Voltak, akik felhördültek, másoknak mosolyt csalt az arcára, amikor jeles politikusaink közül egyik-másik megemlítette, hogy ingyenessé teszi a fővárosi tömegközlekedést. Bár az intézkedés nem lépett életbe, számos utas kész tényként kezeli az ígéretet és jegy nélkül utazik a BKV-járatain.

 
Autósként csak ritkán utazom busszal, de a napokban volt szerencsém igénybe venni a BKV Zrt. 105-ös járatát. Nem néztem meg, hogy mennyi most a büntetés, de mivel azt hallottam, hogy szigorodott az ellenőrzés, meg sem fordult a fejemben, hogy blicceljek, váltottam néhány jegyet az újságárusnál. Az utazás során érdekes jelenségre lettem figyelmes.
 
Felszállás után rögtön lyukasztottam, ezzel a cselekedetemmel több utastársam arcára „ez biztos ellenőr” nézést csaltam. Amikor megfogtam a kapaszkodót, az utasok megnyugodtak, tovább bámultak kifelé az ablakon. Az egyik közlekedési csomópontnál elég sokan szálltak fel, a sofőr fülkéje és az első ajtó között már hatan álltunk.
 
A következő megállóban felszállt három ellenőr, a karszalag láttán valóban beindult a mozgolódás. Az ellenőr rátette a kezét a lyukasztóra, a bliccelők előtt bezárult a kapu. Velem egyszerű dolga volt, eltépte a jegyemet, de a körülöttem álló öt ember közül mindegyik munkát adott az ellenőrnek. Volt két diák, akik közül az egyik állította, hogy a világon semmiféle igazolvány nincs nála, reggel otthon felejtette a bérlettel együtt, a másik bediktált egy címet, de nem volt túl meggyőző, amikor megismételtették vele.
 
 
A másik két utas, egy középkorú hölgy és egy nyugdíjhoz közeli úr közül az előző mély hallgatásba burkolózott , utóbbi egyszerűen továbbot intett az ellenőrnek, de amilyen monológot a utolsó kliens, egy napszemcsis jólfésült srác tolt, az megér egy misét.
 
„Nincs jegyem, nincs bérletem, 640 forintom van hó végéig. Most mondták fel az albérletem, keresni kell egy másikat. Elveszítettem a munkámat, most is egy állásinterjúról jövök, de nem vettek fel. Van nálam igazolvány, de nem adom oda, kamu címet meg nem akarok bediktálni, mert nem találnának meg a büntetéssel. Veszek majd bérletet, ha lesz rendes állásom, meg normális fizetésem.”
 
Ennyit sikerült megjegyezni a valójában jóval hosszabb szófosásból, amire az ellenőr csak ennyit szólt: „Igazolvány?”, majd megunta és leszálltak a következő megállónál.
 
Az egyik oldalon áll hat utas, 320 forint jegybevétel, egy - valószínűleg kamu címre kiküldött - büntetés, a másikon az üzemanyagköltség, a sofőr és három ellenőr munkabére. Vajon ki szívja meg a bliccelést?

 


Update: Most hívott egy ismerősöm, hogy két közterület-felügyelőt látott cigizni az egyik megállóban, megszólította őket, hogy ezt ugyebár nem lehet, mire közölték, hogy k.rva idegesek, most verték le őket a villamosról (Budapest, 2011).

Címkék: budapest utazás levél csalás fizetés pótlék szivatás bírság tartozás portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr622764288

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ön kevesebbet autózik? Mi igen! 2011.03.23. 10:21:18

Sokallja a négyszáz forintot egy liter benzinért? Akkor miért nem tankol kevesebbet? Itt a megoldás a magas üzemanyagárakra (ami korántsem a tömegközlekedés) – némi kompromisszum persze kell ehhez is…...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PopSzandokán 2011.03.23. 10:01:15

NYILVÁNVALÓ, hogy a posztíró volt, aki bliccelt, jóvan? Nenézzükmár hülyének az olvasókat, köszi.

Gyalogis lehet menni, nem? De.

PopSzandokán 2011.03.23. 10:02:23

NYILVÁNVALÓ, hogy a posztíró volt, aki bliccelt, jóvan? Nenézzükmár hülyéneka zolvasókat, köszi.

Gyalogis lehetmenni, nem? De.

Kalta 2011.03.23. 10:04:41

Lenne egy másik kérdésem: Vajon miért ilyen drága a jegy és a bérlet? Brutális összeget kérnek el, cserébe pedig semmi fejlesztés nem történt az elmúlt 10-20 évben, csak botrányok és a közpénzek ellopása. Az emberek azért nem fizetnek mert 1. nincs rá pénzük 2. a botrányok miatt nem biztosak benne, hogy ha fizetnének, tényleg jó helyre kerül-e a pénzük.

A legnagyobb baj mégis az árakkal van...ha felére csökkentenék az árakat, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan megvennék, akkor én is úgy lennék vele, hogy megveszem. Így viszont horrorisztikus árat kérnek el, és egyszerűen nem fér bele a költségvetésembe ennyi pénz, pláne azért a szolgáltatásért, amit a BKV nyújt...

Törökátok 2011.03.23. 10:07:23

Ja, a poszt egy dolog, csak éppen nem ez a legnagyobb gáz. Érdekes, amikor utazik egy norvég csürhe, mobilról mulatós/intravénás zenét hallgatva, hozzájuk oda sem megy a kaller, ahogy a húgyban úszó hajlékonyhoz sem. Majd ha őket is ellenőrzik, basztatják, esetleg lehajítják a járműről, na majd akkor lehet az amúgy jogkövető, szocializált utazóközönséget zaklatni a jegyekkel meg bérletekkel. Addig méla kuss.

Taligamajom 2011.03.23. 10:10:31

bicikli, robogo. 4 ev alatt jelentoset sporoltam a nem megvett berleten. tolem fel is fordulhatnak.
lopnak, csalnak, nincs fejlesztes, hova megy a penzem? inkabb marad nalam.

Rwindx 2011.03.23. 10:13:32

@Törökátok: +0.5

Egyébként én is észrevettem már hogy furcsán néznek rám amikor jegyet lyukasztok. Mintha a Marsról jöttem volna.

gabest1 2011.03.23. 10:15:06

Mit vártok egy monopóliumtól?

vazze... 2011.03.23. 10:15:26

Én kerékpárral járok egész évben, ha rossz az idő kocsival. Egy évben spórolok 118.000 Ft-ot. Abból évente(!) vehetek egy új kerékpárt vagy mehetek 3500 kilométert. Ez nekem talált pénz.

K0vasz 2011.03.23. 10:15:27

Költségminimalizálás céljából ki kell rúgni a 3 ellenőrt (főleg, h a hatékonyságuk nulla volt):)
Egyébként meg, így is nagyobb arányú a BKV bevétele a jegybevételekből, mint más országokban, úgyhogy nem innen kéne megközelíteni a kérdést

Icu52 2011.03.23. 10:16:21

Érdekesek a meglátások.
A lógósok a kaját is és minden szolgáltatást lopják? Mert megvan a párhuzam.

Egyébként nekem is volt egy számomra érdekes eset. Fiatal menő cuccban terpül az ülésen. Ellenőr kéri a jegyet ami nincs. Ember felugrik, közli, hogy amíg ilyen koszos a jármű ő nem vesz jegyet és leszáll.
Ebben sok és mélyreható igazság van, de akkor miért utazik. Hát koszos lessz a szép szerkója.
A lopás és minden téren való lenyúlás látható és sajnos a bőrünkön érezhető. Nem veszünk kaját, mert a multi kilopja hazánkból a pénzünket? Csak tátjuk a szánkat, hogy miértünk egyesek milyen "áldozatokat" hoznak, hogy "Nekünk" jobb legyen. Mikor fogunk söpörni minden vonalon??????

Sanz 2011.03.23. 10:16:55

Ha csökkentik is a jegyárat, akkor is marad bőven bliccelő, ugyanis ez egy tanult magatartás, amit nehezen változtat meg az ember. Szerintem a magasabb büntetés (pl. jegy árának 50x-ese, vagyis 16.000 Ft-ra), illetve több közterület-felügyelő (aki igazoltathat) bevonásával jócskán lecsökkenné a bliccelők száma. Kérdés az, hogy a BKV ezt el akarja-e érni, vagy jó magyar módra ezt is úgy kezeli, ahogy bármi mást (sehogy).

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 10:18:48

1. Nem azért kell jegyet venni, mert súlyos a büntetés vagy sem, mert jön ellenőr vagy sem, hanem mert _ez a szolgáltatás ára_ (amelyet mint előttem is mondták, nem kötelező igénybe venni).

2. Látom milyen pofátlanok az emberek, és nekik áll feljebb, amikor nem fizettek semmit sem. Kérdem én, milyen minőséget követel meg egy bliccelő, a nulla befektetéséért cserébe? Kívánom neki hogy a tolvaj aki meglopja, majd köpje is le hogy csak 5 ezer volt a tárcájában és talán megérti, miről beszélek!

3. Botrányok, minőség, vélt és valós sérelmek ide vagy oda, az utazás nem ingyen van, és ha senki sem fizet érte, mi a büdös francból fejlesszen a BKV?

4. Az utolsó pénzem rámegy de megveszem a bérletemet, bár lehet ettől szórakozni nem marad pénzem...aki akarja, megoldja, aki nem akarja, magyarázkodik.

Egy fizető utas

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.03.23. 10:19:06

nem kötelező busszal járni, ilyen árak mellett nincs is értelme.

lehet, hogy jobb helyen lenne magánkézben a dolog?
(tudom, nem, hiszen akkor nem lehetne...)

Taligamajom 2011.03.23. 10:19:25

@vazze...: pont errol van szo. ha sokan ezt tennek oszzeomlana szepen magatol az egesz es akkor lehetne ujragondolni a szolgaltatast egy mas szinvonalon.

jackjunior 2011.03.23. 10:21:34

A hátrányos helyzetűekről szól az én sztorim: Budaörsön, a végállomáson szállt fel a buszra két hajlékony zsákokkal és két roma nő 7 gyerekkel. A később felszálló ellenőrök szó nélkül mentek el mellettük, mintha láthatatlanok lettek volna. Megkérdeztem az egyik nagydarab ellenőrnőtől, hogy miért nem kérik a jegyeiket, csak annyit mondott, hogy nekem nem mindegy? Hát nagyon nem!!!

bombadil 2011.03.23. 10:23:26

Már több blogon leírtam azt az elképzelésemet, hogy talán meg kellene próbálnia a BKV-nak meghirdetni egy hónapra egy féláras akciót, bérletekre.
Szerintem nagyon meglepődnének, mennyien vennének bérletet!
Valószínűnek tartom, hogy több lenne a bevételük abban a hónapban, mint egyébként.
Azt hiszem, alapvetően nem a fizetési morállal van gond, hanem azzal, hogy nagyon sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a 70-80 ezer forintos fizetésből a 10 ezer forintos bérletet.

Alikam 2011.03.23. 10:23:54

@Kalta: szerintem a bérlet nem drága, bár a minőség tekintetében többet nem is nagyon kérhetnének el. A jegy az drága.

Amúgy meg akkor nekem most az jött le, hogy gyakorlatilag ha nem diktálok be semmit és letagadom, hogy van nálam valami papír akkor nyugodtan bliccelhetek?

Ez nekem gyanús. Minimum rendőrségre gondolnék, éjszaka meg akár körbeáll a 3, 120 kilós ellenőr, hogy akkor addig sehova.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.23. 10:25:46

És mi a teendő, ha a kocsiban egyetlen lyukasztó sem működik? Pár napja jártam így a villamoson. Még jó, hogy nem jött ellenőr.
Egyébként azzal is sokat lehet spórolni, ha az ember nem megy messzebb, mint amit gyalogosan el tud érni.

Kalányos Márió 2011.03.23. 10:26:06

Zürichben múltkor...
Villamos beáll a megállóba, ajtók kinyílnak, 6 ellenőr felszáll, ajtók becsukódnak, villamos marad a megállóban.
Mindenkit végigellenőriznek, leszállni nem lehet. Ha valakivel probléma van, odabilincselik az üléshez, és jöhet a rendőr. Senkivel nem volt probléma, így ajtók kinyíltak, ellenőrök, meg aki akart leszállt. Villamos tovább ment, ellenőrök várták a következő villamost.

facsiga_ 2011.03.23. 10:26:22

@vemalsar: Kurva sokat adozok, es az allam kurva sokat ont bele az adokbol a BKV-ba. Effektive adofizeto allampolgar nem tud bliccelni a BKV-n. En egy 10es gyujtojeggyel egy evig elvagyok, pedig neha naponta 8-10X is kene lyukasztanom. A lyukasztohoz kell allni, es az ellenorfergeket a viselkedesukrol mar felszallaskor kiszurom. Soha meg csak magyarazkodnom sem kellett. A szolgaltatas ennyit er. Az en penzem nem fog a Hagyo zsebebe menni.
Ha valahova idoben meg normalisan akarunk erkezni, akkor meg ott az auto, vagy taxi.

Egy masszivan bliccelo utas.

jet set 2011.03.23. 10:26:30

@Kalta: Nagyon szar kenyeret árul a tesco. Nekem meg az nem fér bele a költségvetésembe, így mindennap lopok egy kilót.
Te teljesen hülye vagy? Van egy szolgáltatás, aminek van egy ára. Eldöntheted, hogy igénybe veszed-e ilyen áron. Ha nem, akkor ne vedd igénybe.

EMP 2011.03.23. 10:27:19

Felszallas csak elso ajton, ha valaki ugy szall fol hogy nincs jegye/nem vesz/nem mutatja a sofornek, a busz nem megy sehova amig a delikvens nem vesz jegyet/elo nem kerul a jegye/le nem szall. Pont.
Akik meg most felhordulnek hogy "dehatezigynemlehetseges meratomeg...." annak ajanlanek egy kiruccanast Londonba: pontosan igy mukodik es mukodik meg a legnagyobb csucsban is.
De nem is nagyon van hugyban uszo hajlektalan a buszon meg bliccelo ellenben ellenort meg az eletben nem lattam buszon.
Szepen mindenki mutatja a jegyet sofornek vita nelkul.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2011.03.23. 10:28:44

"Felszállás után rögtön lyukasztottam, ezzel a cselekedetemmel több utastársam arcára „ez biztos ellenőr” nézést csaltam."

Szerintem csöves módon öltöztél, az lehetett a gond. Legalábbis én mindig először a legigénytelenebb arcokra gyanakszom, mert más nem is szokott nagyon szalagot húzni ;)

Némi felüdülésként náci ellenőrök:

uralicowboy.blog.hu/2010/03/11/89_ein_cowboy

bocs :)

Alikam 2011.03.23. 10:29:27

@EMP: London egy buziváros. Azzal légy szíves ne példálózzál. Angolok is alapban barbár buzik, London meg aztán mindig is az aberráltság és szenny városa volt.

Alal 2011.03.23. 10:30:11

A lopás az lopás, akárki akármit mond. A BKV szolgáltatást nyújt, ami nem ingyenes. Ha rossz a színdarab, legközelebb nem megyek el oda, de nem ingyen megyek be! Ha rossz a boltban a kenyér, veszek helyette másikat, de nem ingyen eszem meg! Ha nem tetszik a UPC csomagja, akkor nem ingyen használod, hanem nem nézel tévét.

Amint elkezdik nem felengedni(!) a jegy nélkül utazókat, illetve nem megy tovább a busz, míg valaki illetéktelenül veszi azt használatba, amíg az emberekkel nem tudatosítják azt, hogy a BKV ilyen rossz állapotban is mennyit ér nekik, addig bizony lesznek lógósok.
(És azért vagyok ilyen, mert az én adómból, az én bérletemből fizetik ki azoknak az utazását is, akik nem fizetnek)

Alikam 2011.03.23. 10:30:47

@Krajcs: nem feltétlenül. Még télen én is felszálltam egy villamosra jegy, bérlet nélkül természetesen, de bomber-dzsekihez hasonló öltözetem volt, egyből 3-4 rémült tekintet elkaptam.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2011.03.23. 10:31:01

Tegnap este a 17-es villamoson, fekete bőrkabátban és napszemüvegben álltam, tök egyedül, oda sem jöttek jegyet kérni, pedig mindenkit végig néztek.

Alikam 2011.03.23. 10:31:38

@Alal: összehasonlítani egy fakultatív, kulturális előadást, egy alapvető közlekedési infrastruktúrával, amit az adófizetők pénzéből tartanak fent enyhén szólva is butaság.

opati666 2011.03.23. 10:31:56

@Kalta: Volt erről egy tanulmány egyszer. A lényege az volt, hogy ha bevezetnék a metrón az elektronikus jegyeket (és kapukat), az egyéb járatokon pedig állandó és határozott ellenőrzés lenne, akkor olyan mértékben csökkenthető lenne a bliccelők száma, hogy a mostani bérletár megfelezése után is még plusz bevétele lenne a BKV-nak. Csak mire ez megvalósul, addigra a gyermekem is nagyszülő lesz...

facsiga_ 2011.03.23. 10:32:28

@EMP: lofaszt mukodik igy. Ezt csak azoknak tudod beadni akik meg nem voltak ott!

b.juha 2011.03.23. 10:32:29

1) a lopás az lopás, ha nem tetszik a színvonal, nem kell használni, de a taxit se hagyod ott fizetés nélkül ha valami nem tetszett :)

2) egyszerűen be kéne vezetni, hogy csak az első ajtón lehet felszállni a buszra, és akkor egyből ellenőrizni is

Vegyi Ali 2011.03.23. 10:32:51

@Kalta: Aha. Gondolom, a fodrásznál is megkérded (előre), hogy mire költené, amit a szolgáltatásért fizetsz. Aztán ha van benne olyan, ami szerinted nem frankó, akkor megmondod neki, hogy dolgozzon ingyen, mert azért majd hülye leszel fizetni, hogy cigarettát vegyen belőle.
Az, hogy 1000, 6000, vagy 30.000 a büntetés, az nem számít, ha tudod, hogy csak a leghülyébbeket büntetik meg. Ha csak 1000 lenne a büntetés, de 95%, hogy blicceléskor elkapnak, és be kell fizetned, azt senki sem kockáztatná. Csak sajnos úgy kalkulálnak, hogy ha 10-ből egy befizeti a büntetést, az több pénz, mint ha mind a 10 jegyet venne...
@Törökátok: az mitől is jogkövető és szocializált, aki bliccel?
@vazze...: Na, te se vagy egy nagy matekos. Az autód+ bicajod ára éves szintre lebontva (beleszámítva, hogy bringádat 5 éven belül tutira ellopják)+regadó+gépjárműadó+biztosítás+benzinköltség+autó szervízköltség+üzemanyag vs. 118ezer HUF éves bérlet. Kíváncsi lennék, mennyi pénzt találtál. Kiba nagy hülyeség az éves bérlet árát az pl. elfogyasztható benzin árával összevetni, ráadásul úgy számítasz, hogy autód 3litert fogyaszt átlagban. Idiot.

EMP 2011.03.23. 10:32:53

@Alikam: Az. De van kozlekedesi kulturajuk.

lyken 2011.03.23. 10:33:05

@jesze tibor: Az lehet, de mond azt, hogy nincs igaza. Menj fel Bkvfigyelő-re és olvasd el az emberek tapasztalatait. Az ellenőrök szívóznak a gyerekekkel meg a külföldiekkel. Ha valaki kigyúrt, rosszarcú, roma, vagy csöves, kéregető, akkor azt kikerülik nagy ívben. A biztonságiőrök hozzáállása kb ugyanez.
Kérdésem: A fentiek az ellenőrök és a biztonsági őrök 80%-ára igazak. Akkor minek tartják ezeket az embereket?

opati666 2011.03.23. 10:33:15

@Törökátok: "Hiéna-politika". Csoportosan támadunk és mindig a leggyengébb prédára megyünk. (diákok, kismamák, gyenge nők, esetleg idősek)

ArgonX 2011.03.23. 10:33:19

Ahogy előttem is már mondták volt, jegy nélkül utazni LOPÁS. A szolgáltatásnak ára van. Ha nem tetszik, mert szar, koszos, büdös, akkor nem kell igénybe venni és lehet menni taxival is.

Vajon a taxisofőr is elfogadja fizetségül a "nincs munkahelyem, nincs pénzem" dumát?

Ja, kérem. Mert az államtól lopni nem bűn. Amíg ilyen a magyar mentalitás, addig balkán maradunk.

Ótvar egy nép ez.

ohmyFgod 2011.03.23. 10:33:35

@Sanz: Meg kellene érteni, hogy ezzel a módszerrel nem lenne sokkal több bevétele a cégnek. Bármilyen közhelynek is hangzik, ebben az esetben sajnos nagyon igaz: amíg 100 milliókat sikkasztanak el, addig ezek a módszerek semmit nem fognak érni.

Ráadásul a kevesebb néha több. Az olcsóbb jegyet biztos, h sokkal többen megvennék.

Karnamantra 2011.03.23. 10:34:32

@Kalta: Tévedés, van rá pénzük, csak miután kifizették, esetleg a rezsit is, pakoltak valamit a hűtőbe, másra nem marad.

Én nettó 92-ből veszem meg, ami kb 12%-a a fizetésemnek. Középkorú értelmiségiként. (Budapest, 2011.)

Kalta 2011.03.23. 10:34:53

@jet set: Értem, tehát akkor pusztuljak meg, ott ahol vagyok? Ha egyszerűen más nem tudja kifizetni az árát, mit csináljon? Gyalog menjen munkahelyére az ember 4-5 órán át sétálva?

A gond nem azzal van, hogy pénzt kérnek érte, hanem hogy rengeteg összeget. Én is fizettem egy időben, de ma már azért nem, mert olyan magasak az árak, hogy én nem tudom követni, és nem szórakozásra megy el a pénz, ezt elhiheted...

A többség így van vele, ti hol éltek? Lehet ti megengedhetitek magatoknak, de a többség nem!

A megoldás az lenne, hogy csökkentenék drasztikusan az árat, de ez önmagában kevés. A jegyrendszert kellene úgy átalakítani, hogy a BKV is jól járjon vele, és az utazó is. Tehát, a bérletre kellene mindenkit rászoktatni, de olyan áron, hogy megtudja venni. Azért a bérletre, mert az 1 hónapra vonatkozik, és az egy fix összeg amit az ember kifizet, nem úgy a jegy a esetében. De úgy kell rászoktatni az embereket, hogy megérje nekik megvenni, ez pedig a jelenlegi árakon nem éppen kivitelezhető... Nyilván vannak még erre a jó ötletek, a mostani állapot senkinek sem jó...

Kalta 2011.03.23. 10:35:39

@opati666: Na igen, erre próbáltam utalni!

Ma Baker 2011.03.23. 10:35:48

Szerintem a 4-6 vonalán és a metrón utazók között az utóbbi 2 évben legalább megfeleződött a bliccelők száma az erősebb/állandó ellenőrzés hatására. Míg régen a 4-6-on vérre ment a küzdelem, mostanában látok olyat, hogy mosolyogva, illedelmesen, problémamentesen tudja a kaller végezni a dolgát és csak 1-2 embernek rezzen meg a segge a látványára és száll le.
A többi vonalon viszont tényleg az ingyen utazás a divat.
Ellenőrzés kérdése az egész.

vauvauvau 2011.03.23. 10:35:49

Nagyon rossz irányba mennek a dolgok,amióta a Fidesz van hatalmon.
Előtte is rossz irányba mentek a dolgok.

Vegyi Ali 2011.03.23. 10:35:52

Amúgy meg ellenőrök és biztonságiak helyett kalauz kellene a járművekre (egy ajtós felszállás), mint régen. Kb. ugyanannyi ember kellene (persze valószínűleg a mostaniak alkalmatlanok lennének, mert akkor dolgozni kellene), ha valaki jegy/bérlet nélkül próbál utazni, akkor a jármű nem indul/megáll, és gombnyomással rendőrt hív. néhány hónapig káosz lenne, de aztán meg rend.

csokiájsz 2011.03.23. 10:36:17

ezért tart itt ez az ország.

Azaz, ha valaki utazni akar vesz jegyet.

Ha valakinek nincs pénze jegyre (homlesz, álláskereső, stb) _NEM_ száll fel a buszra, megy gyalog, vagy ahogy tanulta.

Ha koszos a busz, vagy egyéb baja van _NEM_ száll fel a buszra, megy gyalog, vagy ahogy akar.

Aki használja a BKV-t fizet, ilyen egyszerű.

Megtanítanálak én kesztyűbe dudálni benneteket, kedves lógósok.

De jó magyar módra, politikai kérdést kell belőle csinálni, és.....

Gulogulo 2011.03.23. 10:36:50

Nekem meg az gáz, hogy nyugaton ahol legalább nyóccoros a fizetések vásárlóereje, ugyanannyi a jegy ára. Új buszok vannak, meg miegymás. Azok hogyan jönnek ki a jegyárból? Mikor az üzemanyag az alaktrész meg a busz ugyanannyiba, a fizetések meg tőbbe kerülnek?

Nikorene 2011.03.23. 10:37:09

Jellemzően rövidlátó hozzászólásokat olvashatunk. Szerintetek a BKV veszteségét ki fizeti ki? Honnét van az a pénz, amivel "kitömik" a lukakat?
Akármennyibe is kerül, ha használni akarod a tömegközlekedést, fizess érte és kész. Azért kerül annyiba, és azért nincs fejlesztés, mert nem fizetsz érte, és nem fordítva.
Mert akkor ezek szerint, ha szarok a Budapesti utak, kátyúsak, és sok a dugó, akkor eljöhetek a benzinkútról fizetés nélkül, miután tankoltam???

Az a probléma, hogy egyértelmű, ha nem fizetsz, nem eszel, ha nem fizetsz (normál esetben) nincs áram, ha nem fizetsz nem tankolsz... A buszra viszont fel tudsz szállni, ha nem fizetsz... Ezt kell megoldani, hogy ne tudjon senki felszállni jegy nélkül sehova.

