Nem adom a nyugdíjamat!

 2010.06.08. 08:00

 

A kormány azt tervezi, hogy államosítja a magánnyugdíjpénztárakat. Na nehogy már! Az az én pénzem! El a kezekkel tőle! Ezért léptem át annak idején az új rendszerbe, mert ott lebegett előttem nagyszüleim példája. Egy életen át fizették a járulékot, aztán most meg alig tudnak kijönni a pénzükből. Én nem akarok így járni.

A nyugdíjam miatt mostanáig nem is aggódtam. Úgy gondoltam, hogy mire kiöregszem a munkaképes korból, addigra vagy olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy azt nem érem meg, vagy pedig nyugdíjas leszek ugyan, de állami nyugdíjként egy huncut buznyákot sem fogok kapni. Ezért lettem magánnyugdíjpénztári tag. Mert ott a SAJÁT jövedelmemből a SAJÁT számlámra tudok félretenni öreg napjaimra.
Persze nem vagyok maradéktalanul elégedett a választott magánnyugdíj pénztárammal. Túl soknak tartom a működésre levont pénzt és a hozamok láttán sem csaptam soha elégedetten a levegőbe. De legalább volt egy rendszer, amihez vajmi kevés köze volt az államnak. Most lesz. Úgy hírlik, valamiféle állami alap fog bábáskodni a nyugdíjpénztárak fölött. Na köszönöm, de ebből nem kérek.
Tapasztalataim szerint amire az állam ráteszi a kezét, abból sok jó nem szokott kisülni. Nem akarom, hogy állam bácsi döntse el, mennyi jut nekem a közös kalapból. Fizetek az orvosi ellátásért is, aztán ha baj van, hónapokat kell várni, míg szakorvos elé kerülök. Ha gyors és megfelelő színvonalú ellátást szeretnék, mehetek magánrendelésre plusz pénzért.

567-szeres nyugdíjemelés Magyarországon! Hány év kellett hozzá?

Vadásznak a nyugdíjasokra! Így csapják be az időseket!

Nyugdíjat akartak, ezerszámra utasították el őket

 

Címkék: adózás válság visszatérítés tőkegarancia járadék portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr502063317

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hány Nokiás doboznyi kárt okozott Kósa Lajos? 2010.06.08. 12:47:57

A Piroslap kíváncsiságból kiszámolta, hogy Kósa és Szijjártó urak mondatai következtében keletkezet pénzügyi „átcsoportosítás” végeredményét hány Nokiás dobozba lehetne elszállítani. Ha egy Nokiás dobozba 15 milla fér, akkor a 350 milliárdo...

Trackback: A zemberek üzentek 2010.06.08. 09:38:27

Orbán Viktor ma fogja ismertetni a parlamentben a kormány gazdasági terveit. A kiszivárogtatott hírek szerint számíthatunk egykulcsos személyi jövedelemadóra, vagy nem. Beolvaszthatja a magán nyugdíjpénztárak eddig felhalmozott pénzalapjait az állami n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.08. 10:04:41

A magánnyugdíj-pénztárba belépők jó része nem szabad akaratából lépett be oda, hanem azért mert nem választhatott. Aztán azóta sokan nem is válthattak... A magánnyugdíj-pénztárak felőlem maradhatnak, de igenis legyen választási leheőség, és aki magánnyugdíj-pénztárba kíván belépni az tehesse azt, viszont aki az államit választaná attól se vonják meg ezt a jogot. Az állam pedig nem alapból rossz gazda, hanem ha rossz, akkor a vezetői miatt rossz. A Lehman Brothers-t sem az állam vezette, aztán mégis kitaknyolt...

Martian (törölt) 2010.06.08. 10:05:53

Ha pár évtized múltán egyáltalán lesz még olyasmi, hogy befektetéses megtakarítás a nyugdíjas napokra, akkor legjobb, ha mind az állami, mind pedig a privát nyugdíjpénztárat elsumákolod és keresel valami dinamikus portfólió kezelőt, akik a pénzügyi válság viharaiban is bizonyítottak már.

konrada 2010.06.08. 10:07:00

Azért a félreértések elkerülése végett hogy mi a te pénzed, meg mi nem:

Vedd elő a magánnyögdíjpéntári befizetéseidet és nézd meg azok hozamait. Utána ki tudod számolni, hogy ezek alapján ha ma mennél nyugdíjba, mennyit kapnál abból, figyelembe véve azt, hogy közben infláció és átlagjövdelem (meg átlagnyugdíj)növekedés is volt.

Szerintem nem tévedek, ha azt mondom, kevesebbet kapnál kézbe, mintha az államilag indexáltat kapnád.

Szóval lehet hogy a tied az, de egyenlőre úgynéz ki, hogy azon boldog tudat kivételével, mely szerint bankárok nyomoralapját bőségesen támogathattad, nem igazán járnál jól.

Ahhoz pedig optimizmus kell, hogy azt gondolja az ember, ez egy normális ország lesz. Ezért csak a történelmi tapasztalatokból lehet kiindulni és azt végig gondolni, ha a mai 60 évesek 40 éve a magánnyugdíj rendszerbe léptek volna, úgy ma milyen nyugdíjra számíthatnának a mostani rendszer szabályozóival: úgy sejtem, a mostani minimálnyugdíj az átlag számára csak állom volna.

...de persze a saját pénzükből kapnák azt a keveset.;-)

Bandi_jóválasztás (törölt) 2010.06.08. 10:09:56

@Chicano: főleg ez. 8kor született a bejegyzés - a cím alatt ez szerepel - ez előtt már jóval olvasni lehetett a mégse okairól. Mondjuk úgy zagyva az egész bejegyzés, ahogy van.

Macska rúgja meg 2010.06.08. 10:10:17

Nekem mindegy... Mire 40-45 év múlva elérem a nyugdíjkorhatárt - ha addig 500-féleképp nem halok meg - már valószínűleg nem lesz nyugdíjam, mert jó eséllyel a civilizáció alapjaiban fog megváltozni.
Őszintén szólva, hiába vagyok alapvetően nagyon előrelátó és mindent túlbiztosító személyiség, inkább pakolnám a saját bankszámlámra azt a pénzt, amit nyugdíjra teszek félre kötelező jelleggel - erősen kétlem, hogy azt a pénzt látni fogjuk valaha...

Parajpuding 2010.06.08. 10:10:26

"Egy életen át fizették a járulékot, aztán most meg alig tudnak kijönni a pénzükből. "

Hehe. Azt hiszed így nagyobb a garancia arra, hogy több nyugdíjad lesz? Kis naív.

