fizetőképes CHF hitelesként azért én bátran azt mondom, hogy a büdös kurva anyját a bankoknak és nem az árfolyamingadozás miatt, mert azt a kezdetektől fogva tudom, hogy jöhet, számoltam vele, ezért vagyok fizetőképes még mindig. sokkal inkább a fent már többször taglalt kényszerből növelt, majd szép kussban úgyhagyott kamattal / kezelési ktg-el. amikor felvettem a hitelt 2007-ben, 30-40% "pufferről" gondoltam azt, hogy értelmes és szükséges, amit jelenleg maximálisan ki is használ a törlesztőm (mondjuk a fizum sem ugyanaz már), de a lakás amiben lakom jó helyen van (ergo értéket képvisel 5-10 év múlva is) és ha egy hasonlót bérelnék, a jelenlegi gazdasági helyzetben sem fizetnék kevesebbet érte, de soha egy darabja sem lenne az enyém.

köszönöm, rajtam nem kell segíteni, a posztolóval viszont a legkevésbé sem tudok egyetérteni, mert egy gazdasági és társadalmi szempontból is baromira komplex kérdésnek nem érdemes nekimenni a politikában honos kolbászdemagógiával, ugyanis ha megfeszültök, sem lesz fekete-fehér a kérdéskör. részemről semmi mást nem igényelnék, mint egy felülről korlátos, szankcionált és betartható, de a gazdásgra nem ártalmas szabályrendszert, ami garantálja, hogy nem egyedül én / mi, a normálisan törlesztő droidok nyögjük a kockázatot, hanem az a szájbatekert bank is. aki meg felelőtlen volt, azon tényleg nem kell segíteni, úgyhogy hajrá, pozitív adóslista, hajrá kiterjesztett PSZÁF hatáskör! az agyarakkal meg kicsit visszább, forintban még mindig sokkal szarabbul állnék egyedülállóként (a hitel felvételekor), így állami támogatás nélkül (ami meg ugye megint mindenkitől vesz el) nem alternatíva!

flora.a 2010.05.11. 16:08:01

Mi 4 éve a győzködés (hitelügyintéző, aki külön %-ot kapott minden, nem forintalapú kihelyezett hitel után) ellenére forintalapú hitelt vettünk fel, 5 éves kamatperiódussal. Nem örültünk a jóval magasabb törlesztőrészletnek, egyáltalán, csak a férjem gondolkodásra használta a fejét, és tovább látott az orránál. Igazából bárkinek lehetősége volt arra, hogy utánanézzen annak, mire kötelezi el magát. Minket senki sem akar megsegíteni, pedig lemondtunk a nyaralásokról, autóvásárlásról, stb. nagyjából nyögdíjas korig, ha semmi nem jön közbe, és egyébként tudjuk rendesen törleszeni.

DArchAngel 2010.05.11. 16:08:31

@molnibalage: Miért beteg?
Sok ember véleményét mondta ki, többek között az enyémet is. Sok embernek tele a puttonya azzal, hogy az ország jó nagy és hangosabb része elvárja az államtól, hogy mindig kihúzza a szarból, sőt, naponta a szájába tolja a sült galambot. A tisztánlátás kedvéért: senkit sem az állam húz ki a szarból, hanem az, akivel még az állam meg tudja fizettetni a kihúzás költségeit. Én pedig a poszt írójával egyetértésben úgy érzem, hogy már így is elegen vágnak fát a hátamon, és átkozottul nem azt várnám ettől a kormánytól is, hogy beálljon a sorba.

varvizib 2010.05.11. 16:09:06

nem az árfolyammal van gond. amikor a chf árfolyam az előző években kedvező volt, akkor sem csökkentek a törlesztőrészletek, a bankok kamatemelése ellensúlyozta azt. most, hogy gyenge a forint, a hiteltörlesztők számára a még mindig magas kamatteher mellett jelent nehézséget a hitel fizetése.

vagyis: nem a devizahitelesek a hülyék, hogy nem kalkuláltak az árfolyamváltozással, hanem a bankok szemetek, mert rajtuk hajtják be a fizetésképtelenné vált ügyfelek miatti bevétel kimaradást, és a becsületesen törlesztő adósokon élősködnek.

a hitelt felvevő hiába olvas el minden apróbetűt, neki nincs joga ahhoz, amire a banknak igen: a bank bármikor egyoldalúan módosíthatja a szerződést és kamatot / kezelési költséget emelhet. ráadásul mindez még csak meg sem támadható, a jogrendszer mindezt lehetővé teszi számára.

ha viszont senki nem venne fel hiteleket, a gazdaság összeroppanna. hitelre tehát mindenképp szükség van (arról nem is beszélve, hogy egy jó pénzügyi tervnél hatástöbbszörözés érhető el ezáltal), a gond tehát az, hogy a bank egyértelműen visszaél a helyzetével, és hogy ezt megteheti.

sokkal erősebb pénzügyi szabályozásra lenne szükség, és garanciákra, hogy a megkötött szerződéshez mindkét félnek tartania kell magát. ezek hiányában a hitelpiac szerencsejáték.

és még egyszer elismétlem: nem az árfolyammal van gond, az árfolyam még nem magyarázná, hogy miért kell másfélszer annyit törleszteni az adósoknak!!! azzal van gond, hogy e mellett a bankok még extra kamatterhet rónak a hitel felvevőkre és velük fizettetik meg a bedőlő hitelek okozta veszteséget is. szóval az egész kockázatot a bankok az ügyfeleikre hárítják, és mindez 2010-ben jogilag nem támadható. na ezzel van gond.

kineknem 2010.05.11. 16:09:22

@Vámpír\\\'08: Ezt én sem értem, valószínűleg a bank rám terheli mindazt, ami ráfér a képére. Én már próbáltam jelezni ezt néhány helyen, de erre központi lépés lenne a megoldás. Talán, ha "megsegítjük" program indul, ez is szóba kerül...

demagofób 2010.05.11. 16:09:34

Egyébként olyan szépen tudunk általánosítani, utáljuk az összes szomszédot, devizahitelest stól andrist, a szavazati joggal rendelkező határon túli magyarokat, a szegényeket, a gazdagokat. a betegeket, a rokkantakat, a nyuggereket, a politikusokat, az orvosokat, a tanárokat, a rendőröket, a médiát, a multit, romákat, a gárdát, a skin headeket, a csöveseket, az öltönyösöket, a punkokat, a szipusokat, a vidéki parasztokat, a pestieket, az államot, a közszférát, a versenyszférát...

Utáljuk a magyarokat! és legalább lenne valami közös nevező szlovákokkal is. :D

endre69 2010.05.11. 16:11:30

Szó nincs mefgmentésről az állam pénzén! Aki ezt a cikket írta, az nagy tévedésben van. A hitelt az utolsó fillérig mi devizahitelesek fogjuk visszafizetni. Csupán az árfolyammal és a kamattal van baj. Az előbbi ugyanis nagyon elszállt, az utóbbi pedig még elszállhat. És aki meg azt mondja, hogy akkor ne tessék kérem szépen hitelt felvenni, az visszazuhan a múlt századba, azaz éljen mindenki a szülei nyakán továbbra is? Merthogy a nagy átlag készpénzből nem tud venni lakást, az holtbiztos. Lehet, hogy a cikkíró tud, de a nagy többség nem. Lakás márpedig kell.

aboros 2010.05.11. 16:11:54

ugyan az az ostoba irigy paraszt hozzáállás, mint bármikor bármivel kapcsolatba.

"én adómból ne segítsünk"
"én adómból ne legyen bicikliút"
"én adómból ne legyen autópálya"
"én adómból ne legyen bkv"
"én adómból..."

a nagy mellüket verő "én adómból" csávók.. jellemzően pont ők járnak szlovák rendszámú autóval, költöztetik vállalkozásukat külföldre.. ami persze nem csalás, hanem jó üzleti érzék és igazából én vagyok a hülye amiért nem csinálom. anyádat.

nem a "kommunisták" meg a "zsidók" meg a mittudoménki miatt tartunk itt, hanem az ilyen irigy demagóg antiközösségi parasztok miatt, mint itt a kommentelők nagy része.

az én adómból... eszem megáll bazmeg. a magyar ilyen, sose volt képes összefogásra, most se lesz. akár megkoronázzák viktort, akár nem, egymás szemét szarér-hugyér kikaparó fajta vagyunk, ez a vesztünk és ezen semmi nem fog változtatni.

Zöldövezeti 2010.05.11. 16:12:42

Szíp szíp ez a bérbeadás !

kérdés a bedőlt hitelesek tudják é majd a lakbért fizetni ?
Ok. hogy senki ne legyen fedél nálkül. de hol van az előírva, hogy csak 65 - 78 m2 -ben lehet lakni ?
Pl. egy hiteles egy 70 m2 új lakás költségeit (törlesztés, rezsi stb.) nem birja. A 'jóságos' állam siet a segítségére, fizet helyette és ott marad az ürge : Kinek a pénzés ??
Minimum ilyen esetben lényegesen kisebb és ólcsóbb lakásba kellene költöztetni !!
Így ha marad szar az egész.

NIL7 2010.05.11. 16:12:55

A hitelem jórészét majdnem másfélszeres árfolyamon fizettem vissza az indulóhoz képest. Képes voltam rá, mert kikalkuláltam meddig nyujtózkodhatok. Ha most az állam megtámogatja a devizahiteleseket, azt az én adómból is teszi, azaz mégegyszer fizetek. ... azért mert Józsi nem számolta ki mit tud majd kipengetni ha jönnek a rossz napok.

Sosem lesz felnőtt ez az ország :-((

ke-cula 2010.05.11. 16:13:39

Szerintem a baj ez.
pl.:
adott 300.000 huf/hó bevétel/család. kiadások 140.000 huf/hó. lakáshitel CHF alapú 80.000/hó (kötéskor, szép nagy lakás) autó anyunak 30.000 huf/hó (kötéskor) autó apunak 30.000 huf/hó (kötéskor). Tartalék 20.000 huf/hó. Árfolyam elszalad, a tartalék nem elég, de megoldják (futamidő hosszabbítás, havi fix konstrukció...stb.). Anya vagy apa elveszíti állását, és nem tud elhelyezkedni (kb. 11%-os munkanélküliség)....sajnos bulinak vége és ez nem csak anya és apa hibája, de bizony azért részesek.

Zöldövezeti 2010.05.11. 16:14:40

Írta valaki : felvesz kölcsönt az ürge , vesz egy lakást és kiadja.
Hát nagyon tájékozatlan : ma még a magasnak mondott piaci lakbérek se fedezik a lakás árát !!

Szibarita 2010.05.11. 16:15:12

@aboros: Szerinted mondjuk Nagy Britanniaban vagy Nemetorszagban kifizetnek ezeket a hiteleket egymasnak? Pont az eros szolidaritas az egyik legerosebb visszatarto ereje a gazdasagnak.

hypotheticalfriend 2010.05.11. 16:16:14

Nincs is szebb, mint a fröcsögő, gonosz irígység. Neked forinthiteled van, évekig kurvaanyáztál a magas törlesztőd miatt, és irigyelted a devizásokat, aztán jött a válság, persze te azonnal néztél körbe, hogy te tuttad, tuttad előre - faszt tudtad, senki nem tudta, se a PSZÁF se a bankok, senki - és most kéjesen szeretnél élvezkedni, amikor kilakoltatnak pár tízezer családot. Ne segítsék meg őket. Dögöljenek meg, és már készíted a popkornt, meg a kólát. Jellemóriás. Köpedelem, undorító féreg hozzáállás.
Áruld már el, hogy ha SENKI ezen a kibaszott földgolyón nem tudta, hogy válság lesz, akkor miért az egyszeri hiteles kerüljön az utcára és miért ne mondjuk a bankok profitját vágják meg egy kicsit? Csak? Vagy azért mert neked forinthiteled van és nehommá jól járjon a köcsög? Azért?
Kurvára elegem van ebből a "ne az én pénzemből mencsük meg a devizásokat" bunkó szövegből. Nem a te pénzed. A bankok rajzolnak annyit, amennyi nekik jól esik. Nincs is pénz, számháború van pár nagyobb szerveren. Brókerfiúk pacsiznak valahol a halál faszán, az óceánon túl. Az egész nem valóságos. Egyvalami valóságos, amikor egy család az utcára kerül.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.11. 16:16:45

Hé, kérem, ne tessék engem, mint devizahitelest úgy kezelni, mint aki segélyért kuncsorog!!!!
Nagyon szívesen visszafizetem én a hitelem, de csak azt. És az állam dolga megfogni a bankok kezét, ha elszalad velük a ló.
Nem kérem én senkitől sem, hogy fizesse vissza a hitelem. Csak azt, hogy a forint hitelesek biztonságát ne a devizahitelesekkel fizettessék ki.

sunblind 2010.05.11. 16:18:31

Tizenegy éves a kocsi, szakadék a robogó, nemtúlnagy a lakás, normál méretű a tv, ájfón egy darab se. Nincs jakuzzi, nincs vadaúj skodaoktávia, nincs digitálisblúréjes tévéműsorfelvevő vibrátorszopóautómata.
Amire fussa, azt megvesszük. Soha életemben nem volt semmiféle hitelem. Ilyen marha is van.
Ennek ellenére természetesen szívesen kifizetném más bajba került idióták házfal méretű plazmaizéjét.

Zöldövezeti 2010.05.11. 16:18:50

Bizony nem kell megmenteni őket !
Akkor máskor is felelőtlenek lesznek !

Hitelt 8akár ft akár devíza csak nagyon csinjával szabad felvenni !
takarékoskodni kell !

nemezisazis 2010.05.11. 16:19:51

nem gondoltam volna, hogy aki olyan ostoba sötét korlátolt barom, hogy így gondolkodjon, az be tudja kapcsolni a számítógépet.

megleptél blogger.

gondolom úgy a pénzpiacról annyit tudsz, hogy hát a piacon pénzzel kell fizetni.

rohadtul elfáradok a fajtádtól, mert mindenhol ottvan, ezért most nem kezdem el az újabb falrahányást.

de gondolkodj el ezen:
hány embernek dőlt be a hitele?
milyen összegekről van szó?
túlélhető a káruk?

többnyire nem azok basztak rá akik sokadik nyaralót veszik hitelből, hanem az alacsony keresetűek, akiknek a vérét valamiért egyre nagyobb mértékben szívják, és hitelhez a túlélésért folyamodtak, fizetni azért nem tudnak, mert kirúgdalták őket. ők vannak jelentősen többen.

tehát ha jól értem, azt szeretnéd, ha belőlük mind hajléktalan lenne, mert ugye van családjuk is, egyedül még csak csak talpra lehetne állni, de családot is fenntartani fedél nélkül, hát az már gond. tehát menjenek az utcára, nem egy vagy kettő, hanem 3-5 élet baszódjon el helyrehozhatatlanul, és tudomisén, raboljanak haljanak éhen ilyesmi. ők nem sokat fognak hozzájárulni a gazdasághoz, ha a peremről ahova kitolták őket, le is lesznek lökve.

ha nincs aki költsön, olyan sem lesz aki keres.

Szibarita 2010.05.11. 16:21:43

@hypotheticalfriend: En peldaul keszpenzert vennek lakast, amikor hazakoltozom (roviduton). Amikor megsegitik a hiteleseket, velem is kibasznak, leven annyival nagyobb tomeg versenyez a korlatos joszagert (lakas Budapesten), amennyit az allam megsegit. Miert elorebbvalo az o igenyuk az enyemnel, aki prudensen kezeli a penzugyeit?

Vagy akkor megint utaljunk ki (gyakorlatilag orok-) lakasokat szocialis, raszorultsagi alapon es sehogy mashogy?

Szibarita 2010.05.11. 16:24:13

@nemezisazis: Ugyanez az elv volt az, ami megbukott a szocializmussal (lasd mondjuk Thatcher hosszutavu eredmenyeit). Hosszu lenne, nezd meg egy tankonyvben.

aboros 2010.05.11. 16:24:37

@Szibarita: most nem azér', de amennyire ez nekem átjött, szó sincs róla, hogy bárki hitelét is kifizetné az állam, már bocs.

nem tudom hogy megy németországban meg nagybritanniában, sose éltem egyikbe se, de attól ami itt naponta látok bármilyen témában már igencsak hányhatnékom van. _bármilyen_ témában. akármiről van szó, mindig vannak "ellenzők" akik rögtön jönnek az "én adómból" szöveggel.

kompromisszum bazmeg, szolidaritás, közösségtudat. _együtt_ tudunk elérni dolgokat. mi olyan kibaszott nehéz ezen???

Rwindx 2010.05.11. 16:24:39

@feledékeny:
Ha elolvastad amit írtam, akkor láthatod hogy nem törtem lándzsát a devizahitelesek megsegítéséért.

Az "én adómból ne" tipikus hozzáállásával van problémám, mivel gyakorlatilag ami nem magánpénzből működik arra mind mondhatja valaki hogy az "én adómból ne", ugyanis mindenkit érint valamilyen állami szolgáltatás, kit nagyobb kit kisebb mértékben. Viszont emellett ez a mentalitás az állam értelmét kérdőjelezi meg, ami ha nem lenne, végképp nem lenne jó senkinek.

Azt is kiemeltem, hogy amit láthatunk a nyilatkozatokból egyáltalán nem jelenti a deivahitelesek megsegítését, inkább csak parasztvakítás.

Egyébként meg ha esetleg lenne valódi kisegítés egyetértek veled abban hogy a meg kell vizsgálni mire is lett elköltve az a hitel.

georg 48 2010.05.11. 16:26:32

Na, most leírnám kedves blogoló, hogy velem mi történt!
Hogy meg kell e menteni a hozzám hasonlókat!?
Vásároltam 3 éve egy lakást, nem volt elég a lóvém, felvettem hitelt. Nem sokat, 4 millát hat évre. Esküszöm mindenkinek, forintban akartam!!!!!! Az ügyintéző két hétig baszogatott, hogy CHF-ben vegyem fel, mert ez a legjobb! A kibaszott csillagokat is lekaparta az égről. Már kezdtünk kifutni az időből, mert az adás-vételiben meg volt jelölve a dátum. Már csak egy nap volt hátra az utalásig, mikor igent mondtunk. Hogy rohadna el a szemét.
Egyébként nem kell, hogy megmentsenek, ki tudom perkálni, csak jelezni akartam, nem mindenki volt felelőtlen!

Grafithuszar 2010.05.11. 16:26:50

@nemezisazis: Igen ez is igaz, hogy ha minden devizahiteles bedől, akkor mindenki szívni fog. De azért itt nem tart a helyzet. Én is úgy gondolom, hogy aki hitelre vesz PlazmaTV-t meg autót az igenis szívjon, mert így legalább megtanulja mi is az az árfolyamkockázat. A Lakáshitel kicsit más dolog, mert azt nem passzióból vesz az ember....De itt sem érzem hogy olyan tarthatatlan lenne a helyzet. Aki nem bírta fizetni annak már rég bedőlt a hitele, a ki meg eddig tudta, az valszeg tovább is bírni fogja. Jó lenne ha végre következménye is lenne annak ha valaki rossz döntést hoz

Szibarita 2010.05.11. 16:27:11

@aboros: Hat hogy a kapitalista vilag nem arrol szol, hogy egymas nyakaba borulunk es kozosen vallaljuk az 5 eves terv teljesiteset 4 ev alatt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.11. 16:27:17

@hypotheticalfriend:
Az irigységes részben igazad van, viszont a "és miért ne mondjuk a bankok profitját vágják meg egy kicsit? " témában nem, ez ugyanis egyrészt fizikailag lehetetlen, másrészt a semmiért nem jár lakás senkinek, fizetni kell akkor is.

b0c1k4 2010.05.11. 16:28:28

Az ilyen balfaszok mint en azert vettek fel devizahitelt, mert.

1. Anyamek (se mas rokonom) nem raktak a seggem ala lakas
2. Az albi kb. pont ugyan annyi mint a lakashitelem torlesztoreszlete
3. En sem szeretnem fizetni a te mutetedet/feleseged szuleset/ apad/anyad nyugdijat, korhazi ellatasat stb.

Koszonom

Max és Ricky 2010.05.11. 16:30:50

@pakesz:
csak annyi, hogy fűtéskorszerűsítés van a házban (saját leolvasó), amivel, nem viccelek, a téli hideg hónapokban kb. 13000Ft-tal fizetek kevesebbet havonta, mint 2 évvel ezelőtt!!! az idei januári számlám kb. 6000 Ft volt.de még abból is visszajár valamenyi majd. persze ettől még a lakótelepek rosszul néznek ki nagyon. hiába jó a lakás, jók a szomszédok, a ház sem a legcsúnyább, de szar a környék. de ezt biztos, hogy fenn tudom tartani, aztán majd tovább 2 év múlva

aboros 2010.05.11. 16:30:56

@Szibarita: itthon maradva kellene megprobalnod osszesporolni egy lakasra valot asszem nem frocskoresznel ilyen aktivan.

de amugy ez is kibaszott jellemzo, hogy emigralnak bazmeg, aztan kanadabol visszaugatnak, hogy igy-meg-ugy.

amig nem itt laksz lehet kussolni.

Szibarita 2010.05.11. 16:31:05

@b0c1k4: Tudod mennyit utazik Londonban egy atlagos ott elo reggelente? Tudtal volna te is fele ennyiert venni, nincs itt szo arrol, hogy hajlektalan lennel kulonben.

mxplanet 2010.05.11. 16:32:19

@aboros: te mi a kurva anyádér nem emigrálsz akkor???
ha te beéred a szarral meg a fossal, akkor egészségedre.

Yezu 2010.05.11. 16:33:24

Bankok extraprofitja... Végülis valóbna nem küldtek el több száz munkavállalót, meg vonult ki egy-két bank a magyar piacról.
Kedves devizahiteles polgártárs, te mihez kezdtél az "extraprofitoddal" ami a ft- és a devizahitelek törlesztője közötti különbség volt, amit így spóroltál meg?
Ha én tescos virslit eszek, mert sajnálom a pénzt a jobbra/nem tudom megfizetni, akkor nem lepődök meg, hogy előfordul, hogy fosni fogok tőle...

Shawher 2010.05.11. 16:35:01

Egy 20 éves frank alapú hitel havi részlete az ország adóssága miatt (országkockázati felár) valamint a HUF/SFR leértékelődése miatt 50-80%.kal nőhetett. Ez nem tartozik a kalkulálható kockázatok közé, ezt rákenni egy az egyben a devizahitelesekre nem fair.
Azért sem, mert az ok az ország túlfogyasztása volt, igen, mind a 10 millióan többet kaptunk.

Az, hogy ennek az oka GYF politikája volt és fizessen az üregi nyúl, jól hangzik, de nem vezet sehova. Egy normális társadalom szolidáris, azt gondolom, ezt a szolidaritást most van itt az idő elkezdeni.

Szibarita 2010.05.11. 16:35:10

@aboros:
Eloszor is anyaddal vagy a csajoddal beszelj igy, bar gondolom veluk ilyesmi eszedbe sem jutna.

Masodszor, nekem vannak olyan lehetosegeim, amik teljesen legalisan lehetove teszik, hogy pimf osszeget adozzak otthon a teljes jovedelmembol, az ilyen kimento-akciok pont arra lesznek jok, hogy akkor se ott adozzak, ha vegre megint ott elek (es fogok is, meg az ev vege elott)

Harmadszor, leszarom az igenyeidet. Tekintve, hogy en meg tudom venni azt, amit te nem, a vegen tutira en kerulok ki felul. Ha neked ehhez elobb egy kiados fizetesi valsag kell, am legyen. Ugy jelentos diszkonttal vehetek kesobb.

b0c1k4 2010.05.11. 16:35:30

@Szibarita: Londonban enis albiban laknek, mivel kurvadarga a lakas. Megneznem 9M alatt hol kapsz lakast. Ennel olcsobbat csak olyat tudnek amire evente 1.5M-t kolteni kell felujitas cimen. Hja es nem BP csak szolok.

Perillustris 2010.05.11. 16:37:05

Nekem nem kellenek autópályák, az én pénzemből ne építsenek egy métert sem.

Valamint kérjük vissza a forinthitelek támogatására fordított pénzt, egyetemben azzal a pénztömeggel, amit adójóváírásként visszakaptak az emberek éveken keresztül.

Ezzel együtt nem támogatom a devizahitelesek populista megsegítését sem a központi költségvetés terhére. A bankok megregulázását ellenben igen, bár nincs kétségem affelől, hogy bármilyen nyomás a végén úgyis az ügyfeleken csapódik le. A bank így, úgy is a pénzénél marad.

hypotheticalfriend 2010.05.11. 16:38:02

@peetmaster: Nem mondtam én hogy nem kell fizetni. De azt azért észre kellene venni, hogy a legmélyebb válság idején is nagyon szép profitot szedtek össze a bankok. Más helyeken meg tudták regulázni őket. Itt nem. És tudod miért? Ezért a "ne az én adómból", irígy, sötét hozzáállás miatt.
A válságot a bankok okozták.
Nem azok, akik hittek a bankoknak, a saját kormányuknak, a felügyeleti szerveknek, a médiának, a reklámnak és úgy tettek, mintha lenne jövő és érdemes lenne hosszú távon gondolkodva esetleg családot vállani és belemenni a felkínált, jogszerű, meghirdetett és biztonságosnak kikiáltott hitelbe. Az árfolyamkockázattal számolni kell, de azzal ki a fene számolhatott, hogy bedől a világ? Ez vis major kategória. ha senki nem sejtette az egész világon, akkor miért a sor végén álló kisemberen verik el a port? Mert azon a legegyszerűbb, és mert jó móka kilakoltatást nézni?

Grrr 2010.05.11. 16:38:29

Devizahitelem van, tisztában voltam a kockázatokkal (a banki ügyintézőtől amúgy pontosan zéró felvilágosításra számíthattam volna), és nincs is gondom. Annyit vállaltam, hogy így is tudom fizetni. Amíg úgy 600 euró nem lesz a forint, addig ki tudom gazdálkodni.

Dzsafar 2010.05.11. 16:38:40

Szomorúan látom,hogy társalgás,véleménycsere helyett ismét a trágárság,egymás köpködése lett a jó buli!
Kinek nincs érve,csak erőből véleménye,nos,az egyben az illető minősítése!
Ja,és a helyesírás,húúúú,gondolom,
megvan a nyolc általános!
Négyszer az első,négyszer a második,lehet irogatni.

balfaszék 2010.05.11. 16:39:10

@lkjpoi:
Mondandód elejével nem értek egyet.
Miért is kell Nekünk euro?
A vám és a rév esete.

BéLóg 2010.05.11. 16:39:49

@BKV reszelő: Tudod hogy amit leírsz, az egy vicccccc?
Ha egyszer:
azonos az autótípus
azonos (nagyjából) a felvett összeg
azonos a futamidő, akkor te az vagy képes állítani, hogy a két termék nem állítható párhuzamba?

Hát ha nem EZEK alapján dönt az ember a HUF, CHF, EUR, YEN USD hitel mellett, akkor MI alapján?
A két példá PONT azt szemléltette, hogy a bankok, ha egyszer át kell verni vaslakit, SOSEM válogatnak az eszközökben.

Szibarita 2010.05.11. 16:40:01

@b0c1k4: Hat ha meg nem tudsz kifizetni egy lakast, miert nem maradsz alberletben? Otthon jelentosen olcsobb az alberlet a lakashoz viszonyitva, mint itt.

KuJa 2010.05.11. 16:40:48

Én nem vettem fel sem forint sem devizahitelt.
Csak annyit költök amennyit a(z átlagos) jövedelmem megenged.
Nincs kedvem mások által elkövetett hibák költségeit állni.

Kérem szépen fizessenek nekem a
Forinthitelt felvevők adókedvezménye után,
és a Devizahitelesek megsegítése után.

Jó helyen lesz nálam, én nem fogok 10-20 évre előre leszerződni, a bizonytalan jövedelmemet előre elkölteni, utána meg sírni hogy de hát erre nem lehetett számítani, arra nem lehetett számítani.....

UUUUU-
NAAAL-
MAAAS....

aboros 2010.05.11. 16:44:03

@Szibarita: nem teljesen vilagos, hogy ha akkor se itthon fogsz adozni, ha hazakoltozol, akkor miert nem kurvara mindegy neked, hogy AZ EN adombol, mert en veled ellentetben fizetek is adot a magyar allamnak, szoval miert nem kurvamindegy, hogy kit segit meg abbol az allam vagy kit nem?

mivel nem ide adozol, soha nem is fogsz ide adozni mert te ugye okos vagy es lelemenyes, ezert megnyugodhatsz, biztonsagban van a penzed. sok boldogsagot a hasznalatahoz.

aboros 2010.05.11. 16:46:05

@Dzsafar: vessző után szóköz? hm? :)

hypotheticalfriend 2010.05.11. 16:46:14

Hát, nekem meg nincs kedvem megfizetni az iskoládat, a tömegközlekedésedet és anyád szívműtétjét sem. Ugyanis a te átlagos jövedelmed után befizetett adó nem fedezi az ezekből rád eső hányadot. Sajnos te más adóbefizetők (például az én átlagon felüli adóm) nélkül nem járhatnál iskolába, nem szállhatnál villamosra és anyád meghalhatna az árokpartot.
Kezded kapisgálni?

b0c1k4 2010.05.11. 16:46:27

@Perillustris: Egyeterte, valamint vonjuk meg a nyugdijakat, es a tanulmanyi samogatast, hiteleket, diakok berlet stb juttatasat, es az osszes segelyezettol vegyunk el minden penzt.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2010.05.11. 16:46:50

Elovastam a cikket, és alapvetően igaza is van a cikkírónak, de azért mégiscsak: Ha bedőlnek a devizahitelesek, akkor magukkal rántják ám a többieket is.

pucros 2010.05.11. 16:46:57

Azért akarják megsegíteni a devizahiteleseket, mert jelenleg ők az egyetlen akadálya annak, hogy a forintárfolyamot levigyék a 350/euró körüli szintre, ami a gazdaságélénkítéshez kell, ami pedig közös cél és hosszú távon mindenkinek jó.

b0c1k4 2010.05.11. 16:47:05

@Szibarita: Igen? 50k az kurvaolcso... annyi a lakashitel torlesztoreszletem... koszontem.

