Hétszázezer forintját tüntette el az OTP Lakástakarék Zrt. a Pénzcentrum.hu egyik olvasójának. Tiltakozása ellenére egy nem létező számlára küldték el a lakás-takarékpénztári megtakarítását.

Levélírónk a Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) Zrt.-nél meglévő lakáshitelének törlesztésére kívánta felhasználni a lakástakarék-pénztári megtakarítását. A hitel felvételekor a pénzintézet még Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet néven futott. Olvasónk forintban vette fel a kölcsönt, majd euróra váltotta, így megszüntette a takarékszövetkezetnél a forintszámláját.
 
Kérte, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítását az OTP Banknál vezetett saját forintszámlájára utalják ki, s közölte, hogy nincs másik forintszámlája. A pénzintézet fiókvezetője azonban azt állította, hogy ezt tiltja a bank belső szabályzata. Olvasónk sem a lakástakarék-pénztári szerződésében, sem az OTP nyilvános rendelkezéseiben nem talált arra utaló szabályozást, hogy a pénzintézet a kiutalás feltételeként meghatározhatja, csak és kizárólag más banknál vezetett számlára utalhatja a megtakarítást. Ezért ismételten kérte, hogy a megtakarítását az OTP-nél vezetett folyószámlájára utalják ki.
A banki ügyintéző ehelyett önhatalmúan, az ügyfél felhatalmazása nélkül átutalta az összeget a korábban a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett, de már megszüntetett forintszámla-számra. Az átutalási megbízást utólag akarta aláírattatni az ügyféllel, aki ezt megtagadta, és kérte, hogy vonják vissza az átutalást. Ezt a bank nem tette meg.
A pénz elment az OTP-ből, természetesen nem érkezett meg a nem létező forintszámlára, és most valahol kering a banki rendszerek között.
 
Olvasónk panaszos levelet küldött az OTP Lakástakarék Zrt.-nek, amiben ismételten kéri, hogy a megtakarítását utalják át az OTP-nél vezetett folyószámlájára. A lakástakarék-pénztár annyit válaszolt, sajnálják, hogy kellemetlen tapasztalatokat szerzett az ügyintézés során. Elnézést kérnek a téves átutalással okozott kellemetlenségekért. Felszólítják, hogy számlákkal igazolja, ha a téves ügyintézés miatt kára keletkezett, mert csak azt követően tudják elbírálni az okozott kárt.
 
Levélírónk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult panaszával, ahonnan azt a választ kapta, hogy az említett ügyekben alapvetően az OTP Lakástakarék Zrt.-vel kötött szerződésében foglaltak a mérvadóak.
 
Olvasónk azóta sem kapta meg a pénzét. Az okozott kárt ráadásul még felmérni sem egyszerű, nemhogy számlákkal igazolni. A forint-megtakarítást ugyanis a panaszos euró hitelének előtörlesztésére akarta fordítani, kihasználva a jelenlegi kedvező árfolyamot. Kérdéses, hogy mire előkerül a pénze, mennyibe kerül majd az euró.

 

Címkék: bank otp ügyintéző portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr282827879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muvezeto 2011.04.15. 12:52:37

Ez azért furcsa, mert ha jól tudom, akkor a banki rendszerek úgy működnek, hogy átutalásnál elküld egy jelet az OTP, hogy részéről mehet az átutalás és ezután a fogadó bank is visszaküld egy jelet, hogy részéről is OK. Ezután történik meg a tranzakció. Tehát ha nem létezik a fogadó bank, akkor az OTP-től el sem indult a tranzakció

pdw (törölt) 2011.04.15. 13:09:54

Nekem az OTP az ev kozben keletkezett hitelkartya 1%-okat, evkozbeni hitelszamla/kartya megszunes esetben probalta lenyulni, de nem hagytam nekik. ~2 honap alatt visszautaltak a kemeny 20ezer forintomat :)

Namir 2011.04.15. 13:16:34

Szerintem nem létező számlára nem megy el az utalás.
A lakástakarék felhasználásnál igazolni kell, mire megy. Ha hiteltörlesztésre, akkor a hitelnyújtónak utalnak.

Most hol van a hitel, melyik pénzintézetnél?
Euró vagy euró alapú?
Egyáltalán lakáscélú?

Miért nem közvetlenül a hitel törlesztésére utaltatta a pénzt, miért akarta a saját számlájára, ha azt nem lehet?

Namir 2011.04.15. 13:17:50

Viszont a lakástakarék felhasználásánál 3 hónap várakozás van.
Nem ez a gond?

Giraffa 2011.04.15. 13:29:59

Lehet, hogy a célszámlán inkasszó volt az APEH/NAV részéről például. Ahogy megérkezett rá a pénz, már el is huss...

equium 12345 2011.04.15. 13:33:52

Ez igy tuti, hogy nem kerek. Valamit nem tudunk.

zum trucc 2011.04.15. 13:37:40

Mindenesetre igazi OTP stílus. Ezelőtt 30 évvel megszívattak kis híján, azóta kerülöm őket, mint a pestist.

Mikrobi 2011.04.15. 13:38:30

Aki az OTP ügyfele, az sikeres ember nem lehet. Aki részvényese, annak sokkal nagyobb esélye van rá.

tothpa 2011.04.15. 15:22:14

@muvezeto: Ez sajnos nem így működik. "A" bank nem tudja, hogy "B" bankban létezik-e a megadott számlaszám. Egyedül a számlaszám első 8 jegyéről tudja, hogy létező bankról van szó (ez azonosítja a bankot)

Tehát simán lehet küldeni pénzt nem létező számlaszámra.
Normál esetben ilyenkor a cél bank észreveszi, hogy ilyen ügyfele nincs és visszautalja a pénzt. Ha van akkor meg nagyon örül valaki az "ajándék" pénznek.

