A hitelválság egyik roppant kevéssé hangsúlyozott mellékterméke a rendkívüli módon megnövekedett volatilitás. Legalábbis semmi mással nem magyarázható, miként tud egy gépjárműhitel THM-je néhány nap alatt 30 százalékkal megugrani és miért lehet a svájci frank bank által megállapított árfolyama oly messze a piaci árfolyamtól.

Alig másfél hónapja, múlt év decemberében elhatároztam, hogy vásárolok magamnak egy motort, mert télen jóval kedvezőbbek az árak. Télikabátot is nyáron kell venni ugyebár. A kereskedőnél meg is találtam, amit kerestem: jó darabot, jó áron. Már csak az ára hiányzott… Egy szerződéses hitelközvetítő ajánlott nekem egy lízingkonstrukciót a motorra, amit nagy lelkesen el is fogadtam. Nem kellett volna.


A jármű lefoglalása ugyanis a közvetítő szerződött partnerbankja, az Unicredit által ajánlott 8,11 %-os THM ismeretében napi árfolyamon történt meg. A bírálat során, valamint a szerződés postázásakor azonban két „furcsaságra” derült fény, mondanom sem kell, mindkettő az én káromra. A THM 11,36 százalékra ugrott. Ezt az „apróságot” az ügyfélszolgálati irodán tett személyes látogatásom alkalmával sem tudtak megmagyarázni. Egyedül annyival tudtak vigasztalni, hogy tegyek panaszt és ők kivizsgálják az esetet, hogy emelkedhetett 3,25 százalékponttal a THM.


De ha mindez nem lenne elég, a svájci frank napi árfolyama sem annyi az Unicreditnél, amennyi, mivel az Általános Szerződési Feltételek a következő kitételt tartalmazza:


„10.4.1.1. Amennyiben a lízingtárgy személy- vagy kishaszon gépjármű, illetőleg tehergépjármű vagy gép- berendezés és nettó beszerzési értéke 30.000.000,- HUF alatt van:
a) Ha a vételár folyósítására tárgyhónap 14-ig kerül sor, akkor tárgyhónap 1. banki napján az Unicredit Bank Hungary Zrt. által jegyzett deviza vételi árfolyam, de ha a vételár folyósításának napján Unicredit Bank Hungary Zrt. által jegyzett deviza vételi árfolyam ezen értéknél alacsonyabb, akkor utóbbi tekintendő bázisárfolyamnak.
b) Ha a vételár folyósítására tárgyhónap 14-ét követően kerül sor, akkor az Unicredit Bank Hungary Zrt. által tárgyhónap 15-én jegyzett deviza vételi árfolyam (ha 15-e nem banki nap, akkor az ezt követő banki nap), de ha a vételár folyósításának napján Unicredit Bank Hungary Zrt. által jegyzett deviza vételi árfolyam ezen értéknél alacsonyabb, akkor utóbbi tekintendő bázisárfolyamnak.”


Tetszikérteni?! Az Unicredit önkényesen kiválasztja, melyik napon kedvezőbb – az ő szemszögéből - az amúgy is általa meghatározott árfolyam és azon fog folyósítani. (Ez az én szemszögemből annyit jelent, hogy a THM és a svájcifrank-árfolyam önkényes tologatása miatt nagyjából annyival fizetek többet az Unicreditnek, mint amennyibe a Cascom kerülne két évre.) És a törlesztőrészletek körüli mizériát még meg sem említettem: ezeket ugyanis ötödikei árfolyamon határozza meg a bank, de 15-éig kell befizetni, a két dátum közti esetleges árfolyamkülönbözetet pedig a következő számlán felszámolják.


Ráadásul a motor nem is volt forgalomképes - a papírok elintézésére várnom kellett néhány hetet -, de az Unicredit minden ígérgetése ellenére nem a motor átvételének napján utalt a kereskedőnek, hanem a lízingszerződés aláírását követő napon. Vagyis hetekig úgy ketyegett a pénzemen a kamat az Unicreditnél, hogy a motort nem is használtam.

További szivatós történeteket várunk a blog@penzcentrum.hu címre.

Címkék: bank hitel bukás thm

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr60906323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2009.01.27. 16:42:54

Hát kérem szépen ennek csupán az az oka, hogy van egy töketlen szervezetünk, akit PSZÁF-nek hívnak, csak a dolgát nem végzi.
A fenti sorok minden normális helyen(értsd: bármely másik ország, kivéve úgy 10-et) irtózatos bírságokat, és teljes visszamenőleges jóváírásokat vonnának maguk után.

szemig jimmy 2009.01.27. 16:51:57

Nagy spíler vagy! Most akkor vettél egy mocit amit nem használsz és azért morogsz mert a bank használja a pénzedet, miközben nem volt nálad a gép. Most már nálad van, kamatot is fizetsz és még mindig nem mehetsz vele.Vááááááá

Zajgyár 2009.01.27. 17:17:36

Rohadt PSZÁF!
(Jó hogy mondjátok, először azt hittem a Gyurcsány és/vagy az Orbán a hibás)
Na mindegy, elmegy a búsba a PSZÁF, oyan kurva hideg van, hogy én sem tudom használni a motorom.
Ráadásul hitel sincs rajta!
Mocsok banda!