Bocimaster 2011.03.23. 10:37:18

@Rwindx: Jaja, nekem is ez a tapasztalatom. Kb évente ha 1szer járok BKVvel, ha éppen szervízben van a kocsi. Metrón nem, de buszon meg villamoson kapom az ijedt pillantásokat :).

Friedman 2011.03.23. 10:37:20

@Kalta:
1. Nem muszáj használni a BKV szolgáltatását, ha szerinted ár/érték arányban nem megfelelő (szerintem is sokkal gyengébb, mint a nyugati városokban, de még így is jobb, mint a kocsi, vagy gyalog)

2. Nem gondoltál arra, hogy azért szar a szolgáltatás, mert hozzád hasonlók bliccelnek. Lehet jönni a botrányokkal, de azzal csak 1-2 milliárd folyik el, míg a bliccelésekkel 20-30 milliárd Ft.

Ha Te ilyen genya lopós vagy, miért várod el, hogy magas szinten ne lopjanak? (a bliccelés az olyan, mintha boltból lopnál, ne álltasd magad!)

vizoo 2011.03.23. 10:37:26

@Alikam: Az ellenőröknek nincs komoly jogkörük. Hívhatnak rendőrt, de azt nem vagy köteles megvárni. Igazoltatni nem igazoltathatnak (ezért vonták be most a köztereseket). El nem veheti a papírjaidat (te odaadhatod neki, ha akarod). Fel nem tartóztathat, mert az a személyes szabadság korlátozása. Ha rendőrt hív, és még meg is várod, akkor se kaphatja meg a rendőrtől az adataidat, mert akkor a rendőrt lehet feljelenteni érte (ekkor szokta a rendőr hangosan felolvasni az adataidat "ellenőrzés céljából", amit a kaller gyorsan lejegyzetel). Szóval macerás.

Legjobb lenne az, ahogy a metrón csinálják. Használat előtt ellenőrizni a jogosultságot. Netán a "modern" chipkártyás, beléptetőkapus rendszert végre megvalósítani.

Azoknak pedig, akik korábban az olcsóbb árakért kardoskodnak. Tévedtek... Nem, akik most nem vesznek jegyek, azoknak a 80%-a akkor se venne, ha fele annyiba kerülne. "Mert csak".
Ez a magyar valóság :(

Nikorene 2011.03.23. 10:37:57

@csokiájsz: megelőztél, de teljesen egyetértünk.

il_ 2011.03.23. 10:38:03

ellenőrök helyett oyster card szerű rendszer és pont. minimális idő alatt megtérülne, sokkal kultúráltabb és nem kéne életképtelen trollok ezreit a város kirakatába tolni.
Mellesleg nekem tök nyolc, mert ha nem kocsival megyek, inkább gyalogolok. Ilyen lepattant, koszos, igénytelen, hajléktalanokkal teli, minden fejlesztést messziről kerülő fosért nem fogok fizetni

opati666 2011.03.23. 10:38:10

@EMP: Ami Londonban van utazási kultúra címen az Magyarországon a következő 100 évben még nem fog kialakulni. Alkalmatlanok vagyunk rá...

Vegyi Ali 2011.03.23. 10:38:40

Be lehetne vezetni olyan bérlettípust, ami nagyon olcsó lenne, de csak 3-4 rögzített vonalon használható (munkába, gyerekért menésre). Mondjuk az lehetne havi 10ezer helyett 2500, de a munkáltatónak kellene igazolást kiadni, hogy tényleg arra kell, és aki csal vele, azt (és a munkáltatóját is) soktízezrekre büntetni.

konrada 2011.03.23. 10:38:47

@facsiga_:

Gondolom a boltban is szorosan a zsemlés-felvágottas pult mellé állsz és ott falatozol, az étteremben is közvetlen az ajtó mellé ülsz enni és ha jön a boltosféreg, úgy gyorsan visszaszórod a maradékot, ha pincérféreg, úgy meg futsz.
Hiszen az értékrendedbe ahogy látom az ilyesmi bőven belefér!;))

ohmyFgod 2011.03.23. 10:38:52

@ArgonX: egy BKV-t összekeverni egy taxival vagy átlag szolgáltatóval igen nagyfokú egyszerűségre vall

nolto 2011.03.23. 10:39:17

Én az esetek többségében autóval járok, csak akkor kényszerülök tömegközlekedési eszközre, ha az asszonynak kell a kocsi. Olyankor amolyan félig bliccelő vagyok, ami azt jelenti, hogy ha legalább 3-4 megállót megyek, akkor lyukasztok jegyet, ha kevesebbet akkor nem.
Egyébként meg sokszor olcsóbb taxizni, főleg ha ketten vagyunk. A jól ismert 150.- Ft/km-es céggel szoktam menni (az ár törzsutas kártyával ennyi, amúgy 164.-), például a Moszkva tér és a XI. kerületi lakásom közti díj jattal együtt 1.200.- HUF, BKV-val ugyanez kettőnknek (két jegyet kelly lyukasztani fejenként) 1.280.- lenne.

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 10:40:10

@facsiga_: Valahol megértem az álláspontod. Csak ha nem fizetünk, több pénzt kell beletenni a BKV-ba is az adónkból és az is a mi pénzünk, ahogy mondtad. Meg ha már az átlagember is így csal és lop, miért várunk el mást pl. Hagyótól?
Amúgy az adót nem arra fizetjük, hogy ingyen utazzunk, ezt Te is tudod. Hogy igazából mire is, arról külön lehetne beszélgetni :)

Kivlov 2011.03.23. 10:40:47

2010ben 150ezret spóroltam BKV-n és volánon, ilyen-olyan trükkökkel.
Már idén is vagy 30at.

Tolvajokat nem szponzorálok direktben. A saját pénzemet inkább én lopjam el…

tordav · http://szimulacio.blog.hu 2011.03.23. 10:41:52

jó post, a kommentekben meg elég a nyafiból. igénybe veszel valamit, fizess, vagy old meg máshogy az utazást. Még mindig olcsóbb, mint a kocsi;)

Alex2000 2011.03.23. 10:42:44

"Autósként csak ritkán utazom busszal" Hát igen, aki nem utazik BKV-n minden nap nem tudja, hogy ez a szomorú magyar igazság. Egyébként én is bliccelek néha, és meg tudom érteni azokat is akik szintén így tesznek, mert: 1) a jegy/bérlet aránytalanul drága az átlag fizetésekhez képest. Sokan kérdezik akkor miért veszi igénybe. Hát azért mert autóra nincs pénze és valahogy akkor is be kell jutnia a munkájába vagy iskolába. 2)a jegy/bérlet ára messze nem nyújtja azt a szolgáltatást amit kellene (széteső, koszos, büdös, zajos, ocsmány járművek, rossz közbiztonság stb...). 3) a cigányokat, hajlékatlanokat, kigyúrt fejűeket az ellenőrök nem bántják (igazságtalan eljárás). 4) mindenki tudja, hogy a bevétel fele magán zsebekbe vándorol. Azt hiszem a fentiekre való tekintettel az emberek lelkiismeret furdalás nélkül utaznak "ingyen", és ez így lesz amíg nem változik meg a helyzet.

lyken 2011.03.23. 10:42:53

@Alal: "A lopás az lopás, akárki akármit mond. A BKV szolgáltatást nyújt, ami nem ingyenes."

1. Az átlagbudapesti akkor is fizet a tömegközlekedésért ha fel se száll járműre. Egyszer fizet adót a fővárosnak és egyszer az államnak. Mindkettő tesz be pénzt a cég üzemeltetésébe, úgyhogy hagyjuk nyugodtan a nem fizet semmit dumát.
2. Amikor tavaly sokan megvették a bérletüket, majd hirtelen sztrájk lett, mert a BKV nekiállt izmozni meg erőt mutatni, nem kártalanítottak senkit és a bérleteket sem térítették meg érdemben. Pedig ugye szerződést szegtek.

A véleményem természetesen az, hogy jegyet meg bérletet kell venni, akkor is ha drága.
Mindemellett tavaly, mikor még Budapesten volt szerencsém tömegközlekedni, addig nem vettem bérletet a sztrájk után, míg meg nem térül a nekem a BKV által okozott brutto kár.

Alal 2011.03.23. 10:43:41

@Alikam:

Sorry, de szerintem egyáltalán nem az.
Szerinted az összes színház csak a jegyeladásból él meg? Vagy az összes múzeum? Ezek is részben állami döntés (adófizetők pénzéből), részben pedig az igénybe vevők számától (jegy) függően kapják a bevételüket.
És ott van a bibi, hogy a BKV is fakultatív. Közlekedj biciklivel, gyalog, autóval, senki nem kényszerít a buszra. Az, hogy te a kényelmed miatt úgy döntesz, hogy azt használod, ne nevezd már kényszerítésnek, mert az lenne az igazán hülyeség.

vazze... 2011.03.23. 10:43:55

@Vegyi Ali: A cangám UMF Hardy 1 nem lopják mert nem hagyom sehol van benne már 20000 km minimális szervízköltséggel.
Autó egyébként is van két gyerek mellett nem lehet kikerülni szerintem. 3 litert te matekzseni: =118000/365/9,5*100

Alikam 2011.03.23. 10:45:17

@vizoo: a beléptető kaput én is támogatom. Jóval modernebb felfogást képvisel mint az unott arcú vonós ellenőrök.

orient 2011.03.23. 10:45:22

@Kalta: azért ilyen drága amiért az adók ilyen magasak. Mert van 10-20% aki fizeti/megveszi és 80% aki lop és lóg! Valszeg te is ha így kérdezed.

Magyaroknak a vérében van a lopás, hazudozás, sumákolás. Cigányok tőlünk tanulnak. Én minden hónapban veszek bérletet kb 20 éve. mindenki hülyének néz. Igen mikor 1000 ft volt a bérlet a lopós lógós magyar akkor sem vett és ha nettó 200-t keres akkor sem vesz. A nyugdíjas bérlet 3000 alatt van, ők is lógnak. Pedig van sok aki 100 vagy a feletti nyugdíjjal bír, mégsem vesz. Na ezért kerül ennyibe.

Én a közterületfenntartóknak, gumibotot és fegyvert adnék és ha valakinek nincs jegye, ugrál, fenyegetőzik , nem adja át az iratait akkor bilincs és rendőrség (nyugat-Európában így megy), ha ellenáll akkor ráverni gumibottal. Pont.

Hidd el lenne új busz, villamos és metró 5-6 is, még a korrupciós lopások mellett is!

Tita nick 2011.03.23. 10:46:13

Hajlékonyok, húgyszag, néha szar (28-as villamos), ordítozó cigányok, büdös nem hajléktalan prolik. Mi a faszért költsek erre pénzt, amiért megdolgoztam?

Kalta 2011.03.23. 10:47:59

@orient: Max. a Te véredben van a lopás. Rasszista kijelentés miatt kérem töröljék ezt a kommentet.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.03.23. 10:48:11

Majd ha a városon belül a nővéremnek nem 4 jegyet kell vennie, ha meglátogatja az édesanyját, oda-vissza 2560 Ft-ért (helyi busz kerületi városközpontig - hosszú buszjárat metróig - metró - busz házig, hanem mondjuk egy utazás átszállástól függetlenül lebonyolítható egy jegyért 60 percen belül, akkor a bliccelések száma jelentősen lecsökken.
Bár jómagam nem kétkerekűzök, mélységesen egyetértek az előttem szólókkal.
Vagy a bérletár is egy motiváció a biciklizés terjesztésére?

ArgonX 2011.03.23. 10:48:35

@konrada:

Azt gondolni, hogy az olcsóbb jegyet többen megveszik: na, ez az igazán nagy egyszerűség. De mondhatnám naivitásnak, vagy ostobaságnak is...

Alal 2011.03.23. 10:49:16

@lyken:
1. Ahogy írtam, a BKV-t nem egy forrásból tartják fent, szerintem az a legigazságosabb, ha a használók az használat fokával arányosan járulnak hozzá a működéshez (azaz jegyet/bérletet vesznek).

2. A sztrájkban egyetértünk, nem volt fair azokkal szemben, akik megvették a bérletet, és nem kaptak szolgáltatást.

Giraffa 2011.03.23. 10:49:39

Én is tapasztaltam már, hogy bizonyos utasoktól NEM kérik a jegyet/bérletet.

Azóta ha ilyen helyzet kialakulásának esélyét látom. (vagyis látok ilyen utasokat), akkor a videofelvételre kész mobillal várom az ellenőröket/kalauzokat.

Előbb-utóbb elcsípek ilyet és akkor feljelentem őket a munkáltatójuknál kötelességszegésért/hanyag munkavégzésért. Illetve megy az esti híradóbakba. :)

orient 2011.03.23. 10:50:10

@Tita nick: mert használod, ha fizetnél te is és másik 1 millió ember lenne pénz embereket felvenni akik csapatostul rugdosnák le az ilyeneket. De miattad és az itt kommentelők 90% miatt semmi sem fog változni.

Ti az én szememben mind tolvajok és bünözők vagytok. Aki nem fizet adót, aki nem vesz jegyet egy szolgáltatásért amit igénybe vesz az én szememben egy tolvaj bűnöző.

ArgonX 2011.03.23. 10:50:24

@ohmyFgod:

Azt gondolni, hogy az olcsóbb jegyet többen megveszik: na, ez az igazán nagy egyszerűség. De mondhatnám naivitásnak, vagy ostobaságnak is...

vizoo 2011.03.23. 10:51:11

@lyken: Lehet én emlékszem rosszul, de, ha odafáradtál a sztrájk után egy bérletpénztárhoz a bérleteddel (ami a sztrájk idején érvényes volt), akkor annak 2 héttel meghosszabbították az érvényességi idejét.

mqqq 2011.03.23. 10:51:40

Akinek sok a 320 forintos jegy, az vegyen autót, bérletet, vagy használjon taxit, ahol csak az alapdíj 300 Ft.

Ettől függetlenül persze lenne mit fejleszteni a minőségen, illetve az árképzésen (zónásítás stb), de mindig a jegyár miatt nyavajogni nem ildomos.

Tény, hogy soknak tűnik 1-2 megállóra, de akkor tessék menni gyalog, ha meg hosszabb a táv (mondjuk egy KöKi-Újpest), akkor már nem lesz olyan sok.

Kalta 2011.03.23. 10:52:07

@orient: Kérem töröljék ezt a kommentet rasszista utalás és megjegyzés miatt.

Alikam 2011.03.23. 10:52:41

@Alal: nem kényszerítés csak más kategóriába esik. Egy közlekedési infrastruktúra gyakorlatilag azért van, hogy be tudj menni dolgozni, adót fizetni, meg elmenni vásárolni, költeni a pénzedet, adót fizetni stb. stb.

Alapesetben az államnak jobban kedvez egy jól működő tömegközlekedési rendszer.

Olyan város van, ahol nincs színház, de olyan, ahol nem megy legalább egy busz aminek a tetején is lehet utazni, olyanról én még nem hallottam.

Az, hogy használom-e vagy sem, az valóban fakultatív, de ne akarjuk úgy beállítani, mintha ez valami kegy lenne, hogy jéé, ilyen is van, ez is egy lehetőség. Nem, egy jól működő, megfizethető tömegközlekedési infrastruktúra alap kéne, hogy legyen.

Legalábbis én úgy gondolom, ha egy város kiélvezi, hogy laknak benne 1.8 millióan és jó részük fizeti az adót, akkor azért csak várhatunk valamit, vagy nem?

mqqq 2011.03.23. 10:53:29

@ArgonX: Ebben nagyon igazad van. Kb a 200-400 Ft közötti sáv az, ahol abszolút rugalmatlan a kereslet, aki vesz az vesz, aki nem, az nem.

Tita nick 2011.03.23. 10:53:37

@orient: Menj be egy étterembe (pl. Burger King), egyél fikás hamburgert, vegyél cipőt flegma eladócsajtól, utazz hajlékony mellett összepréselődve, vegyél valamit, aminek a csomagolása ötvenszer drágább, mint a tartalma. Dolgozz rendesen, jó minőségben, odaadással, lelkesen. Rajta!

orient 2011.03.23. 10:53:46

@Kalta: rasszista? miért mert kijelentem a magyrok lopnak csalnak hazudnak? Magyar vagyok, itt élek látom mi megy. Őszintén számold össze hány lyan ismerősöd van aki mindent rendesen, becsületesen vesz és fizet. Ne rasszistázz és hisztizz itt. Tudod nagyon jól miről beszélek és tudod igazam van, ha nem akkor magadnak is hazudsz.

Kalta 2011.03.23. 10:54:50

@orient: Ne firtassuk más származását, a Tiedre van tippem. Rasszista kijelentést tettél, szeretném ha törölnék a kommentedet, ezt is, ugyanis megismételted...

orient 2011.03.23. 10:57:24

@Tita nick: ezt teszem pontosan. Hidd el nem örülök neki és nem boldogan de amíg te és a 90% nem változik nem is fog semmi sem változni. Nemcsak BKV-n de sehol sem!

Politikusainktól elvárjuk ne lopjanak de mindenki a maga kis környezetében ugyan ezt teszi. Ki termeli a politikusainkat? Politikus gyár? Hát nem elárulom a társadalom. Amíg MI(társadalom) nem változunk addig ők sem fognak ez a valóság.

Alal 2011.03.23. 10:57:52

@Alikam:
Pedig van olyan város, ahol nem járnak ilyen gyakran a buszok, ahol nincs ilyen jól lefedve a teljes terület (pl. Nyíregyháza).

De akkor hadd hasonlítsam máshoz a BKV-t. Ha nem fizetsz az áramért, lekapcsolják. Ha nem fizetsz a gázért, lekapcsolják. Ha nem fizetsz a vízért, elzárják. Ezeket is elvárod egy várostól, hogy ELÉRHETŐEK legyenek a számodra, de nem ingyen kapod, hanem FIZETSZ értük a használat mértékében. És igen, vannak a szolgáltató cégek között olyanok, amiket így-úgy támogat a város. De te fizetsz a szolgáltatás mértékétől függően (meg egy alap rendelkezésre állási díjat, amit vegyél úgy, mint a BKV-nál a befizetett adódat)

selyemhegedu 2011.03.23. 10:58:25

@Kalta: Semmi gond ha sokallod az arat, de akkor miert nem jarsz gyalog, vagy biciklivel, vagy autoval?

selyemhegedu 2011.03.23. 10:59:56

@Törökátok: Szerintem meg pont kevesebb kart okoznak a kozlekedesi vallalatoknak a norvegok mint azok a magyarok akik ugy gondoljak hogy nekik minden ingyen jar. A boltban is lopod a zsemlet amikor megehezel?

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 10:59:56

Senkinek nem jutott még eszébe a legegyszerűbb képlet?

Vagy igénybe veszek egy szolgáltatást és fizetek, vagy nem veszem igénybe, mert drága.
Tipikus Bakácsi mentalitás: Inkább ellopom, mert úgysem tudnám kifizetni.

Kivlov 2011.03.23. 11:00:16

Egy a lényeg: a bkv a szolgáltatás színvonalához képest, és a bérekhez képest is qrva drága. Ennyi.
Plusz a metrózás rengetegszer kiváltható felszínen. Ahol meg azonnal kiszúrhatóak a kallerek (pláne ha közterületesekkel jönnek).
Úgyhogy inkább még egyszer megyek nyaralni az ezen spórolt pénzen, minthogy orkokat szponzoráljak…

2011.03.23. 11:00:30

@vauvauvau: na és mikor fognak odaérni a dolgok ? Vagy még mindig csak mennek ? Rossz irányba ?

Tita nick 2011.03.23. 11:01:56

@orient: Nem képzelem magam Teremtőnek, nem feszítenek keresztre, sajnos nem tudok teleportálódni egy másik galaxisba, nem tudom megállítani az időt, hogy felpofozzam az ostobákat, az agresszív, rossz embereket, nem vagyok szent, de addig nem fizetek a BKV "szolgáltatásaiért, amíg minősíthetetlen a szoláltatás.

Újra: te fizetnél étteremben rántott szarért, még ha a másik szelet friss húsból is van?

2011.03.23. 11:01:57

@Kivlov: igen drága, mert én fizetem a te ellopott utazásodat is amikor megveszem a bérletet. Miattad drága a BKV, te vagy a felelős érte, hogy szétrohad az ország. Ez a mentalitás, amit magadénak vallasz.

orient 2011.03.23. 11:02:05

@Kalta: nyugodj már le ezzel a rasszistázással nem vagyok rasszista. A saját társadalmamat bírálom aminek én is része vagyok, mind állampolgár és mint szereplő. Próbálok mindent rendesen csinálni de amíg a 90% az ellenkezőjét teszi addig semmire sem megyek. Posztíróval teljesen egyetértek.

NewWay 2011.03.23. 11:02:28

@Kalta:
"Lenne egy másik kérdésem: Vajon miért ilyen drága a jegy és a bérlet? Brutális összeget kérnek el, cserébe pedig semmi fejlesztés nem történt az elmúlt 10-20 évben, csak botrányok és a közpénzek ellopása."

Jogos a kérdés. Hogy lehet, hogy Prágában 180 Forint egy jegy, és időalapú?

Vagy az, hogy Bécsben ugyanannyi a havibérlet, pedig a buszvezetők sokszor annyit keresnek.

meple 2011.03.23. 11:03:59

Bécs, a jegy ára vetekszik a Budapestivel. Fizetésekről ne beszéljünk. Pontosan érkezik a metro/ busz/ villamos. Tiszta, ellenőrök kultúráltak, információ mindenhol. Mindig veszek jegyet.

BKV rendszere fos. 2 átszállás és máris 640 HUF. Már ha jön a busz... Senki ne mondja nekem, hogy a pontossághoz GPS meg ultramodern buszok kellenek. Csak szimplán dolgoznia kellene a buszosnak ;)

Olcsóbb jegyárak, pontosság és precizitás. Majd akkor vesznek sokan jegyet.

Aki meg lopásról beszél az szimplán buta. Hány milliárdot tolt bele az állam a BKV zsebébe? Hová ment az a pénz? Honnan szerezte? Na honnan? ADÓBÓL ;)

Törökátok 2011.03.23. 11:04:28

mitől is vagyok beteg?

amúgy félreértés van. Nem mondtam, hogy a bliccelő szocializált stb. Nekem van bérletem, a Cég adja (nem sok ilyen van) csak épp leállok szájkaratézni a karszalagos trollal, hogy majd megmutatom a bérletem, ha Dzsennáróéktól is elkéri. Általában eddig tart a diskurzus. Persze, a bliccelőket meszeljék el, de bazmeg akkor MINDET, ne csak azt, akibe megítélésük szerint kockázat nélkül bele lehet állni. Ennyi.

NewWay 2011.03.23. 11:04:33

@mqqq:
"Akinek sok a 320 forintos jegy, az vegyen autót, bérletet, vagy használjon taxit, ahol csak az alapdíj 300 Ft."

Párizsban bemegyek a metróba, átszállok akárhányszor, kijövök a célnál.
Ára: 540 Forint

Budapesten felszállok a metróra, 320 Forint, átszállok buszra +320 Forint, és még lehet, hogy oda se értem a célhoz, de már 640 Forintnál tartok.

Persze, tudom, mi gazdagabban vagyunk, mint a franciák!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.23. 11:04:43

Torontóban nincsenek ellenőrök. Lassan már csak egy rossz emléknek, lázálomnak látom/érzem azt, ami Magyarországon (vagy tágabb értelemben Európában) zajlik. Mert nem ellenőrizni kell, nem a békés utasokat basztatni, hanem meggátolni a nem fizetők utazását. Rögtön az elején.

Toronto tömegközlekedését úgy tervezték (de ez jellemző a földrész északi részére), hogy csak akkor tudsz felszállni buszra/villamosra, ha felmutatsz valami fecnit, ami erre jogosít, vagy dobsz pénzt a gyűjtőbe. Nincs magyarázkodás, nincs kifogás. Ha utazni akarsz, elől szállsz fel és fizetsz. A hátsó ajtókon csak leszállás van. Kifele nyílnak. Vagyis sosem jön ellenőr. Éppen ezért sokszor ha egy irányba utazol, nem akarsz átszállni, nem is kérsz jegyet a sofőrtől, hanem bedobod a 3 dollárodat (vagy a 2,5 dolláros token-t) és nyugodtan, igazoló papírfecni nélkül ücsörögsz - nem fog jönni nagydarab, alkoholszagú troll, aki basztasson. Ez van.

selyemhegedu 2011.03.23. 11:05:12

@Álamfő álomás következik: En is jartam igy, es jott is az ellenor. Amikor kerte a jegyet, odaadtam neki (lyuk nelkul) es mutattam a lyukasztora hogy ezzel ervenyesitettem.

Kiprobalta, megallapitotta hogy tenyleg nem mukodik, szo nelkul eltepte a jegyemet, visszaadta, elkoszont, es ment tovabb.

Ennyi.

lyken 2011.03.23. 11:06:37

@Mao elvtárs: "Vagy a bérletár is egy motiváció a biciklizés terjesztésére?"
Zsebtömésre motiváció. Demszky-ék felemelték a mostani szintre és gyepálták is érte eleget. Most mégsem hallani a korábbi nagy ígéreteket, hogy csökkentenék egy élhetőbb szintre.

@Alal: Persze. Mindenki közlekedik Azt ugye még megértem, hogy az autóssal is fizettetik a dolgokat. Viszont az kicsit aránytalan, hogy az ország ~78%-a vidéki és ők is fizetik a költségek negyedét-harmadát.

@ArgonX: Számtalan embert ismerek aki csóró egyetemistaként nótórius bliccelő volt, amióta pedig van állása azóta inkább vesz bérletet. Az olcsóbb jegy, több vásárló elv ténye közgazdasági alapokon nyugszik, a megnyilvánuló jelenség számos területen tetten érhető.