Röhmer 2010.05.11. 16:47:35

Kedves posztíró, halovány elképzelésed sincs arról, hogy mit jelent a szolidaritás társadalmi szinten. Kergesd ki az összes külföldi céget az országból, ne vegyél kínai terméket, és ne adjál senkinek cigit a buszmegállóban, mert azért Te dolgoztál meg, nem pedig ő. Viszont ha esetleg korházba kerülnél, rohadj meg segítség nélkül, ugyanis én egy kurva fillérrel nem kívánok hozzájárulni a gyógyulásodhoz az adóforintjaimból. Mert ugye mi a fasz közöm van hozzád?!

stars7726 2010.05.11. 16:47:49

kétfajta ember van:akinek már van deviza hitele,és akinek majd lesz...

Szibarita 2010.05.11. 16:48:32

@b0c1k4: Ezekszerint a lehetosegeid felett elsz. Koltozz le Szekesfehervarra, mondjuk. Onnan is be lehet jarni reggelente.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 16:50:57

@Dzsafar: Basszus, te a húsz évvel ezelőttből osztod itt az észt...

Perillustris 2010.05.11. 16:51:13

@Röhmer: "ne vegyél kínai terméket"

Mondjuk ezt igazán elkezdhetnénk Európában.

szotyirapénzt 2010.05.11. 16:52:17

@pucros:

"...a forintárfolyamot levigyék a 350/euró körüli szintre, ami a gazdaságélénkítéshez kell,..."

Nah, pont erról van szó.

Perillustris 2010.05.11. 16:52:33

@pucros: Magyarul euróban sem éri meg eladósodni, ha erre megy ki a játék.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.11. 16:53:40

A devizahitelesek nem emberek, hanem emberalakú állatfajta -és nem is azzal van baj, hogy a sok bunkaja nem bírja olvasni az apró tetűbetűket. Hájszen a netokratív illemkódex szerint a blog betűje 10p vagy 12 p és Ariel és akinek ez nem tetszik, az másolja át valami szerkesztőbe és nagyítsa tetszése szerint.
Azzal van baj, hogy bekajálták a szöveget. Fogták a szaros 3000 ezrüket, hogy vegyenek egy jó II-es Golfot, aztán a használtautótelepről az ügynök átkisérte őket az újautószalonba és átadta őket a jólképzett kollégának, aki először fölvitte őket a plafonra a 3 millás kategóriába (ez egy fullalap Suzuki Swift metálszínben) aztán tegyük be ezt, meg azt, meg a klímát, szépen felépítette nekik az autót, CASCO se kell (úgyse bírták volna) és mi a lényeg: LEGYE KICSI A TÖRLESZTŐRÉSZLET:
Ugyanis a devizahitelt nyújtó bank fizetet a cégnek a legnagyobb hiteleladási jutalékot: minél aljasabb [apróbetűsebb] konstrikció, annál több a hiteleladás után a jutalék. És a paraszt (másnéven, ez szakmai név, az ügynök nevezi így) buzi bekapta a horgot és tessék! A devizahiteltörlesztőrészlet volt aszongya 14470, a forinthitelé volt 19971, a TV meg a rádió pedig azt mondta: LENDÜLETBEN AZ OOORSZÁÁÁG! lesz minden, munkahely, fejlődük, a büdös faszistákok negatívpropagandája, nincs itt semmi baj, fejlődünk. És a barma beleugrot a 72 hónapos hitelbe (iott adjunk hozzá 2006. februárjához 72 hónapot)
A barom állampolgár, az a ganyé, aki nem méltó a fejlettállamban való léthez!
Üssétek kerítésléccel!

Frick László Emlékzenekar 2010.05.11. 16:55:52

@Röhmer: Maga tök hülye, okos ember nem veszi meg a kínai gagyit, csak BOSCH (Hon Shu) , NIKE (by Vietnam) CATERPILLAR (Shanghai Division)

A barmok a hibásak: Azért, mert az öltönyös faszi olyan jól dumált az autószalonban? Mér nem dumá'ta ki a paraszt álattya!

b0c1k4 2010.05.11. 16:56:07

@Szibarita: Nem elek a lehetosegeim felett. nemkertem hogy az allam megsegitsen, ha megsegit orulok, ugyanougy ahogy te orulsz ha korhazbakerulsz es a mutetet nem neked kell allni...
A problemam amugy sem az arfolyam kockazattal van (bar ha az allam ilyen modon akar segiteni az vszinuleg aztjelenti, hogy szandekossan rontani akarja a forintot). Az en problemam az hogy kibaszott nagy kamatot rabasztak a hitelemre, mikor felfele mentek a kamatok, viszont most hogy volt par kamatvagas, basznak visszatolni normalis szintre...

mxplanet 2010.05.11. 16:58:02

szibarita.várj még te is míg gyengül a forint.
én is arra várok, hogy érjen újra min 400 ft-ot a fontom :D

Szibarita 2010.05.11. 16:58:34

@aboros: Hat ugye az ok-okozatbol az utobbit lathatoan megertetted, de ha atsiklunk az okai folott, hogy miert nem otthon adozok (legjobb meggyozedesed ellenere sem azert, mert mondjuk nemzetronto karvalytokes vagyok), akkor is bosszanthat, hogy nem birok annyiert lakast venni, amennyiert mar evek ota tervezgettem, leven 2 eve pontosan lehet tudni, hogy elobb-utobb a devizahiteleknek sorra kene dolniuk, parhuzamosan a munkanelkuliseg novekedesevel.

Az okokrol szolva pedig, ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak, ha majd nem tamogatjak a kulfoldi gazfogyasztast, akkor majd Magyarorszag is megengedhet maganak olyan adokat, amik miatt mar nem fogja megerni trukkoznom. Addig pedig ennek az uzletnek Szlovakia es NB a nyertese, Mo-on pedig marad a kozeposztaly kizsigerelese.

Vicces, hogy az adocsokkentesert puffogok ezt nem latjak.

b0c1k4 2010.05.11. 17:00:03

@Frick László Emlékzenekar: Igen, aki autot vett belole az tenyleg barom. En lakast vettem hogy 30 evesen ne anyamekkal kelljen lakni.

Tomzone 2010.05.11. 17:00:15

Nálam mindegy milyen pénznemben veszed fel a hitelt, abszolút stabil, megbízható, kiszámítható szolgáltatást kapsz, 1 év múlva, pontosan a hitelösszeg kétszeresét kell visszafüzetned és 100%, hogy visszafizeted...

szotyirapénzt 2010.05.11. 17:00:26

@Perillustris:
Gazdasági élénkítés jelenleg csak a forint (akár durva) elengedése mellett lehetséges. 260-as euró a devizahiteleseken kívül senkinek nem jó, viszont Öket sem lehet magukra hagyni. Kezdetnek egy kis segítség, aztán lehet 300+ az euró.

Tomzone 2010.05.11. 17:00:51

akarom írni: visszafizetned

Circus 2010.05.11. 17:03:20

Én is devizahiteles vagyok, és, ha úgy tetszik igen, lehet röhögni, 2008 AUG-ban indultam, tehát én vagyok a vadász és jöttem sz...ni. (GYK a válság szeptemberben robbant ki)

Igen, készültünk az árfolyamkockázatra, de arra nem, hogy az 55e törlesztőm mellé 45-öt kell havonta bedarálnom, pluszban, mert az egész világgazdaság megrogyik. Hülye nem vagyok, de pénzügyi szakember sem, nem ez a munkám, annyira nem követtem a globális történéseket (na, azóta igen!).

Nem sírok, mert kocsira vettem fel nem a fedél forog kockán, de hiába nem keresek annyira rosszul, ez a plusz azért csúnyán fáj!

Csatlakozom azokhoz, akik azt mondják, hogy NEM segítség kellene, hanem a pénzintézetek megfékezése.

NE VELÜNK FIZETTESSÉK MEG A VESZTESÉGEIKET, ILLETVE HOGY A FRANCBA' TUDNAK NYERESÉGET TERMELNI?

Ez a szerződés alapján egy közös kockázatú ügylet, ne CSAK az ügyfelek vigyék el a balhét (vis mayor nekünk nem jár???)! Ráadásul, miért tűnik úgy nekem, hogy a pénzintézetek minden negatív változást AZONNAL ránkterhelnek, a pozitív dolgok meg valahogy nem jönnek át...?

Szibarita 2010.05.11. 17:03:58

@b0c1k4: A hitelvalsag nem azert volt hitelvalsag, mert a lakossag vagy a cegek nem kaptak hitelt. Azert volt hitelvalsag, mert a bankok egymas kozotti hitelei megdragultak. Amikor a hiteledet fizeted, a banki refinanszirozas koltsegeit + a bank arreset fizeted, az arfolyamkockazat mar csak a jeghegy teteje.

Neked is az a valasz, mint a sorstarsadnak, kerd ki a dokumentaciot a banktol, nezd ki a formulat, szamolj utana.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:06:49

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

96A 2010.05.11. 17:07:21

@flora.a:

"Nem örültünk a jóval magasabb törlesztőrészletnek, egyáltalán, csak a férjem gondolkodásra használta a fejét, és tovább látott az orránál."

Jaj de jó! Legalább valaki gondolkodik nálatok. Oszt szobor áll-e már vagy lesz-e neki?:):):Ö)

aboros 2010.05.11. 17:07:31

@Szibarita: engem is rettentoen bosszant, hogy mar vagy 2 eve nem tudok annyiert biciklit venni amennyiert tervezgetem, dehat ilyen a kapitalizmus. :) annyiert tudsz venni amennyiert adjak es nem amennyiert tervezgeted.

miert nem veszel akkor szekesfehervaron? onnan is be lehet jarni a godorbe, sot valaszthatsz is, hogy busszal jossz e vagy vonattal. :) csak majd ne az en adombol tamogassuk a jegyedet. :D

najó, meddő vita amúgy. csak azt akartam jelezni, hogy az összefogás az megint a béka segge alatt van és ez nem azon múlik, hogy hányan kire szavaznak vagy hány harmadja van viktor király narancs-seregének.

van az a vicc, hogy a sátán ellenőrzi a pokolban, hogy az ördögök rendesen vigyáznak e a vendégekre. megy körbe, minden üstbe egy nemzet fiai fortyognak és az ördögök állnak az üst körül és őrzik a népet. látja ám a sátán, hogy a magyar üstnél az ördögök csak ülnek a földön az üst mellett és ultiznak. na kérdőre is vonja őket, hogy hát ti meg miért nem vigyáztok? kimásznak!! mire amazok: hagyjad urunk, ezek a magyarok, ha egyik véletlenül félig kimászik, a többiek egyből visszahúzzák.

hát ez megy most is. meg mindig. mindennel kapcsolatban. ez elég bosszantó.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:09:16

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

balfaszék 2010.05.11. 17:09:17

@isti77:
Én majdnem 23 éve ezt csinálom, szerintem nem csak én vagyok kivétel.
Nekem (nekünk), egy huncut fillér sem jutott semmiből.
Soha nem loptam, csaltam.
Hitelt nem vettem fel.
Autóm nincs, ha kell fizetek.
De, nem a cigányoknak!

b0c1k4 2010.05.11. 17:09:21

@Szibarita: Szuper, es ha utanaszamolok jobblesz? Bocs en innen annyit latok, hogy a bankok faszan kiosztottak a premiumokat. A vezetok fasza kis autokban jarkalnak, abbol a Plussz penzbol amit en adok nekik.
Es csak kozlom amennyire en latom, magyarorszagon lofasz volt nem valsag.
Megdragult a hitelem + meg az adombol is meg lettek tamogatva. Ne akarja nekem senki bemeselni hogy ez normalis.

Ha az en hitelemen behozza azt a penzt amennyivel megdragult az o hitele, akkor miert is kellett allami segitseg? Es most hogy mar nincs baj, miert is kell a magasabb hiteldijat fizetnem?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:10:28

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

SzekelyG 2010.05.11. 17:11:10

Nem az a baj, hogy devizában adósodott el a paraszt, hanem hogy azt hitte, hogy a frank soha nem mászhat feljebb.
Oszt nem feljebb mászott?!

Azt nem értem, hogy aki forintban vette fel, azt mi vitte rá arra?
Ha jól számolom, akkor a devizások fizethetnek mostanában annyit, vagy még annyit sem, mint amennyit a forintosoknak mindig is kellett.
Nem értem...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:11:13

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:14:33

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

Circus 2010.05.11. 17:16:14

@SzekelyG:
"Nem az a baj, hogy devizában adósodott el a paraszt, hanem hogy azt hitte, hogy a frank soha nem mászhat feljebb.
Oszt nem feljebb mászott?!"

De, a paraszt (pl én) tisztában volt vele, hogy elmászhat az árfolyam!
Azzal nem volt tisztában, hogy ENNYIRE...
Meg azzal, hogy a bankok sem voltak tisztában, hogy ennyire... Meg azzal, hogy esetleg tisztában voltak vele, de szartak rá...
Meg azzal, hogy csak és kizárólag neki (=paraszt) kell mindenért és mindenkiért (nemfizető hitelesek, bankok egymás közt) jótállnia, amíg a bankok még mindig nyereséget termelnek!
Na, kb ezt nem számoltam bele.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:17:03

@Szibarita: "ha alacsonyabb lesz az a kurva nagy magyar szolidaritas, ha majd nem 2 evre mennek GYES-re az anyukak,"

Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is. Többek között.
Igazad van, ne legyen két év GYEs, igaz, hogy munka sincs, a bölcsődék megszűntek, mert a GYES az olcsóbb volt (!) de tökmindegy. Mindenesetre szép lenne, ha te kopognál elsőként a hat hetes-fél éves gyerekeddel bölcsődei helyért. Már ha van/lesz egyáltalán neked.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:18:47

bocs, fene tudja, miért küldte el ilyen sokszor.

kikirics 2010.05.11. 17:20:41

Mindenkinek jogában áll hülyének lenni...
Eddig én voltam, mert próbáltam felelősen gondolkodni, úgy, hogy eddig többet fizettem a lakáshitelemre, mint a CHF-kosok. Csak azért, mert én felfogtam a Forint veszélyeit!?
Azbeszt!
Uraim! Plazma TV.. LED TV hitelből...
A másik oldal pedig a bankokban a milliós havi fizetések, ha Te nyersz, ha Te sz opol... Nekik mindegy...
Erkölcstelen, korrupt világ.
Szerintem az is elképzelhető, hogy a ,,nagyok"
csak röhögnek rajtunk és milliárdokat söpörnek a forinton és a tőzsdén is a hullámoztatással, amit ők generálnak a háttérben....

balfaszék 2010.05.11. 17:21:32

@Cyr:
mert fene sokszor krváztál (ami, ugye viszi a pízt!).

pannonfunk 2010.05.11. 17:25:29

@hitelflotta.hu: Jó, legyen 10 millió forint. A hőbörgőknek megigérték, hogy 5 millióért megkapják, helyette lesz 7.5 millió forint, Te meg fizettél 10 millót. Ki járt jobban?

Nincs olcsó pénz, ebben tökéletesen igazad van. Ugyanakkor aki két éve devizában vette fel a hitelét, az még mindig jobban járt, mintha ugyanazt az összeget forintban vette volna fel.

SzekelyG 2010.05.11. 17:26:44

@Circus:

nono, az tudható volt, hogy akár nagyon is elmászhat, hiszen történtek már hasonló dolgok a világban, csak amikor valaki felveszi a hitelt, akkor ilyenbe nem szeret belegondolni, és ezért nem mindenki kalkulálta bele. Wishful thinking.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 17:31:37

@balfaszék: De hát az Szibarita qrvája volt ráadásul, nem is az enyém :)

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.05.11. 17:32:35

Az egyik blogról idemásolnám egy kolléga hozzászólását.

Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor terráriumban mutogatandó kísérleti állat leszek.
Imádni való létforma.
Szeretnék bocsánatot kérni a poszt szerzőjétől meg az itteni (csak átfutottam) kommentek szerzőinek kb. 99 százalékától, mert voltunk olyan tetvek az asszony meg én, hogy négy évvel ezelőtt fel mertünk venni kilenc millát svájci alapon, mikor az összes kurva bank meg kurva PSZÁF meg kurva reklám arról ugatott, hogy ez milyen fasza dolog, akinek meg nem tetszett a (lakás)helyzet, azzal közölte a miniszterelnök úr (az akkori, a szemüveges féreg) hogy el lehet takarodni innen.
Kilenc millán szerencsére még mindig nincs akkora kamat, hogy ne tudjuk kifizetni, szóval nem kell fosnotok, nem kell hogy bármit is adjatok, rohadjatok meg.
Mi vettük föl, mi fizetjük ki.
Csak attól áll a hátamon a szőr, mikor valami belvárosi netfüggő okostojás, akinek apukaanyuka a segge alá tolta az életet, és semmi más dolga nincs, mint hogy valami művészi avatarral megtámogatott nick mögé bújva ossza az észt, úgy akarja beállítani a devizahiteleseket, mintha köztörvényes bűnözők lennének.
Igen, be merem vállalni, lehet lúzer vagyok, de semmi más esélyem/ünk nem volt annak idején 37 évesen, mint hogy bevállaljuk a devizahitelt, mert ez volt az EGYETLEN lehetősége annak, hogy legyen nekünk ez a negyven négyzetméteres kecó, ahol most ülök középen, és vérben forgó szemekkel kommentelek épp neked csávókám.
És amikor felvettük a hitelt, mert szerettük volna elérni a hedonizmusnak azt a megdöbbentő, visszataszító fokát, hogy lakjunk valahol, ami legalább névleg a sajátunk, akkor SEMMI nem indokolta, hogy attól tartsunk, kb. a kétszeresére növekszik a törlesztőrészlet.
És ezzel elég sokan így vannak, akikkel beszéltem. Mindenki tudta, hogy emelkedhet a törlesztő, de a válság előtt a jelenlegi kamatteher kábé annyira látszott valószínűnek, mint a Jelenések könyvének minapi megvalósulása.
Szóval ébresztő, a bedőlő devizahitelek (jelenleg vagy nyolcvanötezer család háza-lakása, bizony csávókám, egy komplett, nagyobbacska megyeszékhely) felvevőinek a döntő többsége nem "a zöld nullára tette fel a tétet" mint vélte fentebb valami ökör, hanem az akkor realitásnak látszó körülmények mellett észszerűnek látszó és ÉSZSZERŰNEK TÁLALT kockázatot vállalt be. Érted, tahókám?
De modnom még egyszer, ki fogjuk fizetni a kamatterhünket a csajom meg én, nem kell tőled, tetűkém, egy fillér alamizsna se, de ne ugass rólam névetlenül a neten a billentyűzeted mögé bújva, hanem hívjál fel, és közöld velem a tényt, hogy egy felelőtlen senki vagyok, Tomi a nevem, a 30/221-26-60-on érsz el, és szívesen küldelek el a kurva anyádba te észosztó senki.

Az üzenetnek nem volt konkrét címzettje, de ha magadra ismertél köpd szemen magad, te paréj.

mongyő (törölt) 2010.05.11. 17:40:06

nem a 6ezer ft/hó/ájfon dől be te gyökér

a 140ft/svájci frank esik most a porba

ki is szophatsz

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.05.11. 17:41:16

@Szibarita:
Nem tudom te hol laksz, de itt győrben spec nagyon nem megy az ingatlanpiac az árak szépen padlón vannak.

marosy 2010.05.11. 17:45:12

@aboros: "kompromisszum bazmeg, szolidaritás, közösségtudat. _együtt_ tudunk elérni dolgokat. mi olyan kibaszott nehéz ezen???"
NEM BAZDMEG, HULLJON A FÉRGESE. ERRŐL SZÓL A TERMÉSZETES SZELEKCIÓ!
AKI IDIÓTA, AZ BESZOPTA.
Teljes mértékben egyetértek a bloggazdával.
Az idióta devizahitelesek remélem egy életre megtanulták a magyar közmondást:
"Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér."
8=O

DArchAngel 2010.05.11. 17:47:01

@nemezisazis: De ha _mindenkinek_ a hitelét Forintra váltják, akkor abban benne lesz vállalkozó Béla BMW-je is...

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 17:48:44

@pannonfunk:

Akinek most emelnek, szerinted most mit gondol?
A Fizetésed vagy van, vagy nincs... Az emberek szeretnek beállni egy fix törlesztőre...

pannonfunk 2010.05.11. 17:52:04

@hitelflotta.hu: ja, a zemberek, persze.

Akinek most emelik a törlesztőjét, az azt gondolja, hogy a rohadt anyjukat a bankoknak/a Zorbánnak/a Gyurcsánynak/a zsidóknak/ a hélótáknak (megfelelő rész aláhúzandó), miért kell nekem 75 ezret fizetni havona 50 ezer helyett. De nem hinném, hogy azt gondolná, hogy de jó lenne havi 100 ezret fizetni fixen.

Circus 2010.05.11. 17:52:25

@SzekelyG:
Aha, 1929-re gondolsz?

Mondtam már, hogy nem pénügyi szakember vagyok, bár az átlagnál picit többet foglalkozom a pénzzel.
Utánanéztem a hiteleknek és a lehetőségeknek, akkor, abban a helyzetben ez nem tűnt vállalhatatlan kockázatnak.

Viszont hadd ne kelljen már világgazdasági elemzéseket készítenem néhány évre visszamenőleg valamint projektálni a lehetőségeket egy nyamvadt autó megvásárlásakor... Tudom, naiv megközelítés, de ezért vannak a szakemberek, nem? pénzügyi szakember meg a bankban van illetve a pénzintézetekben. Ja, hogy ők (túlzó általánosítás, tudom) okozták a válságot a fedezetlen belső keresztbehitelezésekkel? Hoppá... akkor most kihez forduljak, ha nem akarom, hogy átverjenek?

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 17:52:58

@prostatikus vogon jeltz:

Én nem gondolok a Hitelfelvevőkre bűnözőként.
A haragod abszolút megértem.

lev davidovics 2010.05.11. 17:53:14

@isti77: "De ha neked jobban tetszik az amerikai rendszer (pl.), immár 20 éve szabadon távozhatsz, és letelepedhetsz ott. Ott alacsonyabbak az adók, nem kell mindenbe akaratodtól függetlenül beszállnod.
De nem is fog segíteni senki, ha egyszer esetleg te kerülsz szarba. Ha ne adj' Isten megbetegszel, és nem lesz pénzed műtétre vagy gyógyszerre, a biztosítód meg úgy gondolja majd (ha egyáltalán lesz), hogy nem éri meg neki, akkor megdögölhetsz, vagy kifizetheted zsebből az összes vagyonodat feláldozva, senkit nem fog zavarni."

Végletekig egyetértve és azonosulva a poszt írójának véleményével és elkeseredettségével, igazából a fenti sorokkal is egyet lehet érteni. Egyébként ez a betegleszeles-megműtős dolog ma nem így van (mármint itt minálunk)? Gyanús az eset, főorvosúrdrága ennyiért+annyiért operál, ami már tiszta ámerika. Ja, hogy én 23 éve még tb-t is fizetek mellé? Na ez már nem jueszéj, így a példád alapján ott egy picit más. Az nem az én problémám (dehogynem, meg a posztolóé), hogy én azért fizetek a tb-nek is meg a dokinak is, mert járulékot különféle okokból az ország kétharmada (jujj! ez nem ugyanaz, komolyan!)nem fizet. A poszt írója, én, meg még páran dobjuk össze. Na, aki ilyenekben tesz rendet itt, az f...sza gyerek, a következő voksom az övé.

Dzsafar 2010.05.11. 17:54:05

@Cyr: Húsz év?Több lehet,de!
Nem osztom az észt,csupán azt írtam,hogy lehet máshogy(is).
Nekem is ajánlották,hitelre autó,nyaralás,házbővítés,plazma tv,
minden más,használd,és majd fizeted!
Valahogy féltem tőle!
Sajnálom azokat a szerencsétleneket,akiket a (szemét bankok,mert mind az!)átvertek,és bevitték az erdőbe!
Nem róluk beszéltem,talán észrevetted!
A szüleimtől azt láttam,hitelt sosem,inkább lassan,és a gyermekem is így gondolkodik!
Talán azért ,mert 10 éve külföldön dolgozik,és látja,mire számíthat,ha nem fizet időben??
Horror dolgokat élt meg,ezért nem vág bele semmibe,ami bukó!
Nos,én erre gondoltam!

marosy 2010.05.11. 17:54:25

@Cyr: "Az első két év GYÁS-GYED. Azoknak, akik adót fizettek. Csak, hogy tudd.A te jólétedért is."

Méghogy a mi jólétünkért. EGY NAGY LÓFASZT. EZEK TÖBBET VESZNEK KI A KÖZÖSBŐL MINT AMENNYIT BELETESZNEK!!!!

Angliában 6 hónap a GYES, az USA-ban 3 hónap a GYES, Magyarországon 2 év.
UGYAN MIÉRT????????

Rwindx 2010.05.11. 17:55:39

@marosy: Csak tudd a devizahitelesek nem szopták be, nem örülnek ez tény. De ha egyszer mégis beszopják, te legalább ugyanekkorát fogsz szopni a következmények miatt.

Nehéz egy egész lépéssel az orrod elé látni ugye?
A takarónak semmi köze ahhoz hogy valaki deviában vett fel hitelt vagy sem.

Örülhetsz majd mert újra 3 60 lesz a teszkó gazdaságos kenyér, aztán ha sírsz, akkor rád is majd mondja valaki hogy így jártál ecsém, hulljon a férgese.

nevemteve 2010.05.11. 17:56:28

Igazad van! A tiédből adjanak a BKV-s vezetőknek,az enyémet hagyják meg,ha majd bedől a CHF hitelem,kivájom magam a szarból.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 17:57:50

@pannonfunk:

Nem erre gondoltam.
Nyilván senki sem akar drága hitelt fizetni, főleg nem havi 100.000 Ft hitelt.

lev davidovics 2010.05.11. 17:58:02

@marosy: ...Úri muri...minekünk jobban megy

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 17:58:45

@Circus:

Ne a banki szakemberekhez... Hanem Hitelközvetítőkhöz !!!

pannonfunk 2010.05.11. 17:58:52

@marosy: A Te jólétedért is, igen, mert ő fogja azt a TB-t fizetni, amiből a Te nyugdíjadat kigazdálkodják.

Magyaroszágon azért 2 év a gyed, mert egy átlagfizetésből nem tudsz kifizetni egy bébiszittert, szemben az általad példaként felhozott (Anglia, US) országok átlagfizetéseihez képest.

marosy 2010.05.11. 17:59:58

@Rwindx: Én a 360 Ft-os kenyeret is ki tudnám fizetni, mert én 10 évig csak spóroltam, kevés nyaralás, síjelés meg efféle pénzszórások.
Tehát nem én fogom beszopni.
Ha ebben az országban szar lesz a helyzet, egyszerűen továbblépek, mert megvan hozzá az adottságom.

marosy 2010.05.11. 18:01:23

@pannonfunk: NEM NYERT.
Magánnyugdíjpénztárnál vagyok, egyéni számlával. Leszarom, hogy mit fizetett be. Mindenesetre kevesebbet fizetett be, mint amennyit igénybevett.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:01:57

Nem értem !

A Bank mindig jól fog járni!
Van aki azt gondolta, hogy a VAD KAPITALIZMUSBAN A BANK VESZÍT ?
Na akkor egy kis Marx-ot kéne olvasni.... De fúj az komcsi !

konyec 2010.05.11. 18:02:20

1. Ha eurónk lenne, nem lenne az egész hajcihő. 2002-ben még úgy volt, hogy 2006-ra lesz. Ki is a hibás? Csak nem a komcsik?

2. Az állam mocskosul eladósodott, az adósságot csak egyre magasabb kamattal lehetett megfinaszíroztatni. A magas kamatok miat volt lehetetlen forinthittelt felvenni, olyan drága volt. Ki is a hibás? Csak nem a komcsik?

3. A bankok a bedőlt hitelek veszteségeit is azokon verik le, akik tudnak törleszteni. Miért nem regulázták őket meg már eddig? Botrány.

4. És végül, kedves bloggerem, lehet, h neked tökmindegy, de nehogy azt hidd, hogy ha minden bedől, akkor te ebből kimaradhatsz.