Martian (törölt) 2009.01.27. 17:19:27

Aki hitelre vásárol, sikeres ember nem lehet...

Zajgyár 2009.01.27. 17:25:13

Aki sikeres, ember nem lehet :)

Villanyoltogató 2009.01.27. 17:28:49

Csatlakozom Hedgefundhoghoz. Foleg valsag idejen nagyonnagyon szanalmas kolcsonoket felvenni.
Sporolj, aztan, ha mar megengedheted magadnak, mert van penzed, akkor vasarolj. Addig meg ne vasarolj, mert NINCS MIBOL. Bocs...

Oráng Után 2009.01.27. 17:46:05

@Villanyoltogató:

Nagggggyon okos gondolatok.

Aznap, mikor a Holdról jöttem, még én is tudtam volna így osztani az észt. Cirka 50-60 éves korára mindenkinek lehetne lakása, autója, mosógépe, tévéje, depressziója.....

2009.01.27. 17:46:25

Mióta itt élek az EU gyarmaton , nekem ez természetes. Naná hogy nem veszek semmilyen kölcsönt!!!

Butabi 2009.01.27. 17:48:11

A probléma az, hogy lakáskölcsönnél is ez van !

aki ma magyarországon nagyobb hitelt vesz fel, az minden esetben aláírja, hogya bank bármikor bármekkora kamatot, kezelési költséget, egyéb díjat felszámíthat.
Tehát hozhat olyan rendeletet, hogy ezentúl 100 %-al több a kamat, és ha erre átakarsz menni olcsóbb bankhoz akkor azt mondja 200% végtörlesztési díj, persze ez életszerütlen, de megteheti, mert ez szerződésben biztosított joga.

szóval Magyarország, ennyi.


t.

Cornucopia 2009.01.27. 17:48:42

Au uncredit és a Raiffeisen ilyen féreg, egy szavukat sem lehet elhinni, mindig hazudnak. Én szerencsére nem náluk vettem fel hitelt, korán kiborult a bili, ezért könnyú volt átlátni a szitán...

TiZ 2009.01.27. 17:49:05

Unikredit egy kretén banda. Munkáltatói hitelem jogszabály változás miatt hozzájuk került. Megkaptam az értesítőlevelüket, hogy kölcsön visszafizetve, egyenlegem nulla. Csak munkaadómnak nem szóltak, ő meg szépen utalta a következő részletet. De szerencsém volt, visszadták kápében - másodszorra, mert elfelejtették visszautalni. Sorszám? Nem ismerik. Jelentkezni kellett, mint az iskolában, de akkor sem a jó pulthoz mentem. Na mindegy, túléltem, senkinek nem ajánlom.

morgó1 2009.01.27. 18:13:24

Az ilyen bankokra ne vonatkozzon a bankmentő csomag. Egy fillér állami pénzt nem érdemelnek! Menjenek tönkre!

kpityu2 2009.01.27. 18:15:43

Ha valaki konstukciót ajánl, lőj bele kettőt a duplacsövűvel . :D

Pilgram (törölt) 2009.01.27. 18:20:06

a lefoglaláson a posztoló lefoglalózást értett?:) vagy még meg se vette, már le is foglalták a motrot?:)

repecs 2009.01.27. 18:41:13

Motorhitel felnihitel.....
Minden bank szemét talán a cib a legkevésbé..

Zajgyár 2009.01.27. 18:49:55

Aki ilyen bank ügyfele, arra se vonatkozzon semmilyen mentőcsomag!

Ugye a bankok igazából nem saját pénzükkel kereskednek hanem hitellel, tehát hasonlóak egy benzinkúthoz, oda is először be kell rakni a benzint, csak utána tudsz tankolni. Ha drágán kapja a benzint, akkor drágán árulja.
A lakáshiteleket is valakinek meg kell hiteleznie, pl valaki megveszi a bank jelzálogkötvényeit. Ha ezt nem veszi meg senki, vagy csak nagy hozammal (=drágán adja a pénzt), akkor egyszeri bank sajna szintén drágán adja a hitelt (=magas THM).

Választhatunk hogy az általunk (vagy felmenőink által) eddig megtermelt javakat használjuk és szarunk a bankhitelre, hagyjuk csődbe menni az összes bankot. Vagy a még el sem végzett munkánkra (gyerekeinkére...) veszünk fel előleget és tömjük a bankok zsebét a szolgáltatásaikért cserébe.

Az Unicredit sorszámnélkülisége egyik laza ismerősömnek tökre tetszik, másnak meg a sorszám a szexi.
Én is sorszámos vagyok.

Bár állítólag az Unicreditnél nem nagyon van sor...
Na mindegy, legalább szórakozom sorbanállás közben a
bankomnál.