Bruno 2011.04.15. 15:50:02

Aki nem tudja, hogy az OTP az nem bank, hanem egy banknak látszó nagyranőtt takszöv, annak úgy kell.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.04.15. 18:21:25

bemegy, fiokvezetot elokerestet, rakerdez, hogy hol lathato az engedelyezo alairasa. Ha nem tud ra valaszt adni, AZONNAL kerni az atutalt penzt. Az osszeset. Nem holnap, nem 72 oran belul, hanem most.

Tíz:59 2011.04.15. 18:27:03

Na ezek után az OTP-t jól elkerülöm,mást nem lehet,annyi szarságot hallani róla.

TheRminator 2011.04.15. 18:33:44

14 éve vagyok OTP-s, és soha semmi bajom nem volt velük.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.04.15. 18:43:15

Minkert kétszer szivatott meg az OTP nem volt pénz mert a munkabér utalásnál a közlemény Munkabérnek és nem munkabér-nek volt feltüntetve. Az OTP rendszere nem volt felkészülve a kis- és nagybetű problémára. Ekkor megszüntettünk mindent ami OTP-s.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.04.15. 19:22:42

"a pénzintézet még Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet néven futott"

Azt is megvette az OTP? ! :S

@The Rminator: Nekem sem, mert semmit nem csinálok náluk, számlára pénz be, pénz ki, de semmi hitel, semmi extra kérés...

"utólag akarta aláírattatni az ügyféllel, aki ezt megtagadta, és kérte, hogy vonják vissza az átutalást"
Bazmeg. Ezzel lehet perre menni.

"A lakástakarék-pénztár annyit válaszolt, sajnálják, hogy kellemetlen tapasztalatokat szerzett az ügyintézés során. "
Szintén hatóságot a nyakukba...

"a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult "
Zsebben voltak azok is... :S

Fasza világ ez.

CBF 2011.04.15. 19:35:23

@The Rminator: vagy azért mert semmi mozgás nincs a számládon, vagy mert ott dolgozol... Én szerencsére már otthagytam őket, simlis banda, erősen kerülendő!

Phrascarica 2011.04.15. 19:38:05

@The Rminator: akkor talán egyedül vagy :)

Mylady 2011.04.15. 19:42:09

Hát, ha nem volt átutalási megbízás, akkor be kell ballagni a rendőrségre és feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen csalás vagy sikkasztás vagy mit tudom én, mi miatt (majd egy jogértő jól megmondja). Merthogy ezek szerint valaki ellopta a pénzét.

Blogger Géza 2011.04.15. 19:42:44

Szerintem a történetnek kb. a fele hiányzik, ahogy azt már megszoktuk, mert ez így nem kerek. Pl. már az rejtély, honnan tudta az OTP az ügyfél más banknál lévő számlaszámát.

Tapasztalataim alapján nem létező számlára valóban elindul a pénz, de normál esetben 1-2 napon belül visszajön, mert a fogadó bank nem tudja hol jóváírni.

Annyi logika van a dologban, hogy a lakáspénztári megtakarítás nem azért van, hogy aztán csak úgy landoljon egy OTP számlán és ott figyeljen, ilyenkor a banknak muszáj észrevenni, hogy valami nem stimmel, lehet ezt akarják elkerülni. Simán rá kellett volna utalnia Ft-ot a törlesztő devizaszámlára, bank átkonvertálja és kész. Ha ez az egyszerű megoldás nem tetszik neki, kavarni meg spekulálni akar, ne szüntesse meg ott a Ft-számlát, amíg ott a hitele.

Pizso 2011.04.15. 19:46:00

Ilyen nincs!
Ha nincs aláírás nincs utalás!
Ennyi! Ez most vagy Hoax vagy félig hazugság.

boldogok_a_sajtkészítők 2011.04.15. 20:03:34

nem létező számlaszámra indított összeget a fogadó bank köteles 1 munkanapon belül visszafordítani...

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.04.15. 20:12:20

@The Rminator: erre csak azt tudom neked mondani, hogy az embereket két nagy csoportra lehet osztani :
- akiknek már volt afférja bármelyik bankkal
- akiknek majd ezután lesz
Amúgy ez nem otp specialitás. Mindegyik próbálkozik. Aztán vagy észreveszi az ügyfél, vagy nem. Engem (és még gondolom sokakat) február 1-el a cib szoptatott. Ugyanis ettől a dátumtól felszámolnak 3.3×€ -t számlavezetési díjként a céges deviza alszámlákra (de nem mind1, hogy milyen forintszámlád van mellette. Mert lehet, megúszod ingyen ... ma még. Jópofa nem? :D). Minden f***ság miatt fel tudnak hívni. Ezért persze nem voltak képesek telefonálni, hogy 'hé te barom, eddig ingyen volt, de holnaptól fizetős. Még van 10 perced beszaladni egy fiókba, és megszüntetni'. Amikor észrevettem, és számonkértem a fiókban az ügyintéző büdösbanyát, azt válaszolta, hogy _NEKEM_ kellett volna megnéznem a kondíciós listát. Mire megkérdeztem, hogy honnan kellett volna tudnom, hogy valamit is el kell olvasnom. Szerinte kaptam hírlevelet. Szerintem meg nem kaptam, csak szla.kivonatot. Erre már csak hümmögés volt a válasz. Ráadásul mindezt olyan lekezelő stílusban, hogy a bicska kinyílt a zsebemben.
Egy ismerősömet pedig a szarfejzennél qrták át (nemkicsit, nagyon). Mint kiderült, a hitel lezárására befizetett pénzt a 'kedves ügyintéző' csak simán elhelyezte a számlán, és baszott lezárni a hitelt. A pénzből persze szépen vonogatták a részleteket, amíg tartott. Persze a pénz hamarabb fogyott el,minthogy vége lett volna a hitelnek. Így aztán elkezdtek még további részleteket követelni. Plusz késedelmi díj, etc ...