@vizoo: "Lehet én emlékszem rosszul, de..."
Lehet én emlékszem rosszul, de:
a) az emberek jelentős része időkorlátok miatt nem tudott élni a lehetőséggel.

b) Adott egy fejlesztő aki a cégéhez nem tudott bejutni dolgozni és aki választhatott, hogy vagy (kényszer)szabira megy vagy nem kap bért és ez az ember napi brutto 50ezer forintot kap, amiből a nettója a manyup pénze meg az egyebek 30 ezret tesznek ki. Ez az ember 4 nap alatt 120 ezret bukott. Kártalanítás? Persze hogy nuku.
Ja, igen: senki ne mondja, hogy azért mert valaki nem tart kocsit, átlagon felül fizet adót(amiből az átlagon felül keresőket gyepálókat is ellátja az egészségügy meg fizetik a segélykéiket), nyelje be a neki okozott kárt.

orient 2011.03.23. 11:06:40

@Tita nick: nem, ha rántott szar van az étteremben drágán akkor nem kell bemenni. Ha van más jobb étterem amit megengedhetsz magadnak, akkor oda kell menni.
Alapelv ugyanaz, valamit kapsz aminek ára van azért fizetni kell. Ha nem tetszik ne tarts rá igényt, gyalogolj, biciklizz, vegyél autót, motort...stb. Sok alternatíva van!

ohmyFgod 2011.03.23. 11:07:35

@ArgonX: ez nem naivitás, az üzleti életben számtalanszor bebizonyosodott. Itt nem luxustermékek forgalmazásáról van szó. Igenis létezik a jegyárnak is egy lélektani határa, ami felett sokan már nem hajlandóak/nem tudják megfizetni. Arról lehetne vitatkozni, hogy ma Magyarországon hol húzódik meg ez a határ. Az biztos, hogy a jelenlegi ár jócskán felette van.

ju offa 2011.03.23. 11:07:57

@Vegyi Ali: ó te igazi géniusz. első ajtós beszállás 4-6 villamoson, legyél ott 457 ember között és épp siessél valahová....fogom a fejemet....

Alikam 2011.03.23. 11:08:05

@Alal: ez oké, persze, fizetni kell, ingyen tömegközlekedés nincs nagyon, bár nálunk amekkora adóterhek vannak..., na mindegy.

A probléma, hogy szar a minőség. És nekem ez sokkal jobban fáj, mint a jegy ára. Miért ilyen gyalázatosan szar? Ezáltal vagyok én pl. autóba kényszerítve.

Vegyi Ali 2011.03.23. 11:08:24

@vazze...: Én se vagyok nagy matekzseni. A végét elszámoltam, de mindegy, az érvelésed egy kalap szar. Azt írod, hogy spórolsz egy csomó pénzt, mert autó amúgy is kell. Ha innen nézed, akkor persze, de ez nem spórolás. Azt is mondhattad volna, hogy spóroltál 200 millió dollárt, mert nem vettél magadnak egy magánrepülőt.
Itt nem a te problémádról van szó, hanem azokéról, akik nem tudnak, vagy nem akarnak (mint mondjuk én) autót venni, hanem úgy gondolják, azért van a tömegközlekedés és a taxi, hogy ne kelljen autóval szaroznom a városban. Az meg egyértelmű (hogy ontopic is legyek), hogy a BKV ellenőrzési, és pótdíjazási politikája egy rakás szar, kontraproduktív, és végső soron a bliccelést támogatja. Persze érdekes kérdés az is, hogy nagyjából napi 1 euró (bérlet/30) mennyire sok azért, hogy minden nap, annyit közlekedek, amennyit akarok. Viszonylag közeli munkahelyre is az ember napi kb. 2*30 percig használja a szolgáltatást, igénybe vesz 4-6 járatot, ezért igazán nem sok ez a pénz. Az más kérdés, hogy a fizetésekből ki lehet-e ezt gazdálkodni. De valahogy ki kellene.

Tita nick 2011.03.23. 11:08:36

@orient: Csak itt nem választhatsz az éttermek közül, mivel BKV csak egy van. A csípőízületem meg meg szeretném őrizni újszerű állapotban nyögdíjig legalább.

ArgonX 2011.03.23. 11:08:37

@meple:

Jaaajj...

De kis naiv vagy. Még mindig nem érted, igaz?

A bécsi metro/busz/villamos azért tiszta, mert ott OSZTRÁKOK laknak.

A BKV (és a magyar állam,)meg azért egy rakás szar, mert itt MAGYAROK laknak.

Érted már? Ha Bécset gyarmatosítanánk, akkor 10 éven belül a bécsi tömegközlekedés is egy rakás szar volna. Mert a MAGYAR ilyen.

Kivlov 2011.03.23. 11:08:39

@Kulics:
Kamuduma.
Akkor is jön a busz, ha én nem szállok fel rá, vagy épp van bérletem. (Amúgy van, csak kamu.)
Metróba kapuk kellenek, orkok nagy részét el lehet zavarni.
Nyugikkal is fizettetni kell. Jegyárakat csökkenteni.
Ha nem jön be, akkor fel kell számolni az egész céget a vérbe…

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.03.23. 11:08:57

"...mivel azt hallottam, hogy szigorodott az ellenőrzés, meg sem fordult a fejemben, hogy blicceljek, váltottam néhány jegyet az újságárusnál."

Hát, amíg ilyen a felfogás, addig ez a helyzet kábé így is marad. Amíg nem szégyen, hanem kurucos büszkeség csalni, amíg csak súlyos büntetésekkel és szankciókkal lehet a legalapvetőbb normákat betartatni, addig se a BKV-nak, se az államnak nem nagyon lesz bevétele. Így aztán kénytelen minden mellé rendőrt és ellenőrt és felügyelőt és mifaszt odaállítani - nem kevés pénzért. Kádár János meg röhög a sírjában, hogy dehogy halt ő meg, a fejekben még mindig ott él...

vauvauvau 2011.03.23. 11:08:58

Minek vegyek jegyet, ha az állam ellophat az emeberektől büntetlenül milliárdokat?

Tower13 2011.03.23. 11:09:25

@Sanz:
Bécs. Tudom utálják mikor az osztrákokkal jön valaki, de odáig már kijutottam...
magas a bírság.. nagyon magas. 1000 euro? (lehet hogy 10 ezer, rég olvastam ott a kiírást, hogy hasonlítsam ittenivel. Nem nem jutott eszembe a bliccelés, már csak azért sem, mert helyből kaptunk utazáshoz 24 órás jegyet) Viszont a járatok az itteniekhez képest olyan tiszták, hogy enni lehetne a padlóról (ami egyébként tilos), és képzeljétek, még a külvárosba is pontosan jártak a tömegközlekedési járművek.
Néha itt is pontosak már. De ott nem szállhatsz fel részegen mert a vezető beszól kis mikrofonján és a rendőr elviszi a próbálkozót. (tavaj 2 rendőr meg két mentős ment egy hajléktalanhoz, aki a metró aluljárójában tartózkodott..) Hasonló szolgáltatásért lehet már itt is többen fizetnének. Persze vannak akik elég sötétek ahhoz, hogy akkor se.

GoVegan (törölt) 2011.03.23. 11:09:47

szerintem ebben a kerdeskorben az a problema, hogy most a BKV-nal van a labda. eppen ideje lenne nyitni egy kicsit utasbaratabb szemleletmod fele minden anyagi raforditas nelkul. mondjuk ha idoalapu "lyukasztoval" tortent az ervenyesites, azt a jegyet lehessen 1 oran keresztul hasznalni, akarhany atszallasra. ehhez meg egy filler fejlesztes nem kell a kommunikaciot leszamitva. es meg hany ilyen apro lepessel lehetne szocializalni.

selyemhegedu 2011.03.23. 11:10:02

@Alikam: Valoszinuleg a kulturalis eloadast is kozpenzbol finanszirozzak, ugyhogy nem is olyan rosz az analogia.

Ja, es a tomegkozlekedes is fakultativ, vannak alternativak: gyalog, bicikli, robogo, auto, kinek penztarcaja es vermerseklete szerint.

tourist · http://thaifoldiutazas.uw.hu 2011.03.23. 11:10:17

Nem járok BKV-vel.
Ennek ellenére sajnálom, hogy nem tudnak kitalálni egy hatékony módszert arra, hogy csak fizetős utasokat szállítsanak. Pl. Miért nem lehet megállítani a buszt, ha valakit elkapnak rajta jegy nélkül, és megvárni egy rendőrt, ha a bliccelőnek nincs igazolványa: majd a rendőrségen igazolja magát, megfizetve a rendőrségi intézkedést is. Előírás, hogy legyen nálunk igazolvány. Feltartja a buszt? Nézzen szembe a többi utas megvetésével is!
Legjobban azt sajnálom, hogy az összes magyar dolgozó fizeti meg a bliccelők utazását a BKV-nek adott többmilliárdos támogatással. 77 milliárdos tartozást elengedtünk, 19 milliárdot még hozzávágtunk: kb 100 milliárd. Ez fejenként 10.000 Ft Mo-n! Ha csak az adózó dolgozókra levetítjük, akkor fejenként 100.000 Ft! Tehát a bliccelők miatt fizetek én 100.000 Ft-ot, úgy, hogy nem is használom a BKV-t! És ennyit fizet egy debreceni vállalkozó is, de minek, ő még nem is látja a BKV buszait.
Borzasztó! Mélységesen megvetem a bliccelőket!

bálnatenyésztő (törölt) 2011.03.23. 11:10:22

Ha többen vennének jegyet/bérletet, akkor csak több pénzt lehetne kitalicskázni a BKV-ból. Fejlesztés soha nem lenne...

ohmyFgod 2011.03.23. 11:10:35

@orient: az egyik legidiótább érve a BKV mellett pártoskodóknak, mikor a tömegközlekedést összehasonlítják bármiféle más szolgáltatással. Sok százezer embernek nincs alternatívája, nem tudja kikerülni a tömegközlekedés használatát, a munkába járáshoz szüksége van rá. Taxikkal, éttermekkel meg mozikkal példálózni ebben a helyzetben ökörség.

Mad Mind 2011.03.23. 11:10:40

Én egyszerű ember vagyok, ha használok valamit azért fizetek. Kibúvókat keresgélni "norvég" szokás.
Szerintem is az első ajtó a jó megoldás. A sok bliccelő meg gyalogoljon.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.03.23. 11:12:02

@vauvauvau: Igazi hülye felmentő duma. Ha más lop, az téged felment a lopás alól? Nem.

Tita nick 2011.03.23. 11:12:58

Fogadalmat teszek:

Ha Szilágyiné Eleonórából kívánatos, karcsú hölgy lesz, akkor veszek bérletet!

ArgonX 2011.03.23. 11:13:20

@ohmyFgod:

Nem tudom, te hol élsz... Addig, amíg bliccelni lehet különösebb kockázat nélkül, addig nincs lélektani határ, Mr. Bizniszmen.

Hasonló analógia:
Addig amíg MP3-at ingyen lehet letölteni, addig felesleges a CD-k áráról beszélni.

Friedman 2011.03.23. 11:13:23

@NewWay: Akkor költözz Párizsba! :) Bár a francia nyelvtanfolyam drága lesz, c'est la vie...

Amúgy létezik bérlet is a világon, ha használnád valóban a BKV-t (vagy nem bliccelnél), azt vennél (havi 10.000 Ft az kibírható kell legyen).

De a szolgáltatást nem kötelező igénybe venni, ha nem engedheted meg magadnak. Biciklizz! Az olcsó, és még sportolsz is!

Terézágyú 2011.03.23. 11:13:58

Egyszerű ez.
A bliccelés = lopás.
Egy szarul működő, ocsmány cégtől lopsz ugyan, ha bliccelsz - de lopsz. Te se vagy jobb a sikkasztó békávés fejesektől - csak a lopott érték mennyiségében van különbség.
Ja és abban, hogy te itt büszkélkedsz is vele, hogy lopsz.

jesze tibor 2011.03.23. 11:14:15

@lyken: Az ingyenes tömegközlekedés gondolata nem új -Seattle már a 80-as években bevezette- és szerintem ez a jövő. Gondolok a Tesco-járatokra, az európai népsűrűségre, az angliai vasútépítési lázra, kerékpárutakra stb. És én is beteg vagyok! A sok agresszió és butaság nem kedvez az egészségnek!

Homo Homini Lupus 2011.03.23. 11:14:29

A múltkor, mikor jöttem fel a Déliben fennt, a metróban, a mozgólépcső indulási végén látom, hogy 3 ellenőr figyeli az érkezőket és, kérik a jegyek, bérletek felmutatását.
Az egyik félalkesz manus, csak egyszerűen továbbmegy, csak bemutatott egy vaskosat és megy le a lépcsőn. Höbörög a két férfi kaller, de nem megy utána egyik se, még egy-két kölcsönös beszólás és lemegy az arc a lépcsővel. Nyilván senki sem ellenőrizte azután.
Mostanában BKV-val utazom, mert k. drága a benzin, volt bérletem, de mai napig bánom, hogy nem szóltam be a két kallernak, hogy miért nem mennek az arc után. Máskor meg azt hallani, hogy lerugdosnak utasokat a buszról, stb... Mennyire gagyi már ez a posztkommunista jegyellenőrzés?

Friedman 2011.03.23. 11:15:10

@tourist: Egyetértek. Én tovább is megyek, a visszaeső bliccelőket már nem csak pénzbírsággal fenyegetném... ahogy a bolti szarka is elzárással kell szembe nézzen.

petimegmondja 2011.03.23. 11:15:41

Egyrészt mindenki, még a roma és a hajléktalan is fizet adót. Általános forgalmi adót azután, amit megeszik, továbbá jövedéki adót azután, amit megiszik.

Másrészt, nagyjából évi 15000 forintot fizet minden budapesti, állami támogatás formájában a BKV-nak, akár utazik BKV-val, akár nem.

Bár morálisan nézve mindenkinek kellene jegyet váltania, ha igénybe akarja venni a szolgáltatást, mivel a BKV vezetése nagyjából a jegybevételek egészét sikkasztotta el az utóbbi években kamu szerződésekkel és túlszámláztatásokkal, erkölcsileg semmi alapja nincs, hogy a jegyvásárlást számon kérjék.

neutro 2011.03.23. 11:15:45

A körhinta sem indul el, ha nem vettél rá jegyet! A Volánbuszon sem tudsz bliccelni, mert a sorőr a kaller is egyben!

Ja, suttyó vidéki paraszt vagyok, aki a nagyfaluban dolgozik. Télen autóval jövök be, nyáron biciklivel. Igen, naponta oda-vissza 30 km-t tekerek! Tömegközlekedés = zéró! Ahol lakom, onnan legalább fél óra a sárgabusz, vagy a vonat gyalogosan. És ehhez jönne még a pesti BKV. Horror!!! Inkább marad az autó és a bringa. A legfájóbb viszont az, hogy a valóban vidékiek szívják meg a budapestiek macska-egér harcát! A BKV évente több tíz milliárd állami támogatásban részesül (jegy és bérlet bevételek nélkül). Ha naponta 2 millió ember használja is a járműveket, ez kb. 20 ezer forint/fő/év támogatás. Na ezt kéne odaadni minden vidéki Mari néninek és Pistikének csak úgy, hiszen ez nekik/nekünk is ugyanúgy jár, mint a szmogtüdejű aszfaltcowboyoknak!

VAGY!

Arányossá kell tenni a BKV járatok hosszát a lakosságra vetítve a vidéki városokhoz/falvakhoz viszonyítva. Hiszen nálunk 30 ezer emberre jut kb 10-15 km tömegközlekedési útszakasz (busz, vonat összesen), itt Pesten meg szinte minden utcában jár legalább 1 busz, villamos, troli, vagy metró. Ha nem állna meg minden bokorban a BKV, akkor a pestiek is megtanulnák értékelni azt, hogy valami VAN! (Mégha csak olyan is, amilyen és annyiba kerül, amennyibe!)

Elkényeztetett bagázs!!!

lyken 2011.03.23. 11:15:48

@NewWay: "Párizsban bemegyek a metróba, átszállok akárhányszor, kijövök a célnál.
Ára: 540 Forint

Budapesten felszállok a metróra, 320 Forint, átszállok buszra +320 Forint, és még lehet, hogy oda se értem a célhoz, de már 640 Forintnál tartok."

Hagyd már. Nálunk szinte a takarító is flotta audit kap, ha kormánypárti.(Kormányfüggetlenül). A primitív franciákkal szemben, ahol számtalan kormánypárti politikus és miniszter a saját kocsijával közlekdik.

Vegyi Ali 2011.03.23. 11:16:07

@ju offa: mondjuk alapvetően a buszokra gondoltam, de szerintem a 4-6-oson is bevezethető lenne, hogy az ajtók egy részén felszállás van, másik részén leszállás (lehetne a peronon is jelezni), és akkor működhetne. 30 évvel ezelőtt többen voltak a villamoson (2-300ezerrel többen laktak Budapesten, és tized-huszadennyi autó volt), mégis felfértek az emberek a villamosra. Úgyhogy nem kell azt a tömeget annyira eltúlozni. Van napközben néhány járat, ami tényleg hering, de én naponta 2-szer mindig utazok a villamossal, és (reggel 7-8 közt, és du.5-8 közt), szinte mindig végig lehet benne gyalogolni. Ha amúgy az emberek képesek lennének egymáshoz pl. a tömegközlekedésen is normálisan szólni (kérem, köszönöm,legyen szíves, ne haragudjon, stb.), akkor lökdösődni is kevesebbet kellene.

orient 2011.03.23. 11:16:20

@Kalta: én nem firtattam se te se más származását. Te firtatod az enyémet (van tipped). Saját származásomat említettem és bíráltam, ehhez jogom van. Rasszista nem vagyok csak hányingerem van a társadalmunktól. Itt is leírtam, fizetni kell valamiért amit használsz és mit kapok? Hülye, naiv, barom...stb. Na pont erről beszéltem. Még én vagyok a hülye barom, mert veszek bérletet...tiszta nevetséges ez az ország. Ami itt fekete az az egész világban fehér és fordítva. Ebben az abszurdisztán országban minden abnormális, de főleg az emberek elferdült gondolkodása. Ugyanilyen lemaradt szar ország leszünk 50 év múlva is...ez is rasszista?

randomuser1 2011.03.23. 11:16:42

Szegény posztoló ott rontotta el h elkezdte figyelni az alsóbb néposztályok viselkedési mintáját...
legközelebb veszel jegyet, élvezed az utazást, hálát acc a teremtőnek h nem vagy proli, a többivel nem törőcc, ha a békávénak szüksége lesz arra h mindenki fizessen, majd bevezeti a kapus rendszert, addig mindenki a saját kasztjának megfelelő mértékben járul hozzá a tömegközlekedéshez
:)

para_noir 2011.03.23. 11:16:42

Ahogy már feljebb is pedzegették, nagyon hasznos lenne az egyszerűsített bérletek kibocsájtása, például csak felszíni bérlet, csak villamos, csak busz, csak villamos-busz bérlet és így tovább. Én szinte kizárólag egy villamosvonalat veszek igénybe, munkába megyek vele, nagyon dzsetva környéken megy, ellenőr 3 év alatt egyszer se volt, nem mernek felszállni. Na én erre a napi kétszer 6 megállóra nem veszek 10 rongyért bérletet, ha ezért rohadt szemét vagyok, akkor vállalom. Egyebekben nem használom a BKV-t (belváros közepén lakom, gyalog+bicaj), ha néha mégis, veszek egy-egy jegyet. Cirka 3 rongyot viszont vígan fizetnék egy villamos bérletért, villamoson kívül ugyanis évente 2-3-szor használok tömegjárművet.
Azt viszont észre kell venni, hogy a bliccelés rövid úton leállítható lenne, egy csomó ötlet itt is elhangzott feljebb, viszont a BKV-nak semennyire nem érdeke a bliccelés kiirtása, ugyanis az nekik egy kényelmes és jól kiabálható alap a hiányok, rossz működés, a fejlesztés hiányának magyarázatára. A BKV-nak létszükséglet a bliccelés, azt ne higgyük, hogy nem lehetne két hónap alatt minimálra szorítani (elektronikus kapu, első ajtós felszállás, több közteres, nem zsúfolt járatokon állandó kaller, durva büntik stb.) Úgyhogy aki visszahngozza a "bliccelés=lopás" marketingszöveget, az a baromságot támogatja.

tourist · http://thaifoldiutazas.uw.hu 2011.03.23. 11:17:39

A másik:
Deutsch által 5 milliárdért a focipályákra vásárolt beléptetőkapuk hol vannak?
Felszerelve nincsenek. Akkor kihúztak a zsebünkből 5 milliárdot, azóta fizetjük a raktározási költségét a cuccnak.
Esetleg rakjuk be ezeket a kapukat a metroba! Jó helye lenne, napi 1.5 millió embert szolgálna.
A focipályán kéthetente 3000 embert léptetnek be. hahaha
Ugye, hogy más az arány: a metrón 2 hát alatt 21 millió ember megy.
Ja, nem csak 1 focipálya van, hanem 16.
Talán ezt az ügyet is oda kellene dobni kivizsgálásra a parlamentbe!

ohmyFgod 2011.03.23. 11:19:18

@tourist: a bliccelők miatt? Bocsáss meg, de mik ezek a számok? Honnan vetted, h ez mind a bliccelés miatt van? :DD Arra neked biztosan nincsenek pontos adataid, de eleve csak becslések léteznek róla.
Nézd már meg hogy 2000 óta hány milliót loptak el a cégtől a legkülönfélébb módszerekkel. Némelyik eset a médiában is nagy publicitást kapott, nem nehéz utánanézni. A bliccelések mértéke meg sem közelíti ezeket az összegeket.

GGG77 2011.03.23. 11:19:47

Az állam, az állami cégek büntetlenül lophatnak el milliárdokat, miközben a szolgáltatás, amit nyújtanak egy szorzott nulla. Teljesen megértem azokat, akik bliccelnek a BKV-n, rokikártyával parkolnak, stb.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:19:55

Egy dolog biztos: A bliccelőt nem lehet meggyőzni. Neki ideológiája van arra nézve, hogy miért lop. Ebből következik, hogy aki tudatosan lop, annak a jellemével van a hiba. Márpedig én még nem láttam szótépéssel megerősített jellemet. Aki jellemtelennek szocializálódott, az az is marad.

Természetesen kivételt képeznek azok, akiknek a bliccelés néha az életét menti meg. Pl hajléktalan -25 fokban.

...Ahoj... 2011.03.23. 11:20:06

BELVÁROSI ZÓNÁS BÉRLETET 4500 Ft-ért, kiegészítő 2-3 kerületre érvényes peremzónás bérletet 2000 Ft-ért, meg időalapú jegyet KÉNE BEVEZETNI 20 ÉVE, TALÁN MEGVENNÉD HA NEM AZ ÚTVONAL IRÁNYÁBAN FIZETNÉD MEG A JEGYÁRAT HANEM ARRA A TÁVOLSÁGRA AHOVA EL AKARSZ JUTNI.

ZÓNÁS BÉRLETTEL MEG TALÁN A PEREMKERÜLETBEN ÉLŐK, ÉS OTT DOLGOZÓK IS VENNÉNEK JEGYET, MERT ÉN IS HÜLYE LENNÉK RÁKOSKERTRŐL RÁKOSKERESZTÚRRA DOLGOZNI JÁRVA 8 MEGÁLLÓ TÁVOLSÁGRA 10 EZRES BÉRLETET MEGVENNI

orient 2011.03.23. 11:20:26

@ohmyFgod: @Tita nick: tök igaz. Éttermi példát nem én hoztam, én csak válaszoltam. Ha a bérlet 4000 ft lenne akkor sem vennétek bérletet. Kifogás mindig van. Akinek telne bérletre az sem vesz mert lúzerség és az a vagány ha lógunk, lopunk....

tetro 2011.03.23. 11:21:18

sajnos én nagyon demagógnak érzem itt a többséget. a kenyér árához hasonlítjátok a bkv jegyet... alapvető különbségek fölött persze nagystílűen szemet huny minden becsületszobra. például kenyeret ezer helyen lehet kapni. akinek nincs pénze, az nem nem eszik inkább, hanem nem a Culinarisban vesz 1500ért cipót, hanem tescoban 10ftért zsömlét.
De ha az állam egyszer csak minden zsömle árát 1500 Ft-ra emelné, akkor a többség lopna, teljesen érthetően. Mert vagy ők lopnak vagy tőlük lopnak el 1490 Ft-ot. A BKV-nak nincs alternatívája. A taxit és az autót nem tudja mindenki kifizetni. Ezért röhejes, hogy az egyetlen (monopol) alternatíva drágább mintha saját autóval menne az ember. Sajnos azt gondolom, hogy nem az lop, aki bliccel, hanem attól lopnak, aki jegyet vesz.

Kalta 2011.03.23. 11:21:23

@orient: Az rasszizmus, hogy a magyarokat letolvajoztad, lecsalóztad, hazudósnak nevezted úgy általánosságban véve. Hasonlóért ha valaki cigányt vagy zsidót illetne ilyen jelzővel, azonnal rasszizmus miatt törölnék a kommentjét. Ezért utaltam erre, hogy ez ugyanolyan rasszista megjegyzés.

Én sehol sem írtam, hogy az hülye, vagy naív aki fizeti a bérlet árát. Én csak egy problémára próbáltam felhívni a figyelmet, ami igenis súlyos probléma és létező. Erre szerettem volna megoldást találni... Ugyanis az kevés, hogy arra mutogatunk, hogy mi nem jó... Abban egyetérthetünk, hogy ez a mostani nem jó állapot, és nem csak az utasok a hibásak. Vannak nyilván olyanok, akik mindig bliccelnek és bliccelnének, de sokan kényszerűségből teszik, és az tény, hogy a mostani rendszer senkinek sem jó.