Megtudtam pl, hogy a globális felmelegedés és az olajárrobbanás elleni harcban Budapesten autó helyett lóval járni azért nem adekvát alternatíva, mert mindent elborítana a lószar!

The King 2009.01.27. 19:28:14

Nem értem miért ez a hőbölgés! A hozzáértők hosszú évek óta próbálják felnyitni a nép szemét, hogy hogy az apró betűs és az ÁSZF a szentírás. A reklámplakát után tessék rögtön ezeket átolvasni és megérteni! Ha enélkül aláírtad a papírokat, utána már b@szhatod, csak az ilyen helyeken tudod kisírni magadat - szerintem :)

Rainbow_ 2009.01.27. 20:17:29

Nem kellett volna aláírni a szerződést, ha a feltételek nem felelnek meg. Hidd el a bank ajánlott volna jobb kondíciókat. Ezt mindig így csinálják.

Bali01 2009.01.27. 20:19:27

Hagyni kell a francba csődbe menni őket,hadd dőljön be mind.
és erre nem az a magyarázat,hogy spórolj és vedd meg,mert ha ebben az országban ilyen elhatározásokkal szeretnél gyarapodni,akkor ősz hajad fújja a szél-vagy még akkor sem-lesz becsületes,adózott munkabérből két és félszobás panellakásod.
Részemről pont leszarom a hiteleimet.Ha vinni akarja,hát vigye,de előtte meggyújtom,aztán feltehet a bárlistájára,meg jöhet behajtani a semmit...
Vicc,hogy ezeknek semmi nem elég,és akkor még mentőcsomag kell nekik ÁJEMEF es pénzből.
Van egy haverom,Floridában él vagy 6 éve,dolgozik.
Két éve vett egy olyan 300 nm es házikót,mert olcsó volt,meg jobb volt a hitel mint az albérlet.Nyolcadik hónapja nem tudja fizetni,felmondták a szerződést.
Elmondanám azóta nem értek ki hozzá a bankból,annyi a bedőlt ingatlan ami árverésre vár.
Ez kell ide is.
Aztán mikor már nem tudnak újabbnál újabb márvány irodaházakat felhúzni meg éhen pusztul a fele,akkor lehet eljön az időszak,hogy ha 140 CHF/ft nél vettél fel hitelt,akkor azt azzal is fizesd vissza.
Nem kéne mindig nyerészkedni ráadásul pofátlan módon,és lehet kevesebb lenne a bedőlt hitel.

És lehet a deviza hiteleseket szidni,de azért el kéne gondolkodni,hogy mégis kik miatt tart ott az árfolyam ahol tart.
Mivel svájc az alapkamatot a nevetséges 2.5% nál is szeretné kevesebbre tolni.

terszim 2009.01.27. 21:10:29

Bár tök jól hangzik, hogy dögöljenek meg a bankok, hagyjuk őket bedőlni, stb, stb., de azért gondolkozzunk már el, hogy a saját pénzünk is ott van!!! Amikor spórólunk, akkor azt jó esetben nem a párnánk alatt tarjuk, hanem a számlán gyűjtjük, akkor legalább még kamatot is kapunk. És azért nemigen örülnénk, ha csak úgy hipp-hopp bedőlne a bank és mi meg törölgethetnénk a szemünket! Vegyük már észre, hogy a nép által bankba hordott pénz van újra szétosztva a nép között hitel formájában (persze erősen leegyszerűsítve)! Baromira nem mindegy, hogy bedől-e vagy nem! Még annak is, akinek MOST nincs nagyobb pénze a bankban, gondoljon bele, hogy bármikor lehet (pl. örököl valamit, vagy épp eladta a házát, stb.) átmenetileg pénze a bankban! És azt ugye baromi rossz lenne elveszíteni (és most hagyjuk a betétbiztosításokat...).

Egyébként vallom, hogy fogyasztási hitelt, áruhitelt, és gyakorlatilag bármilyen hitelt átlagembernek felvenni nettó hülyeség! Ha valamire nincs pénzed, ne vásárolj! A hitelek termelő beruházásokra valók, bármilyen hitel csak akkor éri meg, ha ÁLTALA nagyobb értéket tudsz teremteni magadnak (vagy többet spórolsz vele, mint nélküle). Pl. autóhitelt csak akkor ha taxizol, és törlesztés mellett is megéri, stb. Lakáshitelt is csak akkor, ha olcsóbb, mint az albérlet (erre pl. én is rákényszerültem, de bele is gebedtem, hogy minél hamarabb vissza is fizessem - hálistennek már túl vagyok rajta).

penzvselet 2010.03.05. 13:24:28

Szerintem egyszerűen az ügyintéző mondott hülyeséget (legalábbis a THM kapcsán biztos), kellett neki az üzlet, ezért bármire hajlandóak. Vannak még akiknek az ügyintézéssel van gondjuk az unicreditben. Csak egy példa: www.penztvagyeletet.hu/itelet.php?jf=maganszemely&pzi=unicredit&id=14&tevkor=8&vallkor=6&szolg=Foly%F3sz%E1mla
süti beállítások módosítása