Konklúzió?
Hasitasi nem kér kódot. Illetve, addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

johevi 2011.04.15. 20:16:02

Nem létező számlaszám esetén visszamegy a pénz az indító számlaszámára.
Jelet nem küldüzgetnek egymásnak ez hülyeség.

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.15. 20:19:34

OTP-vel soha ne kezdjél, mert egy csomó nagyfenekű, komcsi reflexekkel megvert, magát félistennek hívő ügyintéző ül ott, aki azt hiszi, hogy ő tesz szívességet, amikor elrontja a dolgaidat.

Tűzre velük!

Jaffar 2011.04.15. 20:28:30

Az én bankomnál 1 hétig bármilyen átutalást (v. automatikus levonást) indoklás nélkül visszahívhatok. Sima mezei bank. Hja, Ausztriában van :).
Pedig nem ördöngösség a dolog. Csak és kizárólag a bankon múlik. Mondjuk odahaza az összes bank szemét, de csak azért mert mi (birkák) nem reklamálunk és ha szopatnak minket, akkor nem állunk odébb, és keresünk egy másik bankot. A posztban szereplö ember jól tette, amit tett. Tessék beperelni az OTP-t amennyiben nem reagálnak, hisz írásba nkért mindent, szal mindennek nyoma van. Eleve nyert ügy, de amíg az ügyfél nem veri az asztalt, addig ez a rendszer marad. Banki, önkormányzati és minden más egyéb hivatali dolgozó azt hiszi, hogy öértük vagyunk mi, tévesen.

johevi 2011.04.15. 20:49:21

@Jaffar:
Ez azért veszélyes... Bármilyen vételár visszahívható? Kifizetsz egy autót, aztán visszahívod a pénzt? Csak akkor, ha a fogadó fél hozzájárul, itthon így van és szerintem ez jobb.
Megbízást lehet visszavonni értéknap előtt.

TheRminator 2011.04.15. 21:00:26

@CBF: mindent erről fizetek. Net számlám van. Csekkeket is neten fizetem be, vaterán adok-veszek elég sokat, erre érkeznek a pénzek, havonta kb 20-30 tételt utalok, erre jön a fizetés, a csp is. Mindig nézem a számlát, soha nem számoltak még jogtalan költséget, minden rendben volt mindig. Lehet mázlista vagyok, de ez már évek óta igy megy. Januárban megjött a dombor ec-mc kártyám, és amikor bent voltam az otp-ben, hogy az egyik kártyámat irassam át a feleségem nevére, az ügyintéző kérdezte, hogy látja van dombor kártyá, használom-e valamire, mert ha nem, akkor adjam vissza, ad helyette a nejemnek sima kártyát, és az otp visszafizeti a levont kártyadíjat. 4 napra rá ott volt az 5e Ft a számlámon!

Akkor most miért is szidjam őket? Én meg vagyok velük elégedve. És nem ott dolgozom.

Morfologista 2011.04.15. 21:03:54

Az OTP-ben is vannak hozzá nem értő, vagy lusta/leszarom ügyintézők, mint minden banknál. Egy-egy ilyen esetből általánosítani merő túlzás. Az OTP-nél sokkal rosszabb bankok is vannak Mo-n, sőt, szinte csak rosszabbak vannak. Messze az OTP-nek van pl a leghasználhatóbb e-banking szolgáltatása, idén az OTP csoport elnyerte Európa legjobb privátbanki szolgáltatója címet.

/ON

A sztori teljesen fals. Ha a Siklós és ... takszöv megszünt, akkor a számlaszám első nyolc jegye (ami egyébként nem a bankot, hanem a számlavezető fiókot jelöli a bank azonosítására elegendő az első 3 számjegy) nem létező bankot jelöl a pénz el sem tud indulni az OTP rendszeréből. Ha a takszövöt felvásárolták és a számlaszámokat megtartották, de az esetben szereplő számlaszámot megszüntették, akkor a pénz ugyan elindul az OTP rendszeréből, sőt meg is jelenik a másik banknál, de ott az ügyfél-azonosítás sikertelensége miatt 1. felkeresi a küldő bankot, hogy azonosítsa a címzettet, 2. visszaküldi a pénzt a küldő banknak.

Ha minden igaz, ami a levélben volt, akkor
1. a pénz valószínűleg visszaérkezett az OTP-hez, de már ott nem tudják azonosítani, mivel megszüntették a lakástakarék-számlát (nem valószínű, egy számla megszüntetése hetekig tart) 2. a pénz megérkezett a fogadó bankhoz, de az ül rajta (nem vette észre, hogy ott van).

Sajnos az ilyen vidéki takszövök/takszöv-szerű bankok nem biztos hogy rendelkeznek olyan szoftverekkel, melyek a GIRO-rendszerből érkező adatokat automatikusan dolgozzák fel. Elképzelhető, hogy az ott ülő emberek hibáztak.