Arról nem szól a fáma, hogy a kötelezően fizetett nyugdíjjárulékról és magánynyugdíjről, vagy az önkéntesről van szó.
Jelen pillanatban - és ez tény - jobban járnak, jártak azok, akiknek az államiban maradt a teljes nyugdíja. Vagyis akik átléptek, szíváson vannak. Semmi garancia arra, hogy megfordul a dolog.

Lásd az önkéntest is. 10 év után kivettem onnan a pénzem, miután kiderült, hogy az általam önkéntesen befizetett összeg éppen a 60%-ánál "jár", vagyis ennyit kaptam meg belőle. Nesze neked magánynyugdíj.

Én simán visszalépnék, ha lehetne.

ca2 2010.06.08. 10:10:33

Még egy kérdésem lenne:
Mire a mnyp-aknak nyugdíjat kell majd fizetni hány fog még működni közülük?
Akkor majd persze jöjjön a "rosszgazda állam" és álljon helyt a "sajnos a gazdaságban ilyen előfordul, hát véletlenül tönkre ment..." pénztárak helyett?!

Namir 2010.06.08. 10:10:38

"Ezért lettem magánnyugdíjpénztári tag. Mert ott a SAJÁT jövedelmemből a SAJÁT számlámra tudok félretenni öreg napjaimra."

Vajon, aki ilyen cikket ír, tisztában van a dolgokkal?
Szerintem nem.

A magánnyugdíjpénztár bár annak csúfolják, de valójában kötelező rendszerű.

Nem te teszed félre, hanem a munkáltatód fizeti oda a járulékod egy részét.

És nem a tied. Legalábbis nem teljesen. Mert pl. az unisex nyugdíjszámítás miatt a férfiaktól a nők felé kell pumpálni pénzt. Folytassam?

Ja, és az MNYP-vel azt a -25%-ot próbálod majd pótolni, amennyivel kisebb nyugdíjat kapsz cserébe az államtól. Ehhez kb. 30-40 MNYP tagság kell. Neked meglesz?

Parajpuding 2010.06.08. 10:12:38

@Parajpuding:
Ja még annyi: a nyugdíjjárulékot egy kötelező adónak tekintem, ami veszett fejsze is egyben. Mire szükség lenne rá, felemelik 70-75 évre a korhatárt, azt pedig 10-ből 1 ember fogja megérni.

Dr Minimum 2010.06.08. 10:15:33

Erre a postra mint fogalmazás, egy 6. osztályos épphogy elégségest kapna. Faszság az egész, tartalmilag és szerkezetileg is.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.08. 10:16:32

@csokiájsz: hogy te mekkora barom vagy! A nyugdíjpénztár bizony személyreszóló számlát vezet, tehát "az én pénzem". Normális helyeken naprakész info van arról, hogy mekkora összeg van a számlán. Az államitól soha, semmiféle elszámolást nem kaptam, esélyem sem volt rá, hogy a huszonsok éven át fizetett nyugdíj járulékot kamatokkal, egyéb hozamokkal együtt felvegyem, ha nyugdíjas korba kerülök és úgy döntök, jobb helyet is tudok neki.

ca2 2010.06.08. 10:18:50

Az olyan idiótákat akiknek az a lelki vigaszuk, hogy "ez az én pénzem,ne vegyék el..., örökölheti majd valaki..." soha sem értettem!
Én azt ajánlanám nekik, hogy dugdossák inkább valami matracba a pénzüket, mert annak nem csak a 60-70%-át örökölheti valaki, hanem az egészet.
Vagy ajánlok nekik egy jó üzletet: Adjanak nekem évi X összeget és az örököseiknek garantáltan visszafizetem majd 70%-át. (Persze ha közben nem megyek tönkre, de ez a mnyp-ral is előfordulhat)

Frick László Emlékzenekar 2010.06.08. 10:21:48

Egyébként nem a nyugdíjad kell nekik, eleve a pakett felébe beletett
tehát nem a te pénzed, mandarin!
Az állam tett bele kötvényeket, atiédhez hozzá
és egy (hat éve lejárt ócska ) könyvelési trükkel akarnának büdzsét javítani, de nehogy már a saját betétjükkel javítsák a saját büdzséjüket a disznók! Az állam nem mink vagyunk, rohaggyonmeg!
Ugye jól mondom?

Martian (törölt) 2010.06.08. 10:27:38

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: az egyéni számlavezetés magában hordozza azt a problémát is, hogy kohászra bízod a jégkockáidat, aki bizonylatolva át is veszi... csak éppen a végén megjegyzi majd, hogy "időközben elolvadt, elpárolgott".
Az az "én pénzem", aminek a kezelését nem bízom másra vagy legalábbis kötelmek nélkül bármikor hozzáférhetek.

Esperes úr 2010.06.08. 10:27:59

Én egyáltalán nem bízom az egész pénzügyi rendszerben, és így a magánnyugdíjpénztárakban sem. Akkor fognak majd szépen lekoccolni, amikor el kellene kezdeni fizetni, így az egész teher az államon marad.

Netuddki. 2010.06.08. 10:30:59

Szerintem meg örülhetsz, ha a nyugdíjpénztárad nem megy csődbe mire nyugdíjas leszel. Akkor meg még annyit sem fogsz kapni, mint az állami nyugdíjas.
Persze ha már csak 1-2 éved van nyugdíjig akkor nem szóltam.

ca2 2010.06.08. 10:32:21

@Esperes úr: "Akkor fognak majd szépen lekoccolni, amikor el kellene kezdeni fizetni, így az egész teher az államonmarad."
Talált, süllyed!
Na de a piac nagy híveit majd vigasztalhatja, hogy pontos kimutatásuk lesz róla, hogy mennyi pénzükkel lépett a pénztár.

Tuur Ion (törölt) 2010.06.08. 10:32:38

Végre államosítják. Nagyon ideje volt már ezt a rablási formát leállítani, végre jó kezekbe kerül a magánérdek helyett.