Ha az ingatlanpiac uis összeomlik, a te sufnid se fog érni egy fabatkát sem.

Ez egy ocsmány csapda. Kezdjük a komcsi oligarchák vagyonelkobzásával, ez lehetne a mentőalap első nagy tétele (pár száz milliárd összejönne egyből).

OK, a demagógiát félretéve, EURÓ kell, minél előbb!!! (ez meg a csövön a luk, de mindegy)

piszok alfréd 2010.05.11. 18:02:37

ez ugyanúgy felháborít, mint amikor a fidesz alatt egyesek a harmadik lakásukat vették támogatott hitelből és rögtön ki is adták... egy dolgot talán el tudnék fogadni, ha olyanon segít az állam, aki lakás(!)hitelt vett fel és a lakás értéke nem több, mint kb. 10-15 millió. aki luxuslakásra vette fel vagy luxusautóra, annak lófasz a seggébe !

lev davidovics 2010.05.11. 18:03:13

nem kell itt megmenteni a devizahiteleseket, az okosnép majd vesz föl adósságrendező hitelt, na az egy igazi hungarycum... :D

pannonfunk 2010.05.11. 18:03:22

@hitelflotta.hu: Na, erről beszélek. Amikor két éve hitelt vettem fel, két opció volt:

1. Forint hitel, fix törlesztőrészlettel. Első két évben csak kamatot fizetsz, nem lehet 5 évig előtörleszteni. A törlesztő első két évben X ezer HUF, utána 1.1X ezer HUF.

2. CHF alapú hitel, rugalmas előtörlesztési lehetőséggel, változó kamatozással, meg egyész gusztustalanul lehúzós kondíciókkal. Törlesztőrészlet per pillanat 0.7X ezer HUF.

A mai napig jobban járok a CHF hitelemmel, főleg úgy, hogy közben dolgoztam külföldön, és abból előtörlesztettem.

gabi999 2010.05.11. 18:03:54

@Circus: Figyu ! Pénzügyi " szakemberekröl" csak annyit:
' befektetési , egyetlen 1 huzással pénzem 85 % át tüntette el NOHA , MINDEN ELKÉPZELHETÖ óvintézkedést megtettem a tökém védelmének érdekében .Gondolod a bankiak máshogy dolgoznak ? Ami banki haszon lessz kiszedik belöled , HA bedölsz , HA nem .

pannonfunk 2010.05.11. 18:05:09

@hitelflotta.hu: De legfőképpen ne hozzád (bocs, csak az alapján, amennyi zőcséget összehordtál itt... :P)

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:06:29

@konyec:

Tudom, Gyurcsány a Hibás !
Aki pedig 8 évig ellenzékben csendesen ült, és nem szólt, vagy kiment és nem szavazott : NEMMEL Sem, az Tők jó !

Választást nyerni, adok de hogy miből címmel ... az nem baj...

Erre mondják: Kettős mérce !

Nézd már meg a komcsi államokat:
Kína, Kuba... Hú, nagyon szarul megy nekik... A GDP emelkedik.... Ja : Kommunista ÁLLAM !!!

Anglia ?
Na most érdemes megnézni, mi lesz ott !
Mi lesz ott ?
MEGSZORÍTÁS !

Európa : Nem tudja, hogyan lesz pénze !!!

mxplanet 2010.05.11. 18:07:05

@konyec: "Ez egy ocsmány csapda. Kezdjük a komcsi oligarchák vagyonelkobzásával, ez lehetne a mentőalap első nagy tétele (pár száz milliárd összejönne egyből). "

akkor a fidesz leendő kormánya is bedőlne :)

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:07:59

@pannonfunk:

Szeretem a zöldséget, mert hasznos :)

lev davidovics 2010.05.11. 18:08:03

@konyec: "de nehogy azt hidd, hogy ha minden bedől, akkor te ebből kimaradhatsz." De, de bizony, van már szlovák cégem, tankolni már átjárok, ótót lassan ott fogok venni, viszont alukálni (+ szavazni) hazajárok (Ez tulajdonképpen egy szimbolikus kettősállampolgárság, csak nem bírtam várni :D)
Ha a sok debilt megint úgy akarják megmenteni, hogy "fáraggyak má' a kasszához", nos, hagytam egy kis helyet előttem a sorban.

Circus 2010.05.11. 18:09:27

@gabi999: @hitelflotta.hu:

szerintetek miért használtam vajon többször is külön a 'hitelintézet' szót? Nem direkt bankkal állok kapcsolatban... ennyit a hitelközvetítőkről...

marosy 2010.05.11. 18:09:35

PARAZITÁKKAL ÉS DEVIZASPEKULÁSOKKAL (ezek a devizahitelesek) NEM TUDOK SZOLIDÁRIS LENNI.

A devizahitelesek arra spekuláltak, hogy stabil lesz az árfolyam. Hát kedves spekulánsok, nem jött be, eljött a szopás ideje!

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:10:19

@mxplanet:

Láttad már a Magyarország 10 leggazdagabb emberét ?
Az első 2 a Fidesznél van !

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:10:54

@Circus:

A Direkt Bank és a Hitelközvetítő egy cég ?

marosy 2010.05.11. 18:11:00

@hitelflotta.hu: Bele kéne nyugodni a BUKTÁBA.
A gyurcsányista fasiszta rendszer megbukott.

pannonfunk 2010.05.11. 18:11:47

@marosy: Nézd, akkor is választanod kell majd, hogy pakisztáni vagy magyar gondozód legyen a nyugdíjasotthonban, vagy előtte szétiszod/szétszívod a szervezeted és elföldelteted magad mielőtt rászorulnál a gondozásra. Sokkal több opció nincsen. Illetve marad még a gyereknevelés, de ha Neked vannak gyerekeid, akkor mástól se vitassad el a gyesre való jogot. Még ha gyerekeid is vannak, és vándorolsz egyik országról a másikra, nehogy azt higyjed, hogy a gyerekeid nem fogák megtenni. Van olyan német kollégám, aki Kanadában él, a szülei meg otthon. Anyukája még csak vállalkozott a kilencórás repülőútra, az apukája meg másféléves korában látta először élőben az unokáját, amikor európai körúton voltak a másféléves gyerekkel.

Előbb fogok teszkópárizsit enni, mint ilyen életet élni.

konyec 2010.05.11. 18:11:52

@hitelflotta.hu: ez most komoly? Még szerencse, hogy a net mindent elbír. Huh!!!

Én a napszemüveges észak-korai Kedves Vezetőt csípem, ááááááá!!!

antiblogger (törölt) 2010.05.11. 18:12:30

Várom a kedves post író következő bejegyzését a szociális segélyről és arról hogy egy fillért ne adjanak azoknak akik nem hajlandók dolgozni.

pannonfunk 2010.05.11. 18:13:45

@hitelflotta.hu: amúgy én is. Az erdőbe járok bogyókat szedni (de komolyan, olyan tuti erdei gyümölcs lekvárjaim vannak :) )

marosy 2010.05.11. 18:14:34

@pannonfunk: Lófaszt. Az öngondoskodásról nem halottál wazze?

Aktív koromban félreteszek az idős koromra. Nehéz ezt felfogni? Nektek az állam tögye a szopandó? ÖNGONDOSKODÁS ECSÉM, erről szól a kapitalizmus, wazze.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 18:14:35

@marosy:

Nem én buktam....
Én megpróbálok nem éljenezni, és nem gyűlölködni.
Azért is...

konyec 2010.05.11. 18:16:13

@mxplanet: ezt bírom, ezt az összemosást, ez mindig bejött a baloldalnak. régi trükk, olyan, mint a kettős mérce.

egyébiránt még azzal sem foglalkoznék, hogy ki mit rabolt a politika révén, ha az utóbbi 8 évben nem ment volna totálisan tönkre az ország gazdasága.

úgyhogy kezdjük csak a Fletó bácsival, Veressel és tsaival, de ha fideszesről derül ki hasonló susmus, őt sem kíméljék.

öregmogyi 2010.05.11. 18:16:36

@Szibarita: lakást készpénzért? Te hol élsz? Magyarhonban negyvenéves korodig kéne félretenni, hogy vegyél egy garzont. És csodálkozik mindenki, hogy nincs gyerek... Nemtom mi a franctól mentek így el a lakásárak 1995 után, de a fasz kivan vele.

balfaszék 2010.05.11. 18:17:09

@Cyr:
Igaz, elpuhultam, de nem a jóléttől.

Pékszakállú Henceg 2010.05.11. 18:17:24

Szerintem a devizahiteleseket ne ilyen módon mentsék meg, mert ez nem más, mint segélyezés, ami az ország kárára történik.
Amikor én két éve felvettem a hitelemet alaposan kalkuláltam, és kb 10%-os forintromlásra is azt mondtam, hogy oké, ezt be lehet vállani. Igen ám, de jött a válság, amit viszont az itt okosokodó faszok se láttak előre, bármennyire is osztják az észt, na ez a válság viszont betette a kaput. Szerencsére még tudom törleszteni, viszont a bankok gyakorlata a kamatokkal BOTRÁNYOS!
Ugyanis, amit pl. az Erste beszerez svájci frankot CDS-el megspékelve kb. 2% kamatért, azt nekem tovább adja 6,7%-ért, azaz nyerészkedik rajta 4,7%-ot! Mindezt azért, hogy a bedőlő hiteleit is én fizessem. Na ez az a gyakorlat, amivel le kell számolni, és sokkal könnyebb lesz a devizahitelesek helyzete.

Én lennék terrorista! 2010.05.11. 18:17:55

Az árfolyam elszállása önmagában nem generált katasztrofális emelkedést. A kaput az tette be teljesen, hogy a bankok alapkamatot emeltek, lenyelték a svájci jegybank kamatcsökkentését, és a forint javulásával a bankok nem csökkentették a részleteket.

Ha már azt feszegetjük hogy mit nem akarsz fizetni az adódból, én is írok párat:

- nem akarok 800 000 rokkantat eltartani, akikből 700 000 vígan dolgozhatna,
- nem akarok bűnöző gyilkos cigány hordákat eltartani, nekik ingyen lakhelyet és munka nélküli megélhetést biztosítani,
- nem akarok a meg nem történt hollókoszt után kárpótlást fizetni, különben ha megtörtént volna se lenne semmi közöm hozzá,
- nem akarom a vérszívó multik adókedvezményét fizetni,
- nem akarom hogy a közpénzeket bárhogyan ellopják stb.

Hidd el hogy a devizahitelesek többsége nem tévét vett, hanem otthont teremtett a családjának, és erre nem volt más lehetősége.

mxplanet 2010.05.11. 18:18:46

@konyec: csak arra próbátam rávilágítani, hogy temérdek volt komcsi van a fideszben is :)

DArchAngel 2010.05.11. 18:19:04

@molnibalage: Soroljam?
Nincs munka? A Kúrmány hibája!
Nincs pénzem cigire? Aggyon az állam több segílyt!
Felsőoktatás? Dögöljön meg az állam, ha nem ingyenes!
TB? Nehogymá két 'Bányai árát fizessem a doktorná'!
Felment a gáz ára? Mér nem aggyák tovább a támogatást?
Kevés lett a nyugdíjam? Adjatok többet, vagy másra szavazok!

Persze, köss belém, igazad van, b*szni még nem szokták az állam támogatását kérni, de csitt!, nehogy valamelyik politikus bevegye kampányígéretnek az ingyen Viagrát a "rászorulók" részére.

konyec 2010.05.11. 18:19:08

@lev davidovics: túlélési praktikák, kell az.

én csak annyit dumázok, hogy a legkönnyebb legugatni a kormányt, meg hogy ne segítsenek, pedig a dolog sajnos sokkal összetettebb ennél. Az egész gazdaságot a mélybe ránthatja, ha nem kezelik vagy nem megfelelően kezelik.

demagofób 2010.05.11. 18:19:33

Ha nincs pénze, az állam segítségére szorul -> dögöljön meg,
Ha van pénze, de nem adózik -> dögöljön meg,
Ha van pénze és adózik -> az egy balek!
Kit utálunk még?

konyec 2010.05.11. 18:20:10

@mxplanet: söpörjék ki őket is, utálom a komcsikat!!!

marosy 2010.05.11. 18:20:25

EGY JÓ NAGY LÓFASZT A DEVIZAHITELES SPEKULÁNSOK SEGGÉBE!

hypotheticalfriend 2010.05.11. 18:22:07

@marosy: arra gondoltam, hogy elmehetnél a kurva anyádba

konyec 2010.05.11. 18:22:15

@Én lennék terrorista!: uszítást sem nélkülöz,kissé keresetlen, de ettől még igaz, amit írtál...

Rwindx 2010.05.11. 18:22:37

@marosy: Dehogynem fogod :)
Akár mész akár maradsz, viszont ha elhagyod az országot mert gazdaságilag beborul, akkor az arról is sokat elmond mennyire becsülöd, mennyire hiszel benne.

Ja és még mielőtt elkezdenéd szidni a devizahiteleseket hogy esetleg miattuk borul be az ország jó lenne ha először megértenéd miért is van pár farok aki úgymond lassan lincselné a devizahiteleseket.
A devizahitel nem ok, hanem tünet, annak a tünete hogy az ország gazdaságilag, politikailag igencsak gyenge eredményt volt képes felmutatni az előző időszakokban.

Amiatt kellett magasan tartani az MNB-nek a kamatot, hogy akármilyen gusztustalanul is nézünk ki pénzügyileg, valaki legalább bottal negpiszkáljon minket. Mivel magas a Forintkamat és a hitelekre szükség van, adódik az olcsóbb devizahitel. A devizahitel pénzt hoz az országba (külső forrás esetén) és valamennyit pörget a gazdaságon. Ezzel a pörgetéssel el lehet odázni a dolgokat egy darabig, de a szar gazdaság szar gazdaság marad, és ha elveszik a bizalom akkor vége mindennek. A bizalom 2007-től az egész világon elveszett, ezt hívjuk a Válságnak. A Válságnak minden híresztelés ellenére nincs vége.

Na most ha az ország bedől bizalomhiány miatt és elszabadul a Forint akkor már kurvára senkit nem fog érdekelni kinek van devizahitele kinek nincs, mindenkinek az lesz az első dolga hogy megtanuljon minnél nagyobb számokkal számolni legalább 9-10 es helyiértéken amikor a boltban kell fizetni el ne számolja magát, addig biztosan míg a jegyrendszert be nem vezetik.
Valószínűleg minden komolyabb pénzügyi tevékenység meg fog szűnni egy időre itthon, tehát a devizahiteleseknek nem kell aggódniuk egy ilyen drasztikus esetben. Egyébként a legtöbb cég le fog állni és kurvára keveseknek lesz csak melója.

Ja, ha valamelyik bank kitalálná hogy ok, akkor most felszámol 10000 devizás lakáshitelt nemfizetés miatt, akkor gyakorlatilag a bank is csődbe fog menni, ugyanis a lakások elvesztik az értéküket a piacra kerüléssel, így bankok is elbukják a pénzüket. Az is amelyikben az elmúlt 10 évben kuporgattad a pénzedet okosan. Ha esetleg malacperselyben gyűjtötted, annyi értéke nem lesz hogy egy A3-as papírlapot vegyél amire ráirod az úticélodat, amikor is elhagynád az országot.

Pékszakállú Henceg 2010.05.11. 18:24:42

@Én lennék terrorista!: Hű, de egyszerre írtunk nagyon hasonlót! :) A TÖBBIVEL IS EGYETÉRTEK, AMIT ÍRTÁL!!!

kelemenbandi 2010.05.11. 18:25:37

@BKV reszelő:

"Nos, sajnos vannak, akiknek fogalmuk sem volt az ártérről, belterületi ingatlant vásároltak, majd az addig szabályozott folyó elöntötte a házukat. A biztosítók felmondták a szerződésüket és az állam ujjal mutogatott rájuk, hogy ez ártéri ingatlan ! ...ugyanaz az állam, aki engedte az összes vízügyi hatósággal egyetemben az árterek belterületbe való vonását. "

Nekem chf hitelem van, de én ezt átolvasnám ám mégegyszer.

Azért, mert a tullapon nincs ártér/hullámtér/etc. bejegyzés, attól még a víz bizony bemegy, konkrétan kurvára nem érdekli, hogy belterület-e, avagy sem. Aki konkrétan a víz mellett akar lakni, töltés meg nincs, annak benne van a pakliban, hogy a nappaliban lesz 10 centi, vagy zsákol. Ugyanúgy, mint a chf hiteles. Vagy szív, vagy nem szív.

Mi most konkrétan szívunk, de ez mindegy is, a víz attól még bemegy oda, ahova tud.

Unommáazegészet 2010.05.11. 18:27:07

BAROMÁLLAT POSZTÍRÓÓÓ!!!!!!!!!!!!!
TAPLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ
HÜLYEEEEEEEE
IDIÓTAAAAAAAAAAA

öregmogyi 2010.05.11. 18:27:27

@marosy: utcára a devizahitelesekkel, igaz!? Látom már fened a fogad az olcsón elárverezett lakásokra, te kis Tasnády-ivadék!

Pincode 2010.05.11. 18:29:12

@marosy:
Kicsivel több adót fizettem be mint amennyi gyed-et kaptam :P és én a plafont kaptam...nem mindenki minimálbéres...csak egy cseppet fizettem többet, mint amennyit igényeltem. Az adómból, csont nélkül tudnám tartani a nyugdíjas nagymamámat. Orvoshoz meg nem járok , ha igen akkor előkapom az egészségkártyám :P
A devizahiteleseket komolyan sajnálom, a hedonizmus szép dolog, csak megjegyezném, ha 37 éves korodra legalább 2-3 millió indulót nem tudsz felmutatni azért az már durva. Ha ahhoz veszed fel viszont a hitelt, akkor te kiesel a marha kategóriából. Pl a hugom a puszta seggére kapott 12 millát egy 36 m2-es lakáshoz, és hogy megszületett a csibe, hisztis, mert 220 helyett kap 93 minusz adó-t, és a kocsi, a tv, a konyha, a butorok, a szög a falban, és a lakás is devizahiteles. Ugyan hagyjuk a sajnálatot. még elérzékenyülök....

Pincode 2010.05.11. 18:32:33

amúgy mondom a populizmus tetejét.
Minden adózó állampolgárnak adjuk 10 milliót. Abból kifizeti az adósságát, az értelmesebbje, és a bankoknak is lesz lóvéja. aki meg azt is elveri? az fulladjon bele.
rögtön élénkülne magától a gazdaság. Nem banki mentőcsomag kellett volna, hanem állampolgár mentő csomag.

Zoltan895 2010.05.11. 18:34:15

A legfontosabb kimaradt:
a devizahitelek 90% -át úgy vettük fel ebben az országban, hogy VOLT A FORINTNAK EGY SÁVJA!! Mikor a szuverenitásunkkat feladva az mszp és a fidesz betolt minket az eu-ba, ez elveszett!! AZ EMRII-előszobája miatt el kellett törölni a sávokat, igy borulhatott fel a forint árfolyama, de ezt a politikusok nme mondták el a népnek, mikor megszavaztatták velünk az eu-t! Amikor aláirták a devizahitel szerződést még volt sáv, tudtuk, hogy a jegybank ebben a sávban engedi csakingadozni a forintot, és ezért nem is próbálják kilenditeni! arról ne mis beszélve, hogy a bankok is ezt ajánlották, és tőlük lehet elvárni, hogy szakszerű tanácsot adjon, nem az orvostól vagy ácstól! Szóval a sávolt velünk eltöröltetű eu (és az abba minket bekpényszeritő politikusok) fizessék ki az aránytalanná nőtt devizakockázatot! devizakockázatotí

ben2 2010.05.11. 18:36:25

Elképesztően demagóg, pitiáner ostobaság ez a post.
A devizahitelekkel nem az árfolyamkockázat a baj, hanem hogy a bankok egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket. Így aztán ha gyengül a forint, akkor nő a törlesztőrészlet, ha erősödik a forint, akkor kamatot emelnek, mert az adós már úgyis hozzászokott a magas törlesztőkhöz.
Így aztán az adós csak a kockázatban osztozik, a nyereségben nem.
Az már csak hab a tortán, hogy 1-2 milliós adósságból különböző jogcímeken fél éven belül 10-20 milliós adósságokat kreálnak, hogy esélye se legyen az embereknek befizetni az elmaradásaikat. A szervezett bűnöző haverok meg már rég ledílelték a végrehajtóval a lakás árát.
Valószínűleg a posztíró is egy lehet közülük, hiszen van pénze, hogy a dupla akkora forint hitelt fizesse a gigantikusan magas adózott jövedelméből, hiszen olyan stílusban ír, mintha egymaga tartaná el az egész államot.

pannonfunk 2010.05.11. 18:41:44

@marosy: OK, gondoskodjál magadról, de nézzed meg az angliai idősgondozók nemzetiségi összetételét.

Azért a gyes ma Magyarországon nem az állam csecsszopása. A nemzetet újra kell 'termelni', és ahhoz hozzá kell járulni, mindenkinek, mert az az érdeke. Kimaradhatsz belőle, persze, szíved joga, de akkor majd ha nem visznek el szélütéssel, mert csak, ha megdöglesz, úgyis zsebreteszik a pénzed, akkor se sírjál.

borboja 2010.05.11. 18:41:56

Jó, ne segítsünk a devizásokon, de akkor mondjuk ki a következőket is: Közlekedési balesetnél a vétkest ott hagyjuk az árok szélén elvérezni. Ő a hibás, miért én fizetném a kórházi kezelését. Ha a tüdőrákos korábban dohányzott csak akkor kap kezelést, ha előre kifizeti a teljes költséget, mindent, az utolsó fillérig. A füves az alkoholista szintén. Az ágyban dohányzó faszkalaphoz nehogy már az én adómból menjen ki a tűzoltó.

Kivlov 2010.05.11. 18:46:37

nem is kéne őket megsegíteni. csak akkor, ha mikor árfolyamnyereségük volt / van azt a többletet betolják egy állami alapba, amiből kaphatnak árfolyamveszteség esetén.
Egyébként meg: "no risk, no fun..."

lev davidovics 2010.05.11. 18:47:13

@DArchAngel: "Persze, köss belém, igazad van, b*szni még nem szokták az állam támogatását kérni, de csitt!, nehogy valamelyik politikus bevegye kampányígéretnek az ingyen Viagrát a "rászorulók" részére. "

Hát, ha alanyi jog lenne ez is, akkor érdekelne,kettős haszon elve :D
Amúgy OK a komment, nagyjából így nézünk ki kishazánkban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.11. 18:53:26

Teljesen egyetértek a posztíróval. Én megoldottam, hamár devizában vettem fel hitelt, devizában is törlesztem.

Az én adóm, nos az máshova megy, dehát a devizahitelesek adójára nincs szükség.

konyec 2010.05.11. 18:53:41

@Rwindx: kellett, kellett ez, a blogger kicsit el van szállva, és ez elég, h indexes címlapra kerüljön

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.11. 18:58:21

@Én lennék terrorista!: azt azért meséld el, miként fizeted az adókedvezményt?

Cold 2010.05.11. 19:01:08

A történet tanulsága szerintem az, hogy az embereket nem lehet megmenteni Önön maguktól.
Élnek, éreznek, szeretnek, vérmérséklettől függően más és más döntést hoznak. A jó és rossz döntéseknek is legyen meg a következménye.Itt fenntartva, hogy van igazsága azoknak, akik az állami szabályzás hiányát kifogásolják.
Egy dolgot viszont "sajnálok". Mégpedig azt, hogy nem jutottunk még odáig, hogy tulajdonképpen a devizában eladósodott és azt fizetni képtelen emberek a társadalom szennye és mint ilyenek, kiírtandók.
Pedig, akár igaz is lehetne. Sőt, ha jól meggondolom, rengeteg szempontból hasznos volna... Micsoda ideológiát lehetne építeni.
Amiben viszont bízok, hogy az emberek szépen lassan megtanulják és nem felejtik (mikorra itt az idő), hogy mindenki sorra kerülhet. A füves, a buzi, a zsidó, hiteles, az autós, a biciklista, a tanár, a stb.) Tehát amikor ennél is szűkebb idők jönnek, akkor már nem lehet ilyen-olyan okokkal egymásnak küldeni Őket.

bariga 2010.05.11. 19:06:31

Én olyan hülye vagyokj, hogy nem vettem hitelre se lakást, se kocsit, mert nem volt rá pénzem. Akinek ez a törlesztőrészlet emelkedés meghaladja az erejét, annak már eleve felelőtlenség volt hitelből vásárolni.
Mindenestre én kérem az új kormánytól a pénzt a számlámra utalni, minhta én is szenvednék

szotyirapénzt 2010.05.11. 19:08:06

Nem ismerhetjük még az esetleges konstrukció egyetlen részletét sem. A sajtó feltételez, a kommentelök pedig ebböl vonják le hatalmas következtetéseiket.
Tudtommal eddig Matolcsy csak a lakáshitelekről beszélt, azaz nem várható (nem is indokolt) az ingóságra felvett devizahitelek "megtámogatása".
A bedölt, ill. aközeli lakáshitelek döntő többsége (a HVG, a privatbankar stb. szerint is) a viszonylag kis értékű ingatlanok közül kerül ki. Logikusnak látszik, hogy azok a háztartások a legérzékenyebbek a negatív piaci folyamatokra, akik amúgy sem tudtak (még hitellel együtt sem) a lakhatásukra sokat költeni. Ebből az következik, hogy nem "luxuskiadásra" ment a hitel. Ráadásul sok az olyan közöttük, akik előre sem tudnak menekülni, mivel egy hitellel terhelt lakást valami lakótelepen/házat falun nehéz gyorsan, még a végrehajtás elött értékesíteni.
Persze a forintra átváltás Nekik és a többségnek csak procedúra, időnyerés. Amikor nem tudja törleszteni a (még most is alacsonyabb) CHF hitelét, a magasabb forint sem fog menni. Persze, azért a hitelfedezeti-biztosítás tudna segíteni.
A többségnek a bérlakás lesz a végállomás, de legalább nem az utca. A bérlakássá alakításban a bankok (van, amelyik már jelezte is) partnerek lehetnek. Lehet erre jó konstrukciót kidolgozni. Az az érzésem e fenenagy riogatással, mint annak idején "a sokmillió románnal". Azt a bizonyos alapot, amiről Matolcsy beszélt nagyon kevesen fogják kihasználni.
Mindig lehet ellenséget kiáltani, mint azt fentebb többen is leírták.
A bank pedig addig megy el a tisztességtelen üzletpolitikával, amíg engedik. Az önkorlátozás láttuk mennyit ér. Kb. semmit. Remélhetőleg M.o-on ez eddig tartott.
Másrészt tudjuk, hogy a jelenlegi tőkehiányos viszonyok közt az erős forint akadály a gazdaságnak. Ha nem lesz 800.000 devizahiteles, akkor jobban el lehet majd engedni a forintot. Gondolom.

Nahoten 2010.05.11. 19:09:16

Nincs, és nem is volt hitelem.

Szegény vagyok, saját gyűjtögetésből próbálok előrébb jutni. Igyekszem takarékosan élni és igen, szegény vagyok.

A szemét magyar állam mindig kitol velem:

Nem vezettettem be a gázt, mert tudtam, hogy drága lesz. Fával fűtök. Az állam az én pénzemen folyamatosan támogatta a gázzal fűtőket, hogy kényelmesen éljenek. én hasogatom a fát.

Becsületesen, bejelentett állásban fizetem a különböző nyugdíjpénzátrakat, az állam eközben azon gondolkodik, hogyan adjon mégis nyugdíjat, akik nem fizetik.

Most itt vannak a deviza hitelesek. Az állam felelőssége óriási, de miért megint az én pénzemre fáj az állam foga? Nekem, aki nem részesedik semmiből?

Mi van itt? A felelősséggel gondolkodó embert az állam és a többiek csak fejik?

Bromden főnök 2010.05.11. 19:12:49

Én ugyan egyetlen állami forintot se fordítanék semelyik devizahiteles kisegítésére sem, de érdemes megemlékezni a magyar bankok eljárásáról. Nyilasi Attila írta meg a blogjában, hogy amikor a svájci jegybank majdnem 3 %-kal csökkentette a kamatlábat, akkor a CHF lakáshitelek kamatát a mi bankjaink 3 %-kal növelték. Ezt a húzást jóvá kellene tetetni velük.

Részletek:

nyilasi.tozsdeforum.hu/blog/2009.htm
Svájcinéger uzsorások c. cikk

Nzoltan 2010.05.11. 19:13:11

Nekem meg az a véleményem, hogy ha nem szopatnák a népet ekkora adókkal, valszeg nem kellett volna annyi embernek hitelt felvenni. Legalábbis akkorát, amekkorát felvett. És ha fel is vette, tudná fizetni.
De rövidtávon fontosabb volt az állami apparátus és a keresőképes inaktívak seggének nyalása. A többi meg kit ésdekel?

Ha fletó nem bassza el az ország hitelességét, és kordában tartotta volna a bankokat, akkor nem fizetnénk jóval magasabb törlesztőket mint a környező államokban.De hát fontosabb volt a piramisjátékot játszó bankok faszát szopnia.