És még valami nagyon fontos dolog. A bankban ülő ügyintézők nem gonosz aljas emberek. Egyszerű csinovnyikok, akik nem tévedhetetlenek, igaz, de semmiképpen nem velejéig romlott népség. A proaktív, empatikus hozzáállás rendkívül sokat segít az ügyintézésben, ugyanis bármennyire furcsa az itt kommentelők többségének ők is emberek, akik még csak el sem várják, hogy így kezeljék őket, de azért higgyétek el, nagyon jól esik nekik.

Nem is olyan rég még 4 banknál volt számlám (erste, mkb, raffeisen, otp). Mára csak az OTP-set hagytam meg. A többi igencsak amatőr az otp-hez képest, és hogy úgymondjam eléggé kelet-európai, némelyik balkáni a szolgáltatás színvolát tekintve. Az OTP meg egy nyugat európai szintű bank. És nem, nem az otp-nél dolgozom, csak egy elégedett ügyfelük vagyok.

Karachar Nevian (törölt) 2011.04.15. 21:06:07

Sajnos egyet kell értsek, az OTP egy sz.rfas.ú banda.
Nekem volt egy számlám, csak kevéske pénz volt rajta(kb 500Ft), amire ráterheltek egy számlavezetési díjat, ami kb 50Ft-tal túl húzta a számlát, ekkor rátettek egy büntetést, amivel -200-ra állt a számla, ekkor indítottak egy vizsgálatot hogy miért is vok mínuszban, ez persze megállapította hogy miattuk, de a vizsgálat díja 800 Ft volt, és mivel elérte az összeg az -1000Ft-ot, küldtek egy behajtási levelet(jelzem az egész történetből ez az egy pont jutott el hozzám bármiféle módon), ezt ugyancsak rám terhelték. Mikor 1 héttel később megkaptam a felszólítást, már csak -3000Ft-ért tudtam lezáratni az összes számlámat...
Azóta mindent kerülök ami otépés.

zsoci 2011.04.15. 21:07:42

Minden tök mindegy. Az ügyfél NEM írta alá a átutási pairokat, tehát a banki ügyintéző ELSIKKASZTOTTA a pénzét. Fel kell a rendőrségen jelenteni az ügyintézőt és bűnsegédként a fiókvezetőt és a bankot. Fogadjunk, hogy gyorsan alőkerül a pénz !

Körömcsiga 2011.04.15. 21:07:57

Mivel nincs a banknak megbízása az átutalásra, ezért ezt azonnal rövidre lehet zárni az OTP-ben. Nincs megbízás, vissza a pénz.

xtolzig 2011.04.15. 21:08:18

Ilyen komoly intelligenciahányadosokkal rendelkező trollfarmon mint a szivatós, ne probálj meg ilyenek megmagyarázni hogy ez csak EGY eset, látod a 3. komment már "TŰZRE az egész otp-vel", mert van egy faszfej ügyintéző. Aztán mekkora csodálkozás lesz az egyszerűparasztnál mikor ezt az ügyintézőt majd kirugják (pl ez miatt) az OTP-től és másnap már a CIB-be fogja kiszlgálni UGYANEZT az embert, mert EZ miatt átvitte oda a számláját..
Aki 80 IQ-val és 2 bittel született az sikeres ember nem lehet. Ja és ne nyisson számlát sehol. Menjen kapálni.

Morfologista 2011.04.15. 21:11:00

@Karachar Nevian: Ha a jelenlegi bankodnál járnál így, ugyanez lenne a vége. Ez nem OTP specialitás. Én nem ekkora összeggel (nagyobb volt a bünti), de hasonlóan jártam egy ERSTE-s (volt Posta Bankos) számlával. Pontosan ugyanígy. És szerintem bármelyik banknál így járnánk. Szerintem az OTP még olcsó is volt, így ne sírj, hanem szüntesd meg a számlát időben ha nem használod.

Jaffar 2011.04.15. 21:12:34

@johevi:
A múltkor tévesen elutaltam valahova egy kisebb összeget és másnap simán stornóztattam. De látom te már csak tipikusan "magyarosan" gondolokodsz. Találjuk meg a kiskapukat és használjuk, hisz azért vannak, nem? Talán ezért is tartunk ott, ahol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.04.15. 21:26:30

jópár éve lehetett még olyan lakástakarékot kötni, amelynél 8 éves futamidő esetén nem kötelező lakásra költeni.

regapó 2011.04.15. 21:30:47

Pénzt nem bízunk idegenre, bankra sem.

johevi 2011.04.15. 21:31:57

@Jaffar:
Sajnos itt többen így gondolkoznának, nem én. Tévest itt is vissza lehet hívni, ha igazolod hogy Te voltál béna vagy az utalásból egyértelműen kiderül hogy máshova ment.

Mr. Ligthman 2011.04.15. 21:42:31

Mindenki ott bankoljon, ahol elégedett. Az OTP velem is inkorrekt volt, 4,5%-kal növelte a hitelkamatomat a válságra hivatkozva, amit azóta sem csökkentett. Az Erstebanknál viszont a válság előtti szintre ment vissza. Mindkettő CHF alapú.
Valóban mindenhol vannak idióta ügyintézők, de mivel ők a Bank arcai, velük azonosítjuk a Bankokat. Ez teljesen normális. Én Erste párti lettem, mert túl sokszor szembesültem az OTP-nél balfék dolgozóval. Így jártak, valószínűleg meg sem érzik hiányomat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.04.15. 22:17:50

Szerintem ez így nem igaz. Nem létező számlára nem lehet utalni. Azonnal kiírja a banki rendszer. Egyszer én is írtam el számlaszámot a papírra, amit a banki üi-nek adtam, és azonnal szólt, hogy erre nem tudja átutalni mert nincs ilyen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.04.15. 22:19:24

@johevi: Ugyan, ez biztosan nincs így. Mondjuk átutalja nekem, én meg felveszem. Megnézem, hogy mit hív vissza.

egy atlag 2011.04.15. 22:53:20

OTP sztorim: 16 év után váltam meg tőlük

1. Tévesen levontak kártyadíjat
2. A megszüntetéskor le akarták húzni rólam a legyártott, de kézhez nem vett új kártyám díját. a régi érvényes volt még...
3. Egy teljes hónapja megszüntetett OTP számlámra befogadtak egy tévesen oda címzett pénzt, melynek a helyes számlára utalásának költségét kifizettették, igaz később nagy kegyesen jóvá írták.
3. A jelenlegi bankomnál a költségeim jelentősen csökkentek ugyan azon termékekre.
4. Az, hogy a tévesen vont díjakra fény derült a véletlennek és szerencsének tudható be.