Kivlov 2011.03.23. 11:21:25

@neutro:
tévedés!
a buszsofőrök legalább 50%-a elvisz jegy nélkül (vagy nyom egy nullás jegyet) féláron...

Bepes Elek 2011.03.23. 11:21:32

@ArgonX:

"Ótvar egy nép ez."

Kár, hogy anyád is ótvaros, mert feltételezem, hogy ő is ehhez a néphez tartozik.

2011.03.23. 11:21:39

Azért az vicces, hogy egyik oldalról nem veszek jegyet, mert az adómból tartják fenn a BKV-t, más részről meg nem veszek jegyet, mert nincs rá pénzem. Azért remélem, nem ugyanazok az emberek hivatkoznak mindkét indokra. :-)

orient 2011.03.23. 11:22:57

@El Visco Stello: próbálkozz. Én is ezt írom és én vagyok a barom. Hajléktalanokkal nem értek egyett, tegyék őket megfelelő otthonokba, szállásokra. Nem akarok TBC-s lenni tőlük egy buszon amiért 10,000-t fizetek havonta.

Tower13 2011.03.23. 11:23:19

@Alal: Ott a pont. Bár én meg azt mondom, hogy amíg az adómból, és a hipermagas bérletem árából fedezik azokat akik lógnak én lenézem őket, joggal. Továbbá a BKV hibája is igen nagy, nem csak azért mert ők is lopnak tőlünk, hanem mert a Veszélyesnek tűnő alakokat (nem akarok rasszista lenni, mert utaznak mások is hasonló stílussal), meg a szaros, hugyos hajléktalanokat nem igen zaklatják, hogy legyen jegye. Nem óhajtom fizetni az ő helyüket, pláne nem azt hogy még miattuk koszos is legyen a ruhám. És mivel dolgozni járok, nincs más lehetőségem, mert nem lopok, így még nem telik kocsira (nem azt jelenti, hogy akinek van az lopott, csak azt, hogy nekem még csak úgy telne rá.) Pár év múlva telne már, de akkor benzinre nem fog.

Bepes Elek 2011.03.23. 11:23:34

Mennyivel több lenne a bevétel, ha csak a 6 éven aluliaknak lehetne ingyenes és a nyugdíjasok is a teljes árat fizetnék.

Vegyi Ali 2011.03.23. 11:24:06

@neutro: oda van az adva a vidéki marinéninek, meg pistikének, amikor a "tanácsháza megcsináttattya a kövesutat", hogy abba az utcába, ahol összesen 7 nyugdíjas lakik, be tudjanak menni a gyerekek az ódival, nehogymá, sáros legyen (mert marinéni már ki se megy az útra, a postás meg a biciklivel eddig is be tudott menni a járdán). Szerinted az miből van??? Kicsit többe fáj, mint 20 ezer forint/marinéni. Tudom miről beszélek, lassan az én alföldi kis falumban is minden egyes k.tyaf.sza kis utca le van aszfaltozva.
Arról nem is beszélve, hogy a volánbusz lehet, hogy nap közben csak két-3 óránként jár (minek járna több,ha napközben a fene sem menne sehová?), de azok nem koszosak, nem mocskosak, ki vannak takarítva, télen fűtenek, és elég pontosan, megbízhatóan járnak. Én sokszor állok negyedórát-20percet a megállóban, ahol 10 percenként kellene a busznak jönni. És nem azért jár (papíron) 10 percenként, hogy a budapesti seggemnek jó legyen, hanem azért, mert ha kimarad egy járat, akkor a harmadik megállóban már nem férnek fel az emberek.

para_noir 2011.03.23. 11:24:41

@tetro: Arról nem is beszélve, hogy a pék nem az adóforintokból kapja (részben) a fizetését, hanem piaci alapon. Szemben a BKV-val.

Shagrath 2011.03.23. 11:25:06

mindenki megvenné a jegyét nem lenne jobb szolgáltatás, hanem többet lopnának ki belőle. Miért van hagyó előzetesben? meg fél mszp-s vezetés?
Ha meg oyster-hez hasonló rfid kártyás áttérés lenne, akkor az is csak azért, mert valakinek letejelnek, ha ezt megcsinálják és annak jó üzlet, mint mikor az lcd tv-ket raktál föl.
Egyszerűen kurva drága.

metmet 2011.03.23. 11:25:34

Én általában fizetni szoktam, mindenért, buszért, kajáért, ruháért, stb. A parlamenti képviselők mindent ingyen kapnak, ugye???? !!!!

De mit mondjak annak a 40 éves pedagógus ismerősömnek, aki feladta... az elveit is... nettó fizuja 105 ezer, nej munkanélküli lett, és beteges is, 30 ezer, van 2 gimnazista gyerek... a lakásrezsi 40-50 ezer ... 50 nm-es panel... luxus ám az... mellesleg kifejezetten jómódúnak számítanak a környezetükben... ebből kéne nyelvórára járatni őket, meg sportolni, plusz a nej orvosi költségeit fizetni, mert beütött némi betegség, kis műtét, és az ingyenes egészségügyi ellátás annak aki meg akar gyógyulni, kissé drága ... A kölykök keményen beszóltak az apjuknak, hogy márpedig buszbérletre nem szórjuk azt a kevéske pénzt... vigan bliccelnek. Családostul. És nem nekik kell szégyellniük magukat.
Ja, négyüknek a buszbérlet 18 ezer lenne havonta. Apu fizujának majdnem a 20 %-a. Valami egészen abszurd országban élünk.

ohmyFgod 2011.03.23. 11:26:10

@orient: ezzel a lúzerség venni bérletet dologgal szerintem nagyon kevesen vannak így.

...Ahoj... 2011.03.23. 11:26:33

@Taligamajom: Nem marad nálad, mert MINDEN EGYES MAGYAR ADÓFIZETŐ 30 ezer Ft-al járul hozzá a MÁV és BKV fenntartásához.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:26:49

@orient: Jogos. A hajlétalant sem "teszik" oda. Ő felszáll, mert kényszert érez. De semmiképp nem lehet együtt említeni a tudatos tolvajjal, aki egyébként nem a legalja népréteg, mert itt blogol. És köztudott, hogy a legalja nem használ számítógépet.

ohmyFgod 2011.03.23. 11:27:28

@El Visco Stello: egy dolog még biztosabb: az ilyen egyszerű általánosítás és belemagyarázás csak tévútra vezet.

tourist · http://thaifoldiutazas.uw.hu 2011.03.23. 11:27:54

@ohmyFgod: A cikk alapján: 6-ból 1 fizet az utazásért.
Ha mind fizetne, akkor 6x-os lenne a BKV bevétele.
Ez volt a kiindulópont.

Murderface 2011.03.23. 11:28:21

Biztonsági őröket, közterület felügyelőket kivágni, rendőröket az ellenőrök mellé, plusz rendszeres rendőri jelenlét a BKV-n, különös tekintettel a forgalmasabb (4/6, piros7, metrók, pl.) és neccesebb (24,28,37,99,151 pl.) járatokra, metróba beléptető kapuk, nagyobb csomópontokra rendőrőrs. Ennyi.
Biztos vagyok benne, hogy a BKV-n rendszeresen járőröző zsandárok a bliccelők visszaszorítása mellett csak úgy mellékesen legalább annyi bűnesetet felkutatnának-megelőznének, mint pl. a Roosevelt téren egész nap álldogáló, valami fontos vendég "biztosítását" végző járőrök.
Aki azzal jön, hogy drága lenne, annak most mondom, hogy nem drágább, mint a Ss. Annamáriák végkielégítései, a H. Miklósok Nokiás dobozai, meg az L. Jánosok Audi S8-asai, és érezhető lenne az eredmény.

akos1 2011.03.23. 11:28:31

Hogy a magyarok vérében lenne a lopás? Egy kicsit biztos. De azért ezt így tulzásnak érzem.
Londonban, és a többi nyugati városban, mért nem bliccelenk? Mert nem lehet. Mert ha lehet is, és lebuknak, nem lehet megúszni, és fizetnek, mint a katonatiszt, ha meg úgy gondolják mégse irány a börtön.
Nálunk miért lehet bliccelni? Fölszálok a buszra, ha meg megérkeztem leszállok, és kész. Ha netán nagy ritkán jön egy ellenőr egy kicsit hamarabb leszálok. Ha ez nyugaton is így működne, ott is bliccelnének, ebben biztos vagyok. És hogy nálunk mért működik így? Mert a BKV egy állami cég, és tök nyolc neki mennyi pénz jön be. Az állam majd úgyis kisegíti. Hogyan lehetne ezen változtani? Csak egy dolgot tudok elképzelni: a felső vezetők fizetését, prémiumát a bliccelések, jegybevételek alakulásával változtatnák.

tetro 2011.03.23. 11:28:40

pontosan. egy államilag fenntartott szolgáltatás, ami nem választható, hanem a többségnek kényszer. és a reál értékének a többszörösét kérik érte. és hagy legyek kicsit én is demagóg. mennyi lehet a bkv jegy és bérlet bevétele évente? és mennyi pénz tűnt el pár év alatt? szerintem a bliccelők jó ha egy-két heti bevétel kiesést okoznak, ellenben több havi pénz tűnt el egyéb úton. a BKV-ra egy megoldás van. lerombolni, beszántani, és a helyét felszórni sóval.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:29:21

@ohmyFgod: Amennyiben általánosítás az, hogy aki nem fizet, de fogyaszt az tolvaj, akkor vállalom.

protoplanetáris korong 2011.03.23. 11:29:25

@vemalsar:

öcsém, Te egy igazi lúzer vagy. Tisztességről, meg becsületről beszélsz, amikor a BKV minden évben milliárdokat pazarol el? A te bérleted ára szépen megy a pártkaszsába, meg a nagyemberek zsebébe? vagy párttag vagy? Akkor megértem. Sokat jártam Nyugat-Európában tömegközlekedéssel, eszembe sem jutott bliccelni. Miért? Mert egyrészt tudom, hogy ott nem lopják el az ottani BKV pénzét, másrészt kapok érte cserébe szolgáltatást.
De mondok egy példát itthonról is, hogy értsd. Ha megyek nagy ritkán metrón, vagy pl. a nagykörúton a kombínón, akkor veszek jegyet. Miért? Mert az a szolgáltatás ár/érték arányában elfogadható. De ha 3 megállót kell mennem a 23-as buszos a cigók meg csövesek között, akkor nem.
A BKV-nak meg be kellene vezetni az idő és/vagy távolság alapú számlázást, akkor nyilván többen vennének jegyet. Előző példánál maradva 3 megálló a 23-as busszal mondjuk ér 50 Ft-ot, de nem 320-at.
Addig meg nekem ne verje a nyálát az a tolvaj banda.

2011.03.23. 11:29:51

@Tita nick: Nekem ezek elolvasása után nem az jut eszembe, hogy nem fizetek érte, hanem az, hogy fel se szállok, mert a büdösben ingyen sem szeretek utazni.

orient 2011.03.23. 11:30:32

@El Visco Stello: igaz. kb. egyetértünk. Sajnos semmi sem fog változni amig az emberek ilyen kis dolgokban nem változnak.

Múltkor közértes többet adott vissza. Visszavittem. Hát minddenki hülye baromnak nézett. Akkor most várom a kommenteket mekkora lúzer vagyok..

ohmyFgod 2011.03.23. 11:30:35

@tourist: feltételezem, hogy nem kell ecsetelni, hogy a cikkben szereplő történet mennyire reprezentatív

Tower13 2011.03.23. 11:30:51

@El Visco Stello: Ma magyarországon, pláne Budapesten nem hiszek hajléktalanokban. Hatalmas lakatlan "roncs" házakat láttam, és látok a mai napig a külváros területén (nem kertváros). Senki nem szólna ha odaköltöznének, pláne ha szemetelés helyett még rendbe is tennék. (nem költségesen, csak kipucolni, környéket rendben tartani) Talán, még az önkorm és állam az eddigi elszórt segélyek egy részét az ilyen lakások fentarthatóságára is költenék, ha megkeresnék őket. csak a hajléktalanok többsége nem ismeri a rendd, vagy a tiszta szót. Az alkoholt igen.

Nibelung 2011.03.23. 11:30:55

Sok nyugati országban ezt úgy oldják meg, hogy felszállni csak az első ajtónál lehet, és a vezető ellenőrzi a jegyeket, bérleteket. Ha meg valakinek egyik sincs, akkor a vezetőnél vehet jegyet, vagy nem engedik fel a buszra.

Tita nick 2011.03.23. 11:31:08

@Robi, a hód: Én sem szállok fel. Várok egy szarmenteset. De hajléktalanmentesre tíz évig várhatnék.

metmet 2011.03.23. 11:31:37

@Vegyi Ali: Tuti, hogy Neked fogalmad sincs Marinéninek ott vidéken milyen is a sorsa... ahhozképest a pesti panelflaszter maga habzsidőzsi...

Egyébként az összes vidéki város főtúján és főterein feltörték a flasztert és szépen lekövezték őket viacolorral. Jó biznisz. Max. 1 évig tart ki, és lehet elölről kezdeni. Valami csoda folytán erre mindig jut pénz. És még egyetlen újságíró se járt utána, hogy melyik politikai fertálynak a nagy biznisze ez az országos műkövezés... Mari néni, meg a kövesút, persze... Marinéninek már nincs posta, nincs orvos, nincs iskola, nincs templom, nincs bolt, ... Marinéninek belvíz van, árvíz van...

2011.03.23. 11:32:17

@Kalta: Ilyen formában szerintem ez nem rasszista, tekintve, hogy az egész magyarságra általánosít, maximum anti-nacionalista.

Bepes Elek 2011.03.23. 11:32:54

www.wienerlinien.at/wl/ep/programView.do/channelId/-16992/programId/10011/pageTypeId/9083

Bécsben ennyi a havibérlet! Ja, és átruházható

Ott nincs ingyenes utazás a nyugdíjasoknak.

koalamackó 2011.03.23. 11:33:31

Szerintem pusztán azért kakadu az egész BKV, mert több száz milliós nagyságrendben síbolták el a pénzt és a balekokból, akik jegyet/bérletet vesznek próbálják kompenzálni a hiányt és cserébe ritkuló járatokat, pontatlanságot, bunkóságot, nem működő jegykiadó autómatákat adnak. Ahogy azt a minap egy jegykezelő mondotta a panaszkodó utasnak : "Ezt érdemli a magyar."

Spiro 2011.03.23. 11:33:57

Buszon, trolin első ajtós felszállás kell, jegy-bérlet bemutatással.
Ha valaki hátul szál fel, vagy nem mutat be semmit, addig a jármű nem megy tovább (többi utas úgyis elintézi a dolgot, ha a sofőr érdekelt lenne a nem fizetők ellenőrzésben az is segítene).

HÉV-, villamos peronokon Metro szerű beléptetés, vagy teljesítménybéres kalauz kell.

Egyébként az ellenőrök rögzíthetnék, hogy hányan blicceltek (együttműködés hiányában is) és erre való hivatkozással ritkítani kell a járatot (egy idő után a rendesen fizetők rendet tesznek, vagy a költség csökkenés tartós lesz).

ohmyFgod 2011.03.23. 11:34:40

@El Visco Stello: igen, ez a következmény, ebben igazad van, ha a társadalom így tekint a kérdésre. De te az okot általánosítottad, nem az okozatot. És ez pedig nagy hiba. Ha mindenki így csinálná, a bíróságoknak is ez lenne a gyakorlata, akkor egy sokkal rosszabb világban élnénk. Soha nem fekete vagy fehér egy ilyen összetett kérdés. Nem mindegy, hogy azért ütsz el valakit, mert a haldokló feleségeddel rohantál a kórházba, vagy azért, mert kocsit loptál és menekülsz vele, vagy a haverjaiddal részegen szórakoztatok. Sosem mindegy az indíték. Lopás és lopás között is vannak óriási különbségek.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:35:07

@Tower13: Azért erre ne vegyél mérget! Még az erdőből is elkergetik őket, mert a "magasabban fekvő" drágábbacska lakásokból rálátni.

seagull 2011.03.23. 11:35:27

A legszánalmasabb senkik vagytok, akik azzal a felkiáltással, hogy úgyis ellopják azt a pénzt, meg ilyen-olyan szar a BKV, meg meg majd akkor fizetek ha... nos barátom, te sosem fizetnél, utolsó kis szarrágó, kiskapukereső, mellőbeszélő gerinctelen maradsz életed végéig, pont, mint a politikusaink, éppen az ilyeneknek való, mint ti. Ennél csak az a szánalmasabb, amikor az ellenőrnek mindenféle átlátszó hazugsággal próbálják az ilyenek kimagyarázni, hogy miért is nincs most éppen jegyük, igazolványuk stb. Én sem vagyok szent, mielőtt valaki e miatt nekem esne, és előfordult az is, hogy jegy nélkül utaztam, sőt, volt, hogy meg is büntettek, de nem kezdtem szánalmas hazudozásba. A BKV bőven megérne egy misét, különösen az, hogy mi értelme ennek az ellenőri rendszernek, szerintem több a munkadíjuk, mint a befolyt büntetés. A szolgáltatás színvonala valóban esik, valóban az egyik legdrágább utazás, különösen átszállásnál, de valljuk be, a bliccelők többsége nem azért nem fizet, mert nem futja. Kettőn áll a vásár...

Kalta 2011.03.23. 11:36:23

@Robi, a hód: Szerintem hagyjuk ezeket a fogalmakat, nem akarok belemenni ebbe a témába. Ezt a világon mindenhol rasszista kijelentésnek hívják, bármelyik néppel kontextusban van erről szó. Anti-nacionalista akkor lenne, ha úgymond nacionalista tett vagy kijelentés ellen tenne megjegyzést, de ez a kijelentés általánosságban véve emberekről egy népcsoportról fogalmaz meg erősen negatív kijelentéseket. A téma részemről mindenesetre lezárva, beszéljünk inkább a BKV-ról... :)

Terézágyú 2011.03.23. 11:36:25

@Homo Homini Lupus:
"Az egyik félalkesz manus, csak egyszerűen továbbmegy, csak bemutatott egy vaskosat és megy le a lépcsőn. Höbörög a két férfi kaller, de nem megy utána egyik se"

Egyértelmű, hogy ez így nem helyes - csakhogy ez megint nincs kitalálva, hogy mit tehetnek. A háromból legalább kettőnek utána kéne mennie ugyebár, addig az egyetlen harmadik nem tudná ellenőrizni a tömeget. És az a kettő is olyan, hogy csak tettlegesen tudna tenni valamit az illető ellen - ahhoz meg nem nagyon van joga ugyebár.
Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy külföldön ilyenkor mit csinálnak?

Vagy éppen olyankor, amikor valaki a hátsó ajtón száll fel, mit csinálnak a külföldi sofőrök?????? Nem az egész társadalom különbsége teszi ezeket?

Bepes Elek 2011.03.23. 11:36:58

@metmet: """a, négyüknek a buszbérlet 18 ezer lenne havonta. """

27100

Valamit elszámoltál.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:37:39

@ohmyFgod: Tettem is különbséget: Ideológiából bliccelő(módos, mobilnetet használó, képzett) - kényszerből bliccelő(hajléktalan)

metmet 2011.03.23. 11:38:01

@Murderface: szerintem életedben nem utaztál se a 6-os villamoson, se a 7-es buszon. Ja, a rendőrök már a 100 ezeres lopásokra se szállnak ki, egyrészt mert sose lesz meg a tettes úgyse, másrészt mert a gyilkosságok felderitésére sincs energiájuk. A rendőrök oda mennek, ahol bevétel van: ki a közútra, és sebességtúllépésért, egyebekért lehet számlázni.
Amit a BKV bliccelőktől be tudnak hajtani, az bagó.
Azt elfelejti mindenki, hogy a BKV-n utazók nem kis hányadától már lefoglalni sincs mit. Tartozik már lakáskölcsönnel, gázdíjjal, mindennel, állása nincs, stb. Könyörgöm, nem azok utaznak a szaros-büdös-koszos BKV-n, akiknek kocsira és menetjegyre is telik.

ohmyFgod 2011.03.23. 11:38:32

@Spiro: Sokszor elhangzott, hogy nem ez a megoldás. Egyébként is ennek az utasok egymás között elrendezik dolognak semmi értelme.

metmet 2011.03.23. 11:39:48

@Bepes Elek: bizony, igazad van, hát nagyon elszámoltam...

_wood_ 2011.03.23. 11:40:15

megdöbbentőnek tartom, hogy akadnak még emberek akik elhiszik, hogy tényleg azért kell évről-évre hajmeresztő összegű közpénzzel rendbetenni a bkv büdzséjét, mert néhányan bliccelnek.

ők valószínűleg ugyanazok az emberek, akik elhiszik, hogy egy kilométer autópálya közel kétmilliárd forintba kerül, vagy hogy a parkolási díjat azért vezették be, hogy a városban élőknek jobb legyen.

abban viszont biztos vagyok, hogy ezek azok az emberek, akik miatt ötödszörre is el lehetett adni ugyanazt a jelzővel is nehezen illethető hazugsághegyet, ami újabb négy évre pénzel olyan gazembereket, akikre jobbérzésű ember gondolni sem tud anélkül, hogy a talpa is ökölbe szorulna.

amúgy nem békávézok: nincs rá pénzem. benzinből elég kb nyolcezer forintnyi egy hónapra. ez ám az értelme az államilag támogatott közösségi közlekedésnek, nemigaz?

orient 2011.03.23. 11:40:20

@Bepes Elek: Ja és Bécsben mindenki vesz bérletet. Helsinkiben 80 euró a havibérlet, negyed akkora város mint Budapest. Ott is mindenki vesz. Ha nincs rendőrök visznek el. És ott sem mindenki gazdag a legendákkal ellentétben.

Terézágyú 2011.03.23. 11:40:27

@seagull:
Igen, ez is a mai magyar társadalom egyik rákfenéje: hogy semmit nem vallani be!
Nem vallani be, és nem vállalni fel.
A legutolsó tyúklopó cigánytól egészen a parlamenti politikusig senki, ismétlem SENKI nem mond soha olyasmit, hogy "Igen, ez az hibám, én rontottam el, vállalom/viselem a következményeit"

Nem, hanem letagadja, magyarázza, visszatámad. Nem is igaz, nem is loptam, nem is jártam fent a buszon, különben is más is lop stb. stb.

Nem lehet segíteni ezen az országon.

kacagány 2011.03.23. 11:40:34

Ingyenélő, prolimentalitású emberek országa vagyunk,és ezt nem tudja ellensúlyozni a pár százaléknyi kivétel sem. Mindazok, akik itt nagy büszkén kérkednek azzal, hogy ők bizony bliccelnek, szimpla, kisstílű tolvajok. Lehet mellébeszélni, kifogásokat keresni (hogy koszos, büdös, lopnak a vezető is, stb.), a tény az tény marad: ezek mind pitiáner bűnözők. Hányinger :(

protoplanetáris korong 2011.03.23. 11:40:52

@ArgonX:
"jegy nélkül utazni LOPÁS"
az.
Amit a BKV csinál az mi? LOPÁS, úgy van. Azt csinálják a kisemberek, amit nagyok nagyban. Van kitől tanulni, azt hiszem.
Tolvaj meg ne kérje számon egy másik tolvajtól, hogy lop.

ohmyFgod 2011.03.23. 11:41:55

@El Visco Stello: ez így igaz, nem kerülte el a figyelmemet, de meghúztál egy határvonalat, és két csoportra bontottad az embereket. Amire én utaltam az például az, h az ideológiából bliccelőnél feltételezed, hogy módos. Ugye az internethasználat önmagában szerintem ezt nem igazolja (iskola, munkahely, stb).

szavazo26 2011.03.23. 11:42:30

egyszerűen azért bliccelek mert így is meg tudom oldani! Az ellenőrzések fokozásának hatékonyságáról meg csak annyit hogy jegy és bérlet nélkül naponta többször utazok az agyon ellenőrzött metróm meg a 4-6on (ahol még mindig rengetegen lógnak!)! Az ismerőseim 90%-a nem vesz bérletet amúgy...

Nem kell ideológiákat gyártani a 10 000Ft önmagáért beszél (ez kurva sok pénz!!!!)

2011.03.23. 11:43:03

@Kalta: Ő az egész magyarságot minősítette, így nem lehet rasszista. Nyílván nem arra gondolt, hogy minden magyar állampolgár bűnöző, csak hogy szerinte a többségben benne van a hajlam.
Egyébként szerinted az antialkoholista az azokat utálja, akik isznak, vagy az alkoholt?

Terézágyú 2011.03.23. 11:47:05

@protoplanetáris korong:
"Tolvaj meg ne kérje számon egy másik tolvajtól, hogy lop."

1.Én nem loptam. Én számonkérhetem?

2. Ó jaj, az óvodában egyszer elvettem valakitől a szagos radírját... ahogy mindenki, tehát ebben az országban senki nem kérheti számon a lopásokat.
Vagyis te se kérheted számon a békávésoktól, hogy loptak!

orient 2011.03.23. 11:47:26

@Terézágyú: Na pont ez írtam én is. Mit kaptam?
1. Naiv, lúzer.
2.Rasszista (mert leírtam milyen a magyar társadalom)

Pedig erről van szó sajnos amit te is mondasz. Soha semmi sem fog változni. Eddig az összes roncs kormányunk közül egyedül a Bajnai féle egy év volt reményt keltő. Leültették saját korrupt politikusaikat (bár nem eleget), és elkezdtek visszavenni a populizmusból. Fidesz meg viszi tovább a szar gyurcsányi politikát cipelve a szent teheneket a hátunkon (ÁL-rokkantak, indokolatlan segélyek, nyugdíjasok mindenkori minden ingyenessége, önkormányzati rendszer, grandiózus szükségtelen közszféra és államapparátus, verseny nélküli pályáztatás és közprojektek...és folytathatnám a listát estig..)