Újfent köszönjük ferinek és a maszopnak, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a poszt.

Nzoltan 2010.05.11. 19:15:18

@Pincode: Pontosan. Kínában ez volt, 10 százalékot emelkedtek a válság alatt, a felpörgött belső kereskedelem miatt.

Senkifia 2010.05.11. 19:17:13

" devizahiteleket nyakló nélkül az ügyfelekre tukmáló bankok és azok a politikusok, akik „remek” gazdaságpolitikai döntéseikkel elérték, hogy az elmúlt években jobban megérte az alpesi ország pénzében eladósodni, mint jó magyar forintban."
valóban. viszont jó lenne megoldani valahogy,mert 1milla hajléktalan munkanélküli összeroppantja a magyar nemzetgazdaságot.... és akkor a "nekem soha nem volt hitelem"-állampolgári szopni fog. És mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni,és az állam dolga megvédeni engem a saját hülyeségemtől,meg a bankok maffiotilus akcióitól

szotyirapénzt 2010.05.11. 19:17:14

@Bromden főnök:
Na igen. Ennyit a bankok önkorlátozásáról és az etikai kódexről.

Nzoltan 2010.05.11. 19:19:00

@pannonfunk:
A pénz világában teljesen mindegy, hogy milyen okból leszel inaktív. Senkit nem hat meg.

marosy 2010.05.11. 19:20:40

@hypotheticalfriend: mi van? már nem tudod fizetnia hiteled. Hát így jártál, beszoptad.
Amúgy meg a kurva anyádat.

pannonfunk 2010.05.11. 19:20:52

@Nahoten: Meg az internetet se vezetted be, és számítógéped sincs, mert szegény vagy. aha, persze.

agentT 2010.05.11. 19:22:45

Nem jártam itt du. 1 óta.

Gondoltam, hogy menni fog az észosztás, de azért gratulálnom kell, meg tudtatok lepni.

Mert hogy itt az Indexen három napja megy az ugatás, hogy devizahitelesek így, devizahitelesek úgy, azt már
megszoktuk...

De hogy bazmeg akadjon olyan barom, aki mindezek mellett még benyögi, hogy faszért kell az anyukákat két évre elengedni GYED-re, arra is csak a pénz megy el...

Mikor a magyarság fennmaradásához 2.3 gyerek kellene családonként, a jelenlegi arány meg nem éri el az 1.3-at...

Na azt nem gondoltam volna, hogy ekkora ökrök is élnek a földön...

Mert gondolom az nem érv, hogy a nemzet kihal, mert ugye kialófasztérdekelaz...

de hogy arra vággyon valami marha, hogy húsz év múlva itt ne legyen munkáskéz, hogy a tetves nyugdíjakat ne termelje meg akkor majd senki...

Megleptetek, komolyan.

malac555 2010.05.11. 19:23:06

aha.. ja, nekem erre nincs pénzem, hogy aszomszédom hiteleit fizessem..
azért nem vettem fel hitelt mert kiszámoltam, hogy nagy lesz a teher 20 évig...
nem vállaltam be szerencsére..
most 2 gyerekkel 40 évesen bérleményben élek..
Ha az állam az én pénzemből még a devizahiteleseket is kifizeti ??

A hitelt meg az fizesse aki felvette !!
Én fizessem helyettük?

KISFASZOM !

ZX 2010.05.11. 19:24:44

Kedves posztíró. Félig igazad van, félig meg az anyukád!
Devizahiteles vagyok, és nem várom el az adófizetőktől, hogy megmentsenek, pedig szar a helyzet. Fizessenek a bankok, akiket a válság kirobbanásakor az adófizetők pénzéből mentettek meg, most pedig kiderül, hogy hány milliárd Forint nyereséget zsebeltek be.
Egyébként pedig amikor az ember felveszi a hitelt, számol azzal, hogy akár drágulhat 10-15 Ft-t, így vállalja be. De bazdmeg jelenleg 35 Ft-tal, a legdurvább időszakban majdnem 60 Ft-tal volt drágább a svájci frank.

vasgyuszi 2010.05.11. 19:24:46

Ehhez nincsen mit hozzátenni, igazavan, jogos a poszt!!!

Georgigi 2010.05.11. 19:24:58

Aki deviza hitelt vett fel, az azért tette, mert gondolta, jobban jár. Beszopta.
Legyen az ő baja.
Nem vettem fel hitelt.Soha.
Hogy ne szopjak. :)

malac555 2010.05.11. 19:25:02

@agentT:

EZ EGY MEGMENTENI VALÓ NEMZET?
a devizahitelesek megmentése= a nemzet megmentése ??

ugye ezt nem gondoltad komolyan?

agentT 2010.05.11. 19:28:16

@malac555: Szerinted ha 100.000 devizahitelest kibasznak az utcára gyerekestül, az mennyibe fog kerülni neked?

Nem úgy általában, nem összevissza, hanem az ellátásuk miatt megemelt adók kapcsán mennyibe fog kerülni neked konkrétan?

Nem várnék szolidaritást senkitől, mert ez ugye dögöljön meg a másik tehene is nemzet... de hogy a saját érdekeiket nem képesek felfogni az emberek...

kyanzes (törölt) 2010.05.11. 19:28:55

A hiteleken semmiféle garanciák sincsenek. Ez most nem jött be, ezért FIZESSEN MINKENKI azért MERT VALAKIK kockáztattak. Ez nem szocializmus. Vagy legalábbis nem annak kellene lennie.

Ha véletlenül fordítva lenne, és kétszeresére erősödött volna a forint, akkor most sorban állnának-e a tisztelt hitelfelvevők, hogy kisegítsék a hitelezőket? Adnának-e belőle nekünk, akik nem vettünk fel ilyen hitelt? NEM? Hogy-hogy nem?

Na itt a gond. Ezért nem jár a kisegítés.

mrs. white 2010.05.11. 19:29:24

@Bromden főnök: Köszönet ezért a linkért. Már három napja a blogokon ezt pofázom. Már kezdtem kételkedni a józan eszemben hogy ennyire világos összefüggés nem látszik akkor én vagyok az alúlképzett. most hogy egy szakember grafikonokkal is alátámasztva is elmagyarázta, megnyugodtam. Tényleg megkellen fingatni a bankokat nincs mese. Fizessék vissza ők a törlesztőt és akkor mindenki megvan mentve.

agentT 2010.05.11. 19:31:00

@mrs. white: Ha így gondolod miért nem szavaztál a Jobbikra?

Én is így gondolom, meg is tettem.

Szibarita 2010.05.11. 19:31:25

@öregmogyi: En pont ezt csinalom. Varom, hogy bedoljenek vegre a picsaba, es a felvert ar alatti aron tudjam megvenni, pontosan.

Mennyivel rosszabb osszeomlasra spekulalni, mint novekedesre?

Nahoten 2010.05.11. 19:31:33

@pannonfunk:

"Meg az internetet se vezetted be, és számítógéped sincs, mert szegény vagy. aha, persze."

Ráhibáztál! Pontosan így van. Nem vezettem be az internetet és nincs számítógépem. Tényleg szegény vagyok.

Például kaptam a masszív lenézést szomszédomtól, aki aktívan éreztette, hogy a kocsija milyen szuper és a háza is sokkal jobb mint az enyém.
Majd elárverezék a házát. Tényleg.
Most Őt segítsem?

mrs. white 2010.05.11. 19:32:13

@ZX: ja és ha elolvasod bromden fönök linkjét rájössz hogy nem hogy emelni kellett volna részletet hanem csökkenteni. Akkor kapsz csak agyvérzést. Csak nyugtatóval ajánlott

Szibarita 2010.05.11. 19:33:43

@mrs. white: Ti tenyleg orszagos nagy idiotak vagytok, ha azt hiszitek, hogy barmit is tudtok tenni "a bankok" ellen. A hitelek reszletei pont annyiba kerulnek, amennyi a szerzodesben levo formulabol kipottyan. Ha valaki ezt alairta, az az o sara.

Az meg tiszta hazugsag, hogy egyaltalan ne csokkentek volna 1.5 evvel ezelotthoz kepest a torlesztoreszletek. Csokkentek, dehat nem 1-1 az osszefugges azok es az arfolyam kozott.

mrs. white 2010.05.11. 19:34:35

@agentT: Egy pár dolog azért nem tetszett bennük. A négy pártból lehetne csinálni egy jót.

malac555 2010.05.11. 19:35:11

@agentT:
több mint 100000 hajléktalan volt már eddig is.. őket nem mentette meg az állam.. gondolom te sem adsz nekik naponta 100ftnál többet.. egyet sem fogadtál be a hitelből vett ingatlanodba!

aki nem vett fel hitelt miért fizessen helyetted???
Te majd kifizeted az én főbérlőmet?

egy fillért sem vagyok hekyetted hajlandó fizetni!

Ti, ahitelesek játszátok le a bankokkal, de én egy fillért sem akarok adni neked/nektek!
Nem elég, hogy fizetema sok senkiházi léhűtő apparátust, hogy megoldja ezt a kérdést, ennek tudod mennyi a havi költsége.
Én ennyivel tudtam hozzájáruéni a problémád megoldásához..
Mit ne mondjak, elég sokba került!

ZX 2010.05.11. 19:35:51

@mrs. white: Tudom én ezt, most van a fordulóm, kíváncsi leszek vajon a bank mennyivel csökkenti a kamatot miután a svájci jegybank alapkamat egy éve 1%-on áll? :P

tizenot 2010.05.11. 19:36:45

Nincs devizahitelem, de szerintem lehetne segiteni a devizahiteleseknek, de nem teljes mertekben es nem mindenkinek.

Csak azoknak akiknek a 1 ingatlanjuk van amiben ott elnek es azon van a devizahitel, emellett alacsony jovedelmuek. Es csak annyira hogy a meg eppen elviselheto kategoriaba keruljon a havi fizetendo. Pont ugy ahogy pl. a hirtelen benzinaremelesnel az autosoknak segit az allam, segithetne itt is egy kicsit.

Ezzel parhuzamosan szigoruan megbaszni a bankokat, minel tobb devizahitelese van, annal jobban, valamit biztos lehet talalni. Elvenni a gazdagtol es a szegenynek adni, mint robin hood.

Azert elunk tarsadalomban hogy segitsunk a masiknak, nem azert hogy karorvendjunk rajtuk. Amig szemet-szemert van es nem tudsz szemet hunyi afelett hogy a masiknak 1 fillerrel tobb jutott addig itt nem lesz jobb vilag.

agentT 2010.05.11. 19:37:32

Eszembe jutott egy forradalmi ötlet, meg is írom a szerkesztőségnek mindjárt.

Van ugye az a demagóg szar szöveg, hogy a határon túliaknak ne adjunk állampolgárságot, mert minek az nekik, nem itt élnek.

Na, én meg azt gondolom, hogy a szerkesztőségnek IP alapján el kéne vennie a külföldiek kommentjogát. Nem itt élenek, ne ugassanak.
Ugassanak a The Times, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy a Pravda netes oldalán, kinek kinek hol van az új hazája.

marosy 2010.05.11. 19:38:12

@öregmogyi: "utcára a devizahitelesekkel, igaz!? Látom már fened a fogad az olcsón elárverezett lakásokra, te kis Tasnády-ivadék!"

A lakás addig nem a devizahiteles tulajdona amig ki nem fizette a hitelt.
Más pénzén (a bank pénzén) vették meg a házat. NEM A SAJÁTJUKBAN LAKNAK AMIG KI NEM FIZETTÉK. Ha nem fizetik ki szerintem jogos, hogy más tulajdonából ki kell költözni.

szotyirapénzt 2010.05.11. 19:40:18

@Szibarita:
"Mennyivel rosszabb osszeomlasra spekulalni, mint novekedesre?"

Talán igaz (én nem hiszem), de azért biztos Te is érzed a különbséget.

agentT 2010.05.11. 19:40:55

@malac555: Édes cicabohgár te helyettem semmit nem fizetsz.

Én kifizetem a lakáshitelem, mert nem vettünk nagy kecót, és mikor duplájára nőtt a törlesztő akkor se állt meg a szívverésem.

Szóval te velem ne személyeskedj, mellesleg meg én is fizetek adót, és elképzelhetőnek tartom, hoy ezzel támogatom a tömegközlekedést meg a parkolást meg a faszom tudja még mit a te városodban.

Ami meg azt illeti, hogy miért nem kéne kitenni 100000 embert az utcára... azért, mert INAKTÍV lesz, nem fog járni melózni, és NEKED meg NEKEM meg a többieknek fog kurva sokba kerülni, de látom ez számodra felfoghatatlan.

Szibarita 2010.05.11. 19:41:25

@agentT: Szerinted mekkora a GYES (mondjuk a szocialis erzekenysegerol hires) Franciaorszagban? Vagy ugy altalaban, mi az EU-atlag?

soproni1 2010.05.11. 19:42:04

@agentT:

támogatom az ötletet, de inkább a saját országukban kommenteljenek, annak a dolgaiba szóljanak bele, mint ahogy mi se a görög válságról osszuk az észt.

@tizenot:
A lakáshitelesek fogságában van az ország, mivel nem lehet elengedni miattuk a forintot, ami beindítaná a hazai mezőgazdaságot, ipari termelést .
A hitelesek viszont másra mutogatnak. Tanulság:
Mindenki akkorát szarjon, amekkora lyuk van a seggén.

Unommáazegészet 2010.05.11. 19:42:28

@marosy: Családokkal az utcára mozgalmat!

Szibarita 2010.05.11. 19:43:09

@szotyirapénzt: Oszinten nem erzem. Minden novekedes utan van egy pottyanas. Amikor megtakaritok ahelyett, hogy befektetnek, azert teszem, mert ugy erzem, hogy ennyit nem er es lesz ez meg mashogy is.

Ha most az allam nem ugatna bele, nekem lenne igazam. Ha megis beleugat, valoszinuleg forintot fogok shortolni.

mrs. white 2010.05.11. 19:43:25

@Szibarita: A deviza törlesztőm 6.5%-ról ment fel 9.75%-ra. Ugyanezen időszak alatt a a frank jegybanki alapkamatját a levitták 3%- ról 0%-ra. Tehát a válság előtti 3% pont helyett a válság hatására a dupláját keresi a bank. Az hiszem ezt hívják gennyes haszonkulcsnak. Egy rövid ideig fennált erre magyarázatra az a lehetőség hogy az országkockázat miatt magas a felár. Ez a mutató már jó pár hónapja a válság előtti szint környékén mozog. ha semmi mást nem csinálnának csak egy állami bank felajánla , hogy 2%-al kevesebb kamatért átveszi a hiteleseket, akiket minden felár nélkül kötelesek elengedni, már boldogan vinnék le a kamatot a bankok mert még úgy degeszre keresik magukat. Ha meg nem akkor az állami bank hányja vasvillával a fejére a pénzt. A devizaárfolyam változásról azért nem beszélek mert ennek viccesen kis köze van a törlesztőhöz attól még a kamatváltozás miatt akár kevesebbet is fizethetnél.

Kelly és a szexi dög 2010.05.11. 19:44:47

Bőven elég lenne ha a mohó bankok egyoldalúan felemelt kamatait visszavágnák, az árfolyamkockázattal megbirkózna a lakosság!

agentT 2010.05.11. 19:44:55

@Szibarita: A lófaszt érdekel az EU átlag, mikor a gyerekvállalási kedvet kéne feltornászni. Értelmes embernek tűnsz, nem hiszem h nem fogod föl.

ZX 2010.05.11. 19:45:27

@soproni1: Ennél nagyob ostobaságot nem hallottam még. Tízmilliárd bilpengőnél mennyire indult be az ipar meg a mezőgazdaság? :P

tizenot 2010.05.11. 19:46:32

@soproni1: Nem kisbaratom, az orszag nem a devizahitelesek fogsagaban van.

Az orszag a buta es gonosz emberek fogsagaban van, akik bunoznek, korrumpalodnak, minden fillert kisajntolnak a masikbol es akik miatt nem jut mindenkinek annyi penz hogy zsebbol kicsengethessen egy lakasra.

agentT 2010.05.11. 19:48:46

@agentT: Ja, és mielőtt leugatnál... igen, az adókedvezmény jobb megoldás.

Inkább, mint amegélhetési gyerekgyártók támogatása, ugyeérted...

mrs. white 2010.05.11. 19:49:05

@ZX: Otp most jelentette be egy hete hogy (vérzik a szívem) a piaci környezet most már lehetővé teszi (mintha eddig ez nem így lett volna) hogy nem csak (most figyelj) az új hitelszerződéseknél, hanem a már futóknál is lejebb visz a kamatokat 0.25-3% közötti mértékben. Ne legyen igazam ez annyit fog takarni hogy 99%-ban 0.25 a maradék 1% pedig 3%-os csökkentés. kíváncsian várom mert talán az etikai kódexben az volt hogy 1 hónappal előtte értesíteni kell az ügyfelet. eddig nem értesítettek pedig június és nem július 1-re emlékszem.

2010.05.11. 19:49:15

Deviza hiteles vagyok, folyamatosan tudom fizetni, mert anno nem szállt el az agyam.
Pofátlanság lenne, hogy a hitelem mellett még mások hitelét is nekem kellene kifizetni.
Az egészből megint a fidesz haverok fognak jól kijönni, ismerős a mese.
Anno 30 milla hitelt lehetett felvenni új lakásra, most kifizetjük a pluszban felvett deviza hitelüket is.

szotyirapénzt 2010.05.11. 19:49:23

@marosy: A nulla (azaz minimális) önerő mellett felvett hitelre ez igaz is lehet. Azonban sokan csak a vételár egy (kisebb) részét pótolták hitelből. Árverezés után, az akár sokmilliós önrészből, gondolom nem sok marad a pórul járt adósnak. Pedig az már nagzrészt az övé volt. Nem lehet általánosítani.

marosy 2010.05.11. 19:49:56

BIRKA SZELLEMBŐL FELVETTÉK A HITELT, mert a szomszéd hitelből vett házat, kocsit és plazmatévét.
A devizahitelesek birkák.
Most a saját szarukat akarják szétkenni az egész társadalmon.
A DEVIZAHITEL MAGÁNÜGY.
A hitelszerződés magánjogi szerződés amihez senkinek semmi köze.
Azt ajánlom a devizahiteleseknek, hogy szarjanak egy jó nagyot és döljenek belé.

Alikam 2010.05.11. 19:51:43

@agentT: na ácsi, azért a közös teherviselés, és az egyéni, magáncélú hitel között marha nagy differencia van.

Amúgy a hiteleseket a töküknél fogva kéne fellógatni, ha nem lakáshitelről, egészségügyi,v agy súlyos, szociális hitelről van szó.

Szibarita 2010.05.11. 19:51:47

@mrs. white: Neked is csak azt tudom javasolni, amit a korabbiaknak, nezd at a szerzodest, ahol alairtad a formulat amibol ezek a szamok kijottek.

Az alapkamatnak maximum annyiban van koze a te kamatodhoz, hogy az hogyan befolyasolja a bankkozi ratakat (befolyasolja), nincs direkt hatasa. A bankok annyira "keresik degeszre magukat", amennyiert el tudjak adni a kolajukat. Ha ennyiert is megveszik, megveszik. Ha minden evben van 2% esely ra, hogy osszeomlik a magyar gazdasag, az jo 4%-os kamatpremium. Ehhez vedd hozza az inflaciot meg a szemelyes kockazati mutatodat es maris ott vagy.

A nagy kulonbseg a 2.5 evvel ezelotti helyzethez kepest nemcsak az arfolyamkulonbseg (ami mar csak okozat), hanem a kockazatkerules. Marpedig amig otthon durvan meg nem vagjak a szocialis kiadasokat, addig Mo. kockazatos orszag marad, a te hiteledben is elsosorban ezt fizeted meg. Tovabba az arfolyamot sem linearisan kell szamolni, valoszinuleg sulyozva van valahogy a torlesztesi renden belul.

szotyirapénzt 2010.05.11. 19:52:13

@Szibarita: Megteheted. Valszeg sokan fogják támadni a forintot (rossz esetben)

marosy 2010.05.11. 19:53:26

@szotyirapénzt: Ebben igazad van. De sajnos aláírták a papírt. Azt is aláírták, hogy a bank egyoldalúan módosíthat szerződést. Azt is aláírták, hogy a bank eladhatja a házat ha nem fizetnek. Magukra vessenek.
Ősi román közmondás: A HÜLYESÉGRE ÉS AZ URIZÁLÁSRA RÁFIZETSZ!!!

agentT 2010.05.11. 19:54:15

@marosy: Figyelj, marosy, devizahiteles vagyok, és fizetem. Semmi közöd hozzá. Ha nem fizetném, mondjuk ahhoz se lenne.

De ha már így elkezdtünk csacsogni, a szarba dőlős ötleteddel kapcsolatban nekem is van egy intim javaslatom, ha úgy tetszik érintettként.

Baszd meg a kurva anyádat a ravatalon.

dtk74 2010.05.11. 19:54:45

@marosy: rulez. öngondoskodás. Tőlem is megkérdezték hogy fogom megérni a nyugdíjaskort, ha ennyit hajtok. Mondtam, könnyen, ha időben, max 40-45 évesen leteszem a lantot, és a vállalkozásaim részesedéséből, tőkém kamataiból, ingatlanjaim bérletéből, és a földjeim kiadásából élek majd. Siránkozás helyett inkább ezt rakom össze.
Ja, és a cikkhez: közben fizetem a frankhitelemet, ami még mindig kevesebb mint forintban lenne. Aki ezt nem bírja fizetni, az a forintot pláne nem bírná, így az átváltással nem mentik meg, inkább seggbe rúgják a szerencsétlent a szakadék szélén.

mrs. white 2010.05.11. 19:55:32

@marosy: Ha mégyegyszer meghallom hogy valaki deviza hitelre vett plazma tévét ír azt lehülyézem. Jegyezze már meg mindenki egész életre plazma tévét csak FORINTRA vehettél. Kurva jól hangzik kellően demagóg de ezzel szemben vagy lakást vagy autót vettél jellemzően deviza hitelre.

agentT 2010.05.11. 19:55:37

@Alikam: Én se támogattam soha a "vegyünk fel hitelt kurvajó karácsonyi ajándékra" mozgalmat.

Szibarita 2010.05.11. 19:55:42

@agentT: Pedig jo lenne, ha erdekelne, merthogy elmond valamit arrol, hogy miert kell megrogyasztani a gazdasag tetejen levoket.

Ez nem egy absztrakt problema, peldaul a minap szamoltam utana, hogy ha ki akarnek fizetni egy specialis, magasan szakkepzett emberert otthon havi 1m Ft-ot, az ~2.3m Ft-omba kerulne. Ennyiert nemhogy Angliaban, de Londonban is kapok embert.

Pedig kevesebb, mint feleannyit akarnek neki fizetni, mint amit itt fizetnek ezert.

Ennek az a vege, hogy akinek van mas valasztasa (akik azonosak a jol keresokkel), az elhuz es mashol fogja ugyanezt csinalni.

En is csak azert megyek haza, mert nem lesz muszaj otthon adoznom.

pannonfunk 2010.05.11. 19:57:15

@Nahoten: Sőt, olyan szegény vagy, hogy iskolába se tudtál járni, és írni és olvasni sem tudsz. azt se tudod, hogyan kell a billentyűzeten gépelni. El sem tudod olvasni ezt a kommentemet és válaszolni sem tudsz rá. És még el is hisszük, és sajnálunk...

Puch Cavette 2010.05.11. 19:57:35

Egyutterzek azokkal, akiket nehez helyzetbe hozott a torlesztoreszletek megemelkedese. De azokkal nem, akik a kormanyt hibaztatva az allamtol es az adofizetoktol kovetelik a problemajuk megoldasat. Azoktol az adofizetoktol, akik nem vettek fel hitelt (mert esetleg meg onreszt sem tudtak osszekaparni), igy ma is alberletben tengodnek, tizeneves kocsikkal (vagy tomegkozlekedessel) jarnak, es regi, kepcsoves doboztevet neznek. Ezt neveznek a devizahitelesek szoidaritasnak???

ZX 2010.05.11. 19:57:45

@marosy: Birkaszellemben vette fel az a....
"Azt is aláírták, hogy a bank egyoldalúan módosíthat szerződést. Azt is aláírták, hogy a bank eladhatja a házat ha nem fizetnek."
Medrt nem volt más választás. Hidd el nem írtam volna alá, ha tisztességes fizetést kapok amiből hitel nélkül tudtam volna lakást venni.

marosy 2010.05.11. 19:58:22

@mrs. white: Az MNB alelnöke azt mondta, hogy Magyarország a 10 millió plazmatévé országa.
Amúgy meg van szabad felhasználatú deviza hitel is, amit költhettek plazmatévére is.

marosy 2010.05.11. 20:00:08

@ZX: Wazze, Olaszországban a lakosság 80%-a bérli a lakást és sosem lesz saját lakása.
Neked meg saját lakás kellett, úgy hogy nem volt pénzed rá????
Hát így jártál.
Saját akaratból írtad alá. Edd meg amit főztél.

szotyirapénzt 2010.05.11. 20:01:19

@marosy: Kiesett az ongondoskodó rutinból 1-2 generáció M.o-on. Ezt se feledd. De a ba...áshoz/szo...áshoz is két fél kell. Legalább. Én csak a valódi közös kockázatvállalást hiányolnám a bankok részéről. De erre szerintem lehet megoldás.

mrs. white 2010.05.11. 20:02:23

@marosy: teszem az ha valaha is vettél hitelre egy biciklit. Mondjuk forintra mert nagyon okos voltál. Egy váratlan pillanatba elmegy az esze a banknak és a havi 3000 forint helyett 1000000 követel rajtad amit nem tudsz kifizetni akkor is így vélekednél? mert kb most ez történ tökéletesen indokolatlanul felemelték ahitelt, hogy azt a profitot amit a bedőlőkön buknak beszedjék. Csak ebben egy buktató van logikailag. Ha sokan nem tudják vissza fizetni akkor majd megint emelni kel és megin emelni és megint emelni. egészen addig míg a kerékpár utólsó részletéért már 10000000000000000 forintot fizetsz mert te maradtál az utolsó adós. Remélem érted a gondolatmenetet és akkor már hiába nézed az apróbetűs részt hogy én erre nem gondoltam. Elárulom más országban nem is fordult elő ilyen mértékben. max .5%-ot nyomtak a hiteleken. lenygeleknél már fél éve Visszavitték a válság előtti szintre és mielőtt mondanád nem a zlotyi meg az árfolyam miatt.

agentT 2010.05.11. 20:03:50

@Szibarita: Ezen hiába merengünk, mert nincs meg az a közös nevező, amelynek mentén meg tudnánk érteni egymást.

A nemzetet meg kell menteni a kihalástól. Pont. Kerül amibe kerül. Pont.

Körülbelül úgy, mint ahogy az oroszok bevettek mindent negyvenegyben, Moszkvánál. Nem végeztek rentábilitásvizsgálatot.

Számodra ez nem szempont, mert te szélsőséges individualista vagy, az se érdekel ha afgánok lakják be a Kárpát-medencét kétszáz év múlva. Oké. Ilyen ember is van. Megérteni nem tudom, de elfogadni igen.

Csak mondom, ezen hiába csuklózunk.

mrs. white 2010.05.11. 20:04:08

@marosy: Olaszoknál a fizetése töredékéből bérel lakást. Itt hogy áll ez a kérdés?

ZX 2010.05.11. 20:05:27

@marosy: Kezdjük azzal, hogy a törlesztőrészletem még így is alacsonyabb mint a bérleti díj. Na akkor miért is bérelnék lakást?

soproni1 2010.05.11. 20:06:13

@mrs. white:

Kanadában egy nyugdíj 1200 dollár, a lakbér 800 dolcsi.

Bérelni itt is jobban megéri, mint megvenni.

pannonfunk 2010.05.11. 20:09:24

@marosy: Különböztessük meg azokat, akik plazmatévét vettek, és azokat, akik két gyerekkel költöztek 50 m2-ről nagyobba, vagy 30-ból költöztek nagyobba, mert gyereket szerettek volna vállalni.

És én akkor is vissza tudnám fizetni a hitelemet, ha svájci frank felmenne 300 HUF-ig, de át tudom érezni azt, hogy mekkorát szívhat az, aki nem. És engedtessék meg már, hogy az iskolát kezdő gyereknek legyen egy asztala, ahol megírja a leckét, és ne a konyhaasztalnál kelljen leckét írnia (ami mellékesen a nappaliban volt, mert a főzőkonyhába nem fért be).

Aki az autóját, plazmatévéjét bukja, az bukja be. Aki csili-vili kérót buk be, az bukja be. De aki nem bírja az 50%-kal magasabb törlesztőt fizetni, azon segítsenek. És a segítség nem feltétlenül azt jelenti, hogy a Te drágalátos adóforintjaidat áldozzák rá. Lehet, hogy elég lenne annyi, hogy a bankot rugják seggbe, hogy ha a szerződésben 0% kezelési költség volt, akkor legyen most is annyi, és nem 1%, és az elmúlt két évben beszedett 1% kezelési költséget tessék szépen jóváírni az ügyfélnek.

Már ezzel segíthetnénk a bedőlő hitelesek egy részén.