Soha többet nem kérek belőlük. Ráadásul úgy hallottam az alkalmazottaikkal is szemét módon bánnak, szarrá aláznak és túlóráztatnak mindenkit. Nem képzik megfelelően őket. Sejtésem szerint a hibák is erre vezethetők vissza.

knbm (törölt) 2011.04.15. 23:36:34

Ha az LTP-t egy adott jelzálog hitelhez kötöd akkor akkor a szerződésben benne van a számlaszám amire az OTP nek utalnia kell.
A polgár a forintos hitelt átváltotta eurósra. A polgár nem akarja, hogy az otp a forint számlára utalja mert a takszöv a saját qrva sz@r árfolyamán fogja átváltani az eurós hitelhez. Megszünteti gyorsan a forint számlát és és a saját másik számlájára kéri, hohy maga vehessen jobb áron eurót a törlesztéshez. Akármennyire fáj de az otp nek van igaza. A kombinált, hitellel együtt kötött ltp-t csak szerződésben megjelölt hitelszámlára utalhatja. Van ott átutalási megbízás csak azt a polgár 4-vagy nyolc éve írta alá a hitel megkötésekor.

gangsárkány 2011.04.15. 23:47:34

A történet számomra teljesen hihető. Velem hasonló történt meg. A saját számlámról 6.ooo.ooo ft-ot fizettek ki egy olyan személynek, akinek bár régebben volt hozzáférése a számlámhoz, azonban azt visszavontam. A meghatalmazás visszavonása után 5 évvel kifizettek részére a 6.ooo.ooo-t. Kivizsgálást kértem, hogy történhetett ez meg: A bank válasza az volt, hogy az eredeti meghatalmazás alapján! A meghatalmazás visszavonásakor a visszavonás tényét rögzítő aláírás kartonról, annak átvételéről az ügyintéző kérésem ellenére belső üzletszabályzatra való hivatkozással nem adott sem másolatot, sem igazolást. Kértem, mutassák meg ezt az aláírás kartont, ekkor kiderült a bankban nyoma "elveszett", a komputerben, a központi adatbankban pedig visszaállították a meghatalmazás tényét. Ekkor tudtam, kifosztottak. Kértem, a személyes adataim komputerből történő "kimásolását" részemre, melyből kiderülhetne, hogy ki és mi alapján állította vissza a meghatalmazást, ezt az MKB megtagadta. Nincs semmilyen jogszabály, ami alapján a bankot kötelezhetném az adataim kiadására, ha nem akarja, nem adja sem az adataimat sem a pénzemet. PSZÁF kicsit elmarasztalta őket, de ez rajtam nem segített. A bank szerint "én" valamikor egy újabb számlát nyitottam - nem igaz - s ez alapján visszaállították az ÖSSZES számlámra a meghatalmazását annak a személynek, akinek a hozzáférését letiltottam!!!Erről soha semmilyen értesítést nem kaptam!! Soha nem kaptam számlakivonatot erről az állítólagos Új számlámról! A bank erről a számláról SEMMILYEN dokumentumot nem mutatott be, de nem is áll szóba velem. Az ügyet ŐK lezárták. Állnak a per elé. - Ki nyert itt Magyarországon pert bármilyen bank ellen??? Soha senki.
A bank a tudtom és akaratom ellenére rendelkezett a pénzemmel. Már én is tudom, bárkivel bármikor megtörténhet hasonló, mert nem lesz sem ügyvéd, sem rendőrség, sem bíróság sem ügyvéd, sem média, senki aki ezeket a törvény betartására tudná kényszeríteni.

Mylady 2011.04.15. 23:57:10

@sagia77: Az más eset volt. A számlaszámok úgy épülnek fel, hogy van bennük ellenőrzés. Ha elütsz egy számot, nem lesz CDV-helyes és az ügyintéző nem tudja rögzíteni a megbízást, mert a gép nem fogadja be. Ezért tudta azonnal azt mondani, hogy nem létezik a számlaszám.

A posztoló esete annyiban más, hogy CDV-helyes volt a számlaszám, azaz korábban létező, csak időközben megszüntetett számlára ment az utalás. Ilyenkor 1-2 napot ül rajta a címzett bank, aztán visszaküldi.
Pénz nem tűnhet el a rendszerben.

BudBundy 2011.04.16. 02:16:07

A sztori ebben a formában nem igaz.

A lakástakarék megkötésekor nem szerepel olyan számlaszám a szerződésben, ahová a lejáratkor a pénzt a lakástakarék pénztárnak (ami nem egyenlő az OTP Bankkal, hanem önálló jogi személy) el kell utalnia, az csak lejáratkor, a kiutalás elfogadásáról szóló nyilatkozatban kerül feltüntetésre.