Ahogy édesapám mondta régen. Ingyen csak a levegő van fiam.

mqqq 2011.03.23. 11:48:51

@NewWay: Nem vagyunk gazdagabbak, de nem csak ettől függ. Más a járműpark állapota, más a támogatás stb. A franciáknál jóval több állami támogatást kap a közösségi közlekedés, mint nálunk (amiről tudni kell, hogy a világon sehol se nyereséges). Persze nálunk is nyúlhatna mélyebben a zsebébe az állam/főváros, de az is a te pénzed, akkor meg nem mindegy?

ohmyFgod 2011.03.23. 11:49:34

@protoplanetáris korong: továbbmegyek: szerintem azzal sincs minden rendben aki behunyja a szemét, és boldogan asszisztál egy ilyen posványsághoz

anyu 2011.03.23. 11:50:05

Én kapok a munkahelyemtől BKV bérletet, de az egyik ( még diák ) gyerekem hazsnálja én meg restellem lógok illetve néha lyukasztok. Nagyon szivesne vennék bérletet, ha korrekt áron adnák. Egyészt a fizetésekhez képest iszonyat drága másrészt én 3 megállóra lakom, ha nem lenne veszélyes a forgalom miatt a bejutás, biciklivel járnék. Régen volt csak villamosbérlet, külföldön meg hazsnáltam olyna jegyet amin a megtett km szerint lyukasztottak.

Nem én tehetek arról, hogy nincs km arányos bérlet nálunk. A boltban se kell megvennem az egáész rúd szalámit ha csak 20 dekát akarok belőle.

Egyébként ettől függetlenül kifizetném, ha megtehetném, régen mindig vettem, de most hó végén kajára alig van pénzünk, sorry.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 11:50:21

@ohmyFgod: Tökéletesen igazad van és bocs! Nem tettem oda, hogy, Pl és taxatívát sem írtam. Mert pl ott van az a sokezer diák is, aki lenyeli a bélet árát és jó esetben kimagyarázza magát, rossz esetben a szülő még fizetheti a pótdíjat is. Ők jelentősen terhelik a közlekedést csúcsidőben és vastagon benne vannak a közlekedés szinvonalában.
Végeredményben én ezt is a szocializációra vezetném vissza, ami - közvetve ugyan, de - a szülő felelőssége.

ohmyFgod 2011.03.23. 11:50:25

@orient: és szted meddig lesz ingyen a levegő? :D Az sem sokáig

neutro 2011.03.23. 11:52:55

@Kivlov: Ha azt állítod, hogy ott is kiesik a bevétel egy része (ezt 50%-ban határoztad meg), még úgy is jobb lenne, mint a jelenlegi 6:1-hez arány a BKV-nál!

ArgonX 2011.03.23. 11:53:20

@Bepes Elek:

De kemény vagy. Össze is szartam magam tőled.

Gondolom az agyad is elfér abban az apró tarsolyban, amit a nagymagyar derekadon hordasz.

orient 2011.03.23. 11:54:40

@Terézágyú: Külföldi társadalomban az ilyeneket kinézik és megvetik. Itthon éltetik és igazat adnak neki mert mindenki más ezt csinálja. Ez a különbség.

Én írtam külföldi példát is. Helsinkiben 80 euró a bérlet. Na ki lógott és ki nem vett soha sem? Ne ki? Hát természetesen a magyar kollégáim. Pedig ott kint mindenki jól keresett jó munkája volt, jó minőségű volt a közlekedés. Ja minek fizetni 80 eurót ha úgyse ellenőrzik soha? Mert mindenki más vesz! Még a lengyel, cseh és szlovák kollégáim is mind vettek bérletet csak a magyarok nem és még nagy pofával hírdették is az irodában mekkor poén és ők milyen vagányok. (én meg égtem helyettük is sajnos)

Na itt tartunk. Ha mindenki 800 bruttót keresne, és Volvo meg Siemens buszok, metrók villamosok lennének mindenhol akkor is 50% lógna ha megtehetné. Ez a büdös valóság ma Magyarországon.

És most lehet rasszistázni!

ju offa 2011.03.23. 11:56:29

@Vegyi Ali: de ez nem így működik, másfelől te biccelőket osztod, holott a név nélkül kispolgárok akik igen, egy részük bilccel(de mondjuk tegyük fel dolgozó,adózó ember is akad köztük,(itt írták egy páran)akikek a pénzükből van a bkv fenntartva(állami) és folytonos jegy ár emelés mellet nincs fejlesztés,mert ugye a bliccelők miatt nem tudják(ezt ti is szépen le írjátok..)

...nem!!érdekes senki nem említi meg azokat akik több száz milliós végkielégítést kapnak,MiUTÁN az állomány vissza vesz néhányukat k-baszott magas havi fizettéssel gond nélkül....

egyáltalán mögé néz ennek valaki?!! javítok: a magyar ember nem csak lop. de gyáva fos, és bármit megcsinálhat vele az állam, ti fizettek bármennyit.

ArgonX 2011.03.23. 11:57:42

@protoplanetáris korong:

Kettősmérce alkalmazása vitákban.Nincs is annál jobb... :)

neutro 2011.03.23. 11:58:30

@Vegyi Ali: Pesten szinte minden utca aszfaltos, de legalább is valamilyen pormentes szilárd burkolatú. Most ezt is irigyled a vidéktől, hogy ott leaszfaltoznak néhány utcát? Apósomék Gödön laknak (kb. 20 km Bp-től) és ott az utca aszfaltozását az ott lakók dobták össze, és még ma is az arra felvett hitelt nyögi. A nagyarcú pestiek meg ingyen kapják! (ezt is!!!)
Lesajnálom az összeset! Úgyhogy ezek alapján a vidéki is összelophatna magának mindent, mert neki az pénzbe kerül, amit a pesti ingyen kap? Ugyan már! Te sem gondolod ezt komolyan, legalább is remélem!

És ha van egy kis időd (vagy másnak, aki ezt olvassa), akkor olvasd el ezt!:

penzcentrum.hu/cikk/1027575/1/az_aramtolvajok_miatt_tobb_a_rezsi

Gyakorlatilag ugyanez a helyzet a BKV kapcsán is. Jó bliccelést/lopást elvtársak!!! (Fúj!!!)

Vegyi Ali 2011.03.23. 11:58:32

@metmet: Összevissza beszélsz. Egyszer a vidéki városokról (feltörték a betont, és leviakolorozták, ez mindenhol van, én is tudom, hogy megy, az említett kis falumban is, sok milliós közpénzből), egyszer meg a faluról, ahol már semmi sincs. Ez is jó duma, de csak annak, aki még csak a fókuszban látott falut. A miénkben (alig több, mint 2000fős), van posta, iskola, templom és bolt meg mindig is lesz. Az persze jó kérdés, hogy tényleg kell-e a falusi iskola, mikor kimutatható, hogy a falusi iskolákból jött gyerekek sokkal rosszabb arányban kerülnek be a jobb középiskolákba, vagy pl. egy iskola fenntartási költségének töredékéből lehetne a gyerekeket oda és haza vinni egy jobb, közeli, városi iskolába. Persze kell a falusi tanároknak a szociális foglalkoztatás. Árvíz, meg belvíz az meg mindig is volt, és lesz vidéken, ahogy a városban meg szmog, és zaj. Vele járó ártalom.

_wood_ 2011.03.23. 11:58:53

@orient: nagy divat ma magyarországon magyargyűlölőnek lenni. egyszerű módja, hogy jobbnak hihesd magad mindenki másnál.

bár saját kútfőből merített, minden alapot nélkülöző "statisztikát" csinálni hozzá talán nem muszáj. az csak lázas igyekezet teszi igaz? :)

Spiro 2011.03.23. 12:01:27

@ohmyFgod:
Pedig ez a gyakorlatban is működik.
Athénban a buszsofőr csak rákönyököl a kormányra és addig vár amíg a népharag leszállásra nem kényszeríti a potyázót (illetve a sofőrnél is lehetett jegyet venni).

Másrészről csak önkormányzati-, állami tulajdonú cég „engedheti meg magának”, hogy nem tesz az ellen semmit, hogy tartósan veszteséges, amit hanyag hozzáállásuk is elősegít.

Terézágyú 2011.03.23. 12:01:51

@ju offa:
"..nem!!érdekes senki nem említi meg azokat akik több száz milliós végkielégítést kapnak"

De, többen is említettük.

fraunhoffer 2011.03.23. 12:02:15

Tisztelt mindenki..

Elég sokszínű a hozzászólások jellege... De gondolkozzatok már el egy kicsit...
A bliccelők többsége nem heccből bliccel hanem mert a fizetése még a 100ezer bruttót sem éri el.. Kurva nehéz havi 60-75 ezerből lakni, számlát fizetni és enni főleg hogy ezek közül szinte minden emelkedik folyamatosan...
Többen azzal kapálódznak, hogy a szolgáltatásért fizetni kell akkor is ha szar... Persze kedves idióták ha ti 200ezer vagy a feletti bruttó fizetésért "küzdötök" havi szinten akkor fizessetek...
A húgyszag, a dízelgőz és egyéb égett műanyag szag tüdőrongáló hatása, a kimaradó járatok, a lekésett csatlakozások és egyéb bosszantó dolgok megérnek ennyit akkor fizessetek csendben és ne bíráljátok azokat akiknek nem telik rá..
KÜLFÖLDDEL MEG NE ÉRVELJETEK!!!! Zürich, London, Toronto... Normálisak vagytok??? Londonban kb 900-1100 font havonta az úgynevezett "proli" munkások bére... Ez átszámolva.. (középárfolyamon) 310 ezer forint... Míg nálunk ismételve magamat 100 ezer bruttó az átlag... Meg a minimálbér..
Azt hittem csak a politikusok akkora seggfejek, hogy mindent nyugati árakban mérnek csak a fizetéseket nem.. Azok lassan a harmadik világéhoz közelítenek elég erősen..
Azokra nem gondoltok ilyenkor akik az elmúlt 15-20 évben lenyúltak egy személyben annyit amennyit életetekben nem fogtok keresni.. De még mindig az a szemét akiről minden bőrt lenyúznak... És bliccel mert enni akar és nem akar napi 5 órát gyalogolni dolgozni meg haza...

Kalányos Márió 2011.03.23. 12:02:24

90%-ban lógok a BKV járatain.
Mivel nem csúcsidőben közlekedek, ezért a félig üres kihasználatlan járatokat használom. Azok pedig mennének nélkülem is, csak még jobban kihasználatlanok lennének. :D

balfék 2011.03.23. 12:03:05

Aki bliccel azt hiszi a BKV-val baszik ki, pedig "csak" a tisztességes polgártársaival. A fejekben nagy a zűrzavar.

orient 2011.03.23. 12:03:43

@ju offa: Továbbmegyek. AKi eljutott oda hogy ilyen helyre felvegyék és volt aki felvette, 100 milliókat ellpva hol nőtt fel? Milyen volt a környezete? Lehetett 10 éves és a villamoson mikor jegyet akart használni minden haverja kiröhögte mert mekkora lúzer? Továbbmegyek megkérdezte a szüleit, apa miért nem veszünk jegyet? Mert nem kell fiam, ha jön az ellenőr leszállunk...stb. Ha lehet eltesszük a csavart és kalapácsot a munkahelyen, és mindenkit átverünk akit lehet. Mire 18 lett meg is lett a kiképzés tökéletesen megkapta, hogy bekerüljön egy zsíros állásba ahol lophat, és a haverokat akik szintén így nőttek fel betegy lopni oda. Hidd el minden alulról indul. Amíg mi kisemberek és társadalom nem változunk ők sem fognak fent. Ha mi fogunk akkor sem fognak ők rögtön csak mondjuk 20-30 év múlva már lehet lesznek akik nem lopna fent sem. De ez álom..te sem fogsz változni és más sem. Finnországban vesznek az emberek bérletet ha munkanélküliek akkor is és szegények és a politikusok sem lopnak ANNYIT mint itt. Ott is lopnak biztos, de kevesebb és kevesebbet az is biztos.

balfék 2011.03.23. 12:04:12

Az egyik megoldás az útarányos jegyár lehetne.

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 12:04:46

@protoplanetáris korong: lúzerség az, hogy nem bliccelek és veszek bérletet? Momentán mivel nem tudok a BKV-nál jobb tömegközlekedési vállalatról, kénytelen vagyok "velük utazni".

A logikád alapján nem kéne fizetnem a levél feladásáért, mert a posta is lehúzás és gyenge szolgáltatás, nem kellene fizetnem a netért mert szakadozik és lassú, nem kell fizetnem a kenyérért ha száraz...

Mindenki tudja hogy tűnnek el nagy pénzek, nekem sem tetszik, de az a megoldás hogy nem fizetek? Nekem is vannak kifogásaim, de szerintem nem így kell őket érvényesíteni.

Aki nem fizet és utazik, nem ugyanolyan tolvaj, mint az az általad emlegetett banda?

Terézágyú 2011.03.23. 12:04:54

@_wood_:
"nagy divat ma magyarországon magyargyűlölőnek lenni."

Hát az a helyzet, hogy a békávé fejesei, akik talicskázzák haza a pénzt - magyarok. Akik bliccelnek a buszokon - magyarok. Akiknek bömböl a fülhallgató a fülükben - magyarok. Esetenként persze cigány nemzetiségűek, ha annyira ezt akarod hallani :)

ohmyFgod 2011.03.23. 12:05:17

@Spiro: én sajnos túl sok olyan életszerű helyzetet tudok elképzelni, amikor keményebb kötésű v átlagnál agresszívabb fiatalok az egész buszt bekussoltatnák, ahogy az pl VIII. kerületben nap mint nap megtörténne. Nem jó szítani az ilyenfajta feszültséget, mert valaki könnyen beleszaladna a bicskába. Az emberek ne egymással figurázzanak.

Vegyi Ali 2011.03.23. 12:05:31

@orient: Az a szar, hogy szívesen vitatkoznék, de sajnos ez van. Egy barátom mesélte, hogy mikor Spanyolországban dolgozott egy 10-15 fős magyar csoporttal, neki pont így égett a képe. mert a "mieink" ott is blicceltek, loptak (leginkább egymástól), és egy idő után a srác szívesebben lógott a kolumbiaiakkal meg a románokkal, mert elmondása szerint azok nem akarták folyton átverni, levenni, kölcsönkérni tőle. Ja, és nem voltak folyton irigyek, ha valakinek kettővel több eurója volt...

Prolee2 2011.03.23. 12:05:52

Ha valaki gúnyosan megjegyzi, hogy "nem muszáj használni a BKV szolgáltatást" egy kicsit elgondolkodhatna azon is, hogy "DE MUSZÁJ"!!!!
Mert nincsen helyette más!

A problémát én inkább abban látom, hogy ez a BKV KÖZFELADATOT lát el, ráadásul ezzel pedig rendesen vissza is él.

Mellesleg van pesti Éves bérletem (amit havonta kell cserélgetni = vicc) és Békásmegyer - Szentendre közötti bérletem is, ami "csak" kb 2000 HUF-al DRÁGÁBB mint az egész Budapestre érvényes bérlet.
Így összesen, hogy dolgozni járjak havi 22 ezerbe kerül és még nem említettem, hogy valahogy el kell jutni a szentendrei állomásra is.

Na menjen a Picsába aki ezt kitalálta!

neutro 2011.03.23. 12:07:42

@protoplanetáris korong:

Ha bemész a (madaras) teszkóba, és az informatikai rendszerükben az akciós vegyigyümi pálesz (bocs, alkoholos szeszesital) nem lett átárazva, azaz a pénztáros 2-300 Forinttal többet blokkol, akkor visszamész és elhozol a hónod alatt egy lapostévét, mondván, hogy ezek a multik kilopják a szemedet? Hiszen akkor ezt te is megteheted velük? Szerintem próbáld ki! :-)
A szupermarketben van hátul biztonsági fülke, ahol "felveszik a jegyzőkönyvet". Sajnos ilyen a békávén nincs. Pedig ott ügyesen el lehet ám úgy botlani a küszöbben, hogy az ember az asztal sarkába verje "véletlenül" a fejét... :-D

Vegyi Ali 2011.03.23. 12:08:31

@ohmyFgod: Nem kell figurázni. Ha valakinek nincs jegye, akkor ne induljon a busz. Ha nem indul a busz, akkor rendőrt hívok, mert a közérdekű üzem akadályozása bűncselekmény. Aztán a rendőr majd eldönti, hogy ki miatt nem indult a busz.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.03.23. 12:09:26

@jackjunior: Ez színtiszta rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés! Hát milyen alapon merészeli levegőnek nézni az [ellenőr] roma honfitársainkat egy BKV járaton?

Mindenki mástól elkérik a jegyet / bérletet, szegény romákat meg még annyiba sem veszik, hogy tőlük is elkérjék?

(irónia OFF)

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2011.03.23. 12:10:03

Majd ha lesz idoalapu jegy akkor...Kijottem a metrobol (jeggyel) mennem kellett meg 2 megallot villamossal ( 3 perces ut) Jott az ellenor. Oda adtam a metrojegyem amivel kb 15 percet utaztam. Ossza be maganak. 2 megallora nem veszek uj jegyet.Europaban mindenhol ido alapu jegy van. Persze beszelhetnenk a BKV lopasokrol 100millios vegkielegitesekrol a 4-es metro fonokenek havi 8 millios fizeteserol. Ezekre van penz, korszerusitesre nincs?

Vegyi Ali 2011.03.23. 12:10:17

@Prolee2: a budapesten kívüli bérleted 80%-át a munkaadódnak fizetni kellene. Ha nem fizeti akkor azért is a BKV a geci???

orient 2011.03.23. 12:10:18

@_wood_: Nem tudom mi a divat néhány kérdés.

Veszel bérletet? Befizetsz minden adót becsületesen? Az ismerőseid közül hány teszi ezt? (egy kézen számolsz ugye?)

Válaszolni nem kell csak tedd fel magadban a kérdést és gondolkodj el rajta. A választ megkaptad. Ha a származásomat akarod firtatni, mindkét szülőm erdélyi származású és trianon után jöttek át a nagyszüleim ide. Budapesten születtem, de a családom erdélyi székely és magyar. Nem gyártok statisztikát csak levonom a statisztikát az ismerőseim körül és azt felszorzom a társadalom egészére. Feleségem nem magyar és nem is beszél magyarul. Szeret itt élni és becsületesen fizet adót, vesz bérletet ...stb. és látja ő is a társadalmat. Elárulom nincs elájulva tőle.

ohmyFgod 2011.03.23. 12:12:16

@vemalsar: akkor neked mi lesz a megoldásod? Mert ha a hozzád hasonlókon múlik (most ez nem degradálás akar lenni), akkor soha nem lesz változás. Ha beállsz a sorba és készségesen "támogatsz" egy ilyen rendszert (=bkv), azzal egyáltalán nem vagyunk előrébb. Lennének itt komoly változások mindjárt, ha a népharag nem a bliccelők, hanem a cég ellen irányulna, és polgári engedetlenségből 1 hónapig senki nem venne jegyet. Azt hiszem odafent is lennének kemény következményei. :)

_wood_ 2011.03.23. 12:12:22

@Terézágyú: egyértelmű: tehát mi egy szarnép vagyunk, hiszen a maradék hétmilliárd mind talpig becsületes. máshol pénz is csak azért van, mert jó az illata, egyébként csak azt venné el mindenki a boltban, amire szüksége van.

továbbra is fenttartom: a témához - a legtöbb témához - a nincs köze a nemzetiségnek, ez csak egy egyszerű módja annak, hogy a társadalom fölé helyezd magad. ez szerintem kisstílű és nevetséges, de megértem hogy másoknak egyenesen dühítő.

Vegyi Ali 2011.03.23. 12:12:47

@roby5: ha nem ér 320 forintot a villamossal 3 perces út, akkor menj gyalog, 5-10 perc. Nevetséges, hogy sokan el sem tudják képzelni, hogy a lábunakt gyaloglásra is lehet használni. Mindig röhögök kínomban, hogy az összes busz/villamos 300 méterenként áll meg. Én 5 évesen télen, amikor nem tudtunk bringára ülni, másfél km-t gyalogoltam oviba, és nem ártott meg.

orient 2011.03.23. 12:14:35

@Vegyi Ali: Dettó az én sztorim. A román és egyéb keleteurópai kollégáimmal lógtam én is a legtöbbet mert a magyarok nyúltak sajnos és állandóan égettek. Ez mellett egymást fúrták állandóan. Próbáltam én barátkozni velük és volt 1-2 magyar ismerősöm kint akik normálisak voltak és segítettünk egymásnak, de a többség nem jó példa volt egyáltalán...

Terézágyú 2011.03.23. 12:16:58

@_wood_:
"egyértelmű: tehát mi egy szarnép vagyunk, hiszen a maradék hétmilliárd mind talpig becsületes"
Nem, ilyet nem írtam :)
Én saját magunkat ismerem, saját magunkról írok. Ja, hogy nem dicsérem magunkat??? Ciki..

GoVegan (törölt) 2011.03.23. 12:19:19

@Vegyi Ali: na pont az alatalad is reflektalt esetekre mukodne tokeletesen amit a kommentemben emlitettem. es ez csak 1 szabaly, amivel kevesebb blicceles lenne 0 Ft raforditassal.

Behajtó70 2011.03.23. 12:19:24

Tiszteletem a BKV vezetőinek, meg a Főpolgármester úrnak, és persze Vitéz Jánosnak is!

Javaslom menjenek el Londonba, és figyeljék meg, hogy ott hogyan is működik a tömegközlekedés!

Felszállni csaK elöl lehet. Ha hátul szállsz fel, nem indul el a busz, ezért az utasok a tájékozatlan (bliccelő) utast előrezavarják! Csókolom!

Metró: nem kellett volna leszedni azokat a szép beléptető-lábösszeverő kapukat...ugye. Ha Londonban jól bevált, akkor mi miért akarunk megint spanyol viszat feltalálni? Nevetséges, ahogy milliókért foglalkoztatott ellenőrök állnak a metróban öten hatan egy kupacban, és úgy nézegetik a jegyet. Londonban ehhez egyetlen ember is elég, aki néha ránéz az aluljárókra.

Terézágyú 2011.03.23. 12:19:58

@Terézágyú:

Ja egyébként nyilván nem mind a tízmillió magyar... de hát olyan ez mint a bor meg a húgy esete: akár a hordó borba öntesz egy liter húgyot, akár egy hordó húgyba egy liter bort - a végeredmény mindkettőben ugyanaz.

Prolee2 2011.03.23. 12:20:21

@Vegyi Ali: Nem azt mondtam, hogy a BKV a geci!
Azt mondtam el, hogy mennyit költök bérletre. Lehet a munkáltatót szidni, ha nem fizeti a 80%-át,
DE akkor ezzel kapcsolatban is ki lehet jelenteni, hogy "NEM MUSZÁJ ITT DOLGOZNI"!!!

Gico 2011.03.23. 12:20:22

Faszom kivan az olyan kifogásokkal, h ménemolcsóbb, koszos a busz, kiszámíthatatlan a menetrend, szar a szolgáltatás stb.
Nagyon egyszerű dolog ez. A szolgáltatás ára X, függetlenül attól, hogy milyen minőségű. Ha igénybe akarod venni fizess, és ha bajod van esetleg, jogosan reklamálhatsz. Ha nem akarsz fizetni ne használd, de a szádat is fogd be.

neutro 2011.03.23. 12:21:24

@roby5: Amit írtál az valóban a rendszer hibája. (is lehet)
Persze el lehet menni abba az irányba, hogy időalapú jegy legyen (pl. 1 órán keresztül érvényes a 320 Ft-os jegy), de aki csak 3-4 megállót akar menni bármivel, annak meg ez lenne továbbra is sok. Azt viszont be kell látni, hogy minden egyes járati vonal fenntartása nem kevés pénzbe kerül! Amit persze ki KELL fizetnie valakinek...

Akinek a színvonallal van gondja, az szavazza meg, hogy számoljanak fel vonalakat, így az ott megtakarított pénzből lehet új buszokat venni. Ja, legfeljebb azt a 3 megállót ezentúl gyalogosan kell majd megtenni...

orient 2011.03.23. 12:21:39

@_wood_: Senki sem mondta hogy nemzetiségnek köze van hozzá. Mi ebben az országban élő emberekről/társadalomról és annak moráljáról beszélünk általánosságban. Mivel ez jelenleg a Magyar Köztársaság ezért magyar állampolgárokról. Lehet éppen magyar, cigány zsidó, sváb, tót...stb. akárki aki ide született, senki sem bontotta le a vérvonalat. Társadalomról beszéltünk és annak viselkedési normájáról. Ha te mást állítasz és azt mondod hogy márpedi az emberek ebben az országban alapvetően becsületesek (nem lógank, fizetnek adót, közértben visszaviszik az a pénzt ha többet kapnak, nem tesznek zsebre semmit a munkahelyen, nem lopják ki az anyagot a munkánál...stb.) akkor te valami szanatóriumban élsz a világtól elzárva.

Erre az sem válasz hogy máshol is ilyenek. Lehet, sőt biztos vannak ilyen országok sőt rosszabbak is mint magyarország, de mi nem ott élünk és nem arról beszélünk. Mellesleg ha európai összehasonlításban nagyon rosszak lehetünk becsületességben. És erre a szegények vagyunk nem válasz és kifogás.

Prolee2 2011.03.23. 12:21:44

@Vegyi Ali: Nem azt mondtam, hogy a BKV a geci!
Azt mondtam el, hogy mennyit költök bérletre. Lehet a munkáltatót szidni, ha nem fizeti a 80%-át,
DE akkor ezzel kapcsolatban is ki lehet jelenteni, hogy "NEM MUSZÁJ ITT DOLGOZNI"!!!