A többin lehet, hogy tényleg pénzzel kellene. És akár elvárható lenne, hogy a pénz mellé egy lapátot is adjunk, hogy ne, itt van kubikoljál. És aki nem vállalja be így, az IS szívja meg. De aki így bevállalja, azt segítsük.

mxplanet 2010.05.11. 20:09:27

menjen csődbe az ország és vegye meg valami gazdagabb.
vagy csatoljuk le a felesleges, mihaszna megyéket. azon lehetne spórolni :)

malac555 2010.05.11. 20:09:31

@agentT:

hát látod ez a baj.. most szarban vagy és az fáj, hogy a nálad kisebb vagyonnal rendelkezők, nem hajlandóak helyetted fizetni..
ne fájjon..

az állami bérmunkásainkat azért tartjuk, hogy oldja meg a helyzetet.
úgymond mentorkodjon a bankok és te közötted.
DE NE KERÜLJÖN EZ TÖBBE MINT A MENTORKODÁS NAPIDÍJA !!

ÉN ebbe tudok beszálni a problémátok megoldásába, többre nincs pénzem!

egyébként meg se köszönted...

SZÍVESEN!

belekotty 2010.05.11. 20:10:39

@ZX: Talán azért, mert ha nem bírod fizetni a bérletet, akkor könnyen költözöl az anyagi teherbírásodnak megfelelő kisebb lakásba.
Én sosem vettem fel hitelt. Az én adómból egy qrva hitelest se mentsenek meg!
Ez ellen csak egyet tehetek, nem fizetek adót!

soproni1 2010.05.11. 20:10:41

@ZX:

És az önrész és kamatai ? Ha valaki egy önrésznyi pénzt tart a bankban, akkor, ha kirúgják, rögtön nem kellene "megmenteni" a kilakoltatástól, hanem van mihez nyúlnia. Ráadásul a lakáshiteles szomszédaink lehet, hogy a hitelt fizetik, de a közösköltséget nem, amivel szívatják a többi lakót. Az a baj, hogy nem csak az emelt részt nem fizeti a hitelesek jó része, hanem a teljes összeget, közben ugatnak, hogy a bank felemelte a részleteket.

mrs. white 2010.05.11. 20:10:52

@marosy: A szabadfelhasználású azt a lakásra írják. Az ingatlan a fedezet. Onnantól kezdve költheted élelmiszerre és a fizetésedet plazmatévére. eldönthetetlen. Ha pl tévét akarsz akkor a boltba kisegítenek mert a cég 10-20% közötti jutalékot kapott azért hogy hitelre vegyed. Az eladó akkor kapott fizetést és most is akkor jutalmat bónuszt ha rádsóz egy 35%-os hitelt. Több volt a kasza a boltnak a hitelen mint pl tévén hacsak nem minuszos volt a tv. Az utókereskedés ugyanaz. Kp -val elhajtottak mert azon semmit nem kerestek. Akkor ki a felelős a válságban? ki kényszerítette ki szinta hitelezést? és kia az aki most mossa a kezét, melyik bank az aki hamisított adatokat hogy görögországnak uzsora hitelt helyezzen ki, és mennyi bónuszt vettek ezért fel a vezetői?

agentT 2010.05.11. 20:11:19

Ez a plazmatévés dolog meg a legnagyobb marhaság.
Van egy urban legend, hogy azzért áll szarul azo rszág, mert hedonista módon túlfogyasztott a nép. Aha. Tényleg, ez tök jól látszik pl. az életszínvonalesésen.

Nem a népet kell agyonsarcolni, ezt talán Fideszék majd felfogják végre.
Újra kell tárgyalni az adósságterhet, megfékezni a ker. bankokat, amegmarad a megtermelt zsé nagyobb része oszt lehet élni.

Mi? Hogy nem lehet megfékezni a ker. bankokat? Dehogynem.
Elegendő, ha az állam alapít egy azaz egy darab magyar ker. bankot, melyik tisztességesen számolja pl a kamatokat.
A többi muszáj lesz követni a trendet, vagy senki nem vesz fel nála hitelt.

Akarat kérdése, akarattal mindent meg lehet oldani.

mxplanet 2010.05.11. 20:11:28

@mrs. white: londonban az atlag fizu 1400 font. a feléér kapsz egy háloszobát házmegosztásban.

Phxmike 2010.05.11. 20:11:50

Imadom az ilyen hulye posztokat akik azt se tudjak mit irnak. A devizahitelesek megmentesere nem a deviza arfolyamok elszallasa miatt van szukseg!! Az csak 2-3 honapig tartott 2009 februar marcius kornyeken. Meg most a mult heten.

A problema az hogy en pl 2005-ben vettem fel penzt az otp-tol 2.5% kamatra CHF alapon es azt 2008 decembereben megemelte a bank indoklas nelkul 7.14%-ra!! Ez a baj kedves poszt iro. Meg az hogy kozben a svajci jegyban 1% alatt tartja a sajat kamatat tehat meg az eredeti kamattartalomhoz kepest az otp bank 300% nyeresegre tesz szert rajtam hogy dogolne meg. Es engem igenis mentsen meg az uj kormany azzal hogy csinal egy olyan PSZAF-et ami elkuldi ilyen esetben a kurva anyjaba az OTP-t es azt mondja hogy nincs egyoldalu kamatmodositas. Az arfolyamvaltozas meg legyen az en saram azt bevallalom azzal nem kell megmenteni. Csak a legtobben azt nem fogjak fel ebben az orszagban hogy nem az elszallo CHF arfolyam miatt duplazodnak a torlesztoreszletek hanem mert a kamatot emelik meghozza egyoldaluan. A tortenelmi forintgyengules egy eve volt es az MNB kamat is azota 5%-hoz van kozelebb. Tok rohejes hogy kezelesi koltseggel egyutt en most 10.14% kamatot fizetek egy CHF hitelre mert a bank ellen nem tudok tenni semmit csak ha beperelem birosagon. Csakhogy masfel millio devizahitel van az orszagban es a kocsog bank tudja hogy ennyien ugyse fogjak beperelni. Ha egy ketto megis akkor azoknak jovairjak utolag aki meg nem perel az fizet. Na ez nem megy egy demokraciaban mert ott a penzugyi felugyelet ami ebben az esetben megved mint fogyasztot!

Errol irjal blogot!

marosy 2010.05.11. 20:11:53

@ZX: Szerintem van esélye felmenni a svájci franknak 220 Ft forint fölé és az eurónak 320 Ft fölé.
Meg van az esély rá.
Jól alszol éjszakánként? Hányszor nézed meg hetente az árfolyamot. Megéri a sok nyugtalanságot a devizahitel?

ZX 2010.05.11. 20:11:54

@soproni1: Idén emelkedett 502-ről 934 dollárra. ;)

Phxmike 2010.05.11. 20:13:43

@agentT: Van ilyen. Magyar Fejlesztesi Banknak hivjak csak eppen nem a kisembereknek ad hitelt hanem inkabb savolyra ad 15 milliardot motorversenypalya epitesre :)

Persze szerencsere most mar talan nem de ezt is csak azert nem mert valaki kideritette hogy Szlovakiaban negyedannyibol epitettek jobbat es ez igy mar ciki lett...

mrs. white 2010.05.11. 20:13:57

@belekotty: Mennyivel több adót Áfát járulákot áttételesen banki adót fizetett az aki hitelből építkezett mint te aki nem fogyasztottál rendes kapitalista ember módjára? Meglepődnél lehet, hogy lemaradásban vagy. Lehet hogy ő tartott el eddig téged.

agentT 2010.05.11. 20:14:39

@malac555: Sajnálom, hogy ennyire idióta vagy.
Akkor megpróbálom tagoltan, jó?

Nem fi-zetsz ne-kem sem-mit, mert ki tu-dom fi-zet-ni a hi-te-lem...

Le-sza-rom a pén-ze-det...

Így tiszta? Betűzzem?

marosy 2010.05.11. 20:15:29

@mrs. white: Nem mentegetem az államot.
Valószínűleg valamilyen kompromisszumos megoldást kell találni, hogy a devizahitelek ne döljenek be, de a költségvetési hiány se növekedjen korlátok nélkül.
A bankokat pedig kordában kell tartani egy erős PSZÁF-al és MNB-vel.

ZX 2010.05.11. 20:17:19

@belekotty: Senki seem kérte, hogy az adófizetők pénzéből mentsenek meg. Olvasd el a hozzászólásaimat. fizessenek a bankok akik milliárdokat zsebelnek be a válság kapcsán, miküzben az állam szegényeket még jól meg is menti a te és az én adómból.

@soproni1: Az önrész belement a lakás árába. Ha akkor dupla önrészem lett volna, akkor már rég nem lenne hitelem. Egyébként is tarok vésztartalékot a bankban, de nnak a kamata túró.

soproni1 2010.05.11. 20:18:34

@mrs. white:

Ez is igaz, de ezt a hitelből finanszírozott jelentős és gyors gazdasági növekedést adjuk most vissza azzal, hogy az ingatlan lufi miatt akkor méregdrága lakások mára elértéktelenedtek, tulajdonosai ott rekedtek az ingatlanban, adósságban és nem tudnak szabadulni az adósság csapdából. Ezért hívjuk elvesztegetett évtizednek.

Senkifia 2010.05.11. 20:19:28

@DArchAngel: csak kicsit vagy hülye :) mert a munkahely hiánya nem kizárólag az állampolgár hibája. és ha a chazai céget nem,a külföldit a magyar állam is,meg a sajátja is támogatja, na kinek lesz eladható árúja? és ki a hibás érte? ja az állampolgár. Bejön a bank, olyan feltételekkel csábítja a parasztot,hogy beszarsz. odaadja a pénzt "pápápápá,nem kell jövedelemigazolás", az állam meg hagyja. olyan kezelési költségeket,meg konverziós díjakat emel,hogy a paraszt lefossa a bokáját utólag. A svájci alapkamat megemelkedik 0,25 %-kal? a parasztnak a bank megemeli a kamatját 3-5%-kal. lecsökken a svájci alapkamat 1%-kal? érdekes módon a parasztnak nem csökken a törlestőrészlete,sőt. És ezt a PSZÁÁÁÁF(tudod: ÁÁÁLLAMI felügyelet) hagyja. Ha nem hagyta volna, és végzi a dolgát,mint pl a románoknál, ahol a haver meg a neje nettó 1500 euró(az ugye olyan 368ezer forint körül van,nem adott kölcsönt,csak vagy 20ezer eurót. Ami nincs hat milla forint. itt ennyi pénzre 10-15 milliót is simán megadtak.Nincs is annyi ember ekkora szarban mint itt. Szóval ez nagyon kedves kókaista szöveg,hogy az államnak nincs felelőssége. Pedig de. Igenis van, az adóm fejébe. Mert nem csak azért adózok, a keresetem több mint 505át,hogy kókának legyen gazdaságiminiszteri fizuja. Hanem azért,hogy legyen pl szociális háló. Amihez hozzátartozik a gázártámogatás a rászorulónak(tévedés ne essék:sose szorultam rá,hálistennek).
Szóval jó hülye demagóg ez a szöveg. De igenis az állam bassza pofán a bankot,ha uzsorakamatot vet ki az emberekre. Mert az uzsorást(elvileg ) üldözi.
Szóval csak kicsit vagy hülye. meg demagóg

lordofearth 2010.05.11. 20:19:43

Hogy a büdös francba lehet ilyet írni??..ez a poszt nem hogy paraszt, hanem fenemód magyar ellenes, mert amikor jelzáloghitelt vagy autót vettünk részletre, csak a svákci frankost lehetett "választani" más szóba sem jöhetet. Aztán ki a fene gondolta, hogy szándékosan bedöntik az embereket, azaz egy előre megírt dráma zajlik, vagy úgy gondolog, hogy ilyenek csak véletlenül történnek??...ne sajnáljátok a bankokat, moslék ganémindegyik és ebben a vezér az OTP és a mögé felsorakozott ganajtúrók...mert itt kartell van. Nem volt itt túltermelés, nem volt itt rosszul fizető adós, hanem lett értéktelen értékpapírokkal maipuláló sok patkány bankár, stb. azért a devizahiteles a felelős, hogy hogy felvett hitelt??....ekkora faszságot...ezt vissza kell fizetnie, mert kölcsön kapta...de milyen feltételekkel barátom, milyenekkel??....na ugye..hinta-palinta..

Orbánnak teljesen igaza van, ha bedőlnek a hitelesek, bedől az ország is...hogyan lehet ilyen sötét valaki, hogy ezt nem érti??..miért a gazembereket, a bankokat kell kisegíteni??...

Én a devizahitelemet a házamra fejlesztés miatt vettem fel, mert a bank ilyenekre nem adott. Nem fizetem le csókos politikust, vagy kokszos pofájút, vagy sérült agyú bankárt, hitelközvetítőt, hanem a mélyen alulértékelt házamra vettem fel hitelt. De a törlesztőrészletek több mint a duplájára, majdnem 3x-sára nőttek..nehogy már én legyek a gazember!!...

ZX 2010.05.11. 20:19:43

@marosy: Nem nyugtalankodom, mert egyelőre tudom fizetni. A 220-nál is tudtam. Csak tudod ha én így dolgoznék mint a banok, akkor mindenki furán nézne.

lordofearth 2010.05.11. 20:20:47

A fene ezeket a billentyűket!!...lemaradtak a betűk

T-akonypunpa 2010.05.11. 20:21:41

@Phxmike: máskor olvasd el a hitelszerződésed és akkor nem lepődsz meg a kamatváltoztatáson. Egy rendes hitelszerződésben le van rögzítve a kamat pl így: aktuális bubor+4%. Ha te szar szerződést kötöttél (lusta voltál elolvasni stb), az a te bajod. Ne az én adómból kelljen már megtéríteni a hülyeséged/kockázatvállalásod/nyereségvágyad kárát.

malac555 2010.05.11. 20:22:11

@agentT:

Köszönöm!

Végre igazán úgy érezhetem, hogy van a HAZÁBAN szolidaritás! volt értelme adót fizetni!

EZÉRT KELL MEGMENTENI A NEMZETET, HOGY SOK ILYE HOZZÁD HASONLÓ SZERENCSÉTLEN NEHOGY BAJBA KERÜLJÖN !!

SZÍVESEN ! MÁSKOR IS FIZETEK HELYETTED!
Legközelebb befizetem helyetted a villanyszámlát és utána egy fröccsre is meghívlak!

lordofearth 2010.05.11. 20:22:21

A másik, ha valaki 20 ezer helyett fizet 40-et, az nem egy nagy tragédia, de ha 380 vagy 400 helyett 1 millió felett, az már igen, az már különbség!!....ez pofátlanul nagy különbség!! ami mögött már nincs tisztesség...

Zajgyár 2010.05.11. 20:22:46

De most komolyan... Ti még fizettek adót? MINEK???

mrs. white 2010.05.11. 20:22:52

@marosy: Na ez már jól hangzik közeledünk a szerintem is jó megoldások felé. Nyugodtan a bankok tökére lehet lépni. Sírás rívás mindíg lesz de nagy duzzogva majd megélnek valahogy. én momentán kurvára örülnék ha az összes külföldit bankot nem az én extra profitomból tartanák el. kicsit olyan ez mint deutche telekom otthon veszteséges volt, a matáv volt a zászlóshajója te azért fizettél kurva drága telefont hogy a németeknek jó legyen.ja mert ott verseny van volt. Itt meg nincs és ez így van az árammal és a........... soroljam.

soproni1 2010.05.11. 20:23:16

@ZX:

Ne hidd ! Tavaly 10% kamat volt. Ha jól forgatod a pénzed, ingyen laksz és akkorát bérelsz, amekkorára szükséged van és nyugodt vagy még válság idején is. Az igaz, hogy minden hiteles barátnak rokonnak magyarázkodni kell, hogy nem kidobott pénz, de tavaly előtt megértették ők is, csak maguknak nem akarták bevallani( hanem a bankokat anyázták, akik pénzt adtak).

na4 2010.05.11. 20:24:48

Jó poszt.
Ad 1.: "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér"
Ad 2.: amikor 220Ft volt egy €, akkor minden hiteles a tenyerét dörzsölte, nem volt jajveszékelés
Ad 3.: ha hitelt veszel föl, beállsz Damoklész kardja alá.

mrs. white 2010.05.11. 20:24:49

@ZX: Én is fizetem és 220-nál is. azzal pedig nagyon egyetértek ha én igy kereskednék már nem biztos hogy sikerülne, mert ugy hajtanának el fél perc alatt a partnerek hogy csuda.

soproni1 2010.05.11. 20:25:03

@Zajgyár:

Ne hidd el! Aki fennhangon adófizetéssel kérkedik, az vagy rokkant nyugdíjas vagy egyetemista vagy közszolga.

agentT 2010.05.11. 20:25:38

@malac555:

Szerintetek hogy értessem meg vele, hogy fizetem a hitelem, és nem fizet helyettem kurvára semmit?

Van ötlet? Én kezdem feladni...:)))

ZX 2010.05.11. 20:26:09

@soproni1: Ahhaha. 10%. No persze. fél vagy egy évre lekötve. Nem többre ám, mert a bank nem hülyült meg. Most jó ha kapsz 5%-ot.

agentT 2010.05.11. 20:27:12

@Zajgyár: Azért baszod, mert barmok vagyunk.
Szeretnénk, ha lenne rendőrség, meg kórház, meg közigazgatás, meg befoltoznák a kátyúkat meg hasonlók.

Fura, mi?

malac555 2010.05.11. 20:28:45

@agentT:
Még az Orbányi Viktort is nekem kell fizetni! Tudod mennyi annak az órabére?

azt nem én fizetem?

Az állami bankmentő csomagot nem én fizettem?

Ki fizette?

TE FIZETTED A HITELEDBŐL?

soproni1 2010.05.11. 20:29:48

@ZX:

Véletlenül van megtakarításom és volt 13,5 %-on is . Most tényleg 5%, de 2 hónapra lekötve, kamatos kamat van. A tőzsdéről nem is beszélve, de ott türelem kell. Jobb a készpénz, mint a tégla.

szotyirapénzt 2010.05.11. 20:31:08

@marosy: Mintha szelidült volna a véleményed. Az jó. :)

agentT 2010.05.11. 20:31:21

@malac555:

1, Én az állami bankmentő csomagból egy fillért nem kaptam.

2, Miattam bank nem rendült meg, mert nincs elmaradásom, miattam nem kellett konszolidálni egyet se.

+, Orbán V. fizetését támogatom az adómból

Mi van még, malac?

"Leona" 2010.05.11. 20:32:19

Amugy a forint hitelek miért nem lesznek olcsóbbak?? A jegybanki kamat csökkenésekor?? Erre adjon választ Matolcsy úr.A mi hitelünk is magas....aki nem tud fizetni, az forint hitelt sem tud!! Tehát ez a lépés mégsem a lakások megmentéséért szólt?? Én azt hallottam , hogy nem egészen....

mrs. white 2010.05.11. 20:32:24

@soproni1: Ha világgazdaságról beszélsz talán igaz amit mondazs. konkrétan magyarországgal az a baj hogy tölgyes kedvenc idézetét hozzam szocik 18000 milliárd forintos hitelfelvétele ellenére a gdp összeségében talán még csak nem is nőtt a 8 év alatt. ebből a pénzből szárnyalni kellene. magyarországon pedig nincs és nem is volt ingatlanlufi hál istennek. ezt a részét legalább megúsztuk.

legyen ez 2010.05.11. 20:32:41

posztiro, teljesen korrekt, amit irsz.

ZX 2010.05.11. 20:32:43

@mrs. white: Azért megnézném mit lépne egy bankár, mondja, hogy Maldívra menne, 490.000-ért. 2 nap múlva felhívnám, hogy akkor 870.000-re emelkedett a díj, szíveskedjen befizetni a maradék pénzt.
De hát 2 napja még csak 490 volt.
Igen, de azóta Mexikóban zavargás tört ki, a mi miatt törölték az Budapest-London járatot, és a szállásadó partnerek hangulata nyomott, és idegesek, emiatt drágult meg. :D

ZX 2010.05.11. 20:34:22

@soproni1: Mondjuk sokra mész vele, ha mondjuk 500.000 van lekötve, a 3 millás hiteled meg most 5 milla a drága frank miatt.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 20:34:25

Üdvözletem Tisztelt Kommentelők !

Vajon bankos is nézi az oldalt ?

lev davidovics 2010.05.11. 20:34:37

@agentT: "Elegendő, ha az állam alapít egy azaz egy darab magyar ker. bankot"

...meg egy autókereskedést (lehet Merkúr is a neve), de csinálhat hanglemezkiadót, acélgyárat,biztosítót is. Nekem rémlik erről valami régebbről.... :D

malac555 2010.05.11. 20:36:18

@agentT:

DE JÓ NEKED!

AKKOR MOST BEFOGADNÁL EGY HAJLÉKTALANT HA már ilyen jól megy?

csak azért, hogy többen legyünk az országban!! nehogy kihaljon a nemzet.

TUDOD A NEMZET, AMIT MEG KELL MENTENI... : ))

mrs. white 2010.05.11. 20:36:21

@Mariana: Na ez egy jó kérdés vajon miért nem csökken a forint kamat? Pontosan azért amiért nőtt és nem csökkent a devizahitel. Kicsi kamot sok kihelyezéssel dolgozni kell. A meglévőket magasabban adni vagy nem csökkenteni olcsobb beszerzés melett az az igazi profit és nulla kockázat.

malac555 2010.05.11. 20:37:54

@hitelflotta.hu:

ahogy elnézem itt mindenki bankos vagy hiteles!
De vannak hiteltelenek is!
Meg egy pár hitetlen..

soproni1 2010.05.11. 20:39:35

@mrs. white:

1996-ban 2 millióért vettél egy panel 1998-ban 8 millióért, 2002-ben 11 millió volt. Most megint 7 millió.

A fizetések meg többszörösére nőttek. A hitel állomány egy év alatt nőtt 20 milliárdról 120 mrd-ra. Utána exponenciálisan . A 18000 mrd. pedig ment a nagykalap finanszírozására. Cserébe van egy nagy szar közszféra, egy üldözött vállalkozói szféra, egy beteg lakosság., és az ebből kiválasztott politikai elit.

mrs. white 2010.05.11. 20:40:19

@ZX: Tökre igaz. Szerintem nehezen kultiválná. Amerikában eddig csak az ügyvédeket köpték le most már a bankár szakma is közelít felé de nem csak ott hanem mindenhol.

soproni1 2010.05.11. 20:40:39

@lev davidovics:

Viccelsz, de elhiszed, hogy a lakosság nagy része ezt szeretné ? Az a baj, hogy nem csak az idősek !

agentT 2010.05.11. 20:40:45

@malac555: Figyelj, ha tökéletesen értelmetlen marha vagy, akkor ne irkálj nekem, jó?

soproni1 2010.05.11. 20:41:15

@ZX:

Milyen lakásnak 500 ezer az önrésze ?

agentT 2010.05.11. 20:41:49

@lev davidovics: Piaci szabályozás? Rémlik? Hallottál már ilyenről?
Vagy nálatok még vadkapitalizmus van? 1700 környéke?

mokas_gizi 2010.05.11. 20:42:04

Én nem igazán értek a gazdasághoz, nem vagyok szakember...de azt pl nem értem hogy ha 20-30 forinttal emelkedik a svájci frank az pl miért eredményez 40% drágulást egy hitelnél...

Egyébként nekem is van hitelem és amikor volt az a nagy balhé hogy sokaknak 40% emelkedett a hitel nekem 30.000 felment kb 36.000-ra...
Tehát már csak ezért sem értem ezt a 40%-ot...

mokas_gizi 2010.05.11. 20:43:12

@mokas_gizi:

Tehát én nem bántam meg hogy devizában vettem fel a hitelt, de egy hozzáértő elmagyarázhatná hogy miért nőt sok embernek a hitele 30-40%-al...

mrs. white 2010.05.11. 20:44:12

@soproni1: Elég pontos leírás. Ja és erről nem világgazdasági válság tehet. én mindíg elmondom hogy kurva mákunk volt ha lehman b nem 2008-ban bukik a kreatív könyvelésével hanem 2006-ban már nem volna kérdés hogy akkor megmentenek vagy sem, m vagy hogy van e remény, meg kilehet e lábalni. Egy hét alatt mentünk volna lecsóba.

JohnHenry 2010.05.11. 20:44:15

"Deviza hiteles vagyok, folyamatosan tudom fizetni, mert anno nem szállt el az agyam.
Pofátlanság lenne, hogy a hitelem mellett még mások hitelét is nekem kellene kifizetni."

balga vagy, a bankok már régóta a fizetőképes hitelesekkel fizettetik meg a veszteségeiket.

ZX 2010.05.11. 20:44:27

@soproni1: Semelyiknek.- de abban mi a logika, ha alacsony törlesztő mellett (magas mellett pláne) egy önrészt befizetsz, egy másikat meg befektetsz ahelyett, hogy fele akkora hitelt vennél fel?

szotyirapénzt 2010.05.11. 20:45:11

@mokas_gizi: Feltételezem kicsi volt a felvett hitelösszeg. Akkor azért.

JohnHenry 2010.05.11. 20:46:10

@mokas_gizi: nekem 50-ről 70-75-re emelkedett és az ügyintéző se tudta észérvekkel elmagyarázni, csak valami halandzsát nyomott le, amit ő se értett.

ZX 2010.05.11. 20:46:53

@mokas_gizi: Páldául úgy, hogy a bank kiküldött egy papírt, hogy 4,75%-ról 9,75% az új kamat. bementem és elküldtem őket a halál faszára, 2 hét múlva 5,25%-ra visszamenőleg módosították. (igaz nem csak nekem, mert rájöttek, hogy benéztek valamit és gondolom sokan panaszkodtak).

soproni1 2010.05.11. 20:49:29

@mrs. white:

Egyébként a magyar gazdaságnak Gyurcsány adta fel az utolsó kenetet a vagyonosodási meg foglalkoztatási vizsgálatokkal 2007-től. Akkor a tőkés osztály a pénzét biztonságba tette, megszüntette a munkahelyeket,beruházásokat, a pénzét tőzsdére menekítette, ezért mi már 2008 előtt szarban voltunk.

JohnHenry 2010.05.11. 20:49:56

egyébként meg, emberek! az megvan mindenkinek, hogy nem arról van szó, hogy az állam visszafizeti a hiteleket??? egyáltalán tudjátok, miről vitáztok???

pannonfunk 2010.05.11. 20:50:21

@mokas_gizi: mert a bank egyoldalúan módosította a szerződést, és megemelte a kamatlábat, arra hivatkozva, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik. Meg bevezetett kezelési költséget is.

az egyik legszebb példa az enyém, felveszem a hitelt 0%-os kezelési költség, rugalmasan lehet előtörleszteni, hurrá. Előtörlesztek, majd nyelek, hogy mitől ennyi a törlesztőm. Közlik, hogy a kezelési költség a _felvett_ hitel 1%-a évente, tehát hiába törlesztettem elő a hitelem 2/3-át, a teljes felvett összeg 1%-a a kezelési költség. De csak azért, mert a szerződésbe 0% volt írva...

mrs. white 2010.05.11. 20:50:58

@mokas_gizi: Remek hozzá szólás. Józan paraszti ésszel nem érted és ez így van rendjén. Valszeg te egy picit rosszabb chf árfolyamon vetted fel a hitelt, sőt az is lehet hogy a kamat akár 0.5% ponntal elért másokétól. Azok szopják be a legjobban akik 160 alatt árfolyamon kis kamattal vették fel mert 30-40%-os árfolyamra rámegy egy plusz 3%-os kamatemelés ami önmagában már dupla emelés környékét jelent mert az a felemeltre egy 30%-os árfolyam emelésnek felel meg kb.

ZX 2010.05.11. 20:52:12

@pannonfunk: Nekem 1,5 % a kezelési költség. De miért is kell nekem CHF-ben fizetni mikor a bank az alkalmazottaknak meg úgy egyébként is forintban fizet?

soproni1 2010.05.11. 20:54:36

@ZX: Ezt nem értem.

A lakáshitelnél van egy önrész, amit odaadsz az eladónak, a hitelrészt meg a bank adja oda az eladónak. plusz van hitelbírálati díj, vagyonszerzési illeték. Hozzájön egy lakásfelújitás, amit mind-mind hozzá kell adni a négyzetméter árhoz. A hitel lejáratakor van egy utolsó csekk, ami a kamat különbözet. A lejárat végénél a lakás piaci értéke nem lesz akkora, mint a hitel + költségei miatt befizetett összeg.

mrs. white 2010.05.11. 20:55:19

@pannonfunk: Mázlista nekem 2% lett a kezelési költség. Én 6.5%-ról ugrottam fel 9.75%-ra. két hónap alatt. Háromszor jött ez alatt postás a levéllel. Amikor a ládában decemberben meglátam az utólsó már szétvetett az ideg. ja és bölcs voltam mert árfolyam garancásat kötöttem 2 évre. Gondoltam az ördög nem alszik. Így a legnagyobb szopó részt megúsztam.

pannonfunk 2010.05.11. 20:55:22

@ZX: Hát azért, hogy arra is tudjanak frankó konverziós díjat szedni, és az a haszon is az övüké legyen. Logikus, nem?

malac555 2010.05.11. 20:55:25

@agentT:

EZT KAPOM AZÉRT AMIERT HELYETTED FIZETHETEK!!