Amennyiben a lakástakarék 8 évnél rövidebb futamidejű, nem lehet a pénzösszeget szabad számlára utalni, mivel csak lakáscélú hitelek kiváltására használható fel. Azaz hiába szeretné az ügyfél szabad számlára kapni a pénzt, az Ltp a törvényi szabályozás miatt nem utalhat oda.

Lejáratkor az összeg kiutalásakor a lakáscélú felhasználás igazolására a lakástakarékpénztár (jelen esetben az (OTP Ltp.) csak olyan dokumentumot fogad el, amit az a pénzintézet állít ki és ír alá, akinél az adott részben vagy egészben visszafizetésre kerülő hitelt az az ügyfél felvette. Ebben a doksiban van feltüntetve az a szlaszám is, ahová az OTP-nek utalnia kell.

Azaz te magad hiába nyilatkozgatsz, hogy ide vagy oda szeretnéd a pénzt utalni, a bank a hivatalos, a jelzálogcélú hitel kiváltásáról szóló igazolás nélkül semmit nem tesz.

Lehet persze, hogy a fogadó bank (a Siklós és Vidéke takszöv) elrontotta a számlaszámot a nyilatkozaton, de ha az ügyfél megnézi, hogy mit adott le (ha adott le egyáltalán bármit) akkor hamar kiderül a hiba, de akkor nem az OTP-t kell hibáztatni. Lehet, hogy egy technikai számlát adtak meg, s már hetek óta ott csücsül a pénz, várva, hogy az ügyfél legyen szíves nyilatkozni a saját bankjánál a hitel előtörlesztéséről.

BKV reszelő 2011.04.16. 06:17:15

@muvezeto: Rosszul tudod.

Indító bank elindítja az átutalást, aminek elég ha a fogadó bank létező és a célszámla akár létezik, akár nem, ha CDV helyes, akkor az indító bank egyszámláján terhelik, fogadó bank egyszámláján jóváírják és fogadó bank örül. Ha nem tudja jóváírni ügyfélszámlán, mert nincs pl. akkor visszautasítja. Ilyenkor a folyamat fordítva zajlik le. Így eltölthet a pénzed látszólag pár napot, akár hetet is a baki rendszerek között, de ez a látszat, valójában hozzáférhető valamelyik szereplőnél mindig.

BKV reszelő 2011.04.16. 06:21:16

@gangsárkány: "Ki nyert itt Magyarországon pert bármilyen bank ellen??? Soha senki."

Siránkozni akarsz vagy nyerni? ...mert bank ellen már sokan nyertek, ha nem csak a népszerű "zsidós" mantrát tárták elő bizonyítékként.

hejjoe 2011.04.16. 06:47:32

Simán el tudom képzelni, saját tapasztalatból jöttem rá mekkora kupleráj van az otp-nél. Szintén LTP-t fizettünk 4 évig, amikor lejárt, a bank nem találta a papírjainkat, kb. 5 x kellett bemenni a szentendrei fiókba, elkúrtak egy csomó papírt, amiket állandóan újra alá kellett írni, nem hívtak vissza, stb. végül 8 hónap késéssel kaptuk meg, levonattuk a hitelből. Tanulság: ahogy lehet otthagyjuk a francba, szórakozzanak a saját pénzükkel.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.04.16. 07:12:49

@Jaffar: pfff. nemrég még egy hétről vetítettél... amúgy erste-s vállalati számláról én is vontam vissza téves utalást másnap reggel, az egész csak értéknap kérdése. magyarországon is.

kimész ausztriába és rögtön osztod az észt, hogy a magyarok... menj a sunyiba, köcsög a fajtáddal együtt. külföldről ekézed a saját hazádat, mint a gyurcsány vagy az orbán. annyit is érhetsz.

bz3255 (törölt) 2011.04.16. 07:56:22

@pdw: "Amennyiben Kártyabirtokos 15 napot meghaladó hátralékban van vagy a Hitelszámla megszüntetését kezdeményezi a visszatérítés, jóváírás nem valósul meg, továbbá az addigi várható visszatérítés összege is elvész."
www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Bankkartya_Hitelkartya_USZ_20110401.pdf
26. oldal.
Előbb olvass, értelmezz, aztán panaszkodj

fátum 2011.04.16. 08:32:46

Az ostoba trollok vegyék már észre, hogy lakástakarék-pénztárról van szó, nem egyszerű átutalásról.
Ez az a pénz, amihez állam bácsi a mi adónkból "30%-os, de maximum évi 72 000 Ft összegű vissza nem térítendő állami támogatást" nyújt. Lakáscélra!
Azért, hogy ne lehessen akármire felhasználni, az ilyen pénzeket nem utalják át akárhová, hanem csak egy megfelelő szerződésben rögzített számlaszámra. Az ügyfél ezt nem akarta megérteni, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy a saját számlájára utalják a pénzt. Az időközben megszűnt számlaszámot mit gondoltok honnan ismerte a bank? Nyílván az ltp megkötésekor meg kellett adni. Gondolom, változtatásra van lehetőség, de az is csak megfelelő dokumentum bemutatásával lehet. Hülye ügyfél erre nem volt hajlandó, csak hajtogatta a magáét, hogy a saját számlájára utaljanak. Mit tehet ilyen esetben egy ügyintéző? Egy idő után megunja, és tartja magát az eredeti szerződéshez, ha már egyszer azon rajta van a pecsét. Ennyi.

acel 2011.04.16. 08:37:08

Nem a felügyeletet vagy az otp-t kell hívni hanem a rendőrségen feljelentést tenni, bűnszövetkezetben elkövetett csalás címén. Erre reagál csak az otp, a pszáf, vagy a saját ügyfélszolgálata le se szja az ügyfelet.