Art Mooney 2010.06.08. 10:34:18

demagog, buta poszt.

a mnyp-ba utalt penz se a tied, hanem a mnyp-e, ami vezet egy szamlat neked. persze, neked jar.. csak nem biztos, h jut.. amikor a brokereik mondjuk bevasarolnak (szep jutalekert) valami fincsi kis "aaa-s" cds-t, ami holnaptol 3 centet (se) er, akkor meg majd a 0-s egyenlegedet latva az allami garanciavallalas hianyan fogsz sirni?

get a life.

ca2 2010.06.08. 10:37:17

A mnyp-ak pontosan addig a pillanatig fognak működni, amíg a folyó befizetések meghaladják a folyó kifizetéseiket.
Befektetések hozamáról kár álmodozni, ilyesmi a mnyp-aknál eddig sem volt és ezután sem lesz.
Amint a kifizetések összege eléri a befizetésekét rögtön búcsút inthet mindenki a pontosan vezetett, örökölhető számlájának.

bélabébi (törölt) 2010.06.08. 10:47:10

Na de akkor szerintetek mi legyen a megoldás? Dolgozzunk és ne csináljunk semmit csak vegetáljunk és az így megspórolt pár forintot tegyük be egy számlára és gyűjtsünk nyugdíjas korunkig?
Ez az egy amihez nincs köze az államnak, illetve, ha számlán van akkor bármit kitalálhatnak vele...Akkor gyűjtsem a szekrényben egy dobozba? Ha így megy tovább szart sem ér majd akkor a mai pénz...Vagy szerintetek mi a jó megoldás?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.06.08. 10:51:32

az pont nem a te pénzed.

eszméleten sötétség uralkodik a nyugdíjrendszer körül. köszönhetően a horn-féle "nyugdíjreformnak."

synthesizer 2010.06.08. 10:52:27

Majd az lesz a fasza, amikor az államnak ki kell mentenie valamelyik mnyp-t, mert nem fog tudni elég nyugdíjat fizetni. Akkor majd megy a sírás, csak akkor késő lesz.

Akkor majd az államnak kell állnia a cechet. Ez a legjobb szocializmus. A nyereség kapitalista, a veszteség szocialista.

Értsd, a veszteség mindenkié.

synthesizer 2010.06.08. 10:53:54

@synthesizer: Btw, ugyanaz a stratégia, mint a bankoknál. "Úgyis nálunk van a kisemberek pénze, ezért úgyis megmentenek minket".

Túszok vagyunk, fel kell fogni.

Rogue 2010.06.08. 10:55:02

A magánnyugdíjpénztár sokkal többet tud, mint az állami nyugdíjrendszer.
- Egyrészt bizonyos körülmények között fel lehet venni az összegyűjtött pénzt.
- A felhalmozási időszak alatti halál esetén örökölhető az összegyűjtött összeg.
- Több konstrukcióban választható a járulék, olyan is választható, ahol a befizető halála után a kedvezményezett még kapja egy ideig a járulékot.
Hol tud ilyeneket az állami rendszer? Kinek van joga, hogy ezt elvegyék tőlem? Ha ma meghalnék, a pénztárban összegyűlt összeget megkapná a gyerekem, hol van Orbán Viktornak joga ahhoz, hogy ezt elvegye tőlem????
Nagyon sovány érv, hogy az elmúlt két évben mennyit vesztettek az értékükben a magánnyugdíjpénztári portfóliók. Mivel szabályozva van, hogy milyen százalékban kell állampapírban tartani a befizetéseket, ezeknek egy része mindenképpen értékálló marad. A maradék pedig a választott pénztár teljesítményétől függően fial.

hahali 2010.06.08. 10:57:05

Az a baj, hogy a magánnyugdíj csak a biztosítóknak és a bankoknak jó. Ugyanis ez egy hosszú idejű megtakarításként, lekötésként funkcionál. És ezt a piaci szereplők maximálisan kihasználják, azaz az extra profitot zsebre teszik, a veszteséget ránk lőcsölik (lásd a múlt évet). A kamat minimális, épphogy az inflációt meghaladó, plusz ott van a tagdíj, amit be kell fizetnünk és azt is elteszik a nagy multik.
És mivel ez kötelező, ezért választani maximum a szolgáltatók között lehet.
Ez jó buli, akkor miért ne legyen jó az államnak, amely a közös tulajdonunkat testesíti meg?!?

Muad\\\'Dib 2010.06.08. 10:58:10

@Rogue:
"Ha ma meghalnék, a pénztárban összegyűlt összeget megkapná a gyerekem, hol van Orbán Viktornak joga ahhoz, hogy ezt elvegye tőlem????"
Te nagyon tájékozott vagy. Esetleg már ismered a pontos szövegét a tervezetnek? Vagy csak a szokásos egységsugarú pánikkeltés megy?

hahali 2010.06.08. 10:59:17

@Rogue:

Ezt a szabályozást (örökölhetőség stb.) miért ne lehetne alkalmazni akkor is ha esetleg az állam kezeli ezeket a pénzeket????

Frick László Emlékzenekar 2010.06.08. 11:02:16

@Muad\\\'Dib: Tökmindegy, nem a tartalom a lényeg, hanem a címlapmarketinghez a csapásirányhoz jól környűlő rizsa :))) ami kiemelhető az ajánlóba, arra kell gyúrni..
hihihi

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.06.08. 11:02:22

Kivancsi 2010.06.08. 08:58:55: Minden blogba kipostolod ezt?

Vidd magánnyugdíjba, igazából zsidó bankárokat tápolsz csak vele.. Amúgymeg felesleges poszt mert már elbukott ez a szar (imf eu)

synthesizer 2010.06.08. 11:03:44

@Rogue: "- Egyrészt bizonyos körülmények között fel lehet venni az összegyűjtött pénzt.
- A felhalmozási időszak alatti halál esetén örökölhető az összegyűjtött összeg."

Nem olyan régen ezeket is meg akarták szüntetni, csak Sólyom visszadobta.

"A tervezet szerint nyugdíjba vonuláskor nem lehet majd egy összegben hozzájutni a magán-nyugdíjpénztári számlán felgyűlt pénzünkhöz. Kötelezően járadékszolgáltatást kapunk, azaz nyugdíjat állapítanak meg és fizetnek a társadalombiztosítási nyugdíj mellé.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég igazgatója elmondta, ha elkezdődik a nyugdíjfizetés, akkor már nem örökölhető a megtakarított pénz, és ezzel épp az egyik fontos joguktól fosztják meg a tagokat. Ugyanis nagyon sok ember számára az volt az egyik fontos érv a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy az állami rendszerrel ellentétben örökölhető az összegyűjtött pénz."

Esperes úr 2010.06.08. 11:05:02

@bélabébi: nagyon sokan nem tennének félre, aztán dolgozhatnak halálukig, vagy jelentkezhetnének eutanáziára (emlékezzünk csak a charlton heston klasszikusra, a zöld szójára). Szerintem a lényeg, hogy az államon mindig le tudod verni a pénzed valamilyen úton, de egy - legjobb esetben börtönben ülő - pénzügyi gurutól a büdös életben sem. Mark Möbiusok, Goerge Sorosok, Ben. S. Bernankék irányítanak, (pl. az előbbinek nagyjából annyi befektetése van kelet-európában, mint az MNB teljes eurótartaléka). Hogy ebből mi következik, azt mindenkinek az egyéni fantáziájára bízom. Én mindenesetre a mindenkori állam pártján állok ebben a háborúban, és nem kívánom nagytőkések kezében tudni a nyugdíjamat is, ha már munkaadóként megismertettek módszereikkel.