KÖSZÖNÖM!
TUDOD MIT KERÜLJ UTCÁRA és VIDD MAGADDAL AZ ORBÁNYIT IS.
LESZAROM MI LESZ VELETEK ÉS EDDIG IS SOK PÉNZEMBE KERÜLTETEK.
TE EGY ANTISZOCIÁLIS EMBER VAGY! ÉS MÉG A PÉNZEMRE FÁJ A FOGAD!
KISFASZOM! EGY FILLÉRT SE NEKED!

agentT 2010.05.11. 20:56:54

@malac555: Ez nem normális.

Na jó éjt emberek.

pannonfunk 2010.05.11. 20:58:15

@mrs. white: Nekem egyébként most éppen 1.18%, ami szép kerek összeg, vagy csak elszámolták. De legalább végre a tőketartozásé. és nem a felvetté, mert a felvett 1%-a volt az első két évben, és azon túl vagyok.

Nyáron meló külföldön, ősszel végtörlesztés, aztán abba a bankba sem fogom tenni a lábam többé...

mrs. white 2010.05.11. 20:58:20

@ZX: Miért is? Nem emlékszel hogy a bankok milyen levelet küldtek Bajnainak. Kamatot emlhetnek ha esik az eső süt a nap emelkednek a hirdetési díjak a BANKI ALKALMAZOTTAK FIZETÉSE (ez volt a kedvencem az összes között).

malac555 2010.05.11. 20:58:37

@agentT:
A HAJLÉKTALANOKNAK IS KÍVÁNJ JÓ ÉJSZAKÁT!!

Kivlov 2010.05.11. 20:58:58

A devizahitel kockázattal jár. Részben ezért is olcsóbb.
Olyan mintha betolod a tőzsdére a pénzed, nagyobb kockázat, nagyobb nyereség/bukta lehetősége.
Nem kell nekik egy vasat se adni. Ahogy már írtam csak akkor, ha árfolyamnyereség esetén egy állami alapba tolja a pénzt mindenki és abból "segítenek" bukta idején.
Fel kell mérni az embernek a lehetőségeit, aztán annyi.

ZX 2010.05.11. 20:59:25

@pannonfunk: Logikus, de a kurva anyjukat, hogy finom legyek.

@soproni1: Pontosan. de te azt mondtad, még egy önrésznyi összeget be kell fektetni, hogy annak a kamatából fedezni tudd a megnövekedett törlesztőrészletet. Vagy én értettem félre?

soproni1 2010.05.11. 21:00:37

@mrs. white:

Ha euró alapú a hitel ,akkor miért nem lehet euróban fizetni ? Tudom a választ.

szotyirapénzt 2010.05.11. 21:00:39

@malac555: Már bocs, de miből gondolod, hogy a Te adóforintjaid mennének a bebukáshoz közeli helyzetbe került adósoknak?

ZX 2010.05.11. 21:00:44

@mrs. white: Emlékszem, csesszék meg. az lett volna a második eset amikor elküldöm őket melegebb éghajlatra, de aztán ezt megtették mások helyettem.

mrs. white 2010.05.11. 21:01:08

@pannonfunk: Én akivel beszéltem az mind azt mondja hogy banktól soha többet nem vesz fel hitelt. Na enyit a hitelből fedezett gazdasági növekedésről. Szerintem sok cég is megfogja gondolni hogy fejlesszen-e hitelből vagy eltiplizik ahogy tud. A bankok jó időre kiírták magukat kultúrkörökböl.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.05.11. 21:01:38

és a Nemzetközi helyzet egyre fokozódik :)
Engem már senki sem akar megölni ? Én már szart se érek :)
**Básta elv.**

szotyirapénzt 2010.05.11. 21:01:56

@soproni1: Mert a bank először átváltja forintra, s majd vissza (vagy CHF-re), ha nem figyelsz.

lev davidovics 2010.05.11. 21:05:15

@agentT: persze, meg a tervgazdálkodásról is. (Sajna éltem is benne konkrétan, Trabira vártam 3 évet) Persze attól függ, ki mit tart az állam dolgának. Lenin elvtárs erről teljesen másként gondolkodott vagy 100 éve, mint a hollandok, franciák, amerikaiak pl. egy évtizede.

mrs. white 2010.05.11. 21:05:39

@soproni1: Bátyám belgiumban él. euróban kapja a fizetést. öreg napjaira hazaköltözik a tervek szerint. 2 éve vett egy házat. otp-ben őt sem kecsegtették azzal hogy belgiumból az euros fizetésével törleszthet. kiröhögte őket egy belga bank megfinanszirozta a házát magyarországon. Ja legszebb náluk is volt válság. 5.5%-ról felemelték a krach közepén 6%-ra és nem győztek elnézést kérni, hogy ilyenre vetemedtek. Lehet hogy már azóta vissza is vitték majd megkérdezem tőle.

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:06:31

@Phxmike: Bár már soxor elhangzott, de a te kedvedért még egyszer: az OTP nem annyiért kap svájci frankot, amennyi a svájci jegybank kamatlába, hanem amennyiért másik bank hajlandó neki adni.

Az összeomlás szélén tántorgó Mo.-nak meg csak marha sokért hajlandóak adni.

Ahogy most a görög bankok is 2-3%-kal többért kapnak eurót, pedig az a saját valutájuk ráadásul.

malac555 2010.05.11. 21:06:44

@szotyirapénzt:

A devizahiteleken bedőlni látszó bankokat is mi fizettük vagy nem?

Szerinted az Orbányi megbünteti a Csányit ?
Meri?
: ))) szerintem tudod a választ

soproni1 2010.05.11. 21:07:40

@ZX:

A lakásbérlést hasonlítottam össze a hitel törlesztőrészletével. Én évek óta ugyanakkora bérleti díjat fizetek, a lakásainkat eladtuk és mindenki azt mondta, hogy a két lakás árából + hitel már a rózsadombon vehetnénk nagy lakást. Most a rózsadombon bérelek nagy lakást és az önrészként lakásba belerakandó összeget raktam bankba. Mázlim volt, hogy pont a válság előtti hónapokban tudtam eladni a kis lakásokat, a bérleti díj viszont csökkent, mert a tulajnak fontos volt, hogy sokáig béreljük. A nehezebb hónapokban is tudtunk mihez nyúlni. Így utólag áldom a sorsot, hogy szembe jött ez a lehetőség.

soproni1 2010.05.11. 21:09:16

@mrs. white:

Igen, ez a normális. Állítólag osztrák bankok is működnek így Sopronban. Fele annyiba kerül egy hitel.

mrs. white 2010.05.11. 21:10:42

@Kivlov: Nem azért olcsóbb mert kockázatosabb, hanem azért mert a svájci jegybanki alapkamat 0-1% között van most de a válság előtt is 3%-on állt. Ugyanez a magyarnál most 5.55 környéke de soha ilyen jó nem volt az utóbbi időben. válság előtt volt 8%. Most a devizásnak 4-5%-nak kellene lenni normális bankok melett 10-11 helyett. Ennek a kockázathoz semmi köze. Legfeljebb a banki pr-osok találták ki szemfényvesztés gyanánt ezt a dumát.

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:10:49

Szerintem a fészekrakó programmal tolta el az állam az egészet. 10% önerő mellett, ami legtöbbször a szocpol volt, tök üres zsebre vettek olyanok hitelt, akik még egymilliót sem tudtak összespórolni tíz év alatt.

Olyanok, akik azon matekoltak, hogy az ügyvédi díjra az ötvenezret honnan fogják összeszedni.

Ezek buktak be. De ezek bebuktak volna válság nélkül is, elég 3 hónap munkanélküliség, egy lábtörés a 30 év futamidő alatt és végük.

Csak annyi történt, hogy a válsg miatt egyszerre hasaltak meg.

Dr Kangörény 2010.05.11. 21:10:59

A végső következtetéssel egyetértek (nem kell senkit megmenteni), azonban a poszt tartalmából csak úgy süt az irigységgel vegyes kárörvendés.

Az emberek azért vettek fel deviza hiteleket, mert az sokkal kedvezőbb volt, amint a forint alapú.

Aki nem devizában adósodott el, az nem előrelátó, bölcs gazdasági guru volt, hanem szimplán barom. Olyan barom, aki most büszkén hangoztatja, ő előrelátta a krachot, miközben annyira nem volt agya, hogy nagyságrendekkel többet tejelt a bankjának, mint bárki más.

ZX 2010.05.11. 21:11:05

@soproni1: Hát akkor mázlista voltál. Most nem lenne értelme mert legalább 3 millát buknék a dolgon.

mrs. white 2010.05.11. 21:13:34

@soproni1: Ha sokat szarakodnak bátyámmal elintéztetem hogy váltsa ki. most ugy is fent van svájci frank. Ha lejjebb megy még jobban is járhatok. Igazi nagy buli akkor lett volna kiváltani amikor 330 forintnál járt az euró. Azóta már nyertem volna egy rakat pénzt az árfolyamon

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:14:04

@soproni1: Helló te rózsadombi. :-) Újra az albérlet kontra lakáshitel a téma? :)

Akkor itt a link nekik is:) ingatlanbefektetesek.penzugyeink.com/

mrs. white 2010.05.11. 21:15:31

@Kangörény_: A vicc az egészben hogy most fizet egy devizás annyit mint egy forintos. Akkor ebben mi volt a bölcs előrelátás egy forintos részéről? Ha nincs munkád egyiket sem tudod fizetni.

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:17:06

@Kangörény_: Vagy tanult valaha közgazdaságot.

Vagy mondjuk utána nézett a japán jen árfolyamának, mielőtt 30 évre eladósodik és látta, hogy 2001-ben még 300 Ft volt a jen, ezért nem biztos, hogy megéri felvenni 30 évre, amikor 135 Ft-on áll.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.11. 21:18:31

A psoztnak sok igazsága van. Valóban szívesen látnám én is, ha fizetne mindenki, aki ezért a helyzetért felelős.
Magam is CHF hiteles vagyok, de nem várom, hogy kimentsenek. Az utóbbi időben minden lehetséges módozatot "végigzongoáztam" és igyekszem magam kimászni belőle.
De felháborít a poszt felhangja, miszerint én egy felelőtlen szemétláda marha vagyok, akit "az én pénzemből aztán ne segítsenek".
1. Az az én pénzem is a posztoló logikája szerint. Én ugyanúgy járultam hozzá kényszerűen - éretsd beleszólási lehetőség nélkül - minden pénzszóráshoz (és igen: talán a posztoló forinthiteléhez is! - ha nem állami támogatott, akkor meg ő még mindig rosszabbul áll, mint én a CHF alapúval)
2. Felelősen vettem fel. Elég nagy tartalékot hagytam, mert számítottam árfolyamingadozásra, s nem is szorulok segítségre, egyelőre.
3. Nem kívántam már az elején sem kitölteni a futamidőt. Tudtam, hogy kisvártatva pénzzé tudom tenni az ingatlanfedezetemet és visszafizethetem a hitelemet. Ez az ingatlan azonban most eladhatatlan.
4. Esélyem sem lett volna a szükséges összeget forint alapon felvenni, mert akkoriban annak törlesztőrészlete több, mint a duplája volt (és még most is majdnem annyi) a CHF alapúnak. Erről sem én, sem a posztoló nem tehet, hanem épp azok az egyéb szereplők, akiket a poszt emleget.

Úgy látom, nekünk nem egymást kellene anyázni.
Kedves posztoló! Bedőltél az oszd meg és uralkodj királyainak...

szotyirapénzt 2010.05.11. 21:18:34

@malac555: Nem a devizahitelek miatt kellett konszolidálni a bankokat sehol. Tudtommal a fedezet nélküli (elsősorban tengerentúli) hitelek, amiket szépen becsomagolva dovábbadtak a bankok egymás között voltak a fő ok. Csányinak, vagy az Orbánnak nem tudom mennyi köze van ehhez. Bocs, ha tévednék.

soproni1 2010.05.11. 21:20:20

@csmiklos-35:

Szokásos....

Amíg "albérlet" meg "lakáshoz jutás" meg "szocpol", addig reménytelen. :D

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:23:12

@soproni1: feltegyem nekik a kérdést, hogy 15 millió hitelnek mennyi a kamata havonta, ha a THM 9%?

Szerinted tudják a választ? :)

______________ (törölt) 2010.05.11. 21:23:12

Vajon, ha most 120 Forint lenne egy svájci Frank, akkor is felmerülne, hogy a hitelükön nagyot nyerő ügyfelek fizessék be az államkincstárba az árfolyamváltozásból eredő extraprofitot? Miért csak a keserű pohár esetén merül ez fel? Miért akarják lenyomni a kockázatkerülő, józan, devizahitelt fel nem vevő állampolgárok gigáján azt a koktélt, amit a rosszul kalkuláló devizahiteles spekulánsok kevertek maguknak? Buktam a múlt héten kétmilliót a tőzsdén. Ugye számíthatok rá, hogy a társadalom (a bankok, az állam, az adófizetők) összedobják nekem? Persze amikor nyerek, akkor csöndben fogok maradni: a nyereség az enyém, a veszteségen osztozunk! Szerintem is ezt kívánja a társadalmi igazságosság. John Rawls meg forog sírjában...

soproni1 2010.05.11. 21:27:52

@csmiklos-35:

áá, dehogy csak a törlesztőt !:D

Van vagyonszerzési illeték is, ami még tavaly sok százalék volt. Pech, hogy fogy a lakosság, egyre több üres lakás van, tehát még nem éri meg téglába rakni a pénzt. Ellenben a gyereknek egy fizetős iskola ( nem feltétlen kommunikációs szociológia szak, hanem vízvezeték szerelés) jó befektetésnek tűnik.

Hátezmármi (törölt) 2010.05.11. 21:28:27

@csongorbela: Csak annyi, hogy már megint ne a nagy kalapból, mások pénzéből mentsük meg azt, aki a saját hibájából túlvállalta magát.

Engem már az is dühit, hogy évente 220 milliárdot tapsolt el az állam a kamattámogatott forinthitelekre évente.

Tudod te, mennyi az adófizetőnként?! Én fizetem más lakáshitelét. Hát nehogy már, aztán még ez is.

belakis 2010.05.11. 21:28:46

Okos. Mivel a bank is devizában vette fel azt a pénzt, amit a kedves posztoló forintban vett fel, így neki a kamatot emelik majd, mint ahogy eddig is tették.

Hajrá, csak intelligensen!

Senkifia 2010.05.11. 21:31:24

@malac555: az állami bankmentő csomagot mindenki fizette, a bankrészletes a részletein felüli adójából,ugye,pont mint te, szerencsétlen. a bankmentő csomagot az USA-tól magyarhonig csak nagyon kis részben kellett a felelőtlenül kölcsönt felvevők miatt fizetni. a felelősség 100%ából nekik olyan 10-20% jut, max .Az oroszlánrész a magát a válság közben is qurvára megszedő banké,meg az állami felügyeleteké,akik hagyták a bankokat tobzódni az érdekesebbnél érdekesebb akciós kölcsönajánlatokkal, jövedelemigazolás nélkül. Tisztára mint a cigány uzsorás. csak ezek nagyban és hivatalosan csinálják.. Az emberek meg fizetnek. Te is,én is, agenT is,mindenki. és a bankokon kívül,akiknek qrvára jól megy,mindenki szopik mint a torkos borz.
(És ha én odamegyek hozzád,államilag kiadott, garantált, és biztosított működési engedéllyel,ha neked mondjuk zoknira van szükséged, és azt mondom: figyelj én adok neked zoknit 10 forintért. Nézd meg, tök szép, tiszta pamut. Hogy miért ilyen olcsó? hát mert Csuruburuban gyártattam,négerekkel, éhbérért. És ezért neked csak 10 forint. De lécci írd ezt még alá,hogy részletekben fizeted, 10 hónap, 1 forint/hó. Mit csinálsz te? a hasonló zokni,ha van egyáltalán, a legolcsóbb is 300 forint. Ok. Hol az az engedély? ja itt. akkor jó. na megveszed a zoknit.Az első hónapban az egy forint kettő lesz,mert valami plusz kiadás volt,ami fel is van tüntetve a szerződésben, de az ugye nem baj? nem. na a második hónapban már 70 ftot kérek,mert valami gáz van a zoknigyárba,leégett egy szárny, sajnos ez is benne volt az apróbetűben. Ja hogy állami garancia? erre nem vonatkozik... és akkor így szépen a 10. hó végére a 300 forintos zoknit kifizettetem veled 5634 forintban. Mert nekem volt államilag ellenőrzött,és garantált müködési engedélyem, meg mert amúgy becsületes vagyok. te meg csókold meg a seggem.
És akkor ki a felelős ezért? főleg te,mert minek neked zokni? vagy én,mert suttyó mód kizsákmányoltalak, és az állam, mert működési engedélyt adott nekem?
Szóval annyira nem fehér-fekete ez a dolog. És igenis az államnak qrvanagy felelőssége volt. És elég nagyrészt ő(implicite te,meg én,meg mindenki,aki miatt így működik az állam,ahogy) a hibás,mert én lehetek hülye,állampolgári jogom. de neki nem lett volna szabad rablókat beengedni bankokkal az országba, feltétel nélkül. És mikor pont miattuk, a mohóságuk miatt, beszart a világgazdaság, a néppel fizettetni a mentőcsomagot, mert ha nem, akkor összeomlik minden. Miközben a bankok meg 4-500 %-os profitokat termelnek mind a mai napig. És akkor te szidod az anyját a devizahitelesnek. aki, nota bene, miközben nyögi a hitelét,mert bedőlt a banknak, meg a reklámnak, illetve élt a hülyeséghez való alkotmányos jogával,és bízott az államban,hogy uzsorás maffiózók csak nem vezetnek bankot állami felügyelettel, még fizeti veled együtt a mentőcsomagot is az adója révén. És a veresjánosok, meg gyurcsányferencek illetve bankok felelősségét teljesen elfelejted.kicsit felül kéne vizsgálni a hozzáállást

mrs. white 2010.05.11. 21:32:05

@csmiklos-35: ez az otp esetében helytálló. Akkor volna egy kérdésem az összes többi nyugati tulajdonú bank mennyiért adja saját bankjának. Mondjuk az unicrdedit vagy az erste ? miért adja esetleg drágábban saját magának magyarországra mint máshova? amikor itt ugye eddig magasabb haszonkulcsot szedett ki mint saját országában.

soproni1 2010.05.11. 21:32:39

@csmiklos-35:

Azért abban igazuk van, hogy nekünk azért volt jó jövedelmünk, mert volt ipari termelés, szolgáltatás az építkezések alatt, tehát részesültünk is a jóból.
Ismered az orvosok mondását :
Csak egészség legyen, meg sok beteg !

Veder1 2010.05.11. 21:33:10

Hát kész röhej ez a poszt és a hozzászólások, mint egy Csehov dráma :DDD

Nem devizahiteles - nehogy mán az én adóforintjaimból mentsék meg a devizahiteleseket!

Devizehiteles - nem akarjuk, hogy megmentsenek

Nem devizahiteles - gondolkodtak volna akkor, amikor felvették a hitelt, hogy az árfolyam elszabadulhat!

Devizahiteles - gondolkodtunk, bekalkuláltuk, az egyoldalú és kontroll nélküli banki kamat emelés csípi csak a szemünket, de azt is fizetjük.

Nem devizahiteles - én forint hitelt vettem fel, engem miért nem támogat az állam?

Devizahiteles - senkit nem támogat az állam, max. téged :D elég hülye voltál, ha forintban vetted fel, a devizások még mindig jobban állnak...

Nem devizahiteles - de akkor se velem fizettessék meg!

Devizahiteles - Oh, anyám...

Komolyan azt kezdem hinni, hogy aki nem vett fel deviza hitelt az funkcionális analfabéta, mert akárhányszor leírják neki ezeket a tényeket szarik rájuk és mint egy megakadt lemezjátszó mondja a sületlenségeit...

Ellis 2010.05.11. 21:35:21

Mi 2002-ben vettünk fel forinthitelt. A válság előtt kb. öt hónappal a bank mint jól fizető adósnak felajánlotta, hogy váltsunk devizahitelre. Hogy jól döntöttünk vagy sem azóta sem tudom. Most 8 évvel a hitelfelvétel után még mindig ugyanannyival tartozunk... Nekünk minimális összeggel emelkedett a törlesztőrészlet. Nem hiszem, hogy az én részletemet más fizetné...

malac555 2010.05.11. 21:36:14

@szotyirapénzt:
Orbán abban a helyzetben van, hogy odabazshat a bankoknak!
A Csányi meg az akinek odakéne baszni.

Na ez nem lesz.

Ezért fogom én fizetni a hitelesek hitelét.

soproni1 2010.05.11. 21:37:16

@Ellis:

pont ezt akarjuk, hogy a jövőben sem fizesse más.

mrs. white 2010.05.11. 21:38:20

@csmiklos-35: Egy ötmilliós hitelnél kb 300 ezer forint az éves támogatás. 10 év alatt ez 3 millió. 3 millió áfát egy 15 millás háznál áfából azonnal belehet szedni aminek ki lehet számítani a kamatos kamatát mondjuk 10 évre és akkor még nem beszéltünk egyébb sarcokról közjegyzők eltartása adók illetékek földhivatali bejegyzés stb. Ez kb 1 milla ami ha visszamegy annak is van áfája stb. x ember foglalkoztatása bejelentve vagy feketén de segély nélkül stb. ki tart el kicsodát ebben az esetben?

k-zoltan 2010.05.11. 21:41:10

Ne mentség meg őket. Koppanjanak, legalább felelősebben költekezhetnek. Pénzügy órákat a középiskolákba. Ennyi...

mrs. white 2010.05.11. 21:41:31

@Vödör: Vödör alias csehov. Ez jó volt.

Veder1 2010.05.11. 21:43:38

kzol_, hihetetlen jó példa vagy az előző kommentemre :)

malac555 2010.05.11. 21:44:43

@Senkifia:

Én pont a fentiak miatt nem vettem fel semilyen hitelt!!

Nem szidtam csak egy embert a az agent T-t aki nemzetmenteni akart közpénzen aki elütve a segítséget nyújtó balomat leanyázott. : )

Az államnak max. annyi kellene lennie a feladatának, hogy ne nyalja abankok seggét, hanem basszon oda.
Ezért fizetjük őket.
A szarban lévő hiteleseket meg sajnálom és nem lesajnálom. De én több terhet felvállalni nem tudok helyettük.

lemezlovas 2010.05.11. 21:45:07

Ne mentsen meg minket az állam.
Csak állítsák vissza mindenkinél a hitel felvételekor érvényes feltételeket. És itt persze nem az árfolyamra gondolok. És nem is a kamatra. Tiszta sor, hogy ezek változhatnak. Az aljasság az a bankok részéről, hogy a száz féle jutalékot, díjat, hányadost és többszöröst, amiből a törlesztőrészlet áll, bármikor, egyoldalúan módosíthatják. És teszik is. Akár indokolt, akár nem.
Persze ők mindig meg tudják indokolni (pl. a dekadens BUBOR 2 súlyozott kamatlábak egymáshoz viszonyított elmozdulásával)

Senkifia 2010.05.11. 21:46:01

@sorsolo: konkréten az a helyzet,hogy nem a tüzet kéne oltani utólag. Hanem államilag nem kellett volna hagyni,hogy bárki tüzet rakjon felügyelet nélkül. És akkor most nem kéne oltani. Persze,könnyű utólagokosnak lenni. De az a helyzet,hogy ez nem csak választási fogás, vagy populizmus. Mert lehet azt mondani,hogy fúj,hülye svájcifrank hiteles,minek kockáztatott,most szopjon. de ha az eddig 700ezer(!!) feletti lassan bebukó hiteles bebukik, és még utána még ugyanennyi... Na számold ki azt a szopást az ország gazdaságára nézve... Hirtelen 1-2 millió földönfutó,akit majd ha nem hitelileg, szociálisan kell támogatni. Ha meg az anyagi csődje elvitte a lakást, mehet utána esetleg a munka(ha nem az volt előbb),mindenképpen akkora terhek jelennek meg a társadalomba,amelyeket mindenkinek fizetni kell, hogy ajaj. És ezeknél a méreteknél csak a maffiózok fognak nyerni,mindenki más, inkluszive a bankok is, csak veszteni. És lehet itt olyan összeomlás,amilyet nem látott a világ.Lehet,hogy vannak olyanok,akiknek ez az érdeke. a magyar állampolgároknak biztosan nem. szóval ha már állam létedre nem előzted meg a helyzetet,megfelelő korlátozásokkal, és felügyelettel, akkor megpróbálod menteni a menthetőt. ez van. mer ha nem, akkor mindenki,aki itt él, nagyon mélyen és bő nyállal fogja lesz.pni .... Én is te is, a posztíró is.

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.11. 21:48:40

@mokas_gizi: én sem értem, hogy miért mentek fel ennyire a kamatok, miközben a másik oldalról a bankok 3-4%-nyi kamatot adnak a betétekre, az akcós magas! kamat is 5% körüli 3 hónapi lekötés esetén.

Azt sem értem, hogy miért így tálalják a tényeket, hogy itt az emberek egymástól tudják meg, hogy mi is ez az egész devizahiteles-mentőakció valójában. Miért nem lehetett elmondani, hogy a kapzsi, uzsorás bankok csinálták ezt az egészet?

Tudjátok, mi a vicc? Van egy kis bankbetétem, és a múltkor a hölgy megkérdezte, nem akarok-e hitelt, adnának egy milliót is. 30 valahány százalékra. (Mindjárt én is anyázni kezdek...)

Senkifia 2010.05.11. 21:49:43

@malac555: nem most kellene odabaszni a banknak. már régen oda kellett volna. És miután odaadtak párszázmilliárd forintot bankmentésre( azt is mi fizettük, a devizahitelessel együtt),ők még mindig az osztalékot fizetgetik,meg nyaralni mennek. És 4-500%os nyereségük van,így a nagy kisegítőcsomagigénylés közben. Hát a jó qrvaanyjukat :)
és tény,hogy a seggnyalást nagyon abba kéne hagyni.

mrs. white 2010.05.11. 21:52:17

Hú most már mindenki lassan eljut a végkövetkeztetésig hogy rohadt bankok mocskos pászf aki ezt hagyta és a kormány aki még bűnsegédként politikai okokból támogatta is ezt a vircsaftot.

Akkor utazzunk csak egy kicst az időben és tegyük fel magunknak a kérdést hogy ki, mikor és miért veretette meg a Pszf elnökét?

Valamint hogy jogos-e hogy matolcsy elküldte at anyjukba a nemzeti bank és pszf vezetőit?

nyekk 2010.05.11. 21:52:52

Sok ember, -így én is - egyszerűen kénytelen voltam jelzáloghitelt felvenni.
Egyszerűen megélhetésre, újrakezdésre kellett. Ebből indítottam be az új területen a vállalkozásomat.

A poszt írója elég sötét. Tudni illik, nem az a baj, hogy a hitelek az árfolyam arányában drágulnak. Azt még sokan kiköhögnék. Hanem az, hogy a bankok rossz hitelpolitikájuk (meg a csókosoknak adott eleve halott hitelek) összes következményét, és veszteségét is a devizahitelesek nyakába varrja. (Állami, jogszabályi segítséggel) Nagyon szűklátókörű módszer. Mert így még azok is bedőlnek, akik egyébként megfontoltan vették fel a hitelt. És ez önmagát erősítő, hólabdává dagadó folyamat.
Egyszerűen a veszteségek, kockázatok igazságos viseléséről, arányos megosztásáról, és nem pedig mindent egyoldalúan csak a hitelt felvevőkre lőcsöléséről lenne itt szó.

malac555 2010.05.11. 21:53:01

LEHET EZT ÚGY IS CSINÁLNI, HOGY MI A KÖZÖSBŐL CSAK A SZAKÉRTŐKET (állam) FIZETJÜK AKIK MEGOLDJÁK A HELYZETET ? !

Veder1 2010.05.11. 22:02:26

@mrs. white: hát ja, azért vannak itt érdekes kérdések a primitív poszton túl is. Pl. szerintem a most bedőlő devizahitelesek jó része akkor sem tudta volna fizetni a törlesztőjét, ha nincs a válság. Továbbá szerintem a most bedőlők jó része nem lakáshitelt vett fel, hanem ingatlanfedezetű személyi hitelt, ami tényleg baromság.

Egyébként túlzásnak érzem ezt az egész balhézást a tények a következők (utoljára írom le):

1. A devizahitel (CHF) még mindig kedvezőbb, mint a forinthitel
2. A devizahitelesek megnövekedett törlesztőrészletéért nem elhanyagolható részt a bankok kamatnövelése a felelős, és nem az árfolyam elmozdulása. A bankok így akarják a válság okozta veszteségeiket (lásd. pl. CDS kötvények) csökkenteni. A vicces az, hogy bankok arra hivatkoznak, hogy drágábban jutnak CHF-hez, ami egyrészt most már nem igaz, másrészt felveti azt a kérdést, hogy ha a hitelfelvevő vállalja a kockázatot, akkor a bank sokkal több információ birtokában miért nem?
3. A bedőlő hitelesek jó része a törlesztőrészletek növekedése nélkül sem tudta volna fizetni a hitelét (pl. mert elvesztette az állását a válság miatt)
4. A világválságot a pénzügyi guruk sem látták előre, vagy látták, de nem hitték el.
5. Magyarországon, ellentétben az USAval, nem hitelezték felül a lakásokat. A bedőlő hiteleknek még mindig elég jó fedezetet nyújtanak a lakások. Persze, ha tömegesen dőlnek majd be a hitelek, akkor ez már nem lesz igaz.