Vélekedés 2011.04.16. 08:50:01

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is egy nagy Sóhivatal, kár a postaköltségért amit ráfordítottál.
Csak a zsebük teljen, az ügyfelekkel nem törődnek.

Körömcsiga 2011.04.16. 08:55:52

@fátum: Ez egy baromság, nincs megkötve milyen számlára kell utalni! Az van megkötve, hogy a felhasználást számlákkal kell igazolni. "Az a hülye ügyfél" hiába hajtogatta, hogy a szerződésben szereplő számlaszám nem jó, a "szerencsétlen ügyintéző" leszarta, mert így hamarabb haza tudott menni aznap.

Körömcsiga 2011.04.16. 09:02:34

@BudBundy: Ha még egyszer elolvasod a szöveget, akkor kiderül, hogy egy lejárt szerződésről szól: "Kérte, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítását az OTP Banknál vezetett saját forintszámlájára utalják ki, s közölte, hogy nincs másik forintszámlája"

Tehát a saját megtakarítását kérte egy saját számlára, teljesen jogosan.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.04.16. 09:10:19

@Vélekedés: még jó, hogy e-mailben is lehet bejelentést tenni. legalább a postaköltség is megspórolható :D

uni1002 2011.04.16. 09:22:53

Évek óta reklamálok az OTP-nél, hogy ha a Nyugdíjelőtakarékossági számlán
(NYESZ) levő értékpapírt eladom, vagy megszűnik, miért nem fektethetem be ugyanott az abból származó pénzt az OTP Privátbankár internetes felületen, miért csak személyesen, vagy telefonon engedik.
Ez a funkció le van tiltva.
Rendszeresen semmitmondó válaszokat küldenek levélben, mindig megígérik, hogy panaszom intézve lesz. A fiókban az ügyintéző együttérzően bólogat, tényleg lehetne otthon is a képernyő előtt csinálni az adásvételt, senki sem tudja az okot, csak ez van...

fátum 2011.04.16. 09:24:22

@Körömcsiga: Gondolom, nem kizárólag számlákra gondoltál, hanem pl. adás-vételi szerződés, hitelszerződés ilyesmi. Te ilyenekkel foglalkozol, vagyis ismersz minden szerződésmódozatot, vagy egyszer valakidnek volt valami ilyesmije? Mert más eset az, ha pl. lakásfelújításra csinálsz lakáskasszát. Azt nyílván nem lehet egy szimpla átutaláshoz kötni, de hitelkiváltásnál már más a helyzet. Lakáskasszám konktrétan nem volt még, de lakáshitelem pl. igen, ahol nem adták a kezembe a pénzt, csak átutalni voltak hajlandók a célszemélynek. Ebből, meg az OTP viselkedéséből gondolom, hogy itt is hasonló a helyzet. Már csak azért is, mert nekik semmi hasznuk ebből az egészből.

evko27 2011.04.16. 10:21:46

Nekem már 2 erstes számlám ment mínuszba, több ezer ft-tal csak azért, mert nem szüntettem meg.
Nem számít, én sz@rtam rá, mivel lejárt idő közben a kátyám, a számlám is magától megszűnt.. Azóta semmi, az előtt küldték az enyegleget, hogy -2000ft...
Én már ezt 2x megjátszottam, nem fizettem semmit, semmi következménye nem lett.
Az OTP pedig egy nagy sz@r úgy, ahogy van. Én is sajnos OTP-s vagyok, de bárhová megyek, lehúznak... Nincs olyan bank, amelyik nem húz le...
Csak a reklámban (és alatta ott a kisbetű, hogy ugyan úgy lehúzhassonak).

BudBundy 2011.04.16. 11:32:13

@Körömcsiga:
ha 8 évnél rövidebb idejű a megtakarítás, akkor nem kérheted a pénzt szabad számlára (hiába járt le a szerződésed) Az Ltp
1. csak banki igazolásra utal (ha előtte leigazolják a lakáscélú felhasználást)
2, számlák ellenében utal, ha felújításra költöd

Persze ha nyolc évnél hosszabb volt a futamidő, akkor az OTP Ltp. a hunyó, de ez a szövegből nem derül ki.

keramia53-1 2011.04.16. 11:47:59

Az otp a létező legszemetebb, legmocskosabb bank! Ha fel mered venni tőlük a saját pénzedet, fizess!!! Nézd meg a csányi pofáját: okádék!!!!!

pdw (törölt) 2011.04.16. 13:00:02

@bz3255: Aha, es szerinted ez miota van benne? Talan pont amiota ra(m)basztak?
(Ez az eset 2010 eleje es 2010 december tajeka kozott volt.)
Nezz meg egy 2010-es hirdetmenyt/afsz-t, abba garantaltan nyoma sincs ennek.

gangsárkány 2011.04.16. 13:30:23

Te Bkv-s reszelő, Te aztán nagyon tudod a tutit? Honnan vagy ilyen jól értesült? Benne vagy nagyon a sztorikban, lehet ott is dolgozol, nem a bkv-ban osztod az észt az biztos. NEM lehet bank ellen nyerni, ezt pedig ügyvédektől tudodm, akik el sem vállalják a bank elleni képviseletet. S nem azért, mert igaz a történet, sajnos nagyon is, és nem vagyok rá büszke..de a rablók, a fosztogatók a bankban vannak az biztos!!!

Mylady 2011.04.17. 10:32:50

@gangsárkány: Bankban dolgozom. És dolgoztam olyan munkakörben ahol bizonyos okok miatt elég jól képben voltam a peres ügyekkel kapcsolatban. Hidd el, lehet nyerni a bankok ellen. Én láttam olyat is, ahol teljesen egyértelmű volt, hogy az ügyfél sunyi, lop, csal, hazudik. Mégis ő nyert, mert már annyira bankellenes a közhangulat...