Esperes úr 2010.06.08. 11:06:39

@bélabébi: nagyon sokan nem tennének félre, aztán dolgozhatnak halálukig, vagy jelentkezhetnének eutanáziára (emlékezzünk csak a charlton heston klasszikusra, a zöld szójára). Szerintem a lényeg, hogy az államon mindig le tudod verni a pénzed valamilyen úton, de egy - legjobb esetben börtönben ülő - pénzügyi gurutól a büdös életben sem. Mark Möbiusok, Goerge Sorosok, Ben. S. Bernankék irányítanak, (pl. az előbbinek nagyjából annyi befektetése van kelet-európában, mint az MNB teljes eurótartaléka). Hogy ebből mi következik, azt mindenkinek az egyéni fantáziájára bízom. Én mindenesetre a mindenkori állam pártján állok ebben a háborúban, és nem kívánom nagytőkések kezében tudni a nyugdíjamat is, ha már munkaadóként megismertettek módszereikkel.

Magóg napján (törölt) 2010.06.08. 11:07:35

A nyugdajpénztáras lóvé szerintetek mibe van?
Nagyrészt ápba.
Szóval hol a pénzed az államnál.
Lesz pénzed, ha államcsőd lesz, nem lesz.

A nyugdíjpénztárasok jó pénzkezelők, nem.
Az állam az, nem.

Marad a tartós bef számla, meg a nyesz.

Vagy leszopathatod magad egy biztosítóval.

T-akonypunpa 2010.06.08. 11:13:36

Durvának tartom, hogy a nyugdíjpénztárak a befizetéseinknek a 4-5%-át azonnal lenyúlják. Az éves "hozam" jó esetben is csak ezt lenyúlt pénzt hozza vissza, így valójában nem is lehet hozamról beszélni. Mit szólnátok ahhoz, ha a bankok csinálnák ezt a béretekkel?

Magóg napján (törölt) 2010.06.08. 11:14:37

Javasolnám, hogy nézetek szét egy állatlános vagy középiskolába vagy csak otthon és tegyétek fel a kérdést: ezektől várom, hogy eltartsanak?

Tiszta taigetos.

tölgyes 2010.06.08. 11:25:19

@T-akonypunpa: Ezért mondom, hogy ilyen erővel tarthatná a szalmazsákban is a pénzét...

tölgyes 2010.06.08. 11:26:33

@Magóg napján: Csakhogy nincs választási lehetősége..:) Kötelező.

csizkek 2010.06.08. 11:27:43

Mindig meglep hogy a Mo.-n a jobboldal all elo mindig a cucilista-komenyista gazdasagi modszerekkel. Egy allam szerintem is legyen szolidaris, de tovabbra sem ertem miert a jobboldal gazdasagpolitikaja tartalmaz allamositashoz hasonlo komenyista gazdpol elemeket. Ezt valaki magyarazza mar meg?:)
Mas, a nagy antikapitalista fidesz(??) hivok nem biznak a magannyugdijpenztarakban es a sajat szamlan vezetett nyugdijban, mikozben feltetlen a hit a kirovo rendszeru allami felugyelt nyugdijrendszerben. Azt azert ne feledjuk, ha az altaluk vizionalt penzugyi rendszer bukasa torli ezt a rendszert, az ugy viszi magaval az allamokat es annak a nyp-TB-oktatas esatobbi rendszeret is mint a a viz Felsozsolcat! Az allam is a penzugyi piacokon el, a kapitalizmusra szavaztunk 89-ben!
Ezen kivul azt nem art tudni ha az ember itt akarja hagyni edesjo orszagunkat(na nem azert mert itthon rossz, hanem mert..:), akkor az allami nyp-t elbukta!!!! Azt csak min 20ev ledolgozott ev utan fizetnek a jelenlegi szabalyok szerint es 20ev utan meg csak mogyoro amit kapsz. Ellenben a maganyp sajat szamlan vezetett es a rajta szereplo osszeg kiveheto 20ev utan adomentesen, fuggetlenul a ledolgozott evek szamatol!
Ha meg penzugyi rendszer osszeomlast vizionalunk, akkor allami szinten jon majd a kozepkor! El lehet felejteni az allami gondoskodast.
Imho, szerintem is el a kezekkel a mnypamrol!!

Bergeroth 2010.06.08. 11:29:22

Ti akartátok a fideszt, hát most megkaptátok.
Innentől kezdve pedig minden fidesszel kapcsolatos nyavalygás és sírás-rívás teljességgel irreleváns.

Bummer 2010.06.08. 11:30:48

Ha ha ha. Kiszámoltad már, hogy mennyi nyugdíjat fogsz kapni a magán- és mennyit az állami alapból a befizetéseid után? Meg fogsz lepődni.

AntiChrist™ 2010.06.08. 11:31:51

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely: Egyetértek. 2010.06.08. 09:31:59-nél írt kommenteddel szintúgy. Minden benne van abban, amit írtál.

Ezt mégis külön kiemelném:
"A tűzzel játszol, ha a szolidaritást ki akarod ölni a társadalomból..."

Az árvízi helyzetből levonható egyik tanulság éppen az (lenne), hogy az embereknek kizárólag együtt, összefogva van esélyük.

csizkek 2010.06.08. 11:32:13

@Magóg napján:
"Szóval hol a pénzed az államnál."
Helyesebben allamoknal! Vagy reszvenyben vagy kotvenyalapokban vagy.. Megvan a lehetoseg hogy felvallad a sajat szadizenek megfelelo rizikot es nyereseget (veszteseget).

bastian 2010.06.08. 11:33:24

Aki a nyugdíjára alapozza az időskorát, az már elb@szta. Nem fog kapni szinte semmit. Ha valaki venné a fáradságot és kiszámolná, hogy mennyi lesz a nyugdíjalapjában mire nyugdíjba megy, megdöbbenne.
Az a néhány milla, ami összejön mondjuk 20 év múlva, az évi 2-3%-os kamattal és a befizetésekkel, az a nyugdíjas korának az első 3-5 évére elég, azzal számolva, hogy 20 év múlva min. 300 ezer forint (ill. azzal ekvivalens más pénznem) kell havonta az alap megélhetéshez.
Tehát évente 3.600.000FT. Az 5 év alatt 18 milla. Kiszámolta valaki is, hogy lesz nyugdíjas korára közel 20 milla a számláján? És az még csak 5 évre lesz elég...
Az állami nyugdíj a nyerő, mert az állam életed végéig fog fizetni legalább egy alap megélhetést, a magánypénztárból lehetlen megélni, mondjuk még 20 éven keresztül nyugdíjasként. Ez eddig még azért nem derült ki, mert a magánpénztárból még senki nem ment nyudíjba. De 10 év múlva már fog és akkor majd csak néz....