Devil 2011.03.23. 12:22:00

A metron - ahol a forgalom 90%-a utazik, ha jol tudom - nem nagyon lehet bliccelni, se kozterest leverni, es szerintem ott nem is nagyon tudnak/szoknak.
Van par hely amit eleg jol meg lehetne vedeni ugy hogy a megallo egy zart terulet - keritessel - es csak belepteto-kapun lehet be- es kimenni. Ehhez kellene magneskartyas jagy es nem keves beruhazas.
A kisebb forgalmu jaratokon ugyanezt fel lehet vinni a buszra: felszallas csak az elso ajton, magneskartyas jeggyel.
A maradek vedhetetlen - sajnos ide tartozna pl a 4-6 villamos.

Egyebkent az "ingyenes" tomegkozlekedes nem hulyeseg, a BKV koltsegeit ado formajaban szednek be a budapestiektol, mert ez egy kozossegi szolgaltatas amibol minden budapesti profital, akkor is ha nem hasznalja.

edipqe · http://logout.hu/iras/a_hajocsavarkovacs_napja_ala_rambo_4.html 2011.03.23. 12:22:13

@akos1: nem bliccelnek?

ember laktál te már Londonban?

Blicelnek mint a huzat, vannak csukls egyszintes járatok, ahol a hátsó ajtókon is fel lehet szálni->amikor egy adott útvonalrészen 3 busz megy el szted miért a bliccelhető buszon van 4 szer annyi ember mint a másik két tutira fizetős buszon?

szted az emberek ezeken a buszokon miért állnak meg az oyster olvasónál?

arról nem is beszélve h nagyban nyomják sokan az oyster hackelést. nekem is volt már litván kollégám aki hackelt oysterrel járt már jó ideje.

szval h londonban nem bliccelnek.....cöcöcöcö

Trevize 2011.03.23. 12:22:51

@ohmyFgod: és a BKV vezérek lopásai (amiket mélységesen elítélek) legitimizálják a bliccelést? Ne vicceljünk már!

Trevize 2011.03.23. 12:24:43

@Devil: Brüsszelben a csuklós buszoknál is van mágneskártyás leolvasó, csak az első ajtójnál lehet felszálni. Igaz, ahogy elnéztem, nem egy nagyforgalmú járatot használtam. Kíváncsi lennék, ők hogy oldják meg.

GoVegan (törölt) 2011.03.23. 12:24:52

@Devil: addig is meg lehetne oldani, hogy minden BKV jarmuvon (akar atcsoportositassal) lehetne 1 db idoalapu lyukaszto es vegre kimondani, hogy a 320 Ft-os jegy 1 ora utazasra jogosit fel Budapest teruleten.

_wood_ 2011.03.23. 12:25:45

@Gico: te vagy az, akitől be kéne szedni a nyolcvan százlékos szja-t úgy, hogy százezret keresel. aztán közölni, hogy ennyibe került a legszebbet hazudó tolvajokra szavazi húsz évig, fizess.

de félre ne értsetek: én nem pártolom a bliccelést. de azért azt gondolom jónéhányan érzik közöttetek, hogy a probléma nagyságredekkel összetettebb, mint ahogy itt lefestitek.

pl. közelítsük már meg egy kicsit a kérdést úgy - pusztán egy gondolatkísérlet erejéig -, hogy mennyivel csükkenne vajon a bkv működési költsége, ha holnaptól senki sem utazna, aki ma bliccel.

protoplanetáris korong 2011.03.23. 12:25:57

@vemalsar:

nem azért vagy lúzer, mert veszel bérletet, hanem azért, mert úgy gondolod, hogy ezzel "építed" és jobbá teszed a tömegközlekedést. Attól tartok ettől nem tisztább a busz és nem lesz kevesebb csöves. Viszont több pénzt tehetnek zsebre az ottani fejesek.

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 12:26:54

@ohmyFgod: Az a gond, itt nem polgári akcióról van szó, nem ezért bliccelnek az emberek. Bennem nincs harag a bliccelők irányába, csak nem értek egyet velük.

Ha tudnék jó megoldást -sőt ha bárki tudna-, nem ilyen országban élnénk.

kvadrillio 2011.03.23. 12:29:59

VITÉZY BIZTOS NEM, MERT Ő MEGKAPJA A MILLIÁRDJAIT !

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.03.23. 12:30:33

arra lennék kíváncsi, hogy melyik politikus fogja akarni azt, hogy vegyék kötelezően törvénybe, hogy mindenkinek uniós szintű bért kell adni magyar honban? Mert minden uniós áron van, csak a bérek nem.

2011.03.23. 12:30:43

@Kivlov: nem kamuduma. Ha csak te lennél csaló akkor semmi gond. De ha az emberek 20-30%-a csal (ez a valóság), akkor nem tud jönni a busz, mert olyan utazási igányt generáltak, amit nem fedez a bevétel.
A többivel, amit írtál egyetértek.

eszemmm 2011.03.23. 12:30:49

Nekem azt mondták a vezetőnik, h kiszerződtem a társadalmi felelősségvállalásból, amiért jobban bízom az általam közvetlenül fizetett tőkepiaci szakemberekben, mint a politikusokban. Emiatt jelenleg havi bőven 100k felett fizetek be járulékot, amiből jelen állás szerint lóf@szt sem kapok vissza...

Ezek után szerintetek veszek bérletet a koszos-büdös nyáronmeleg-télenhideg BKV-ra? Muhaha

_wood_ 2011.03.23. 12:30:56

@orient: na és ha csak erről az országról beszélünk, és elfogadjuk, hogy máshol sem különbözbnek alapvetően az emberek (van ahol jobbak, van ahol rosszabbak), akkor mégis mi köze a vitához annak, hogy magyarok vagyunk-e vagy sem?

mert ugye te azt gondolod, hogy "Ha mindenki 800 bruttót keresne, és Volvo meg Siemens buszok, metrók villamosok lennének mindenhol akkor is 50% lógna ha megtehetné. Ez a büdös valóság ma Magyarországon."

én ebben nem vagyok biztos. előbb talán próbáljunk meg nyolcszázezret keresni, hogy kiderítsük, tényleg a mai többszörösére nőne-e a bliccelők aránya.

Terézágyú 2011.03.23. 12:31:29

@protoplanetáris korong:
"nem azért vagy lúzer, mert veszel bérletet, hanem azért, mert úgy gondolod, hogy ezzel "építed" és jobbá teszed a tömegközlekedést. Attól tartok ettől nem tisztább a busz és nem lesz kevesebb csöves. Viszont több pénzt tehetnek zsebre az ottani fejesek."

Nono, aki bliccel, vagyis lop, annak nincs joga számon kérni a fejesek lopását - ahogy ezt fentebb már tisztáztuk ugyebár :))))

@vemalsar:
"Az a gond, itt nem polgári akcióról van szó, nem ezért bliccelnek az emberek. Bennem nincs harag a bliccelők irányába, csak nem értek egyet velük."

Stimmt. Én azokra haragszom, akik még büszkélkednek is vele.

qwertzu 2011.03.23. 12:32:09

@anyu: Gyalogolj! Ha kicsi a távolság akkor nyugodtan legyalogolhatod. Ha nem az, akkor meg vegyél bérletet.

minolta 2011.03.23. 12:33:43

Szerintem meg nem kéne minden nyugdíjast alanyi jogon ingyen utaztatni, csak aki rászorul, és így lehetne csökkenteni a dolgozók jegy és bérlet árát.

Akvyr 2011.03.23. 12:34:00

Sosem értem meg hogy van az embereknek bőr a képén csalni? Ez egy szolgáltatás amit nem kötelező igénybe venni. Ha igénybe veszed akkor viszont fizetni kell. A bliccelő is ugyan olyan tolvaj mint a felsővezetés korrupt szemétládái, csak mindenki azt lopja el ami a keze ügyébe kerül, a nagyságrend kurvára mindegy, maximum az egyik gazdag lesz, a másik meg marad pitiáner senkiházi, de azért nehogymár ő legyen felháborodva, mert más többet tud lopni.

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 12:34:18

@protoplanetáris korong: nem vagyok azért idealista, de szerintem a bírálat elvi alapja, hogy fizettem az utazásért és nem "loptam". Így van jogom elvárni a fejlesztést és kritikát megfogalmazni, ha az én részemet teljesítettem.

fakof 2011.03.23. 12:34:48

az volt már, hogy járjatok bringával mert süt a nap és szép az idő?

Devil 2011.03.23. 12:35:09

Az is egy lehetoseg hogy a buntetes nem 6.000 ft (kesobb befizetve 12.000) mert ennyit UGYSEM FIZETNEK BE!
Hanem mondjuk kell vennie egy jegyet a bliccelonek, a buszon ervenyer arert. Egy kis pszichologia: 6.000 ft-s birsag elol elfutni vagany dolog, 300 ft elol ellogni mar inkabb szegyen...

lal 2011.03.23. 12:35:21

Ehhez hasonló tucatblogokkal el lehet vajon érni azt hogy az adózás utáni napi átlagbevételből napi 2 vonaljegyre fussa? Nem mintha én is blogot akarnék nyitni, csak érdekelne hogy kiszámolta-e a szerző hogy mondjuk 1000 látogatóra hány fillér/forint bevétele van, és azokból mennyi kap idegbajt azzal hogy beleolvas egy ilyen blogba... hogy nincs-e lelkiismeretfurdallása? :)
Tehát ha én felhúzom magam ezen a szándékosan megosztó íráson, te keresel-e rajtam mondjuk egy fillért? Az átlag olvasónak tuti nem éri meg, de hogy neked se? Az a gáz. Szerintem.

equitas 2011.03.23. 12:37:22

@Devil:

akkor aztán ember nem venne jegyet, csak az akit éppen elkapnak...

Circus 2011.03.23. 12:37:38

bkv járatok = máv vonalai
különösen az újramegnyitott szárnyvonalak.

Mielőtt nekem esne valaki, csak jelezném, hogy az elvre tessen gondolni, ezt főleg @sbronzo: figyelmébe ajánlanám. B+, a Föld forog nélküled is, nem.

Miért olyan nehéz megérteni mindenkinek, hogy ez a 22-es csapdája? Minél drágább, annál kevesebben veszik. Minél kevesebben veszik, annál magasabbra tolják az árát...

Tudjátok mit? TÉNYLEG ingyenessé kellene tenni > budapesti lakosok számára. Többiek meg fizessenek.

Friedman 2011.03.23. 12:38:12

@anyu:
"Nem én tehetek arról, hogy nincs km arányos bérlet nálunk. A boltban se kell megvennem az egáész rúd szalámit ha csak 20 dekát akarok belőle."

És a 20 dekát ezért ellopod, ha csak nincs egy rúdnál kisebb kiszerelés?

Tankvezető 2011.03.23. 12:39:15

@protoplanetáris korong: én szívesebben vennék jegyet/bérletet, ha biztosak lehetnénk abban, hogy a pénzünk a megfelelő helyre megy. azt hiszem, sokan vagyunk így ezzel...
ellenőrökre is szükség van, de ha nem csak tüneti kezelést alkalmaznának az illetékesek, lehet kisebb erőfeszítés is elég lenne.
A féláras bérlet egy hónapig pedig jó ötlet, rá lehetne szoktatni néhány embert, ha megfelelő publicitást kap a dolog.

off:
felmérést végzünk az emberek kreativitásáról, kb. 6 perc kitölteni, mindenki véleménye fontos! aki ráér egy kicsit, kérem töltse ki.
spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&formkey=dDJKQWtCYVBNSjJFNTVwcmk2d2ZLNXc6MQ#gid=0
köszönöm!

Gico 2011.03.23. 12:40:22

@_wood_: Nem a 80%-os szja-ról beszéltem, hanem arról, hogy ha van egy fizetős szolgáltatás, azért illik is fizetni. Ugyanis a bliccelő jegyét a rendszeresen fizetők állják, be van építve az árba.
Elég zsírosan ugrott meg a BKV jegybevétele, amikor a metróbejáratnál is elkezdtek ellenőrizni. Ebből nekem az jött le, h kurva sokan vannak azok, akik vehetnének jegyet az anyagi helyzetükből kiindulva, de nem vesznek.
A tömegközlekedés ekkora városban nem lehet nyereséges, még csak 0-ra sem hozható ki, de sokat számítana a mérlegben ha a bliccelőket hatákonyan ki tudnák szűrni.

És most nem érdekel, hogy ki mennyit lop a BKV-nál, az is súlyos probléma, de ez is.

Icu52 2011.03.23. 12:41:17

Mi a helyzet a buszsofőr sorozatos utasok általi megfenyítésével?
Mi a helyzet akkor, ha szólok a pénztárosnak, hogy nem jól számolt és a mögöttem levők rám tesznek megjegyzéseket?
Mi a helyzet a sok bújtatott árral, amiről azt sem tudom micsoda? Mi a helyzet az Okmányirodával, ahol mindenért fizetek, még az előadó hülyeségéért is, mert dupla időmbe tellik elintézni amit kell. Ha kikérem magamnak a sz...rságot akkor is én vagyok a h, ha szó nélkül viselem akkor is!!!!!Megoldás????????? Söprögetés de gyorsan sok helyen. Ennek ellenére szerintem a többség nem lop és nem csal. Ezért élnek a többiek jól.

Hakka sallala 2011.03.23. 12:43:18

Beléptető rendszert, buszon, villamoson, metrón. Kártya alapú azonosítással, ami feltölthető, mint pl Londonban. Az olyan szépen működik és az ellenőr trollokat is ki lehetne rugdosni végre.

Kivlov 2011.03.23. 12:46:21

@Gico:
ja, meg a nyugikkal is fizezetteni kellene. ott kéne kezdeni...

Icu52 2011.03.23. 12:47:29

@lal: Ezért fizet valaki? Ha igen én tényleg egy naiv tudatlan vagyok. Rossz helyen dolgozom, mert a szócséplésből remekül megélnek egyesek?

neutro 2011.03.23. 12:47:38

@Circus: Én meg kérek ingyen benzint meg gázolajat, mert kocsival járok dolgozni Pestre! Ja és az ingyen parkolást majd' kifelejtettem!

A súlyadó meg a másik fele! Éjjel az autóm a garázsomban áll. Azaz nem közterületen. Akkor nekem naponta 10-12 órára legalább nem kellene súlyadóznom. De miután ezzel nem csökkentik az adómat, ezért mindjárt mérgemben felszedem a csatornafedőket és elviszem a méh-be, hogy kompenzáljak. HÜLYESÉG! Ugyanilyen demagóg faszsággal jönnek a bliccelők is! Ami az államé (BKV-é), az az államé, ami a kutyáké, az meg a kutyáké...

Kalányos Márió 2011.03.23. 12:49:06

@Circus: A BKV-s bliccelés nem az a történet amitől bárkinek is lelkiismeret-furdalása lenne.
Öreg nénit kirabolni már más kérdés, mert könnyű belegondolni honnan hiányzik a lóvé, hallatszik a sírás-rívás, stb.

Egy folyamatosan közlekedő üres buszra felülni fizetés nélkül nem gondolkodtatja el az embert, hogy mekkora bűnt követett el. Nem látszik az áldozat! Nagyon bele kell gondolni a matekba, hogy kiderüljön, minden ilyen cselekedet hozzátesz egy molekulányit az egyre használhatatlanabb BKV koporsójához.

Persze ez sem igaz, hogy én aki nem fizetek a jegyért, nem fizetek a BKV-nak egyáltalán! Mert ugye ott a tetemes állami támogatás! Az kinek a pénze?

Túl sok szereplős ez a történet, és túl bonyolult, hogy az embernek lelkiismeret-furdalást okozzon. Ha pedig nem okoz, akkor hülye lesz kifizetni egy megállóért 2 sör árát! Inkább megiszom! :)

orient 2011.03.23. 12:50:36

@_wood_: Hát mivel külföldön éltem és dolgoztam és a magyar kollégáim mint mindenki más jól keresett még a kint bérekhez képest is, és nem 50% hanem 80% nem vett bérletet akkor az előző kijelentésemet tartom. Levontam az átlagot.

Most itthon élek és dolgozok. Van olyan kollégám több is aki másfélszeresét keresi az én béremnek mégsem vesz bérletet mert a lógás olcsóbb. És nem a 80 ezer nettó kategóriába tartozik. Ha pedig ezt látom nap mint nap a környezetemben, felhozom, elítélem és megvetem ez miatt nyíltan akkor én vagyok a bunkó, paraszt, nagyképű, lúzer naiv, hülye. Na emeddig ezt látom addig nem lesz jobb véleményem a társadalmunkról.

Vkat118 2011.03.23. 12:50:37

Menjen a faszomba a BKV. 320FT/jegy és 2-3 átszállás kell minden hova? Szóval ha mondjuk a 13kerből a 16 -ba el akarok menni az 960Ft (12km). Hát kössz nem, kocsival 300 Ft még ilyen benzinárak mellett is, legyen a szervíz meg az amortizáció +200FT. Fele áron ott vagyok, 1:10 perc helyett 22 perc alatt átlagban. Kényelmesen, hifivel, ülőhelyen, cigány és csövesmentesen.

Ugyanez Moszkvában (10milliós város) 13 metróvonallal, utazásonként (bárhonnan bárhova) 130Ft-ba kerülne (2x bérszínvonal). Bécsben 600Ft-ba (3,5x bérszínvonal), Rómában 270Ft-ba (3x bérszínvonal), de a világ legdrágább tömegközlekedésével(?) rendelkező Londonban 1000Ft-ba(5x bérszínvonal) kerülne.

Reálárfolyamon a mi 960Ft vs 65Ft vs 170Ft vs 90Ft vs 200 Ft.

Átlagoljunk, meg is kaptuk egy BKV jegy árát amennyiért megérné megvenni: 130Ft.

Icu52 2011.03.23. 12:51:15

@Kivlov: Ez most divat, a nyöggereket froclizni. Ők már letettek valamit az asztalra szerintem. Más kérdés az álnyugdíjasok hada többszörös nyugdíjért. Felülvizsgálat, mint minden. Kit szí...nak, az igazi rokkantat és az igazi nyugdíjast. A többi kivizsgálásával, ha lenne ilyen láncot lehetne fűzni a vizsgűlandókból. Inkább nem csinálják, nehogy az ő rokonuk is beleszövődjön egy vagy több láncba.

bálnatenyésztő (törölt) 2011.03.23. 12:51:53

@tetro:
"Sajnos azt gondolom, hogy nem az lop, aki bliccel, hanem attól lopnak, aki jegyet vesz."

Mélységesen egyetértek. A legjobb megfogalmazás a mai helyzetre.

Rui Blaaz 2011.03.23. 12:54:34

mennyi kibaszott tolvaj...
kicsiben-nagyban

tegnap lakást néztem, szépet, nagyot, a tulaj lelkesen újságolta, hogy az egész társasházban egyetlen internet-előfizetés, egyetlen kábeltv-előfizetés és egy darab kuka van, a többit meg tudták oldani okosba', a csapadékvíz ingyen folyik a közösbe, az (esetleges) ingatlanadó-alap pedig szintén kevesebb, mint a Földhivatal adatai alapján kivethető, nem beszélve a gázról, ahol sikeresen összejátszva a gázszolgáltató emberével a mérőt "hatékony"-ra cserélték.

ilyen egy igazán élelmes ember, ugye? szerintem fujjbazmeg.

orient 2011.03.23. 12:54:51

@_wood_: ja és még valami. Kezd el sorolni azokat az országokat ahol ilyen vagy hasonló a mentalitás mint nálunk és hova jutottak mondjuk az elmúlt 20 évben és hasonlítsd össze azokkal ahol nem ilyen a mentalitás mint itt és azok hol vannak. Pont azért tartanak ott ahol, mert sosem az volt a morális értékrendjük mint a magyarországi átlag.

Ha ma a fidesz azt mondaná minden egyes emberhez és céghez kiküldünk egy adóellenőrt és aki nem fizet rendesen adót azt mind bebörtönözzük, hányan aludnának nyugodtan a 10,millió emberből? Mennyivel nőne az adóbevétel mondjuk egy hónapon belül? Nem kell válaszoljak remélem..

Szelid sunmalac 2011.03.23. 12:57:33

Erdekes. Nalunk fejlettebb orszagokban a kalauztol lehet jegyet venni (akar kartyaval is) barmilyen villamoson vagy buszon. A metroba meg le sem lehet menni jegy nelkul (beleptetokapu). A kalauz termeszetesen egyedul van, mosolygos, kedves, keszseges, de ha kell hatarozott. Mondjuk a havi berlet nem is a minimalber egyhetede.

Shihoin Yoruichi 2011.03.23. 12:59:54

Csatlakoznék ahhoz az állásponthoz, hogy nem a magyar hozzáállás, hanem a bliccelés lehetősége szüli a bliccelőt. Néhány hete voltam szem - és fültanúja az esetnek, amikor rendezett külsejű külföldi utas azt válaszolta a szabályokat ugyan nem nyelvtanilag tökéletes, de érthető angolsággal ismertető ellenőrnek, hogy nem tudta, hogy így megy itt, ezért nem vett jegyet. He? Vajon melyik csodás országból jött az úriember, ahol nem kell a tömegközlekedésre jegyet váltani?
Az első ajtón felszállás meg csak a fővárosi népeknek új ötlet, sok vidéki városban évekkel ezelőtt bevezették és működik.

Circus 2011.03.23. 13:00:03

@neutro: " Én meg kérek ingyen benzint meg gázolajat, mert kocsival járok dolgozni Pestre! Ja és az ingyen parkolást majd' kifelejtettem!"

Miért kapnál? Nem pesti vagy! :)

Vicces volt, amikor valamelyik környéki önkormányzat meg lakosok mostanában kiakadtak, hogy miért nem akar járni többé oda a BKV? Azért, mert hozzá kellene járulni, lehet, hogy többel, vagy lehet saját buszt üzemeltetni.

Száz szónak is egy a vége - HA NEM FIZETSZ, NINCS JOGOD IGÉNYBEVENNI, FŐLEG KRITIZÁLNI HA MÉGIS MEGTESZED.
Mondok mást - legyél annyira lokálpatrióta, lázadó, hogy _csakazértis_ megveszed.

Amúgy jeleneg még én is autózom, de rövidesen ez változni fog. Ha véletlenül BKV-ra tévedtem, egy az egyben a posztban leírt volt az én élményem is. Majdnem kinéztek a buszról.

Nevem Earl 2011.03.23. 13:00:38

A közteresek nem kötelezően követik az ellenőröket januártól? Ha a jólfésült srác benyögi, hogy nincs igazolványa, akkor jön a zöld farkas és szabálysértési eljárást kezdeményez. Vagy itt nem voltak?

gozos 2011.03.23. 13:04:24

Tegyük fel az alábbi helyzetet:

- Deák téren lakom, a metróközpontban.
- heti két alkalommal van dolgom a Montevideó utcában (Szépvölgyi út).

Ezt jeggyel kívánom megtenni. Ekkor
metró Deák tér --> Batthyány tér
HÉV Batthyány tér --> Szépvölgyi
29-es busz fel a Montevideo utcáig.

Távolság: 5 km alatti + vissza. Jegyár: 490+320 + vissza = 1620 Ft. Nem éri meg a jegy.

De mivel nem mindennapos a BKV igénybevételem, a bérlet sem éri meg, a jegy pedig eleve nem valós alternatíva. Így vagy autóval megyek (400 Ft oda-vissza) vagy marad a bliccelés.

Circus 2011.03.23. 13:04:42

@Rui Blaaz: betűről betűre egyetértek.
Az a legnagyobb szégyen, hogy ezt nem látjuk be, és dívik a énnagyobbatlopok alapú nagyarcúság. Mindenhol, minden szinten.
Szomorú vagyok.

orient 2011.03.23. 13:07:02

@Circus: Én is egyetértek és ha lírom akkor én vagyok a szemét rasszista magyargyűlölő mert most ez a divat. Dehogy vagyok. Én lennék a legboldogabb ha honfitársaimmal együtt a saját jövőnket építenénk együtt és nem a saját jövőnket lopkodnánk szét egymástól...

VEGYEN MINDENKI BÉRLETET és adózzon becsületesen!

Eyesis 2011.03.23. 13:07:25

nem értem az embereket... ha valamire nincs pénz, akkor nem vesszük meg, nem használjuk, ilyen egyszerű...

Kalányos Márió 2011.03.23. 13:07:54

@Nevem Earl: Mivel az ellenőr Magyarországon egyelőre nem tarthatja vissza az "elkövetőt", így mire oda érne a közteres, már hült helyét találná csak.

igazságos 2011.03.23. 13:08:08

Annyira bírom a kamu dumát, hogy "majd ha olcsóbb lesz a jegy, bérlet, majd én is veszek", na persze. Aki eddig ingyen utazott, ezután is fog. Az emberek mentalitását kéne megváltoztatni, hogy nem ingyen van a közlekedés, jegyet KELL venni. A másik, amit nem értek, hogy sokszor egyetlen ellenőrrel se találkozok, mind a metróbejáratoknál trécselnek. Csak tudnám minek, mikor két ember ellenőriz, a többi tátja a száját. Eddig egyszer kérték el az igazolványomat, pénteken, akkor kimozdulnak a 7-es busz vonalára.

orient 2011.03.23. 13:09:35

@gozos: Vagy mehetsz taxival. Olcsóbb mint a jegy és kényelmes gyors. Drágább mint az autó viszont nem kell fenn tartsd. Tehát te is azt a véleményt erősíted hogy nem azért nem veszel jegyet mert nem lenne miből hanem mert drága és nem éri meg szerinted. Magyarul olcsóbb.

Természetesen a lopás mindig olcsóbb mint fizetni valamiért. Erre nem kell matematikai levezetést írnom remélem.

bőrmók 2011.03.23. 13:09:35

Itt nagyon sokan utálják a cigányokat azért, mert lopnak, olyanok, akik maguk is tolvajok.