Csak kevesen mennek el a perig, mert előbb megegyeznek a bankokkal. Senkinek sem érdeke a per.

Körömcsiga 2011.04.17. 10:36:04

@BudBundy: Most mégegyszer leírom, hogy ez láthatóan egy lejárt szerződés...

BudBundy 2011.04.17. 11:47:17

@Körömcsiga: én is még egyszer leírom, hogy 8 évnél rövidebb futamidejű szerződéseknél az Ltp. nem utalhat szabad rendelkezésű számlára (hiába járt le rendben a szerződés), mert akkor számára nem igazolt a lakáscélú felhasználás. Nem mondhatom, hogy adja csak ide a pénzt, én pedig majd betörlesztem a lakáshitelembe, mert nincs garancia arra, hogy esetleg nem gondolom-e meg magam és másra költöm.
Amikor a szerződés lejár, a kiutalás elfogadásáról szóló nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy mire akarom fordítani az összeget. Ha a hitelkiváltás /előtörlesztés pontot jelöli be (márpedig a panasz írója úgy tűnik erre akarta fordítani a pénzt) akkor hiába írja be a normál bankszámláját a kiutalás helyéül, mert az Ltp. csak oda utalhat, amelyik banknál a kiváltandó hitel van (így zárt a rendszer.

gangsárkány 2011.04.17. 14:52:05

Mylady, örülök hogy válaszoltál. De ha megkérhetlek érdemben. Miután bankban dolgozol és rálátásod van ilyen és hasonló ügyekre - ahol az ügyfél, lop csal és hazudik - megmondhatnád, ugyan hogyan loptam el magamtól 6.ooo.ooo ft-ot? Vagy nekem van igazam, és hülyítesz mindenkit. Ahogy a magyar bankokban szokás az ügyfeleket. Oszt jó napot!

az_ugyfel 2011.04.17. 19:20:09

@Körömcsiga: köszönöm, én is így gondolom

az_ugyfel 2011.04.17. 19:22:52

@BudBundy: az igazolás megtörtént a fogadó bank által

az_ugyfel 2011.04.17. 19:25:07

@Körömcsiga: szerintem is,mivel devizahitelről van szó

az_ugyfel 2011.04.17. 19:27:09

@BudBundy: nincs forint számlám az adott banknál, mivel devizahitelem van

az_ugyfel 2011.04.17. 19:31:59

@fátum: "Nyílván az ltp megkötésekor meg kellett adni"
nyílván hülyeség , nem kell megadni csak a kiutaláskor

az_ugyfel 2011.04.17. 19:43:16

@Morfologista: attól, hogy "kis" bank még nem jelenti azt, hogy nem tud kezelni 1 megszünt számlára érkezö GIRO utalást. Viszont a "nagy" bank miért nem kezeli a visszautasított tételt,amit már eleve megszünt szamlára indított, felhatalmazás nélkül??

Mylady 2011.04.18. 20:03:28

@gangsárkány: Ha visszanézed amit írtam, láthatod, hogy nem rólad volt szó, amikor azt írtam, hogy az ügyfél lop, csal, hazudik. A te ügyedről nem nyilatkoztam, hogy is nyilatkozhattam volna, hiszen nem ismerlek és gyanítom, hogy még véletlenül sem ugyanarról a bankról beszélünk.

A mondanivalóm lényege: lehet pert nyerni a bank ellen. Ha biztos vagy az igazadban és nem tudsz velük megegyezni, akkor rajta! Én drukkolok neked.

Mylady 2011.04.18. 20:06:34

@gangsárkány: "Vagy nekem van igazam, és hülyítesz mindenkit."

Ezt nemigazán tudom értelmezni. Egyrészt miért és mivel hülyítenék én bárkit is?
Másrészt: hogyan függ ez össze azzal, hogy neked van igazad? Még véletlenül sem a te esetedről beszéltem.

the killer master 2011.04.18. 21:26:11

@muvezeto: Nem egészen ! A mi számlánkról is simán elutalták a bankazonosító ( első 8 szám) hibás feltüntetése miatt egy nem létező bank nem létező számlájára a pénzt, és csak két nap múlva jött vissza a számlánkra. Hogy addig vajon hol volt?

szocske_ 2011.04.19. 22:32:54

ha az OTP tudta a hitelhez tartozó számlaszámot, akkor elég gyanús, hogy LTP-vel kombinált hitel volt, különben honnan tudták volna az ügyfél másik bankban lévő számlaszámát???
Ha pedig kombinált hitel, akkor a hitelfolyósító tak.szöv. lehetett a kedvezményezett, így teljesen jogos lehet, hogy nem hajlandóak fizetni az ügyfél privát számlaszámára...

Ettől függetlenül komolytalan ami az otpnél folyik, régebben nekem is volt ltp-m, aminek a kifizetése elég macerás volt. Megadtam a számlaszámom lezáráskor, megbeszéltük, hogy 3 hónap lezárási idő után számlámon lesz a pénz. Miután nem jött felhívtam őket. Be kell mennem, anélkül ők nem utalhatnak. Bementem. Ott kiderült, hogy utalhattak volna, csak épp elhagyta az ügyintéző a papírt, amin megadtam a szlaszámom, ahová a pénzt kérem... legalább hívtak volna fel, hogy elnéztük... ha nem hívom fel őket, talán azóta is várhatnék a pénzemre...
süti beállítások módosítása