Bummer 2010.06.08. 11:38:10

@bastian:
Arról nem is beszélve, hogy a magánnyugdíjpénztár is függ a mindenkori állam gazdaságától, mert rossz esetben nincs hozama vagy nincs értéke a bent lévő pénznek.

csizkek 2010.06.08. 11:38:26

@csizkek: Azt meg hozza teszem, hogy nekem se tetszik a mnyp mukodese Mo.-n meg kene egy kicsit piszkalni oket, de nem allamositani. Ezen kivul a mnyp mellett en es mindenki mas is fizet normal allami nyp-t ES kib..tt magas adot, hogy lehessen finanszirozni a mostani nyugdijjakat. Ha nyp-k allamositasra kerulnek, fogok kevesebb adot fizetni? Nem! Svedorszagban vagy Norvegiaban en is biznek egy allami nyugdijban, de Mo.-n mar tul sok kormany jatszotta el a bizalmat. A mostani sem kulonb a szememben..

csizkek 2010.06.08. 11:41:42

@bastian: A mostani rendszer ketpilleru, kapsz allamit es a megtakaritasaidat a mnyp-bol!! Nem fogsz ehenhalni a mnyp miatt. De legalabb a mnyp az valoban az enyem! El is vihetem ha akarom, mig az allami buko Mo.-n.

csizkek 2010.06.08. 11:44:05

@Bummer: "magánnyugdíjpénztár is függ a mindenkori állam gazdaságától,"

ALLAMOK ha ugy akarod. Nem egy orszag allampapirjaiba lehet azt csak tenni! Es ez akar kisebb riziko is lehet hosszabb tavon.

Bruno 2010.06.08. 11:46:31

@csokiájsz:

Egy büdös frászt az államé. Az a pénz az enyém. ÉN dolgoztam érte, ÉN befizettem, ÉN AKAROM elkölteni.

bastian 2010.06.08. 11:46:42

@csizkek:

Ha jól tudom, az állami kis kötelező rész, az csak a fizetés 1-1,5%-a. Az alapján kapod az állami részt. Hát azt a hajadra kenheted....

Martian (törölt) 2010.06.08. 11:48:57

@csizkek: "Ha meg penzugyi rendszer osszeomlast vizionalunk, akkor allami szinten jon majd a kozepkor!"

Akkor mindenképpen érdemes elsumákolni a befizetést... optimista esetben inkább aranyba, ingatlanba, termőföldbe fektetsz, pesszimista esetben pedig fegyverbe és lőszerbe. :)

bastian 2010.06.08. 11:49:48

Csak hozzáteszem, hogy van önkéntes nyugdíjpénztári számlám, ami 94-ben indult és 340 ezer volt benne, mikor abbahagytam a belefizetést. Azóta 600 ezer lett belőle. 16 év alatt!!!

Na ilyesmivel kell számolni...

Anonimama 2010.06.08. 11:51:05

Emlékeztetőül: 1998-ban épp a Fidesz tette kötelezővé a magánnyugdíj-pénztárba történő belépést az akkor pályakzedők számára... Most meg az eddig összegyűjtött pénzt le akarja nyúlni...

Nem az a kérdés, hogy az állami nyugdíj jobb-e, vagy a magánnyugdíj, hanem hogy joga van-e az államnak hozzányúlni ahhoz, amit az ember öreg napjaira gyűjtöget, és valahogy mégis magántulajdon kinézete van. Én ezek után már várom, hogy a Fidesz mikor áll elő a "téeszalapítás" (1985 után születetteknek: népi tulajdonú termelőszövetkezet, orosz nevén: kolhoz)ötletével...

DW73 2010.06.08. 11:54:46

Majd ha a magánnyugdíjpénztáraknak el kell kezdeni kifizetni a nyugdíjakat. Akkor ott is TE pénzedből fogják. Sőt, ha elszórják a vagyont, akkor majd az ÉN adómból fogják kiegészíteni a TE pénzedet. Butuska vagy te, nagyon!

weedxyz 2010.06.08. 11:55:18

Aki szerint a pénz az államé és azt csinál vele, amit akar, az csíra. Ha így lenne, a pénznek még annyi értéke sem lenne, mint amennyi most szegény forintunknak van.

A Fideszes ötlet pedig, mondjuk ki, kommunista. Érezhető az irónia? :)

DW73 2010.06.08. 11:55:30

@Anonimama: Bokros elvtárs műve volt! Rosszul emlékszel.

Invictus 2010.06.08. 11:58:18

@Anonimama: A Horn-kormány tette kötelezővé a pályakezdőknek (igaz hogy ez pont az első Orbán-kormány hivatalba lépése alatt lépett érvénybe), a Fidesz 2001-től ezt eltörölte, és a Medgyessy-kormány tette ismét kötelezővé 2003 január 1-től. Csak a pontosság kedvéért.

Namir 2010.06.08. 11:59:07

Jó szórakozás ezeket a kommenteket olvasni,
"az ÉN pénzem" "az ENYÉM" "nehogymá' az állam" stb.

Vajon akik ezt írják, mennyit tudnak a nyugdíjrendszerről és az MNYP-kről?
Egyáltalán tudják miért hozták létre az MNYP-ket?

Talán egy gyenge 2-s szintet ér középiskola 1. osztályban, amiket írnak.

Javaslom, hogy előbb tájékozódjanak, és utána kommenteljenek.

Addig marad a mulatság. :)

bastian 2010.06.08. 11:59:48

Szerintem az teszi jól, aki maga előtakarékoskodik a nyugdíjas éveire és megpróbál lehetőség szerint minél kevesebbet befizetni kötelező alapon. Mindenképpen jobban fog járni, ha nem teljesen bolond a dologhoz. Kicsit utána kell nézni és időnként "igazítani" rajta.
A kötelező nyudíjbefizetés kidobott pénz, jó ha ezzel mindenki tisztában van....

Anonimama 2010.06.08. 12:00:14

@DW73: 1998. július 1-jétől volt kötelező... akkor már a Fidesz regnált.