Szerintem, nem a devizahiteleseket kell megsegíteni, hanem a bankokat kell egy kissé rövidebb pórázra fogni, valamint rendbe kell tenni a gazdaságot, hogy a forint erősödhessen.

szotyirapénzt 2010.05.11. 22:02:49

@malac555: A szakértőket?:) Az a legdrágább, legalábbis M.o-on.

szotyirapénzt 2010.05.11. 22:06:21

@Vödör: Tudtommal a bankok ma már ugyan annyiért jutnak CHF-hez, mint a válság elött. Ezt persze nem sietnek érvényesíteni a hiteleknél.

malac555 2010.05.11. 22:06:45

Száz szónak is egy a vége:

@Vödör: Szerintem, nem a devizahiteleseket kell megsegíteni, hanem a bankokat kell egy kissé rövidebb pórázra fogni, valamint rendbe kell tenni a gazdaságot, hogy a forint erősödhessen.

ott a pont!

is 2010.05.11. 22:29:19

egyet szögezzünk le: ugyanolyan összegű, azonos futamidejű forinthitel törlesztője kb. mindig, minden hónapban magasabb volt és van, mint egy devizahitelé. tehát a devizahiteles még sosem járt rosszul (max. 1-2 hónap tavaly). akkor miért kellene megmenteni? miért nem a forinthitelest akarják megmenteni, aki eddig mindig többet fizetett? értem én az ország devizaadósságát, de itt most emberek megementéséről van szó, akik túl nagy törlesztőt fizetnek. azok pedig egyértelműen a forinthitelesek.

pannonfunk 2010.05.11. 22:36:34

@is: Valójában úgy is szemlélheted a dolgot, hogy nem az embereket akarják megmenteni, hanem a fogyasztás visszaesését, ha leértékelődik a forint.

Értelmes közgazdászok mondják azt, hogy 290 HUF/Euro környékén van az, hogy a belsőfogyasztás visszaesése jobban árt a gazdaságnak, mint a növekvő bevételek az exportból.

Legalábbis nálam okosabbak ezt mondják. Ami vagy igaz, vagy nem, mert ha 290 fölé akaródzik menni az Euró, és ezt megszimatolják, akkor nem 290 fölé fog menni, mert az emberek elkezdik venni az eurót, mint a cukrot, bedöntve ezzel a forintot.

Szóval a helyzet nem egyszerű, viszont legalább bonyolult...

vaclav 2010.05.11. 22:38:45

Ahogy vesszük igazad is lehet.A záhonyi vagy a csengeri ember sem fog soha utazni a négyes metrón mégis az Ő adóforintocskájából építgetik azt is.Amúgy meg akkor írnék a helyedben egy ilyen cikket ha a fizetéspapírodon rajta lesz a levonás olyan címszóval hogy " a deviza hitelesek megsegítésére X% "

soproni1 2010.05.11. 22:39:30

A banknak ki kell kalkulálni a várhatóan nem fizetők arányát, ami itt keleten magasabb, mint a kultúr nemzeteknél. Általában a jól fizetőket büntetik, a biztosítók meg a hűségeseket. Pl. az Otp-nek volt egy jelentős nyeresége, de el kell határolnia egy nagy összeget a veszteségek fedezésére is. Kamatot a betéteseknek meg csak akkor tud adni, ha kihelyezi. Ha állampapírba fektetne csak, akkor nem lenne betétes, mert azt bárki meg tudja venni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 22:39:56

@is: "itt most emberek megementéséről van szó, akik túl nagy törlesztőt fizetnek. azok pedig egyértelműen a forinthitelesek"

No, ez is egy új szempont. Eddig ugyanis csak azt lehetett hallani, hogy a forinthitelesek voltak a nagyon okosak és előrelátóak és most röhögnek a devizahiteleseken. Vagy mégsem? Eljutott az agyakig, hogy a devizahitelesek röhögnek rajtuk? :)

soproni1 2010.05.11. 22:42:03

@vaclav:

100 adóforintból 60 egy városból érkezik, a maradék negyven forinton osztozik 8 millió ember. Tehát egy záhonyi inkább kap, mint fizet.

DeadBodiesEverywhere 2010.05.11. 22:46:03

Nekem CHF hitelem van, a valasag alatt is fizettem, nem volt annyira gaz.

Inkabb azzal van a problema hogy most mar azert eleg regota "nincs" valsag, de ahogy tobben is irtak a bankok azokat butetik akik "jol" fizetnek.

Miert nem lett kevesebb?

Mert meg par nagyobb lyukat amit mashol vesztettek velunk foltoznak be.

Ezzel van baj, ezzel kellene elszamoltatni oket.

A tobbi mint kamu.

soproni1 2010.05.11. 22:49:20

@DeadBodiesEverywhere:

Kivel fizettessék meg ? A nemfizetővel lehetetlen, esetleg egy kilincset tud adni egy törlesztő részletért cserébe.

DeadBodiesEverywhere 2010.05.11. 22:49:45

@Vödör: Igy van, pontosan én is így látom! A deviza hiteleseken hozzák be a hiányukat, erre kellene ránézni, meghúzni 1 határt. Mert aki most is fizeti és az elmúlt másfél évben is fizette az tudja, az megbízható, nem fog bedőlni. Ezért jól le kell húzni, amíg lehet...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.11. 22:59:19

@DeadBodiesEverywhere: ... és aztán ő is belebukik, a maradékon húznak még többet..

Mire is emlékeztet ez... mire is?

Ah, megvan, az adó- és járulékfizetésre! Hiszen akkor nincs semmi baj, elvégre az is működik :)

Betkó 2010.05.11. 23:09:48

Teljesen egyetértek.

Tegnap előtt vagy azelőtt nem hittem a fülemnek a TV előtt, majdnem megütött a guta.

Mi közöm Nekem bárki hiteléhez, amiből VÁSÁROLT valamit? Ez a valami egy vagyontárgy. Én miért adjak pénzt más birtokában lévő dolgokért?

Az Én adóforintjaimat adnák oda magánszemélyeknek, valamely termék ellenértékére? Ez nem utakra kell, játszóterekre, börtönre meg épeszű dolgokra...

TILTAKOZOM!!!

Betkó 2010.05.11. 23:19:16

@vaclav:
Csakhogy: A 4-es metró mindenkié, ahogy a játszótér, autópálya, börtön stb.

A lakás, LCD, autó pedig magántulajdon.

És ha jobban megfigyeled, az adópapírodon még rengeteg minden más tétel is szerepel...

Szarok a más magántulajdonára és tiltakozom, hogy az ő (devizahiteles) magántárgyaiba nekem is bele kelljen adnom. Mert akkor a közösből kevesebb jut a valóban közösségi dolgokra: a fejlesztésekre stb.

Ha felelősen mehet minden ökör dönteni a választásokon, akkor feltételezem, hogy elolvasták a szerződést és azt elfogadták.

A "mégse úgy gondoltam, megbántam" elég óvodás dolog.

SZÍVJON egyedül! A családom nevében kikérem Magamnak, hogy közösséget vállaljak a fent említettek miatt.
B

mokas_gizi 2010.05.11. 23:46:31

@szotyirapénzt:

Szerintem annyira azért nem...

ubu1 2010.05.11. 23:50:51

Én is osztom DeadBodiesEverywhere véleményét. Csak ezt kellene vizsgálni.

Én is CHF hiteles vagyok, és köszönöm, megvagyok. Ugyan emelkedett a törlesztőm, de még mindig nem annyi, mintha HUF hiteles lennék. Önként vállaltam, senki nem kényszerített a CHF-re. Hogy most nem járok annyira jól, mint hittem, hát ez van... De Ovi segítségéből köszönöm, nem kérek. Nem átváltani kell a hiteleket, hanem elérni, hogy tisztességes kamatot szedjenek értük.

Valószínűleg én akkor sem fogom átváltani, ha tényleg felajánlják. Egyrészt nem tisztességes, másrészt nem éri meg. Nem vagyok sem a saját magam ellensége, sem másoké.

histar007 2010.05.11. 23:51:01

Előjön egy antidemokratikus párt egy ilyen szélsőségesen baloldali gondolattal, mint hogy társadalmi szoliarítás. Miközben a liberális gondolkodók felkiáltanak, hogy a kormány nehogy adót csökkentsen.
Hova jutott a világ.

Amúgy mint látjuk, az ország egyik részének nem csak a pénzügyi kultúrája alacsony, hanem az az ítélőképessége is. 2006-ban sokan elhitték, hogy pörög a gazdaság, nagy a jólét, és ugrik a pannon puma.

Vajon, ha egy nem túlzottan pénzügyi szakértőnek sokszor, sokan, sok helyen mondják, hogy a devizahitel jó, akkor elhiszi? Igen.

Amúgy normális az, hogy egy banknál a vállalható kockázati szint 0%? Vagyis minden kockázat az ügyfelet illeti?
- Ha gyengül a forint, emelkedik a részlet, hisz a bank nem bukhat
- Ha erősődik a fortint, akkor nem csökken a részlet, mert a bank csak nyerhet
- Ha nő az alapkamat, lásd gyenge forint
- Ha csökkent az alapkamat, lásd erős forint
- Ha a bankra adót vetnek ki, rátolja az ügyfélre

Amúgy
Ha a bank szarban van, állmbácsi (azaz mi a Zemberek) , majd segít, a bank ezért cserébe lehúz...

mokas_gizi 2010.05.11. 23:52:33

@mrs. white:

Bankokat egyébként SENKI sem ellenőrzi itt, azt csinálnak itt amit akarnak...
Maffiával karöltve szó szerint vásárolják fel az ingatlanokat azoktól akik nem tudnak fizetni mélyen a piaci ár alatt...

Alapból elég érdekes volt ez a válságos dolog is, amit elég láthatóan egy kis csoport csinált...
A bankoknak milliárdokat adtak, bankok meg felső vezetőknek adták a jutalmakat...
Most nem mennék bele abba, hogy a bankok általában milyen kiválasztott népet tartoznak...
Bankoknál már csak IMF a jobb, náluk nagyobb bűnszervezet szerintem a földön sincs...

JohnHenry 2010.05.11. 23:54:55

látom még mindig nem jutott el a pórnép agyába, hogy messze nem arról van szó, hogy az állam kifizetné a devizahitelesek adósságát :-D

glad az egyetlen 2010.05.11. 23:59:17

Én svájci hiteles vagyok és már évek óta kapkodom a fejem mennyi hülye városi legenda kap lábra a deviza hitelről.
A hülyéknek három csoportja van:
1, Nincs deviza hitele és hülye hozzá.
2, Van deviza hitele, de hülye hozzá.
3, Politikus.

A tények:
Három éve töviről hegyire átrágtam a dolgot és a számok magukért beszéltek. Az én konstrukció akkor havi 55-60ezerre jött ki, a forint pedig kb 90ezer lett volna!
Most a mocskos váltság és világ vége, forint mélyzuhanás meg a veréb puki után fizetek 68ezret!

Ellehet gondolkozni azon, hogy már a szocik is lehetővé tették az átváltás, de a kutya se váltot. Vajon miért? (gyk: 68 vs.90ezer).

Az egy városi legenda hogy duplájára ugrot meg egyéb baromság. Aki ismeri a számokat az tudja hogy az a X% mozgással sehol (bankban nem Sztojka Pistánál) nem ugrott ekkorát a kamat.
Aki pedig anno volt olyan hülye hogy ezer forintra pontosan számolta ki magát azon ugyse segít senki sem.

Köszönöm szépen, de nem kell megmenteni! Még csak az hiányozna, hogy egy politikus válon veregessen és egy kacsintással "megmentettelek" kezembe nyomja a havi 90ezres számlát.

gabi999 2010.05.12. 00:10:29

@malac555: Komolyan azt gondolod nem vették meg a politikusokat ?
Nem kilora , gramra .
Mindeggyik meg van ( volt ) fogva .

glad az egyetlen 2010.05.12. 00:21:17

Vissza néztem a svájci frank árfolyam változását:

2004 162ft

2006 167ft

2008 156ft

2010 187ft

arfolyam.iridium.hu/kereses.php

Hol van itt a hatalmas változás?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.12. 00:30:19

Én meg elsősorban szeretnék hitelképessé válni 2010-ben... :-(

Perillustris 2010.05.12. 00:46:03

@soproni1: "nem lehet elengedni miattuk a forintot, ami beindítaná a hazai mezőgazdaságot, ipari termelést"

Nagyon érdekelne, pontosan milyen ipart lehet Magyarországon még beindítani? S mit lehet leszüretelni az EU-s pénzből kivágott fákról?

gitáros 2010.05.12. 02:03:05

@mokas_gizi:
Oké, buta vagy, de legalább a mondataidat nagyjából próbáld meg összerakni, picim:

"Maffiával karöltve szó szerint vásárolják fel az ingatlanokat azoktól akik nem tudnak fizetni mélyen a piaci ár alatt..."

Flúgatlan 2010.05.12. 02:04:59

A szemét bankokat kéne megregulázni! Az lenne a segítség. Tényleg vérlázító, hogy ők változtatgathatják a feltételeket.

Aki nem tud fizetni, azt legfeljebb kedvezményes hitellel szabadna kisegíteni. Jól is néz ki: nem tudja fizetni a törlesztést, az állam kifizeti neki a közösből a hiányt, a lakás meg az övé.

Ámbár mintha azt olvastam volna, hogy a lakáshitellel csődölőktől az állam megveszi a lakást és a hitelt is, azt rendezi, így a lakás az államé lesz, amit szociális alapon lehet tőle bérelni. Ez lehet jó és nem túl igazságtalan rendszer is. A rendes fizetőkre is rossz hatással lenne pár százezer bedőlő hiteles visszahatása.

Ja, meg a tisztelt állam bácsinak be kellene tiltania a hitelreklámot, ugyanúgy, mint a dohányreklámot. Sajnos, sok a gondolkodni képtelen ember, őket a TV-ben nyomatott hitel reklámok agymosása ráveszi a hitelfelvételre még olyankor is, amikor nem lenne feltétlen szükséges.

Veder1 2010.05.12. 02:12:52

@glad az egyetlen:

Csak pont a két legszebb év maradt ki :) 2005-ben 150HUF, 2009 év végén 200HUF

Mai nap 196 körüli

A vicc az az, ha mondjuk 2007-ben 150 Ft CHF-nél mégis forint alapon vetted volna fel, akkor most 215-220Ft/CHF-nél érnéd be a svájci frankosokat. Tegyük hozzá, hogy ma már a forint alapú hitelek nem olyan rosszak sőt, csak az a fránya azonnali árfolyamrealizálás ne lenne.

DeToXXX 2010.05.12. 02:14:57

faxért kellet devizában hitelt felvenni? az is hülye volt aki elhitte, hogy euro lex itt hamarosan :P

kilobike 2010.05.12. 06:30:09

@soproni1: vagy ahogy a régi dakota közmondás tartja: Mindig azt a lovat ütik, amelyik húz.
:-)

lekvároscsirke 2010.05.12. 07:46:26

Olvasom a sok idióta hozzászólást és nem értem, hogy nem veszik észre a csapdát! Megosztás és uralkodás! Nem elég, hogy politikai megosztás egyre durvább hangnemet szül, most a hiteleseket is összeugrasszák! Nem arról szól, h mennyibe kerül! Sokkal, de sokkal többet fizetünk közösen mint egy ilyen átváltás! Pl. pártházak, pártkölcsönök, csúszók, 2x drágább autópályák és még sorolhatnánk! A lényeg, hogy az államnak esze ágában sincs segíteni a polgárain!!!!! Ha akarta volna nem engedte volna a devizahiteleket elszállni! De magasról leszarta! Az államnak KÖTELESSÉGE a polgárai megvédése, kivéve Mo.-n. Ha valakinek ellenvetése van, akkor csak gondoljon egy gyerekre akinek megengeded, vagy nem nem azt amit cselekedni akar!

Rob67 2010.05.12. 07:47:40

Semmi baj, én nem vagyok kárörvendő a hitelesek miatt, de...
Hagyjuk már ezt a fals és populista dumát, hogy aki nem tudja fizetni a lakáshitelét az mehet az utcára. A kurva életbe, én nem vettem fel hitelt, nincsen lakásom, mégsem az utcán élek. Lehet bérelni, ahogyan a világ nyugatabbi felén ez is a szokás, csak hát a fészekrakó program és a magyar 'mindent akarok' mentalitás segítségével adósodott el ez a réteg.
Nem, nem kell saját tulajdon, főleg ha nem vagy képes fizetni az ezzel járó költségeket. Ha tudod, rendben, vegyél lakást, akár hármat is, de különben egyet se.
Minden tiszteletem azoké, akik megfontoltan és átgondoltan vettek fel hitelt, törlesztik, még ha nehezen is. De gondolom nem is Ők sírnak most a segítségért.
A baj azokkal van akik jó magyar szokás szerint a hitelplazma és a lizingopel mellé begyűjtötték a lakást is.
Hitelt felvenni és nem fizetni ugyanaz a plazma mint a lakás esetén, ne tegyünk különbséget: olyan vállalta a havi törlesztést, aki nem volt tisztában a lehetőségeivel.
A lakás nem kötelező tulajdon, lakhatás céljára szolgáló ingatlan.
Hogy a tulajdoni lapon kinek a neve szerepel, az a lakhatás szempontjából mellékes.
Ez így lesz azután is, ha nem tudja fizetni a hitelt, és hitelesből bérlő lesz.
Mert tulajdonos addig sem volt, legfeljebb jövőbeni tulajdonos. Ez nem fog össze jönni...
Sajnálni persze sajnálom emberileg, aki úgy érzi hogy elvesztette ami az övé, de ez csak virtuális probléma, hiszen ez nem létező tulajdon még sok-sok évig.
Fel a fejjel, költözz be a szomszédba, van kiadó lakás.
Nem ciki.
Amit eddig fizettél a 'saját' lakásodra, az sem volt más mint bérleti díj, amiatt pedig nem szoktak sírni az emberek.
Jó reggelt nemfizető devizahiteles, légy üdvözölve a bérlők világában.

Tibike15 2010.05.12. 07:53:48

@glad az egyetlen: nem vagy túl tájékozott, mert bizony voltak olyan bankok és olyan hitelek, amik megduplázódtak, de azok tényleg a lehető legkedvezményesebbek voltak.

Ezzel együtt nem megmenteni kell a devizahitelest, hanem például visszaállítani az adójóváírást a számukra, ahogy volt 98-02-ben.

Onnantól nem lenne gond a törlesztéssel.

És befognád a takony véresszájúakat, akik ne az én adómból, hörgik.

Mert ugye az adójóváírás mindig csak a saját adóból lehetséges.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.12. 08:25:33

@Tibike15:
Adókedvezményt most is igénybe vehetsz, csak a mértékét csökkentették.

Egyébként azokat sem értem, akik azt írják, hogy "bezzeg a forinthitel után viszont járt kamattámogatás". A devizahitel után is járt. Tudom. Nekem is olyan van. Hozzátenném viszont, hogy egy nagy humbug ez a kamattámogatás. Ebben a formában igazából csak a bank profitját gyarapítja. Hülye volt az is, aki kitalálta (vagy épp nagyon is jól tudta, miért teszi...).

De egyébként köszönöm, nem kérek az állami segítségből! Ésszel vettem fel a (lakás)hitelt, és ahelyett, hogy újabbakat vettem volna fel (autóra, TV-re, nyaralásra, netán karácsonyi ajándékra...) azóta inkább kb. a 3/4-ét előtörlesztettem.

Ha mindenáron segíteni akarnak a politikusok a témában, akkor azon a vérlázító igazságtalanságon változtassanak, hogy a "régi szocpolosok" újabb gyermekeik után IS kaphatnak támogatást, míg új igényléseket már nem fogadnak be...

Tóth Ágas 2010.05.12. 08:26:54

annyi csak a gond azzal, ha hagyjuk hogy x százezer család az utcára kerüljön (a humanizmust leszámítva, mert a liberális ember inkább csak úgy absztrakt módon humanista, konkrét esetekben "számolni" kezd, de azt is elég primitív módon) szóval annyi ezzel a gond, hogy ez többe kerülne, mint egy alap létrehozása. Az utcára került ember is meg fog élni, és így vagy úgy, te fogod kifizetni. Ez sajnos azért van így, mert társadalomban élünk, ahol akár úgy gondolod van közöd a többi emberhez, akár úgy, hogy nincs, van közöd hozzájuk. Ha másképp nem úgy, hogy egy éhező ember lecsap a Blahán a karórádért. És máris kapcsolatba kerültél a társadalommal (amiben egyébként élsz és ahonnan a vevőid/ügyfeleid is mellesleg kikerülnek, de ez már gondolom nehezen követhető.)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.12. 08:36:46

Pedig az üzenet világos: adósodj csak el idióta módra hülyegyerek, ne félj, ha szarba kerülsz, majd mi kihúzunk belőle.
Nehogy már valaki is felelősséget vállaljon a tetteiért, ez nem divat ebben az országban.

Ringlósztár 2010.05.12. 08:40:42

@Tóth Ágas:
Jól hangzik.
Javaslom azt is vegyük figyelembe, hogy a svájci frankos hitelek után még így is KEVESEBB ugyanakkora hitelösszeg mellett a futamidő alatt visszafizetendő összeg, mint ha forintban vették volna fel.
Támogatnám a segítséget, ha abban az időszakban, amikor olcsóbb volt a devizás hitel, a megtakarítást befizették volna.... mondjuk egy állami alapba. De nem, inkább a lehetőségeiket meghaladó összegű hitelt vettek fel és a lehetőséget nem az adott pillanatra kellett volna számolni, hanem valamilyen rátartással.
Ha mindig megsegít minden hülyét az állam, nem lesz érdemes gondolkodni. Mondjuk a fidesz ezzel a programmal nyert.
Én is felvehettem volna a 6 helyett 15 millió forintot és most teli lennék kérdéssel. Miért kellene azoknak megfizetni a mértéktelenül eladósodottak költségeit, akik gondolkodtak és mértéket tartottak?
Azért az fura egy gondolatmenet, hogy a társadalom nem fizette ki a hülyeségem miatt keletkezett kárt, ergo jogom van megszegni a törvényeket.

hercegnö 2010.05.12. 08:44:02

@Rob67:
Hagyjuk már ezt a fals és populista dumát, hogy aki nem tudja fizetni a lakáshitelét az mehet az utcára.

maximálisan egyetértek.
NE MENTSUÜK MEG A DEVIZAHOTELESEKET.
szívjanak, küzdjenek, győzzenek és legfőképpen okuljanak. és szokjanak le arról, hogy mindent mástól várnak. mi több, erről az egész társadalom szokjon le.

ez lenne a progresszió, ez lenne a demokrácia.
francba az újpopulizmussal.

nyugger 2010.05.12. 08:46:44

A hiteltörlesztés a bank és a hitelező közti szerződés következménye.
Mi köze ehez az államnak?
Az állam én vagyok, meg a többi csóró, aki nem vett föl hitelt. Én nem fizetek azért, hogy más még gazdagabb legyen.
Ha az állam fizet, megnézheti magát a következő választáskor.
Mert ez a kormány nem a hitelezők kormánya, hanem a nemzeté.

nyugger 2010.05.12. 08:52:10

Öregem!
Az állam pénze a te pénzed, meg az enyém.
Nincs harmadik variáció.
Ne tegyék, nem mentsenek meg senkit, mert nem erre kaptak fölhatalmazást.
Mentsék inkább a nemzetgazdaságot, ha tudják.
Szóval, nem, nem, nem.
Elegem van már abból, hogy ezer trükkel halásszák ki a zsebemből amég van.
Nekem ki ad?
Engem ki sajnál?
Rajtam ki segít?

oszi1113 2010.05.12. 08:52:40

Tisztelt Állam Bácsi!

Svájci frankos hitelem van. 4 éve vettem fel, fizettem eleddig vissza, fizetem ezekután is. Zavar, hogy többet kell fizetnem, mint amennyit fizettem az elején. Zavar, hogy több a hitelem most, mint amit felvettem. Megkűzdök vele.
Ami nagyon zavar, hogy most is megmenteni akarnak engem, és a zokat, akik uilyen cipőben járnak. Ne segítsenek rajtunk úgy, hogy átvállalják a hitelemet. Nekem nem ez kell. Nekem az kell, hogy a gazdasdágot rakják rendbe, hogy a mi kis pénzünk érjen közelítőleg annyít, mint amennyit ért. 250 Ftos sávban mozgott a Ft/Eur árfolyam, 150 FT/CHF a másik, hosszú-hosszú éveken keresztül!
Itt valaki(k) nagyon elszabjázták a dolgokat, és én nyelek emiatt. Nincs ingyen ebéd senkinek, nekem sem jár, nem is kérek belőle! Rendet szeretnék, meg fair playt a banktól! Ha csökken az árfolyam akkor csökkenjen a törlesztőm, ha nő, akkor nőjjön, de menjen is vissza! A bankoknak ne az legyen a szempont, hogy van egy határszám, amit mindenképpen el kell érni! Ha valaki nem fizet, azt ne a többi hitelessel akarják megfizettetni!!!
És nevezzük már meg azokat, akik miatt itt vagyunk, mondjuk, ki hogy nagyon el lettek kúrva dolgok, és ne csak a nép szenvedjen, hanem azok is, akik ilyen mélyre taszították az országot!

nyugger 2010.05.12. 08:58:41

@oszi1113: Már bocs, de te is azokra szavaztál, akik elszabták a dolgokat. Ne húzd ki magad ez alól.
Politikai érettség kellene, sokkal több.
Te és a többség arra szavaz rendszeresen, akik jobbat igérnek.
Be tudod hajtani az igéreteket? Nem. Akkor?
Akkor bizony szívás itt is ott is, mindenütt.
Bugyuta egy nép vagyunk, lássd be. Na és éretlenek.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.12. 08:59:47

@Rob67: "Amit eddig fizettél a 'saját' lakásodra, az sem volt más mint bérleti díj, amiatt pedig nem szoktak sírni az emberek."

Árnyalatnyi különbségek: A bérlő nem fizet ki néhány millát zsebből önrészként, nem fizet ilyen-olyan költségeket banknak, ügyvédnek, nem fizet illetéket az államnak, azért, hogy bérelhet (illetve forrásadót igen, de nem ez a jellemző, inkább a feketén lakáskiadás), valamint nem kell, hogy a zsebéből újítsa fel, korszerűsítse a lakást, amiben él, növelve ezzel az értékét.
Ezek az emberek nem csak a hitelt bukták, kamatos kamatokkal, hanem a saját, indulónak betett, adózott jövedelemből összegyűjtött pénzüket is. Ha viszik a lakásukat, azt messze érték alatt teszik, tehát nem, hogy lakásuk nem marad, pénzük nem marad, de még mindig tartoznak. Tették mindezt egy olyan lakásért, amit esetleg a volt tulajdonos néhány százezer forintért vásárolt meg az államtól, merthogy addig ugye ő maga is bérlő volt. És most teli torokból üvölt a devizahitelesekre, akikből pedig jelentős hasznot húzott. Nem, nem egy élet munkájával rakta össze azt a pénzt, amit a lakás eladása után kapott. A devizahiteles adójából nyílt lehetősége arra, hogy röhögvényes áron tulajdonossá váljon, és irdatlan haszonra tegyen szert. Úgyhogy a dolog nem úgy néz ki, hogy eddig bérelted...

nyugger 2010.05.12. 09:01:33

@Tóth Ágas: Ezt nevezik kibaszásnak, kedves Ágnes!
Mindenképp az jár jól aki felvette a hitelt, és azt szivatja, aki nem játszott hitelesdit.
Ezt nevezed demonráciának?
Ugyanmár!!!!!!!!!

Brukk 2010.05.12. 09:02:02

@oszi1113: Evvel tök egyetértek, de e mellett még egy dolgot emelnék ki, szigorúan azon az alapon, hogy itt ugye a bank és köztem lévő szerződésről van szó.

Azzal nem nagyon foglalkozott senki, hogy nem az én szerződéskori körülményeimben történt változás, nem énmiattam ugrott a duplájára a törlesztő részletem.
Akkor, amikor egyik oldalról a bank a törlesztő részlet elmaradásakor széttárja a kezét és azt mondja oldjam meg, akkor én miért nem mondhatom, hogy én meg azt szarom le, hogy ő mennyiért veszi éppen a svájci frankot, vagy mást, és az ebből eredő árfolyamkockázatot velem nyeleti le.