A hülye duma, hogy nincs pénze bérletre, pedig általában kamu, de ha igaz, akkor sem jogosítja fel őt a lopásra.

Icu52 2011.03.23. 13:09:45

@fraunhoffer: A rendesen fizetőknek be kéne keményíteni és nem fizetni semmit egy bizonyos ideig. Akkor minden "szolgáltató" és nekik kedvező "vezető" kénytelen lenne felülvizsgálni egy két dolgot. Pl az elosztást és annak milyenségét. A balkán? Az jó helynek tűnik lassan ahhoz képest ami itt van vagy rövidesen lesz.

ohmyFgod 2011.03.23. 13:10:59

@vemalsar: nicns szervezett polgári akció - ez baj. De sokan mégis ezért bliccelnek. Egyébként nagyon sok helyen nagyon sok jó megoldást írtak már, amivel meg lehetne oldani a bkv hibáit. Az égető problémák közül a bliccelés kb az első tízben nincs benne, és a bliccelés által okozott kár sincs az elsők között.

Eyesis 2011.03.23. 13:11:05

@gozos: Jó, akkor ha szerintem túl drága az internet, akkor használhatom ingyen?

Ha mindenki aki drágának tart egy szolgáltatást inkább ingyen veszi igénybe, akkor szerinted lesz valaha is olcsóbb?

Tessék kerékpározni, vagy sétálni...

oc 2011.03.23. 13:12:51

Nem olvastam el a majd' 250 kommentet, lehet, hogy valaki már felvetette:

Van egy olyan érzésem, hogy a BKVnak nem is érdeke megszüntetni a bliccelést. Igy ugyanis van jó bűnbak [bliccelők tömege], akikre rá lehet fogni, miért veszteséges a cég, miért kell minden évben milliárdokkal megsegiteni.

Aztán hogy ebből a milliárdokból ténylegesen mennyi megy a személyszállitásra, és mennyi az olyan dolgokra, amik amúgy teljesen feleslegesek, de valaki biztos jól jár vele, nos, azt homály fedi.

Hisz senki nem tudja biztosra mondani a bliccelők arányát.

Mert a chipkártya, beléptető kapu, első ajtós felszállás szinte bagóért megvalósitható, legalábbis az éves állami támogatásokhoz képest...

orient 2011.03.23. 13:13:02

@Icu52: balkán itt pont miattad van és a hozzád hasonló gondolkodásúak miatt. A politikusaink is pont úgy gondolkodnak mint te. Na várj csak hogy változzon itt valaha is valami....

Mikrobi 2011.03.23. 13:13:04

Hát, igen, be kéne vezetni a beléptetőrendszert a buszokon, villamosokon. Nem tudom, hogy lehetne megoldani, Londonban a buszokon már láttam (ott nincs villamos). Akkor a hajléktalanok, mindenestül eladósodottak nem tudnának bliccelni, persze, utazni sem.

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2011.03.23. 13:13:47

@Vegyi Ali:
Ez nem igy mukodik. Nem megyek gyalog ha at kell szallnom meg 2 megallora mert a rendszer a rossz!! Egy , hogy talan zert is mert nincs idom. Ha a kepemre nezel lathatod hogy sportolo vagyok, kibirnam:) Idoaranyos jegyet kellene bevezetni mint minden modern europai varosban a sok elherdalt penzbol futna is korszerusiteni a rendszert. Itt nem arrol van szo hogy lehetne gyalogolni is 1-2 megallot, persze lehetne. De ez nem szolgaltatas amit ezek nyujtanak!

bőrmók 2011.03.23. 13:14:15

@ohmyFgod: Aha.. fogadjunk, hogy meg lennél sértődve, ha egyszer nem jönne reggel a villamos. Persze akkor megint a BKV-t szidnád

Grigorij 2011.03.23. 13:14:28

Kedves posztíró!
Próbálj meg rendszeresen utazni az említett 105-össel - ami valójában a 4-es, csak a kis búzavirág orbánrokon pár százmillióért átszámoztatta ezt is -, és hamarosan megváltozik a véleményed!
- Ez a járat az egyike a BKV "kínálatának", ahol SOHA EGYETEN járatindítás, követési idő stb. nincs betartva! Majd ha minden délután 25-30 percet vár a 7 perces követésre kiírt buszokra!
- Ez az a járat, ahol például a Gyöngyösi utcai végállomásnál - télen - vagy kéttucat emberke várakozik a -10 fokban, miközben a busz félreállítva... a sofőr bent kávézik... Majd a kiírt idítási időhöz (VÉGÁLLOMÁS!!!!) képest vagy 5 perceel később begördül, majd ahelyett, hogy indulna, kivárja a KÖVETKEZŐ indítási időt... Egyszerűen kimaradnak a járatok!
- Ez az a járat, ahol már reggel 8 előtt is 20 perces késések vannak, majd egyszerre érkezik 2-3 jármű
- Ez az a járat, ahol az több sofőr FOLYAMATOSA mobilozik vezetés közben!
Szóval ez az a járat, amit a korábbi nagyon jóról az utóbb 5 évben (Vitézy Dávid!) sikerült a -2000000-es szintre zülleszteni!

Majd ha megfelelően közlekednek, kitakarítják őket, a vezetők nem lesznek hótparasztok - na majd akkor lehet ugatni a bliccelés ellen!
De most, amikor egy megálló 320 forint és gyakorlatilag szándékos szopatást végeznek az utasokkal, a következőt kell tenni:
Ők eldöntik mikor járnak, mi eldöntjük mikor lukasztunk!

(a demagógok meg húzzanak el, mert ez KÖZSZOLGÁLTATÁS, ezért a szemétért milliárdok százai megy a közpénzből nekik! Tehát nem kell a kamuduma, hogy ha nem tetszik ne szálljak fel!
Nem tetszik, tehát nem szállok fel, de akkor az állam NE adjon egy fillért se nekik, fizessék ki az utasok a szolgáltatást!!!!)

MNOP 2011.03.23. 13:14:45

kerítések kellenek, mint nyugaton. ha nincs jegy, fel sem szállhatsz a járműre.
egyébként vsz. nem fog sok minden változni...

Icu52 2011.03.23. 13:15:13

@orient: egyetértek a VEGYEN MINDENKI BÉRLETET és adózzon becsületesen! Hogy gondolod megvalósítani? Míg lassan én, mi adófizetők vagyunk kisebbségben addig itt nem lesz változás. Én nem vagyok rasszista de véleményem nagyon oda hajlik. Mikor kirabolnak a buszon és a ffi-ak csak nézik akkor fajra tekintet nélkül mondtam, hogy 20 évvel ezelött simán elkapták volna a tolvajt, most meg bámulnak mint a moziban. Hát hol élünk? Sajnos itt.

Behajtó70 2011.03.23. 13:15:17

@edipqe: drága szívem, nem az a kérdés, hogy bliccelnek-e, hanem az, hogy megtett e mindent a közlekedési vállalat azért, hogy minél kevesebben blicceljenek!

Nálunk szart se tett ezért, csak a tök felesleges ellenőröket fizetjük a semmiért!

Vágod?!

orient 2011.03.23. 13:15:41

@_wood_: Ajánlom figyelmedbe gőzös véleményét. Lenne pénze jegyre de nem akar jegyet venni mert szerinte nem éri meg. Na ez az alap gondolkodás. Erről beszélek és meg lennél lepődve mennyien nem vennének akkor sem ha jól keresnének. Pont úgy ahogy a vállalkozók akik milliókat keresnek havonta sem fognak adózni amíg lehet feketén és szürkében nyomni. Nem mert nincs miből hanem mert a lopás mindig kifizetődőbb ebben az országban.

qwertzu 2011.03.23. 13:17:04

@gozos: És a hét többi napján mit csinálsz? Otthon ülsz, vagy akkor is bliccelsz? Nyugodtan gyalogolhatsz, taxizhatsz, biciklizhetsz is, ha neked havi 8-9 utazásra nem éri meg a BKV bérlet.

Icu52 2011.03.23. 13:18:50

@Eyesis: Az egészséges, de nem a megoldás. Az tény, hogy itthon minden többe kerül, mint körülöttönk, a fizetésünk viszont részlete a körülöttünk élőkének. Azért kiváncsi lennék az árképzésre, meg hogy kinek a zsebébe vándorol a csukott szem ára. Ez a nagybani lopás, ami minden állampolgárt érint.

Pizsi16 2011.03.23. 13:18:59

Én szinte csak autóval járok, régen amíg nem volt autóm bérletet vettem (eddig életemben összesen 14 évig mindíg volt bérletem. Manapság 1-2 alk. utazok BKV-val. Sajnos van olyan, hogy a cél 4 jármű oda és ugyanannyi vissza. Egyik másikon 2 vagy max 4 megállót megyek. Nem tartom reálinak, hogy 2 megálló miatt fizessek 320 ft-ot. Ha mondjuk időkorlátos lenne a jegy mondjuk, vagy mint az előtte kommentelők között is volt olyan aki 3 megállóra használja nap mint nap a bérletét , akkor ezekre is ki lehessen találni valami megoldást. Km korlát vagy valami ilyesmi. A fenti példámban pl. 2x4x320=2560 ft-ból elég sokat tudok menni autóval, és még össze sem koszolom magam.

Icu52 2011.03.23. 13:20:18

@orient: lehet rosszul írtam valamit????

fda 2011.03.23. 13:20:40

"Én kerékpárral járok egész évben, ha rossz az idő kocsival. Egy évben spórolok 118.000 Ft-ot. Abból évente(!) vehetek egy új kerékpárt vagy mehetek 3500 kilométert."

@vazze...: Értem én amit mondasz, de nagyot csúsztattál: 118ezerből 3500 km? Az autód értékvesztése ennyi és akkor még nem tekerted le bringával a 3500 kilométeredet.

vazze... 2011.03.23. 13:21:28

igen a gondom nekem is az, hogy én nem használom és mégis fizetek érte az adómból. Ez nem kicsit zavar.Főleg hogy mindent ellopnak. Birka ország, birka nép már vagy 500 éve.

lal 2011.03.23. 13:21:58

@Icu52: Elvileg van valamennyi bevételük reklámból, természetesen ennek reményében indítanak ilyen sok blogot, nem szórakozásból. Persze sz@rt sem keresnek vele, épp ezért írtam hogy nem hiszem hogy kijön akár napi 2 vonaljegy ára is a bevételből... Csak az internet szemétdombját növeli.

vazze... 2011.03.23. 13:23:31

@fda: matek alapok:=118000/365/9,5*100

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2011.03.23. 13:25:02

@ohmyFgod: Persze, nem is azért kommenteztem ide, mert ez a legégetőbb probléma akár nekem, akár a BKV-nak.

Elhiszem hogy vannak már ötletek, szerintem itt is lenne mindenkinek 1-2 jó tippje, de a megvalósítás az már nehezebb.

vazze... 2011.03.23. 13:26:22

@fda: évi 4-5 ezret tekerek egyébként is de mindegy aki akar fizessen aki akar meg menjen máshogy. európai árak mellett ázsiai fizetések ennyi. Ha ez megváltozik akkor lehet pofázni. Mondjuk én nem sírok, de rálátok a mai statisztikákra, katasztrófa...

Goompah 2011.03.23. 13:28:08

@vemalsar:

"Nem azért kell jegyet venni, mert súlyos a büntetés vagy sem, mert jön ellenőr vagy sem, hanem mert _ez a szolgáltatás ára"

Ezt lehetne mondani akkor, ha olyan szolgáltatásról beszélünk, amelyet nem támogatnak masszívan minden utas (és nem utas) adójából. Jelenleg azonban az van, hogy akár tetszik neked, akár nem, az adódon keresztül kifizettetik veled egy pocsék szolgáltatás költségének kb. 66%-át akkor is, ha nem veszed igénybe. Amikor igénybe veszed, akkor még a további 34%-ot. Ez sem menti a bliccelést, de kissé más megviláfgításba helyezi.

"Kérdem én, milyen minőséget követel meg egy bliccelő, a nulla befektetéséért cserébe?"

Lásd fenn, fizetett érte. Pontos számítások ugyan nincsenek, de a jegyár kb. a működési költségnek az a hányada lehet, amit a vezetők kilopnak a cégből.

orient 2011.03.23. 13:28:36

@Icu52: Azt írtad senki nem fizessen semmiért. Na pont akkor mi lennénk a 10 millió politikus országa :)))

Pávor Jál 2011.03.23. 13:29:25

Ha drága a jegy, tüntetni kell a parlament /majomház/ előtt.

bőrmók 2011.03.23. 13:30:10

@Behajtó70: miért kell ezt megideologizálni? Közönséges lopás.

Icu52 2011.03.23. 13:32:26

@orient: Nem, aakkor kényszerítve lennének valamilyen normális megoldás megtalálására. Én a sőprés híve vagyok egyébként, de azt csak ígérgetik, hisz náluk kéne kezdeni. Miért jár egy kis osztályvezetőnek ingyen autó+tankoló kártya? Stb. Ez is a mienkből van kifizetve.

Sanz 2011.03.23. 13:32:51

Olyan érdekes, hogy amikor ősszel Lengyelországban jártam, akkor az összes felszálló ember odament a villamoson található jegyautomatához (mert lehet az összes megállóban és összes járművon jegyet venni, UGYANAZON az áron), szépen bedobta a 180 Ft-nyi zlotyt a jegyért, majd kilyukasztotta. Nálnuk vajon ez működne-e? Tudom, nálunk nem 180, hanem 320 Ft a jegy, de állítom, hogy 180-ért sem lenne hajlandó, legfeljebb +10-20%-nyi utas, arra, hogy lyukasszon.
Sajnos, ez egy ilyen ország.

fda 2011.03.23. 13:33:01

@vazze...: Sejteni vélem, a számolgatásod mire utal.

Arra, hogy az autód költségéből kizárólag a benzin árát vetted figyelembe.

Vegyünk egy 2.5 millióért vett olcsó kisautót. 118 ezret simán ráköltesz a biztosításra, adóra, olajcserére, műszaki vizsgára.

Ha a számládon hagytad volna a kocsi árát, 5%-kal számolva 125 ezret kamatozna minden évben....

Szóval az autó mellett NEM költséggel kell érvelni, mert aki azt hiszi hogy autózni olcsó, az hülye.

Az érv az, hogy kényelmesen, gyorsan akarok menni. Ezért fizetik meg az emberek a sok pénzt (én is).

igazságos 2011.03.23. 13:33:05

@Pizsi16: napijegyről nem hallottál még? :D

EG0 2011.03.23. 13:33:09

Aki bliccel a BKV-n, az sose szidjon többet politikust meg közbeszerzési felelőst!

A lopás az lopás.

Olyan nincs, hogy nekem közlekednem kell, de pénzem meg nincs rá, és akkor ezzel igazoltam a cselekedetem.
Akkor a politikus csak a családja jövőjéért aggódik, mikor lobbipénzt fogad el.
Akkor a közbeszerző is mondhatja, hogy úgyis meg kell valakinek csinálni, miért ne annak adnám a munkát, aki visszacsorgat nekem is, elvégre tényleg kellene már új autó a régi helyett. Meglátogatni szüleimet. Az nem bűn.

Akkor tényleg létezik megélhetési bűnözés, ha ellopják a pénztárcád, akkor fogadd el, biztosan a gyerekeinek vesz belőle tankönyvet.
Vagy fogd fel úgy, hogy azért volt benne egyáltalán pénz, mert nem vettél bérletet, tehát csak a tolvajt lopták meg.

Legyen már egy pillanatnyi anyagi helyzetetektől és egyéni érdeketektől független morális tartásotok, ..sszameg.

Icu52 2011.03.23. 13:33:30

@lal: Meg vagyok nyugodva e téren. Akkor is drága itthon a telefon és az internet is.

orient 2011.03.23. 13:33:59

@Goompah: Ez nem állja meg a helyét. Közlekedés minden országban veszteséges és mindenhol az adókból támogatják a tömegközlekedést. Attól még az emberek vesznek jegyet.

2. A szolgáltatást lehet szapulni mert régi és koszos a járműpark, de nagyon sűrű. Európe legsűrűbb tömegközlekedése a budapesti és helsinki, de még helsinkinél is jobbak vagyunk. Ha például bejelentené a BKV új buszokat villamosokat vesz mindenhova, viszont cserébe nem 3 percenként jön hanem negyedóránként mint nálunk sokkal fejlettebb városokban is sokszor és a metró is 8-10 percenként jár akkor bezzeg hőbörögnél. Pedig ez nyugaton így szokás. Csak nálunk jár a metró 3 percenként.

De természetesen befogom a pofámat, neked van jogod hőbörögni mint a többi bliccelőnek aki sosem fizet az utazásért.

(komolyan ezt az abszurdisztánt nem hiszem el...)

Silent Bob 2011.03.23. 13:39:49

Kibaszott birka mindenki, aki a bliccelőkre köpköd.
Pontosan ezért tart itt az ország, mert velünk mindent meg lehet csinálni.
A fizetéseknek több, mint a felét húzzák le különböző címszóval, közben a minimálbér negyede egy bérlet. Eközben a fejesek audival járnak, meg nokiásdobozokban hordják haza a pénzeteket. De ti csak adjátok oda nyugodtan, aztán térdeljetek le és BÜSZKÉN várjátok, hogy a politikusok az arcotokra élvezzenek.
Birkák.

Icu52 2011.03.23. 13:40:27

@EG0: Szerintem a megélhetési bűnözés az, ha nincs pénzem kajára és megeszek egy ellopott zsemlét a madaras áruházban. Ezt egyébként lazán teszik akik magasabb kategóriájúnak néznek ki. Itt nincs semilyen tartás már. Azt sikeresen kiölték. Akinek tartása van az nem dolgozik, az élősködik és még neki szabad minden, ő van felemelve a többiek fölé. Most ez van.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.03.23. 13:40:30

@tourist:

De ezzel sem lenne kinn a vízből a BKV meg a közösségi közlekedés, ugyanis ez náluk azt jelenti, hogy 6x annyi pénzt lophatnak el :)

Goompah 2011.03.23. 13:41:19

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy valahányszor egy ember NEM száll fel a BKV-járműre, valaki más utazását fizeti. S mivel többször nem száll fel, mint ahányszor felszáll, ezzel bőven megfizette azt a pár alkalmat, amikor felszáll és amikor mások fizetik az ő utazását). :)

@orient: "neked van jogod hőbörögni mint a többi bliccelőnek aki sosem fizet az utazásért."

Honnan az útszéli szopós kurva anyukád redves picsájából veszed, hogy én is olyan bliccelő vagyok, aki sosem fizet az utazásért? Magadból indulsz ki? Természetesen. :)

Silent Bob 2011.03.23. 13:41:25

@Icu52: Ezt hívják polgári engedetlenségnek, de ezt magyarországon sosem fogod megcsinálni, mert a sok büszke birka letolvajoz.

tra lala 2011.03.23. 13:41:37

@Goompah: A tömegközlekedés fenntartása az állam feladata. Adót nem a bkv miatt fizetsz, hanem mert egy állampolgár vagy és az államot működtetni kell valamiből. Ha a bkv nyereséges, akkor az állam nyilván nem arra költi az adódat, hanem másra.
Mindamellett, hogy az államnak biztosítania kell a tömegközlekedést, az államporgálnak nem kötelessége azt használni.

oc 2011.03.23. 13:41:56

@Silent Bob: Te mit teszel azért, hogy ez változzon?

Bliccelsz? Mert ezzel csak azt éred el, hogy neked jó legyen.
Ettől még leszenk audik, nokiásdobozok, stb...

kvadrillio 2011.03.23. 13:42:05

akkor menetjegyet csak oda veszünk, mint ahogy az SP nóta is mondja: Eruption - One way ticket :DDD

orient 2011.03.23. 13:42:11

@Silent Bob: Egy ország politikusai pont olyanok mi9nt az állampolgárai. Ha becsületesek akkor ők is becsületesebbek. Ha lopnak csalnak hazudnak, akkor a politikusaik sem lesznek különbek. Egy társadalomról csak különböző rétegeiről beszélünk. Különbség nincs. Mind egymástól tanulunk, ezért nem is fog soha sem változni semmi...

Silent Bob 2011.03.23. 13:43:47

@oc: Én már leszarom nagy ívben. Megpróbálom úgy intézni, hogy minél több maradjon a zsebemben, változás itt úgysem lesz.

EG0 2011.03.23. 13:44:26

@Circus: "TÉNYLEG ingyenessé kellene tenni budapesti lakosok számára. Többiek meg fizessenek."

Mert aztán a metrót nem az összes magyar adózó pénzéből és EU-s pénzből építik, mi?

Már miért lenne ezek után több joga utazni egy pesti munkakeresőnek (épp nem adózik), mint egy szegedi vagy berlini polgárnak, aki valóban hozzájárult kénytelen-kelletlen az adóforintjaival a BKV-hoz?

Lépjünk már túl a "ne a Zemberekkel -főleg ne velem- fizetessék meg" beszűkült gondolatvilágon!

Tudod mit? Autóval, motorral, biciklivel, néha BKV jeggyel közlekedem. Nem akarom fizetni a BKV-val szerződő csókosok megélhetését, a BKV-t veszteségesen irányító vezetés fizetését, a szolgáltatást, benzint, munkaerőt ingyen használó utasok közlekedését.

Ezek mind belőlem, és a többi pár százezer adózó vérszívásából élnek!

Követelem az első ajtós, RFID kártyás beléptetőrendszert, hogy egyetlen nem fizetővel se indulhasson tovább BKV jármű.
Követelem az árak olyan szinten való megállapítását, hogy nyereségesen közlekedjenek a járművek.
Követelem a közpénzt hűtlenül kezelők (szerződés aláírók) példás megbüntetését.

orient 2011.03.23. 13:44:29

@Goompah:

Neked nem tudom milyen anyukád van de az enyém különb mert megtanított beszélni rendesen, nem úgy ahogy a tiednek látom nem sikerült.

Abból indultam amit írtál. A bliccelés mellett érveltél és azt magyaráztad meg, magyarul egyetértettél vele. Nekem ebből az jön le hogy te is bliccelsz...Nagyon bonyolult valóban.

Lemmiwinks 2011.03.23. 13:45:45

Sok semmirekellő tolvaj, csak teli szájjal birnak követelőzni, szerintem az ellenőröknek gumibottal kéne leverni a bliccelőket a buszról aztán 1-2 nap elzárás a gyüjtőfogházba. Akkor megtanulná a sok szarházi, hogy a tömegközlekedésért fizetni kell.

Silent Bob 2011.03.23. 13:47:52

@orient: Túl rövid ehhez az én életem. Dolgozom, fizetek kurvasok adót, de egy fillérrel nem vagyok hajlandó többet tenni ennek a bandának a zsebébe, mint amennyit ki tudjak sajtolni belőlem.
Egyébként jó időben bringázom, rossz időben bliccelek. Illetve, mivel 1 db villamost használok összesen és nincs differenciált bérlet, elnyomok havonta egy 10-es gyűjtőt, ha jön ellenőr, ha nem.

Goompah 2011.03.23. 13:48:04

@f renc: Persze, ezért is írtam fentebb, hogy "kis túlzással".

Ettől még igaz az, hogy pl. a vízfej Budapest tömegközlekedését fizeti az a vidéki, falusi ember is, aki max. évente egyszer jön Budapestre, és akinek a falujában 40 éve nem volt közpénből finanszírozott fejlesztés.

Ugye azt is látod, hogy az emberek jelentős része - nem minden alap nélkül - úgy látja, hogy ha a BKV-nak több lenne a bevétele, akkor csak még többet lopnának a vezetői. Ez sem ok a bliccelésre, de azt látni kell, hogy amíg nagyban lehet büntetlenül milliárdokat lopni, addig a kisember sem fogja bűnnek érezni, ha utazásonként pár száz forintot "lop".

Tudod, fejétől bűzlik a hal, és a közerkölcsök mai szintjéért legnagyobb részt az ország vezetői tehetnek.

jobbcsapott 2011.03.23. 13:48:27

büdös komcsi mindegyik!

Goompah 2011.03.23. 13:49:25

@orient: "A bliccelés mellett érveltél és azt magyaráztad meg, magyarul egyetértettél vele. Nekem ebből az jön le hogy te is bliccelsz..."

Funkcionális analfabéta vagy, tanulj meg szöveget értelmezni, a betűk ismerete ehhez nem elég.

EZsL (törölt) 2011.03.23. 13:49:36

Itt mindenki ilyen jól él? Megjegyzem, pár éve én is ezt mondtam volna. Aztán megszűnt a munkahelyem, és vagy nagyon rosszul fizető volt, vagy a munkanélküliség. Én pedig ha a családtól kérek kölcsön a hitelre, mert a munkanélküli a rezsivel együtt nem felezi, és rosszul fizetett alkalmi munkákat vállalok feketén, hogy legyen kajám, akkor mi helyett vegyem meg a 10 ezer forintos BKV bérletet? A hiteltörlesztő, a rezsi vagy a kaja helyett? Amúgy mindenkinek igaza van. Én leszek a legboldogabb, hogy ha végre ismét megvehetem magamnak a 10 ezer forintos BKV bérletet, mint ahogy tettem az elmúlt 3/4 évet kivéve egész életemben!

2011.03.23. 13:50:55

sajnos az egészben az a nevetséges, hogy a nagy tanácsadók arra az egy tényre nem jöttek még rá, hogy HA a bkv jegyárait és bérletárait elfeleznénk AKKOR lényegesen több ember venné meg a jegyet/bérletet.
Lehet álomvilágban élek, de úgyhiszem, hogy az ember alapvetően becsületes lenne, de sajnos ha ezt komolyan is gondolja, akkor elkezdheti ásni a sírját.

kolbaszbol a kerites 2011.03.23. 13:51:40

Elolvastam ezt a rengeteg hozzászólást.
Az én véleményem szinte ötvöz itt mindent.
Sajnos ma Magyarországon a világfájdalom tombol minden állampolgárban, valamint ha a tehenem megdöglött, akkor a szomszédé is dögöljön életfelfogás dívik.
Ezt mutatják azok a hozzászólások is, amikben előfordul az, hogy ha a BKV meglop, akkor miért ne lopjam meg én is.