DW73 2010.06.08. 12:02:07

@Anonimama: Nem. 1998. január 1-től volt életben.

csizkek 2010.06.08. 12:03:30

@bastian: a szazalekokat nem tudom most, de mikor kerdeztem nyugdijszagit, kb. fele-fele allami mnyp aranyt mondott a vegere. De ez nyilvan fugg a befizetesektol a maganszamlakra. Es nem a te befizetett 1,5%-od fog szamitani, hanem a gyerekeid befizetett 1,5%-a es az adojabol potolt resze! Eppugy mint most, csak az egyeni szamlas befizetesektol fuggoen kevesebb lesz a gyereked adokiegeszitese es evek alatt egyre kevesebb az allami potlas. Ehenhalasrol szo sincs es az allami "gondoskodas" teljes elveszteserol!
En magam reszerol akokr szavaznek a teljes allami gondokodasra, ha a mindekori kormanyok hoznak egy eszaki allam szintu politikai felelossegvallalast es szeretett polgarainknak nem a mutyi lenne a mervado, de erre Mo.-n az egvilagon semmi, de semmi esely. Szal huzzanak a mnypamtol. Eleget elmutyiznak igy is a befizeteseimbol.

Anonimama 2010.06.08. 12:05:30

DW73 & Invictus: igazatok van, de akkor is rövidtávú gondolkodásra vall, hogy amit összegyűjtögettek azok, akik az öngondoskodásban hisznek, azt most ripsz-ropsz elveszi az állam. A következő tényleg az lesz, hogy felszólítanak, lépjünk be a TSZ-be...

Invictus 2010.06.08. 12:08:11

Az állami nyugdíjrendszer is összedőlhet, de a magánnyugdíjából sem fog senki megélni, már ha létezni fog még egyáltalán a pénztárad, mikor nyugdíjas lesz. Ha öreg napjaidra a megtakarításaidból akarsz élni, akkor a magánnyugdíjat felejsd el. Ha nem lesz megtakarításod (ingatlan, arany stb.), csak a gyerekeidre számíthatsz (ha lesznek), vagy arra, hogy az állam/társadalom humanitárius okokból nem hagy éhen halni. Már ha lesz neki forrása ilyen alamizsnára.

Rwindx 2010.06.08. 12:09:58

@csizkek:
Arányaiban nézd azt hogy az államiba 1.5%-ot fizetsz be, és a magánba 8%-ot. A nyugdíjaidat is közel ebben az arányban fogod kapni a két forrásból. Azaz durván 1 az 5-höz. Ha kapsz mai értéken mondjuk 50-et a magánból, akkor az állam hozzácsap még 10-et.
Az mondjuk nonszensz ami kirémlik az írásodból hogy utána meg elvárod hogy az állam csapjon még hozzá, n összeget-et ha kevés a 50+10...

Utó Pista 2010.06.08. 12:10:36

Nagyon helyes! Mi a francból fognak 14. havi nyugdíjat fizetni a szegény, megfáradt 55 éves nyugdíjasoknak?

Amúgy a kurva anyjukat!

Invictus 2010.06.08. 12:13:03

@Anonimama: Nyugi, már visszaszívták mert a fejükre koppantottak. De ne örülj, nem azért hogy téged védjenek meg. A gazdasági gyarmattartóink befektetéseit, az innen kiszivattyúzott kamatpénzeket féltik. Értésére adták Orbánéknak-Matolcsyéknak, hogy nem lehet mozgásterük (de ezt már megjósolta a Gyurcsány is).

Ianas 2010.06.08. 12:13:12

@sertésmájkrém: Okos. Szerintem meg sem próbálom elmagyarázni, mért hülyeség a magánnyugdíjpénztárak államosítása, már azon túl, hogy az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható.

porfelhő 2010.06.08. 12:18:03

Tessék mondani mást nem akarnak államositani, a házainkat, lakásainkat. A mai ötven év körüli korosztály be sem léphetett a magánnyugdijpénztárba. Igaz az állami nyugdijpénztár melett lehetne befizetni, csak ahhoz valamiféle jobb életszinvonal kellene sokunknak az országban. Sokszor hallottuk már, hogy összeomlik a nyugdíjkassza, hogy miért omlik össze, azt is világosan tudatosítani kellene a "néppel".Azt már hallottuk kevés a befizető, sok a nyugdijas. De a miértek mindenhol ott vannak. Én is ugy gondolom, hogy a költségvetés valamiféle kozmetikázása a cél. Jobb kommenteket lehetne irni, ha pontosan kidolgozott tanulmányt látnánk mindkét nyugdijpénztár előnyéről, hátrányáról. Vagy úgy gondolják, sokan meg sem érjük a nyugdíjat, és bent marad a állami nagy kasszában, esetleg megkapják azok, akik ilyen-olyan okból alig fizettek. Mi meg fizettünk egy életen át.
Az is lehet, hogy ez a néphülyítés egyik része.

bastian 2010.06.08. 12:22:38

Lehet itt hablatyolni, de ha egy dolgozó nem kapja meg azt az előállított értéket, amiért aznap dolgozott, akkor hogyan lehetne abból még olyan alapot is képezni, hogy nyudíjaskorára el tudja tartani magát belőle? Ha azt vesszük alapul, hogy kétszer annyi ideig dolgozik valaki, mint amennyi ideig aztán nyudíjas lesz, akkor naponta 1,5 napi megélhetéshez szükséges összeget kell keresnie. Ez nem teljesül, mert a többség az egy napit sem keresi meg ill. hiteleket vesz fel vagy feketén hozzá dolgozik, amiből nem lesz nyugdíj. Tehát egy nyugdíj rendszer csak akkor fenntartható, ha a dolgozók jóval többet keresnek, mint amennyiből meg lehet élni. Ez pedig az átlagot tekintve sem teljesül, nemhogy az átlag alatt keresőknél. Tehát az állam hitelekből kell, hogy finanszírozza ezt vagy megpróbálja az időseket hamar kiirtani, hogy a maradék nyudíját az aktívak ki tudják termelni. Tehát mindenképpen sz@r ez a rendszer, amíg a dolgozók a hozzáadott értéknek nem kapják meg egy nagyobb részét...

Rwindx 2010.06.08. 12:24:07

@Ianas:
A fentarthatóság nem a tulajdontól, hanem a módszertől függ. A mostani állami azért szar, mert mert nem matematikán, hanem osztogatáson/politikán alapul.
Ha így osztanák ki a magánt akkor az is ugyanilyen szar lenne. Ha megreformálják az állami rendszert akkor az is lehet akár jó is. Lásd svéd model elképzelés.

lnyak 2010.06.08. 12:25:57

A cidesz monjjjjjon le!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.08. 12:30:52

Ha értenél a pénzhez tudnád, hogy nincs olyan, hogy én pénzem. A pénz azé, aki feltalálta. Vagyis a zsidóké.
nativefusion.hu/zeitgeist/

Namir 2010.06.08. 12:31:45

Kezdjük ott, hogy a nyugdíjjárulék a bruttó fizetésed 33.5%-a.
Tehát nem, 8%, nem 9,5%, és nem 1.5%-okról beszélünk.
(24%-t a munkáltató fizet be, 9,5%-ot te = 33.5%)

Ebből a 33.5%-ból fizetsz 8%-ot az MNYP-nek. Cserébe -25% az állami nyugdíjadból.