Rézvirág 2010.05.12. 09:02:53

Nekünk is deviza hitelünk van. Egyetlen részlettel sem késtünk még, felelősen vettük fel, a megnövekedett részleteket is tudjuk fizetni. És az a helyzet (ezt már többen is leírták itt), hogy még mindig jobban állunk, mintha Forintban vettük volna fel, olyannyira, hogy már napok óta győzködöm a páromat, hogy hagyjuk magunkat "megmenteni". mert ez most egy lutri. Könnyen lehet az is, hogy összességében rosszabbul járunk, ha átváltjuk Forintra a hitelünket. Viszont ki tudja, hogy mit hoz itt ez a görög dráma....?

Kikérem magamnak, talán sokunk nevében, hogy felelőtlen hülyének neveznek! Bocsánat, de amikor felvettük a hitelt, azzal számoltunk, hogy ha mondjuk 50%-kal nő a részlet, azt is ki tudjuk fizetni, és hogy kb ilyenkorra már Euroban kapjuk a fizetésünket. Igen, számoltunk azzal, hogy a Forint gyengülhet, képeztünk is némi tartalékot devizában, és csak annyi hitelt vettünk fel, aminek a törlesztőrészletét akkor is tudjuk fizetni, ha 50%-kal is megszalad. Azzal nem számoltunk, hogy a Forint _zuhanhat_, hogy az Eurotól egyre távolabb kerülünk. Ezt pedig a kormány is elbaszta, szóval vállaljon részt a helyzet rendberakásában is. (meg az is, aki rájuk szavazott ;o))

Doubledeceker 2010.05.12. 09:03:29

"Ezzel együtt nem megmenteni kell a devizahitelest, hanem például visszaállítani az adójóváírást a számukra, ahogy volt 98-02-ben."

Na mert ez nem azt jelentené, hogy az álam fizeti ki a magasabb törlesztőrészleteket.

Én is a mellett lennék, hogy ne mentsünk meg senkit, pláne ne a felelőségteljesebben gondolkodók kárára.

De azt is figyelembe kell venni, hogy mégsem kerülhet 10-50 ezer ember utcára.

Viszont hagy ne nekünk kelljen már kifizetni mások nagyobb lakását. Sehogy sem egyszerű ez.

Fingassák meg a bankokat, vállaljanak ők is kockázatot, és ők is mérsékeljék a nyereségüket, de max ennyi.

Ez a közös társadalmi feleőlésgválalás nem vezetett sehová az elmúl 40+20 évben, csak ahhoz, hogy kitermelt egy élősdi magyar népet.

Rosine 2010.05.12. 09:06:23

NEM KELL SEMMILYEN TÁMOGATÁS! A KORMÁNY INKÁBB A TETVES BANKOK KÖRMÉRE NÉZZEN MÁR!

Azért az sem normális, hogy rajtam veri le a bank a veszteségét. Mikor ismét jó volt a frank árfolyama, akkor is ugyanúgy maradt az egekben a törlesztő! Most megint emelték a tetves anyjukat a görögökre hivatkozva!

Örülök, hogy a bankok egyoldalúan kényük-kedvük szerint módosítgatják a szerződést!

Jah, megjegyzem, anno, mikor felvettük, előtte 2 hónapig jártuk a bankokat, tanácsadókat. Számoltunk jobbra-balra. Viszont a válságot nem láttuk. Az összes tanácsadó a frankhitelt javasolta! Meg többre rá akartak beszélni, mint amire szükségünk lett volna! Gondolom arra járt a jutalék...
Szóval alaposan körbejártuk a témát. Mégis szívás van! De nehogy átváltsák nekem a frankhitelemet forintra, pláne most, mert én is benzineskannákkal megyek neki a parlamentnek, bankoknak!
Szóval kedves Vikorkánk, a bankokat basztassad!!!!

Cartman (ex Cartman) 2010.05.12. 09:07:09

@Brukk:
"miért nem mondhatom, hogy én meg azt szarom le, hogy ő mennyiért veszi éppen a svájci frankot"
Ezt a kockázatot Te vállaltad! A szerződésben is rögzítve van.

Az már más kérdés, hogy most jobb passzban van a forint, mint a(z eddig ismert) válság derekán, a törlesztőrészletek mégsem mérséklődtek. A banknak profit kell, mindenképp. Ezt Te is megérthetnéd... :)

Doubledeceker 2010.05.12. 09:08:19

@Rézvirág:

De értsd már meg, hogy az állam mi vagyunk, mi az adófizetők, az álam csak a közösösen befizetett pénzből tud megmenteni.

Én 8 évig gyűjtöttem lakásra, de végül mikor beütött a ménkű, csak egy 12.5 milliós kis lakást vettem, és tartalékoltam 8 milliót a nehéz időkre, nem vettem fel hitelt.

Na most ne várd már, hogy te aki, kevésbé voltál belátó, vagy inkább optimistább voltál vettél egy 25 milliás lakást, vagy bármit, én és sok hozzám hsaonló fizetgesse a te nagyobb lakásodat, mert nekem nincs hitelem.

Nehzéz kéréds, nagyon nehéz. Ahogy valaki írta már, amikor az alacsonyabb törlesztő miatt sokkal jobban jártak a devizahitelesek, akkor kellett volna képezni egy tartalékot.

Rosine 2010.05.12. 09:10:37

Na jó, azért valami támogatás kell azoknak, akik már az utcára kerülés határán vannak, de nem megoldás a forintra átváltás!

Brukk 2010.05.12. 09:15:59

Én is csak arra utaltam, hogy nagyon sokan vannak úgy, hogy nem vesztették el az állásukat, ugyanazt a munkát végzik, ugyanannyi fizetésért, mint akkor amikor a hitelt felvették, ami akkor kedvezőnek tűnt, és persze számolt bizonyos fokú kockázattal.
De ismerek sajnos olyan embereket, hogy a több, mint duplájára emelkedett törlesztő részlet 3 gyerekkel egy keresetből bizony eléggé megnehezíti az életet.
Velük nem foglalkozik senki, mert statisztikailag nem kerülnek bele a "problémás" kategóriába, pusztán erőn felül oldják meg azt a helyzetet ami hangsúlyozom, nem miattuk következett be.
Csak ez a megmentős program sem ezekkel a helyzetekkel foglalkozik.

Doubledeceker 2010.05.12. 09:18:53

@Brukk:

Na ja mert ezek az emberek, nem maguknak hanem az álamnak szültek gyereket.

elbaszott egy ország, mindeki az álamtól vár segítséget, de a kaszába befizetni nem nagyon szeret senki.

Nagyon nehéz lesz, optimális megoldást találni, ha egyáltalán lehetséges....

Brukk 2010.05.12. 09:28:39

@Nandi29: Csak a bankok elképesztő hozzáállására szeretnék utalni.:
Ebben a konkrét esetben az történt, hogy amikor 2009. januárjában " amikor a válság begyűrüzött" és a törlesztő részlet 35.e Ft környékéről 80.e-re ugrott, bement ahhoz a bankfiókhoz, ahol a hitelt fölvette. Annyit szeretett volna pusztán elérni, hogy mivel nem mindig hónap 5-én kap fizetést, elképzelhető, hogy késni fog a havi részlettel, és a kieső napokat ne terheljék napi késedelmi kamattal. Annyit mondtak, nagyon sajnálják, "de nem tudnak mit tenni"
Most erre mit lehet mondani?

Doubledeceker 2010.05.12. 09:33:11

@Brukk:

Kétségteln, hogy a bankokat meg kellene rendesen fingatni.

Szóval, betürők betüre megkövetelni tölük a szerződés betartását.

Az árfolyamokat, a kamatokat.

A bankok nagyon gecivé váltak, ez tény, pontosan ezért inkább a nyakukon kellene ugrálni, már szerintem korrekt magatártásra bírásukkal, leheten a törlesztőrészleteken enyhíteni.

De hol van a Pszáf????

Mentsük meg, mentsük meg...

Előbb a bankokat kell nagyon durván megregulázni.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.12. 09:37:24

@Brukk:
Semmit. A legtöbb bank rendkívül rugalmas és belátó, amikor felveszed a hitelt, de rögtön merev és szigorú, amikor BÁRMILYEN módosítást / segítséget kérsz. Engem rengeteget szivattak az előtörlesztésekkel, illetve a fedezetátviteli kérelmemmel anno (ez utóbbit végképp nem értettem, hiszen nagyobb értékű ingatlanba költöztünk).

Egy biztos: amikor kifizetem a hitelem, akkor járok majd utoljára a Raiffeisen Bankban. És addig is mindenkinek azt javaslom: kerülje el nagy ívben!

Cartman (ex Cartman) 2010.05.12. 09:39:43

@Nandi29:
A PSZÁF-ről én csak jót tudok írni! Én már többször fordultam hozzájuk, és mindig segítettek. Ráadásul úgy, hogy valójában nekik nem ez a dolguk (mármint hogy egyedi ügyekkel, problémákkal foglalkozzanak).

Brukk 2010.05.12. 09:42:46

@Nandi29: Egyetértek, annál is inkább, mivel ezek az esetek, mint már mondtam ebből a csomagból kiesnek, de ők nem is állnak segélyért sorba.
A pszáfnak kellene nagyon határozottan fellépni, és az egyoldalú szerződésmódosítást kellene szigorúbb keretek közés szorítani.

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 09:44:35

@Lemmiwinks: Észtországban – hasonlóan a többi balti államhoz – pl. 2 év alatt 63%-al csökkentek reálértéken az ingatlanárak.

www.globalpropertyguide.com/Europe/Estonia/Price-History

Ez olyan mintha nálunk egy 20 milliós lakást 7.4 millió forintért adnának.

Ilyen zuhanás – a balti államokat kivéve –
eddig még csak az USA-ban volt.

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 09:53:24

@valaki76: Amennyire tudom egyébként Észtországban senkit sem mentettek meg, még a maastricht-i kritériumokat is hozzák, valószínűleg jövő hónapban Eurózóna tagok lesznek.

Ezt a gyönyörű képet mindössze a 2000-es években szabadjára engedett ingatlanspekuláció és az azt követő összeomlás árnyékolja be.

A végkifejlet egyébként nyilvánvaló volt minden racionálisan gondolkodó ember számára,

a jelzáloghitelezés és a lakásárindex nem tud sokáig évi 50%-os ütemmel nőni.

PS: az alacsony árak nagyon jók annak, aki MOST akar ingatlant venni… (Észtországban)

Perillustris 2010.05.12. 10:02:55

@Brukk: A CIB 30 ezret kérne a módosításért, pedig csak annyi lenne, hogy 5-e helyett mondjuk 10-én vonnák le.

Inkább megbeszéltem a főnökömmel, hogy utaljon egy nappal hamarabb.

macitalp 2010.05.12. 10:03:36

A blog minden szavával egyetértek. Elég volt.
Sajnos az emberek 40%-a csak a saját kárán tanul. 50%-a meg a saját kárán sem. Ugyanazokat a típusú hülyeségeket követi el egész életében. Például nagyobbnak, szebbnek, okosabbnak és főleg GAZDAGABBNAK akar LÁTSZANI mint amilyen valójában. Kerül amibe kerül.

Doubledeceker 2010.05.12. 10:09:35

@Perillustris:

Mondjuk amaelett, hogy nem akarok bunkó lenni, lenne egy kérdésem, hogyan lehet úgy hitelt felvenni, hogy az emebernek egy törélesztőrészletnyi megtakarítása sincs a számláján?????

De most kmomolyan, ha bármi beüt véged?

Régen nekem is volt hitelem autóra, de a számlámon a havi törlesztőrészlet többszöröse rendelkezésre állt mindig, szóval csak az a baj, hogy a végletekig eladósodtak a zemberek.

Meg ha már annyira hitelre akar venni valaki autót, akkor előbb félretesz mondjuk 100 ezeret minimum a kezdőrészleten kivül, legalább ennyi legyen már.

Tényleg ennyire nullával ugrottak bele sokan?????

Perillustris 2010.05.12. 10:18:39

@Nandi29: Másik két számlán van a megtakarítás. Úgyhogy én nem aggódom, s alapvetően nem is támogatom a meggondolatlan megsegítést. Igaz, nekem 75% önerőm volt. (Nagyobb arányú hitelbe sosem ugranék bele.) Az adójóváírást esetleg, hiszen azt a ma oly büszke forinthitelesek döntő része megkapta több éven keresztül.

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 10:25:29

@Nandi29:
Klikk az alábbi ábrára:
www.tradingstocks.net/assets/images/total_money_bank_credit.JPG

Egy 95-98%-ban hitelpénzre alapozott rendszerben – ahol a pénzteremtés hitelkihelyezéssel valósul meg és az új pénz mögött lényegében a hitelfelvevő 20-25 éves kötelezettségvállalása a fedezet – a történet csakis előre mehet.

Új beszállók kellenek bármi áron – akár önerő nélkül is, akár az elzálogosított ingatlan értékének 100%-ig (vagy 120-130%-ig lásd pl. Northern Rock).

Doubledeceker 2010.05.12. 10:38:04

@valaki76:

Ezt most nem teljesen értem, a hitelkihelyezés, mások megtakarításából történik, vagy nem?

Nem treljesen értem mit akarsz mondani.

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 11:13:02

@Nandi29:

A részleges tartalékolású bankrendszer hitelexpanzióról szól.

10%-os tartalékráta mellett 1000 forint betétből a bankrendszer szintjén 10000 forint hitel lesz
5%-os tartalékráta mellett 1000 forint betétből a bankrendszer szintjén 20000 forint hitel lesz
Stb.

(Ha hitelből veszel egy lakást, akkor az általad átutalt összeg az eladó számláján betétként fog megjelenni és így hitelt lehet kihelyezni mögötte – tehát bizonyos tekintetben igaz az, hogy betétekről van itt szó, ezek a betétek azonban hitelkihelyezés eredményeként jönnek létre lényegében az induló betétállomány multiplikálásával/sokszorozásával. A bank nyeresége lényegében pénzteremtési bevétel).

Néhány szemléletes ábra:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Fractional-reserve_banking_with_varying_reserve_requirements.gif

www.marketoracle.co.uk/images/image001.gif

Ebben a rendszerben a jegybank a kötelező tartalékráta és a jegybanki alapkamat segítségével szabályozza a pénzkínálatot.

Jó kivitelezés esetén ez folyamatos, alacsony, menedzselt inflációval jár együtt, a hitelpénzrendszer számára a tartós defláció (az árszínvonal csökkenése) végzetes.

6 OECD országban – pl. Nagy Britannia – a kötelező tartalékrátát eltörölték, a BoE pl. mindössze a jegybanki alapkamat segítségével szabályozta a pénzkínálatot. (drága hitel, olcsó hitel… itt lényegében a hitelkihelyezés a hitelfelvételi kedvről ill. a bank kockázatvállalási hajlandóságáról szólt, tartalékképzési kötelezettség nem volt)

A tartalékrátát egyébként egyéb módon pl. átvezetési pénzszámlák segítségével is meg lehetett kerülni. Ill. voltak egyéb innovatív megoldások is leginkább az USA-ban – pl. a hitelek értékpapírosítása (derivatív termékek) és széleskörű értékesítése, stb.

A részleges tartalékolású bankrendszer és a hitelpénz-teremtés egyébként nem eredendően ördögtől való rendszer, elméletileg működőképes, olajozza a gazdaságot, stb. Sokáig sikeresen működött.

Persze ez nem vonatkozik az utóbbi 30 év pénzügyi innovációira, pl. sok derivatív termékre és valszeg a lakossági jelzálogpiac felfuttatása is nagy hiba volt. Ez ugyanis termékeny táptalaj az ingatlanspekuláció számára, a lakásszövetkezetek sokkal jobbak voltak.

Doubledeceker 2010.05.12. 11:52:06

@valaki76:

Na kissé utána olvastam annak, amit írtál, hát ez nem olyan történet, amelyet 10 perc alatt fel lehet dolgozni, sőt egyáltalán mérnöki aggyal és logikával kétlem, hogy bárm,ikor is elfogadható lenne.

Jól értem, hogy a bankok pénz teremtő képessége, csak számlapénzre vonatkozik, készpénzre nyilván nem, sőt ha mindenki egyszerre akarná ezt "átkonvertálni" borulna is a bili.

A pénzteremtő képeségnek "hála", pl. az ingatlan árak is folyamatosan robognak előtünk, gondolom ezzel addig nincs baj, amíg ez a folyamat nem szakad el a reál gazdaságtól, de azt hiszem ezzel már elkéstünk.

Mondjuk az is fájó, hogy a bakok pénzteremtése által "könnyen" rendelkezésre álló pénzzel felhatjuk az árakat, amit azonban a realgazdaság valódi értéket is teremtő képeségével kellene útolérni, vagy ez sem számít, mert hitelből lohlounk a hiteleink által felhajtott árak után.

Nekem, aki készpénzes fizető vagyok voltam szinte minden tekintetben, érthetetlen kicsit a dolog, illetve "fájó".

Lehet ebben a rendszerben, mégis azok járnak jól, akik hitelből élnek... ?

kanpalisoda 2010.05.12. 12:53:50

Beszéljünk az emberekről is egy kicsit, mert
a pénzről már volt bőven szó.
Jó öreg vagyok, így először
arra lettem figyelmes, még a 90-es évek elején, hogy a kárpótlási jegyek árán minden
második paraszt opelasztrát vett zofort. A régi zsiguli, meg skoda azonnal égő lett.
Pedig látszott, hogy nem egyhamar nyitunk kávézót a máriahilferen, meg 3,60-as kenyér, is akkoriban kezdett 50, meg 100 Ft lenni. Szóval
aki figyelt, már akkor is láthatta,hogy több nap mint kóbász. Nem baj, rá se ránts.
Ezt csak mint indító metaforát említem.
Rátérve a hitelesekre. Megértem én azt, akinek fentebb csak így volt módja 40 négyzetméterhez jutni, hogy
nősülhessen, és most el van keseredve.
Én viszont hosszú évekig hüledezve figyeltem, ahogy a házban a különféle villanyszerelő, meg fodrászcsávók egyre csak hozták a vadiúj kocsikat O Ft-ért elvihetőre.
A panelházban minden áldott hétvégén 2-3 költözés bonyolódott. Aztán jártamban-keltemben láttam a régi lakótársakat szép kertesház előtt kocsit mosni. Vígan integetett, én meg csak tanakodtam magyamban, hogy ez sem lett bankigazgató, mi a francból csinálja.
Ha egy fütyi lecseréli a kockatévét laposra, mindjárt a szomszédnak is az kell.
A közértből a pénztárosnő hitelbe ment az isztriára nyaralni a családdal.
Kell folytatni? Angol építész ismerősömet kérdem, mikor cseréli le a tízéves Mondeo-kombit. Néz rám. Minek? Tök jó ez.
Szóval sok szöveg volt itt már a polgárról. Azt csak ritkán magyarázták el, hogy a polgárt sok egyéb mellett az is teszi, hogy belefér a bőrébe.
Csak hát ez az embertípus nem bót.
Ezek csak túlélnek.

lr 2010.05.12. 13:24:04

@Nandi29: Nem, ebben a rendszerben egyedül a magánbankrendszer jár jól, ami már ma is a modern világ tulajdonosa (ezért is elég naiv dolog politikusoktól bármit is várni).

Mikor én először találkoztam ezzel a ténnyel (ti. hogy a bank nem létező pénzt ad kölcsön (illetve ok: ma Magyarországon minden 50. forint valódi(a jelenben is létező, kitermelt) a 2%-os tartalékráta miatt), majd _az adósságra szed kamatot_, szintén mérnökként magam is képtelen voltam elhinni, hogy ekkora baromság (köznyelven: piramisjáték) létezhet, miközben globálisan már most is 1,5x akkora sebességgel fogyasztunk, mint ahogy az erőforrásaink megújulnak.

Pedig de, és épp azért van jól kitalálva, mert akármi történik (sőt,minél nagyobb "válság" van, nekik annál jobb), csak mi járhatunk rosszul (társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, az egyik oldal létbizonytalanságával, és a másik kontraproduktivitásba hajló (magyarul több közösségi kárt,mint hasznot okozó) fogyasztásával, amíg össze nem fogunk (vagy össze nem rogyunk).
Itt nem kell rögtön kaszák kiegyenesítésére gondolni, de pl. a bankrendszer jelenlegi formájától minél távolabb kerülni hitel fel _nem_ vétellel, helyi pénzes gazdaságokkal, fogyasztás terén szolgáltatásalapú gazdasággal, egyébként pedig a techonológiai munkanélküliség elkerülésére a fogyasztásnövelés helyett a munkaidők csökkentésével (általában: törekvés egy tudatos, rendszerlátó, közösségi, öngondoskodásra és megelégedésre(!) képes társadalomra) mind-mind jó 5letnek tűnik.

Röviden talán azt tudnám mondani, hogy nem az USA-t kéne majmolni még akkor is, mikor épp 40. éve lefelé megy már a lejtőn, hanem talán inkább ÉszakEU felé kacsingatni.
(Ami különösen bicskanyitogató, hogy rendszerváltó honatyáink egyike-másikának saját bevallása szerint annak idején felmerült pl. Finno. mint lehetséges modell (szóval nem hülyék ám, max. töketlenek azt nyomni v jól kommunikálni, amire "nincs igény" (valójában közösségi lenne,csak egyéni nincs a NIMBY-effektus okán)), de nem - nekünk akkor is Mohács kellett.)

Doubledeceker 2010.05.12. 13:53:27

A tartalékráta nem egyértelmű összefüggésben van a pénzsokszorozással.

Az az 2%-os ráta nem jelent 50-es pénzteremtő képességet, még jó.

Azt jelnti, hogy a bankok a betétek 2%-át nem helyezthetik ki, azaz ennyi készpénzben rendelkezésre kell álljon, a kihelyezett pénz egy érsze újból visszakerül a rendszerbe betét formájában, de arra is vonatkozik a 2%, és egy része pedig nem kerül vissza a bakrendszerbe.

Szóval szerintem nem ennyrire egyszerű a dolog, de az látszik, hogy kilóg a lóláb nagyon.

Doubledeceker 2010.05.12. 13:59:18

@kanpalisoda:

Ja, ja és ezek az emberek elvárnák, hogy a reklámokban beígért szebb életet, szebb jövőt, mokst bármiáron megkapják, s a kormány segítse ki őket.

Neked kellene megfizetned mások házát a panelből.

Azt hiszem mondjuk ez elég egyélrtelmű, ahogy nézegettem már apolitikusaink is kezdik látni, hogy nem lehet igazságot tenni, szóval remélem mértékletesek lesznek.

Nekem is eszembe jutott egy jó példa, egy régi ismerős skodával járt mindig, aztán egyszer belevágott a tutiba, vett egy szép opel astrát (újonnan) hitelre, nem is vesztette el az állását, de 2 év múlva, amikor már költeni is kellett a gépre, pláne mert a panel előtt, azért jobban mutat alufelniken és így tovább, egyszercsak rájött, hogy ő bezony nem tudja tovább fizetni a részletet, 6 hónap volt mire a bank beszedte, s ő ez időalatt már nem is kimélte minek.

A lényeg a lényeg, hogy se opel, se skoda, csak egy még mindi 1 millióra rúgó tőketartozás a bank felé....

Ez esetben azért a bank nem is volt geci. Ja geci dolog, hogy a cégek kihasználják, hogy alacsony a pénzügyi kultúránk, de ennyi....

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 14:02:27

@Nandi29: Néhány ábra a legstabilabb tartalékvalutáról.

goldseek.com/news/GoldSeek/2007/7-24mh/4.gif

postworthy.com/contributorimages/usapower.jpg

A dolog persze a részleteiben nagyon bonyolult:)

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 14:09:42

@Nandi29: Alacsony pénzügyi kultúra? A magyar gyakorlat kifejezetten prudens volt a brittel, vagy az amerikaival összehasonlítva:)

Az átlag brit/amerikai ugyanolyan „kulturszinten” áll, mint a magyar…

valaki76 (törölt) 2010.05.12. 14:17:40

@Nandi29: Ebben a rendszerben egyébként két szereplő képes pénzteremtésre: a jegybank (pénzverde), ill. a kereskedelmi bankok csoportja (hitelpénz-teremtés). A pénzállomány növekedése kapcsán csak velük lehet számolni/összefüggést keresni. Modern világunkban egyre kisebb az igény a fizikai pénz (érme/papírpénz) iránt.

glad az egyetlen 2010.05.12. 23:21:24

@Tibike15:
Lakáshitelben, normális bankon keresztűl nem volt olyan ahol az igért (és nem 3 hónapos kedvezményes) kamat megduplázódott volna!
Max 10-20%

glad az egyetlen 2010.05.12. 23:26:37

@Vödör:

Nézd, minden épeszű ember amikor deviza hitelt vesz fel, akkor nem egy pillanatnyi árfolyamot néz hanem mondjuk 2-3 éves átlagot.
Ez alapján 150-200 között mozog a svájci frank, szóval átlag 175-el lehet kalkulálni. Erre illik rászámolni kockázatnak kb 20%-t. Ekkor még jóval a forint hitel alatt vagyunk!!!
Ha ezt így csinálj avalaki akkor aki felvette a hitelt nyert rajta a forintoshoz képest. Szivásról közel nem beszélhetünk.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.13. 11:04:47

@glad az egyetlen: A bibi az, hogy az eredetihez képest jelenleg olyanok a törlesztőim, mintha a frank olyan 218-220 körül lenne...
Úgyhogy lehet utánaszámolni még egyszer annak az illendő kockázatnak, mert a te becslésed kissé alárepült a valóságnak.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.13. 11:17:14

És: a forinthitel önmagában szívás, a kezdetektől, bármennyire verik a mellüket a forintban eladósodottak. Azért nem vettem fel forinthitelt, mert nem akartam önként és dalolva szívni. Kockázatot vállaltam, igen, ami messze nem volt egyenlő a forinthitel szívásával, ez mindenki számára nyilvánvaló volt, még akkor SEM, ha a CHF elképesztő magasságokba szárnyal. Ami viszont kalkulálhatatlan, az az egyoldalú kamatemelés. Akárhova, akármennyire, akár azért is, mert az ügyintéző elbüfögi magát, hogy kevés a bónusz.

Egyébként meg nézz utána, te épeszű, a 2-3 éves átlag ezelőtt mondjuk 5-6 évvel nem 150-200 volt. Mi 2004-ben vettük fel a hitelt, megnéztük a korábbi éveket. 2001-2004: 175-158. Persze, te akkoriban nyilván okosan 175-200 közötti árfolyamra kalkuláltál volna. NYILVÁN. De még a 15% ráhagyásoddal, plusz a 20% kalkulált kockázatoddal SE lennél ott, ahol most vannak a törlesztők.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.13. 11:26:04

@csmiklos-35: Éppen ezt mondnom én is. Csak az háborít fel, amikor szemét felelőtlen baromnak néznek, amiért CHF hitelem van.
Felelősen vettem fel, én is fizettem mások támogatásait az adómmal és "vezetőink" felelőtlensége miatt vagyok (egyelőre nem túl nagy, de) bajban. Amikor felvettem, országunk vezetői éppen arról beszéltek, hogy dübörög a gazdaság. Ennek és a biztos tartaléknak tudatában mertem belevágni. A biztos tartalékom jelenleg pénzzé tehetetlen, a gazdaságról pedig azóta tudjuk, hogy ugyanazért dübörgött, mint amiért a WTC akkor szeptemberben.
Nem várok segítséget, kimászok belőle magam, de kikérem magamnak a minősítést.
Neked is elmondom: nem egymást kellene anyázzuk, Te is bedőltél az oszd meg és uralkodj nagyszerű módszerének.

emfer 2010.05.16. 07:29:22

Én is chf-ben adósodtam el, s még csak nem is "nagy családi házra," míg más a panelben szív.......... Azért chf-ben, mert forintban nem kaptam volna annyit, mint amennyi kellett. Mindig rendesen dolgoztam, tanultam, (diplomám van) ja és 3 gyerekem akik tanulnak szintén rendesen! Belekalkuláltuk felvételkor a normális szintű kamat emelést, az árfolyam mozgást, csak azt nem, hogy a bedőlt lakáspiacok mellett, az ország leggazdagabbjai nem munkával, hanem ingatlanpiacon duplázták vagyonukat addig, amíg nekünk a bankok sanyarú helyzetére hivatkozva, egekbe emelték a törlesztéseinket. Meg nem emelték évek óta a fizetésünket, sőt!!! Meg a házastárs jelentős fizetéscsökkentése sem volt bekalkulálva. Igaz a munkahelyén tulajdonosváltás, és "nehéz helyzet" alakult ki. Adót én is fizetek, mégpedig rendesen. Undorodom azoktól, akik minden adókikerülést és járulékfizetést kikerülnek, büszkék rá, s ilyenkor verik magukat a tized annyi befizetésük mellett, hogy "ne az Ő pénzükből" Ha Ők is fizetnének, fizettek volna, akkor nem alakul feltétlenül ki ilyen rossz gazdasági helyzet, mert a politikusaink manipulációi mellett is több maradhatott volna a közös kasszában.

ajajajjjjjj 2010.05.19. 14:18:43

Posztíró! Maximálisan egyetértek veled!

Seana 2010.06.22. 13:11:31

Szörnyen sötét a poszt író, még mindig sírok a röhögéstől :)
Kár reagálnom rád, mert úgyse értenéd, holt kínai lenne neked.
Bárgyú.
süti beállítások módosítása