Tehát, ha kapnád a nettó fizetésed 85%-át (40 év és 200br. bér esetén ma ennyi).
Akkor helyette kapsz kb. 64%-ot az államtól, a többit az MNYP-től kell(ene) megkapnod.
De nem fogod, mert ahhoz, hogy ezt a -25%-ot az MNYP ledolgozza, legalább 25 év kell, magyar viszonylatban meg kb. 30-40 év.

Mert, ha az MNYP-k fasza menedzserei maguk szépségével vannak elfoglalva, és nem a te pénzed gyarapításával, akkor ne csodálkozz. márpedig eddig csak a saját vállukat veregették, hogy sikerült bruttó hozamban az inflációt megverniük.
Csak azt "felejtették" el, hogy nem az inflációt, hanem a bérnövekedést, és nem bruttó, hanem nettó kell legyőzniük. Kb. 3%-kal.
Na, ez az ami eddig nem ment nekik.

Tehát ott tartunk, hogy 40 év után az államtól a nettó béred kb. 65%-a + MNYP járadék. Ez együtt bizony sokaknál kevesebb lesz, mint a tisztán állami.

/Szerintetek miért kellett visszalépnie annyi MNYP tagnak most is, már nem először az állami nyugdíjrendszerbe. Mert az MNYP rendszert ELSZÁMOLTÁK!!!/

Persze ez az egész nyugdíj kb. 15%-20%-kal csökken a jövőben, és sokaknak nem lesz 40 szolgálati évük.
1. Mert szigorodik a feltétel
2. Mert változik a foglalkoztatás

Tehát lesz kb. 35-37 év.
(Ma is az átlag 37 év körül van.)

Tehát mondjuk a nettó BEJELENTETT fizetéseid átlagának 50%-70%-ával számolhatsz.
*****************************

Persze a zsebbe kapott pénzek, és a cafetéria nem számít bele a nyugdíjba jövedelemnek. Azok után nem kapsz.

Na, ezért kell takarékoskodni.
Aki meg azt mondja, hogy nem érdemes az állami nyugdíjat fizetni, az a szüleitől veszi el a pénzt. (És mindazoktól, akik a felnevelését az állami jóléti rendszeren keresztül adóikból finanszírozták.)
Rendes gyerek. :)

Meg ostoba is.
1. Mert egyedül nem megy. (De legalábbis kockázatos.)
2. Az egyéni tőkeképzésnek is ugyanaz az alapja, mint az állami jóléti rendszereknek.

Azt, hogy mi az, nem fejtem ki, legyen ez házi feladat.

Rwindx 2010.06.08. 12:42:32

@Namir: Egy kis segítség:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator&edt_brutto=100000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+

remélem, a link átmegy.
A TB befizetés, az nem a nyugdíjba megy, hanem az egészségügybe. Itt tételesen itt figyel mi hova megy.

Rwindx 2010.06.08. 12:47:47

@Rwindx: Aztán lehet ezt a 24%-ot még osztogatják belül, ezt már nem tudom.

Invictus 2010.06.08. 12:48:31

@Ianas: Ha a befizetések egy részét átirányítják a magánpénztárakba, akkor pláne nem fenntartható. Sokan tök hülyék a témához, csak azt jegyezték meg, hogy magán=jó, állam=rossz, mert a kapitalizmus az jobban működik (ja hogy az EU-ban sem mindenhol van magánnyugdíj - mármint kötelezően - az nem jut eszükbe).
Sajna a mnyp-k a jelenlegi formájukban tényleg csak arra jók, hogy pár száz bankár megtömhesse a zsebét. A várt nyugdíjatokat a hajatokra kenhetitek majd, már ha addig nem tűnt el a pénztáratok elegánsan a balfenéken... sajna ez ugyanúgy csak egy adónem mint a többi, csak közvetlenül magánzsebekbe megy.

Namir 2010.06.08. 12:58:23

@Rwindx:
Egy kis segítség neked:
www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/jarulekmert_2010.html

Legközelebb nézz utána rendesen, mi hova megy. :)

A nyugdíjjárulék bizony 33.5%.

Ui:
Szerinted miből jön össze évente 3000 milliárd? :)

II.Briandrew 2010.06.08. 12:59:27

Drága Szerző!

Ennyire agyatlan vagy, vagy csak tetteted magad?

Először is az EU nem engedi, másodszor pedig az ég világon senki nem fogja elvenni tőled a pénzed! Ha ugyanis az állam veszi át, az még a te pénzed marad, csak nem egy magáncég kezeli, hanem a Magyar Állam.
Amúgy magánnyugdíjpénztárban szintén játszanak a pénzeddel, tőzsdére viszik és a válság miatt most mindenki kevesebbet kap meg belőle, mint amit befizetett.

Ezek után felesleges ez a hiszti!

2010.06.08. 13:00:38

"50% visszalépett"

Légy szíves jelöld meg a forrást, ahol ez a tény elolvasható! Szerintem egyszerűen nem igaz.

Namir 2010.06.08. 13:02:02

Amit te fizetsz, mint Biztosított (munkavállaló), azt úgy hívják, hogy
NYUGDÍJJÁRULÉK (9.5%)

Amit a Foglalkoztató (munkáltató) fizet, azt meg úgy, hogy
NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK (24%)

Bergeroth 2010.06.08. 13:05:16

Ahogy mások is mondták. értékeket kell felhalmozni, és nem a bankokban, hanem otthon, a párna alatt, a padló alatti kis rejtekhelyen, a széfben, a kertben elásva, stb. :)
Sem pártban sem bankban nem bízok már nagyon régóta. Ezek még a szemünket is kilopnák és eladnák egy szervbanknak, szemrebbenés nélkül.
Abban bízok, ami nálam van. Minden más bekaphatja, jó mélyen, bő nyállal.

weedxyz 2010.06.08. 13:08:00

@Namir: Nem azért, mert nincs igazad, becsülöm az adózási szakembereket, de a lekezelő stílusodból vegyél vissza...

Bergeroth 2010.06.08. 13:08:32

A másik dolog pedig a válságra fogni mindent. Nincs olyan, hogy gazdasági válság, ilyen nem létezik.
A valóságban sosem létezett pénzeket kergetnek, amik csak papíron és adat formájában léteznek, és nem valós, kézzelfogható formában.
Mesterségesen generált hiszti az egész, nincs valós alapja.
Olyan van, hogy egy társasjáték, amit tőzsdének hívnak. De olyan, hogy gazdasági válság, olyan nem létezik.

Bergeroth 2010.06.08. 13:09:53

(most volt karbantartás és már megint szopat ez a szar? Vajon most átmegy a komment?)

Rwindx 2010.06.08. 13:11:15

@Zoltanius:
Én írtam. Egy darabig eltartott míg megtaláltam újra:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=134279&is=1

"Mint ismeretes, 2009 december 31-ig azok a tagok kérvényezhették a visszalépést az állami nyugdíjpillérbe azoknak a tagoknak, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket. A PSZÁF tájékoztatása szerint ez a lehetőség valamivel több, mint 122 ezer tagot érintett, akinek alig több mint fele, 51.7 százaléka élt is ezzel az opcióval."

Rwindx 2010.06.08. 13:14:08

@Namir: Ok, így világos, átértékeltem a dolgot. Igazad van.

Martian (törölt) 2010.06.08. 13:19:07

@Bergeroth: mégis ennek illúziója kihat erre az aberrált pénzügyi- és értékrendszerre, amiben élünk.

Publius Decius Mus 2010.06.08. 13:24:32

A dologból nem lett semmi, de nem is ettől kell tartani.
A baj a jelenlegi rendszerbe van beépítve, pont mert magán, ha valaki olvasta már a Gyuláék által érdekes körülmények között kreált törvényt.

Tudjátok e, hogy a magánnyugdíjpénztár tulajdonosai ti vagytok (és én is) nem pedig a kezelő. Viszont mint tulajdonos nem hogy döntéseket nem hozhatunk, a folyamatokba sincs belelátásunk, évente egy sajtpapírral szúrják ki a szemünket. A kezelő a bank/biztosító dönt a kezelési költségekről és a befektetésekről - nyílván ahogy neki a legjobb - nem ahogy nem ahogy nekünk.

Ha egyszer bedől az egész? A veszteség csak a tulajé tehát a mienk. Elég ha csak 5 perccel a nyugdíjba vonulásod eltt dől majd be és nista. Vagy azután és akkor is leáll a nyugdíj. Lehetséges ilyen a mai pénzvilágban? És 10-20-30 év múlva? Ha az állam nincs benne csak a katonai-pénzügyi világbékében bízhatunk.

Tavikagyló 2010.06.08. 13:30:19

@Publius Decius Mus: Ez a Damoklesz kardja folyamatosan lebeg és lebegni is fog a fejünk felett.

Roy 2010.06.08. 13:35:04

Dehogy nem adod a nyugdíjad. Nem fognak megkérdezni, hiszen nekik 2/3-os felhatalmazásuk van, így azt csinálnak amit akarnak.

Namir 2010.06.08. 13:41:22

@weedxyz:

1. Nem vagyok adózási szakember.

2. A stílus szándékosan ilyen.
/Értelmes vitát akartam provokálni a kommentelőkkel, a közhelyek és zöldségek írása helyett. Sajnos a többségnek igen hiányos a tudása, és pont ez a baj az egész nyugdíjjal(és nyugdíjrendszerrel)./

3. Értettem, visszavettem belőle.

4. Bocs. :)
/Mindenkitől./

Nick Blogger 2010.06.08. 13:44:45

Ébredjetek!

Mindenkinek saját magának kell gondoskodnia a jövőjéről. Legyetek önállóak! Ne mindig mástól várjátok a megoldást. Welcome to the real world!

1. Soha ne bízd a pénzed másra.
2. Fejleszd a pénzügyi műveltséged

Még általánosabban:
1. Tartsd irányításod alatt az életed minden aspektusát.
2. Tájékozódj, tanulj, bővítsd az ismereteidet.

Megfelelő ismeretek + kontroll = siker

Az intézményes (állami) oktatás jellemzően egy szakmára készít fel, droidokat termel. Az életben maradáshoz ez kevés, teljesen más ismeretekre van szükség. Légy kreatív! Éleszd fel a benned rejlő kreativitást, amit az iskolarendszer elnyomott.

Ne várd a csodát, hogy majd más fog gondoskodni rólad és az életedről. Magadnak kell kitalálnod az életed.

A környezet nem fog (a te kedvedre) változni, magadnak kell változnod, alkalmazkodnod a környezethez.

Megfigyelni, tanulni, alkalmazkodni.

Tavikagyló 2010.06.08. 13:53:26

A rendszer a kezdetektől bűzlik. Amikor kis hazánkba megjött a nagy szocializmus akkor már ismert fogalom volt a nyugdíj csak nem mindenkinek. Viszont ez tarthatatlan állapotnak lett minősítve. Így szinte mindenki kapott, függetlenül attól, hogy fizetett-e valaha valamit. (Gondoljunk bele a jómódú családok cselédlányainak esetébe.)
Mivel a háború meg az újraépítés miatt pénz nem volt, az akkor dolgozók befizetéseiből fedezték a nyugdíjakat.
És ez így megy a mai napig! Azért utalunk 12-én járulékot, hogy 22-23-ra meglegyen a nyugdíj fedezete.

misc · http://misc.blog.hu 2010.06.08. 14:03:45

baszki srácok ha nem tetszik a magánnyugdíjpénztárak hozama, akkor alapíts egyet, csináld jobban, akkor mindenki hozzád menne.

II.Briandrew 2010.06.08. 14:05:00

@Roy:

Ritka demagóg és tudatlan hozzászólás. Senki nem fogja elvenni sem a te, sem a "nagy tudású" posztoló, sem pedig az én nyugdíjam! További vita fölösleges, inkább nézzed a legfrissebb híreket, barátom!

misc · http://misc.blog.hu 2010.06.08. 14:07:47

mellesleg én sokkal jobban bíznék egy "gonosz nemzetközi kizsákmányoló" nyugdíjpénztárban, mint a magyar államban, hogy 50 év múlva tényleg fizet olyan nyugdíjat, ami a befizetéseid alapján reális.

2010.06.08. 14:11:17

lesz nagy sírás majd 30 év múlva, hogy "úristen mocsok multik ellopták a pénzem"

dtk74 2010.06.08. 15:21:20

@wmiki: A pénzt a Föníciaiak találták fel. Persze lehet hogy ők is zsidók voltak. Nézőpont kérdése.
süti beállítások módosítása