Azt hülyeségnek tartom, hogy az árakat összehasonlítsuk külföldi árakkal, de a mentalitást igen is lehet hasonlítgatni.

Külföldön meg van becsülve a rend, a tisztaság, a rendőr is. Magyaroszágon ha rendőr jön, azt kiröhögik, mert ma mindent szabad.

Nincs tekintély, nincs tisztelet!

Nem lincselni kell, hanem magunkban megváltoztatni a nézeteinket is.

Mindenki arra vár, hogy a másik majd megváltozik, és ha ő így tesz, akkor majd én is. Na ez a nagy hiba. Így soha semmi nem fog változni.

Egyébként meg a BKV bekaphatja, mert a felsőbb vezetők cipelik haza a pénzt, a kis sofőr/szerelő/jegypénztáros meg hallgatja/átéli a szidalmazásokat, veréseket.
Sajnálom a kisembereket, mert mindig a legalsó szinten lévő elem szenvedi el a legtöbb attrocitást.

Valaha én is blicceltem. Nem vagyok rá büszke, nem is vertem miatta a mellem.
Egyszerűen kajára nem volt pénzem. Igyekeztem sétálni ahol rövidebb volt a táv, vagy biciklizni, de nem mindig volt rá lehetőség, vagy messzebbre mentem.
Megértem a csórót is, hogy nem vesz jegyet/bérletet. Mert sajnos van ilyen.

De azt is el kell mondani, hogy az is tűrhetetlen, hogy a nagy kigyúrt, agyatlan (vagy épp sötét bőrű)barmokat, vagy pl a csöveseket is ellenőrizni kéne és leszállítani. Mert ez kivételezés.

Vagy van a hétvégi 1-es villamoson dohányzó fiatal banda, 10-30 fővel, akihez a kutya nem mer szólni, hogy tán nem kéne, mert lelöknek a villamosról... Őket is meg kéne fékezni.

A szabályozásokat be kéne tartani, tarttatni, mert nem csak JOGUNK, hanem KÖTELEZETTSÉGEINK is vannak.

És visszakanyarodva az első mondatomhoz, nem hinném, hogy az a megoldás, hogy lealacsonyodunk szándékosan arra a szintre, hogy lopjunk.

Mert ahogyan mondani szokták:

"Ne alacsonyodj le a bunkók szintjére, mert ott ismeretlen a terep és legyőznek a rutinjukkal"

orient 2011.03.23. 13:51:50

@Goompah: És az befizetett adók amit 80%-ban Budapest és talán még 1-2 nagyváros fizet be ebből meg megy mindenféle embereknek akik életükben nem dolgoztak és nem is fognak. Tehát azért adózok rohadt sokat hogy más egész életében ingyen élhessen tehát akkor az se legyen igaz? Nagyon sarkalatosan gondolkozol és minden ésszerűséget mellőzöl.

Ha nem értünk egyet meg elküldesz az anyámba és mindenféle sz@pos kurvának hívod. Milyen ember vagy te most komolyan?

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2011.03.23. 13:52:17

Metróra beléptetőkaput, az orkokat meg rakják a buszokra és a villamosokra, aki felszáll, meg kell, hogy mutassa nekik a bérletét. Ilyen egyszerű ez, és kiküszöböli az első ajtón való felszállást. És a trollokat sem kell kirúgni. A bezsebelt lóvét meg nem szétlopkodni. That's all!

EG0 2011.03.23. 13:52:29

@Silent Bob: Azért ha egyszer elkapnak bliccelésért, és megszívatnak érte durván, akkor azt fogom gondolni, hogy jó irányba haladnak a dolgok.
Aztán ha elkapnak még pár Nokiás dobozost, akkor is ugyanezt fogom gondolni.
Ahogy már más is leírta neked, te semmivel nem vagy különb az Audis közpénzen pöffeszkedőknél, te csak lúzerebb vagy: még lopni se tudsz rendesen, pedig szeretnél.
(Nem baj, majd ha emelik a BKV bérlet árát, akkor büszkébb lehetsz magadra, amikor azt sem veszed meg.)

Goompah 2011.03.23. 13:53:07

@orient: "A bliccelés mellett érveltél és azt magyaráztad meg, magyarul egyetértettél vele. Nekem ebből az jön le hogy te is bliccelsz..."

Az érvelésedből az következik, hogy szerinted a sikkasztót, tolvajt, gyilkost vagy egyéb bűnözőt a bíróságon védő ügyvéd maga is sikkaszt, lop, gyilkol vagy egyéb módon bűnöző.

Néha szoktál gondolkozni is? Vagy csak a süket dumát nyomod?

Goompah 2011.03.23. 13:54:52

@orient: "Ha nem értünk egyet meg elküldesz az anyámba és mindenféle sz@pos kurvának hívod. Milyen ember vagy te most komolyan?"

Nem azért küldelek el az anyukádba, mert nem értesz egyet velem. Azért küldelek el az anyukádba, mert ismeretlenül is van bőr a pofádon megvádolni engem lopással.

tra lala 2011.03.23. 13:55:00

@Goompah: Ez tény. Viszont innen nézve nem tudom, hogy mire fel kéne nekem vagy akárki másnak bármilyen adót is megfizetnem vagy állami szolgáltatásért pénzt kiadnom:)

orient 2011.03.23. 13:55:45

@Goompah: a szop@s kurv@ anyám érvelésed annyira jó volt, hogy annál leragadtam sajnos.

Icu52 2011.03.23. 13:55:54

@Silent Bob: Sajna már ez felé megyek és szintén sajnos egy fecske nem csinál nyarat. Pedig melózom még és "fizetésem" is van.

kvadrillio 2011.03.23. 13:56:07

nem kéne ilyenekkel zavarni a NÉP-et, mert éppen NAGY KAPARÁSBAN VANNAK ! :)
Egyébként is arra gondolnak, ha Derce Életmű-díjként holtodiglan kaphat havi 350 ezret, akkor minek vegyenek jegyet ? He ???!

Silent Bob 2011.03.23. 13:56:46

@EG0: "Nem baj, majd ha emelik a BKV bérlet árát, akkor büszkébb lehetsz magadra, amikor azt sem veszed meg."

Látod, ezért vagytok birkák. Mert elhiszitek, hogy a bliccelők miatt emelik és nem arra köpködtök, akik ellopják a pénzeteket. :)
Tudnék én lopni, ha akarnék, de én csak szeretnék normálisan megélni normális munkából.

EG0 2011.03.23. 13:59:16

@PTibi: Igen. Tényleg naív vagy.
Egy szolgáltatás árát nem az igények, hanem a költségek szabják meg. Aztán ha ez már több, mint amit az igénylők elfogadnának, akkor bukta. Ha pedig még többet is fizetnének, akkor extraprofitot is hozhat.
VAN alternatívája a BKV-nek: gyalog, bicklivel, taxival, robogóval, autóval.
Ja, hogy ezek vagy nem elég kényelmesek (és gyorsak, hamarabb kell felkelni hozzá és később érsz haza), vagy még drágábbak (fenntartás)?

Igen. Pont ez a lényeg. Válassz. Nem kötelező busszal utazni.
Csak ne az adófizetők fizessék már meg azt a hiányt, amit okoznak a bliccelők!

egy maréknyi dollár 2011.03.23. 14:00:18

Épp' a minap jutott az eszembe, hogy ha a munkaadó mondhatja, hogy nincs pénz fizetésemelésre, védőruhára, gemkapocsra stb., a kormány mondhatja, hogy nem jut útjavításra,szúnyogirtásra,nyugdíjra stb., az egyszerű állampolgár ugyanilyen joggal mondhatja ezt.

EG0 2011.03.23. 14:04:28

@Silent Bob: Szeretnél normálisan megmegélni? Én is. Szeretnék pl. kevesebbet adózni. Ahhoz csökkenteni kell az állami kiadásokat. Itt van pl. a BKV. Nekem nincs rá szükségem, felőlem mehet a levesbe, ha nem képes fenntartani magát az olyanok tömeges elszaporodása miatt, mint te.
Ha te leszarod minden nap a BKV-n az én megélhetésemet, akkor engem mi motiváljon adóbevalláskor, hogy te eljuthass A-ból B-be?

Nekem lesz akkor is kényelmes közlekedési lehetőségem, ha a mostani tömegközlekedési rendszer összeomlik. Munkám is lesz, ha kirúgják a mutyizó cég- és szakszervezeti vezetőket.

Az én megélhetésemhez ebben vagyok érdekelt. Miattatok. Akkor most ki szív? Az Audis politikust pedig újra- és újra meg fogjátok választani.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.03.23. 14:11:05

1 ajto a sofornel, es csak nala lehet jegyet venni, maskepp fel sem mehetsz, vagy berletedet lehuzod a vonalkodleolvaso elott, ha besipol repul a sofor intezni.
De en meg egy embert sem lattam bliccelni, de szemetelni sem.
Napi jegy:1280ft es egesz nap oda mesz ahova akarsz, es annyiszor ahanyszor van idod vagy kedved:)
Olyan nehez lenne ezt az egyajtost bevezetni? Ugyanmar:) Amennyire szarik a BKV a kedves utasokra, ugyanezt kapjak vissza:)

Laceeka82 2011.03.23. 14:13:15

tök mindegy, hogy mennyi ember vesz bérletet és jegyet. Ha többen vesznek, akkor több pénzt lopnak ki a bkv-ből....Ha mindenki venne bérletet és jegyet, akkor is ugyanezek a szar buszok lennének 10 év múlva. Csak a lopkodó pozicióban lévők gazdagodnának jobban.....

neocortex 2011.03.23. 14:13:17

A szocializmus, ha valaki még nem vette volna észre, nem működik. Privatizálni kell a BKV-t, aztán a tulajdonos vagy megoldja a problémákat, vagy tönkremegy. Az egyetlen gond, hogy a privatizációt is az állam szervezi, tehát az se működik,de a megoldás jó esetben már csak egy jó nagy utolsó korrupciónyi távolságban lenne.

Silent Bob 2011.03.23. 14:13:26

@EG0: Nézd, én erről azt gondolom, hogy úgyis ki fognak szipolyozni, amennyire csak lehet. Ez teljesen független (jelen esetben) a bliccelők számától. Ha a BKV-nak érdeke lenne ennek a megszüntetése, akkor mindent megtenne érte. De nem érdeke, hiszen ha elenyésző lenne a bliccelők száma, akkor kiderülne, hogy nem innen jön össze a BKV évi több tízmilliárdos hiánya. Nem azért szegény az ország, mert a csóró nem vesz jegyet, meg nem ad számlát, hanem mert egyesek ezermilliárdokat lopnak el.

tra lala 2011.03.23. 14:13:39

@EG0: "Nekem lesz akkor is kényelmes közlekedési lehetőségem, ha a mostani tömegközlekedési rendszer összeomlik. "

Ha budapesti vagy, akkor aligha hiszem, hogy olyan kényelmes marad a közlekedésed a bkv megszűnése után:)
Bár autóban ülni tény, hogy ugyan olyan kényelmes marad, de a közlekedést nem nagyon fogod élvezni (akár auto akár bicikli).

2011.03.23. 14:14:21

@EG0: vállalom a naivitásomat, és remélem, egyszer igazam is lenne, de ezt ugye addig nem tudjuk meg, amíg 320Ft a jegy.

Viszont félre ne érts, próbálok nem BKV-val járni, ha hosszabban utazok, még lyukasztani is szoktam (1-2 megállónál tény, hogy nem, de ezeket próbálom úgy alakítani, hogy inkább gyalogosan tegyem meg)
Viszont pl télen igencsak kiverte a biztosítékot, mikor fél órán keresztül fagyoskodva ültem a buszon.

2011.03.23. 14:14:21

@EG0: vállalom a naivitásomat, és remélem, egyszer igazam is lenne, de ezt ugye addig nem tudjuk meg, amíg 320Ft a jegy.

Viszont félre ne érts, próbálok nem BKV-val járni, ha hosszabban utazok, még lyukasztani is szoktam (1-2 megállónál tény, hogy nem, de ezeket próbálom úgy alakítani, hogy inkább gyalogosan tegyem meg)
Viszont pl télen igencsak kiverte a biztosítékot, mikor fél órán keresztül fagyoskodva ültem a buszon.

Goompah 2011.03.23. 14:14:21

@f renc: Az adók olyanok, hogy nem lehetséges a felhasználásukat abszolút igazságosan és egyenlően megtenni. A túl nagy egyenlőtlenséges, igazságtalanságok azonban bántóak.

petimegmondja 2011.03.23. 14:17:48

@kacagány:

Vigyázz, mert a post szerint (6:1) az emberek (magyarok) 80%-ról beszélsz!

Kalta mindjárt raszizmust kiált..!

EG0 2011.03.23. 14:18:14

@f renc: Motorral most se nagyon érdekelnek a dugók. :-)
Nyilván nem alternatíva a BKV bebuktatása. Már többször leírtam máshol, hogy nekem ismerőseim többet utaznának BKV-vel, ha nem lenne büdös és zsúfolt.
Ennek egyik megoldása a járat sűrűség növelésén kívül nem felengedni a bliccelőket.

Goompah 2011.03.23. 14:18:37

@Silent Bob: Pontosan! :(

@EG0: "Csak ne az adófizetők fizessék már meg azt a hiányt, amit okoznak a bliccelők!"

Ez nem ilyen egyszerű. A kerékpáros bizonyos szempontból még növeli is a BKV költségét, hiszen a gépjárműparkot fenn kell tartani, a járatoknak közlekedniök kell, viszont ha egy buszon csak 5-6 ember utazik, akkor az egy utasra eső költség erősen nőni fog. Ui. a járatokat sem lehet egy határnál jobban ritkítani, tehát nem lehet a kevésbé kihasznált járatokat sem megszüntetni.

Tehát nem az a jó megoldás, ha nem használjuk a BKV-t, hanem az, ha minél jobban használjuk. Persze ilyen árak mellett ez nem fog menni. :(

Silent Bob 2011.03.23. 14:19:44

@Goompah: Nem gondoltam volna, hogy valaha valamiben egyet fogunk érteni. :)

EG0 2011.03.23. 14:20:39

@PTibi: Igen, a monopol helyzet óriási hátránya, hogy nem tudsz olyan buszt választani a 320 Forintodért, ahol fűtenek. :-(

Goompah 2011.03.23. 14:20:47

@orient: Mondtam, hogy funkcionális analfabéta vagy. A legelső kommentemben írtam már:

"Ez sem menti a bliccelést, de kissé más megviláfgításba helyezi. "

Olvass, értelmezz, és csak ezután vádolj engem lopással (a bliccelés is az, ugye?).

kolbaszbol a kerites 2011.03.23. 14:20:52

@EG0: Neeem, én nem akaroooooooooooom megválasztani. Sose nem is akartam :(:(:(

Circus 2011.03.23. 14:24:12

@PTibi: ennél csak az a rosszabb, ha ugyanazt az utat gyalog, jeges szélben tetted volna meg. Vagy ha a buszon a dugóban állva két megálló között látod, ahogy a gyalog megelőz :)

Mindegy, mivel veszel jegyet, van jogalapod szidni a bkv-t. Vegyél jegyet/bérletet, szidhatod :)

ohmyFgod 2011.03.23. 14:28:12

@EG0: vicces módon leegyszerűsített képlettel magyarázod a véleményedet. De egy összetett dolgot 3-4 változóra degradálsz. Nemes egyszerűséggel kifelejtesz fontos dolgokat - sokkal fontosabbakat azoknál, mint amiket említesz.

2011.03.23. 14:29:24

@Circus: volt is jegyem, szidtam is.. :)

EG0 2011.03.23. 14:31:35

@Goompah: Ugyanakkor az utaslétszámban van egy racionális, és van egy azon túli "emberbarát közszolgálati" határ.
Szerintem ha pl. 10 fizető utas alatt nem éri meg elindítani a járatot, akkor.. ritkítani kell, nem 5 ember kedvéért elindulni. Ahol nem férek fel, ott meg sűrűbb járat kellene, és nem ott behozni az 5 emberes veszteséget.

Vagy az éjszakai járatokhoz hasonlóan el lehet kérni dupla jegyet olyan időszakokban, amikor csak úgy éri meg az utas szállítás.

Az utas úgyis egyéni érdekei szerint dönt, ha siet és fontos és olcsóbb, mint a taxi, akkor fizeti a dupláját is. Ha ráér, akkor meg majd sétál vagy vár többet vagy átszervezi a programját a közlekedési lehetőségeihez.

Nekem se nyitják ki a Westend mozit, ha hajnal 3-kor szeretnék filmet nézni 1000 Ft-ért. De biztosan van az az összeg, amiért kinyitnák, csak az nekem nem éri meg.
Sőt, hétvégén drágábban adják a (mozi)jegyet, mert még így is igénybe veszik, és ott az extraprofit.
Ezek a dolgok annyira természetesek az életben, csak akkor bolondul meg mindenki, ha BKV a cég neve. Akkor rögtön mindenki vagy bosszút akar állni a magyar politikai elit lopásai miatt vagy megmagyarázza, neki az miért jár ingyen vagy általa kitalált összegért.

Long R3 IGF-1 2011.03.23. 14:33:43

Az itt hörgő, száját haboztató rendpártiak nagyrésze tuti, hogy lopott szoftverekkel tömött számítógépén, lopott, letöltött filmeken szórakozik valószínűleg munkaidőben...

Circus 2011.03.23. 14:34:49

@PTibi: ennyi :)

amúgy meg mindenki, aki nekiállt hagyóra meg a többi nagyüzemi pénznyúlóra hivatkozva hangoztatni, hogy "na, én EZÉRT nem fizettem", azoknak szeretném jelezni, hogy tettükkel és véleméynükkel egy szintre helyezkedtek az említett úrral. Mertugyebár mindketten meglopták a bkv-t, a közt, azaz bennünket.

Én mindenesetre nem szívesen helyezkedem egy platformra tolvajokkal :)

Circus 2011.03.23. 14:35:39

@Long R3 IGF-1: szokták is mondani, hogy mindenki magából indul ki... :)

ohmyFgod 2011.03.23. 14:37:08

@EG0: leírtuk már sokan: az egyik legostobább érv a tömegközlekedést egyedüliként biztosító BKV-t mozikkal meg éttermekkel összehasonlítani

Silent Bob 2011.03.23. 14:37:55

@EG0: De ugye a Westend mozit nem a te adódból tartják fent akkor is, ha a kutya nem megy be?

_wood_ 2011.03.23. 14:38:24

@orient: bocs, ebédeltem.
sokmindenben egyetértünk, és ahogy korábban is mondtam: én sem pártolom a biccelést. de ha kitiltasz mindenkit a járatokról aki nem veszi meg a - tényleg pofátlanul drága - jegyet, köztük olyanokkal, akik esetleg tényleg nem is tudják, attól nem lesz jobb senkinek. lényegében ugyanezt gondolom a másik ötletedről: szerintem elhanyagolhatóan nőne csak az adóbevétel ha mindenkit börtönnel fenyegetnének.
ugyanannyi pénzből nem lehet mégtöbbet fizetni. ajánlom figyelmedbe ezt a grafikont: en.wikipedia.org/wiki/File:Income_Taxes_By_Country.svg

a közösség érdekeit szem előtt tartó gondolkodásmódról beszélsz, ugyanakkor a fenti javaslatok szerintem nem felelnek meg ennek a szemléletnek. valóban vannak súlyos társadalmi problémáink, de nem ilyen módszerekkel és ilyen szellemben kellene kezelni ezeket..

ohmyFgod 2011.03.23. 14:38:35

@Circus: viszont egy platformra helyezed magadat azokkal, akik beállnak a sorba, és mosolyogva támogatja ideológiával és pénzével a nagy szarkavarást. Na, rajtatok biztos nem fog múlni a változás, nem igaz? :)

EG0 2011.03.23. 14:39:06

@ohmyFgod: igen, az általam laikusként kis jelentőségű változónak vélt tételeket elhagyom, mert divat felsorolni 100 szempontot, és rugózni aztán a 10 legkevésbé lényegesen.
De akkor válaszolj nekem kérlek:
szeretnék egy nyereséges, más forrásból nem dotált városi közlekedési vállalatot, mint 1/10M résztulajodnos. Nem érdekelnek a szavazathajhász politikai/szociális szempontok.
Mi ennek a legfontosabb 5-10 akadálya meglátásod szerint? Hanyadik helyre tennéd a tömeges bliccelést?
Szerinted a kizárólagos bevételt jelentő jegyek/bérletek szempontjából az utasok hány százaléka bliccel egyáltalán? (Nekem tágabb ismerősi körben eseti jelleggel szinte mindenki, de nem reprezentatív.)

Folytatom.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2011.03.23. 14:40:01

Rendszeresen bliccelek. Nem vagyok rá büszke. Kifizethetném, nem pénz hanem jellem kérdése. A metróval vagy 8 km-t utazok, amiért 280 forintot kell fizetni (gyűjtőjegy). Szerintem ez nagyon korrekt ár, ami még korrekt lenne: átszállásoknál (ez rám nem érvényes) a külföldön 75 percig érvényes jegy.

Megmondom hogyan kellene gondolkodni:

alkibiadesz.blog.hu/2011/03/19/naplo_2402

orczy tér 1. 2011.03.23. 14:41:06

és remélem az itt kommentelők mindegyike otthon van és nem munkaidőben szidja a bliccelőket??:):)

EG0 2011.03.23. 14:41:20

Folytatás:

Azért írtam, hogy nem érdekelnek szociális szempontok, mert alapelvem szerint csak életképes vállalatok létezhetnek.
Ha össznemzeti érdek, hogy a rosszul fizetett munkások is eljussanak a munkahelyükre, és VALÓBAN nem jutnának el bliccelés nélkül, akkor az állam szociális alapon vegye meg nekik a bérletet a költségvetés terhére, DE ne kötelezzen egy szolgáltatást nyújtó vállalatot veszteséges üzemeltetésre, mert elkezd rohadni és onnan nincs visszaút, szerintem.

EG0 2011.03.23. 14:42:18

@orczy tér 1.: És ha munkaidőben szidja? Ha nem végzi el a munkáját, majd kirúgják. Legalább is normális, jól működő helyeken csak a teljesítmény számít, nem a munkahelyen töltött idő.

ohmyFgod 2011.03.23. 14:44:35

@_wood_: lemaradtam a korábbi hozzászólásaidról, de ezzel egyet tudok érteni :)

orczy tér 1. 2011.03.23. 14:47:55

persze.mert valószínű,hogy mindenki megkeresi a bérének a háromszorosát,mert akkor megéri foglalkoztatni.különben pedig használhatja a számára kiadott eszközöket,áramot,stb.stb
ha valaki a kommentelést akkor csinálja,amikor dolgoznia kéne,akkor semmiben nem különbözik magától a posztban leírtaktól.

EG0 2011.03.23. 14:48:46

@ohmyFgod: ..de ugye nem kötelező otthon helyett moziban nézni filmet, étterembe járni otthoni főzés helyett és felszállni a buszra biciklizés/gyaloglás helyett?
Mindhárom esetben az első a drágább és kényelmesebb/jobb.

Egyébként a mozi is monopol, ha úgy nézed, pl. szeretnék a lakóhelyem közelében moziba menni (analógia: felszállni egy buszra). Választhatok, mennyiért teszem meg? Nem, csak a plázát választhatom meg az ár helyett(analógia: megálló helyet).

Ha pénzt keresni (munkába járás) veszed igénybe a BKV-t, akkor nyilván megéri. Ha nem éri meg, az meg nem a BKV hibája.

_wood_ 2011.03.23. 14:48:48

@_wood_: egy gondolat még lemaradt: nem érdemes a bkv árait más helyzetekben lévő városok tömegközlekedéséhez hasonlítani, mondok egy sokkal egyszerűbb szempontot: akkor megfelelő az ára, ha jobban jársz ha azzal mész, mint a kocsiddal. ez lenne az értelme, az ok amiért megéri közpénzt költeni rá.

seagull 2011.03.23. 14:48:48

@Silent Bob: az ilyenek, mint te és a hasonlók győznek meg, hogy itt kár is bármiféle javulásra számítani. Nem Gyurcsány és bandájának elmúlt 8 éve, nem Matolcsy ámokfutása, mert ezeknek egyszer még vége lehet. De az ilyen sötétséget a fejekből évtizedek alatt lehet csak kisöpörni, ha egyáltalán...Oldalakon keresztül tudnám én is szidni a BKV-t, a hülye politikusokat, meg is teszem minden nap, van rá ok, és úgy szar az egész, ahogy van. de ezt mentségül felhozni....

Egyébként gratulálok: rendesen odab.sztál a politikusoknak azzal, hogy bliccelsz. Szerintem álmatlanul forgolódnak és már csak idő kérdése, hogy fejet hajtsanak az engedetlenség előtt...

ohmyFgod 2011.03.23. 14:50:23

@EG0: oké, ha nem a bkv-ról lenne szó, egyet tudnék érteni azzal, hogy szociális kérdések ne érdekeljenek. De itt nem egy extra szolgáltatásokról beszélünk, nem úgy kell nézni h csak akkor vihetsz ipad 2-t, ha fizetsz érte :). Budapest egyik végéből a másikba vagy az agglomerációból a városba bvk nélkül hogyan jutnának el azok akiknek nincs autójuk? Azért azt mindannyian tudjuk, hogy a bicaj nem mindig lehet alternatíva. (időjárás, egyéni képességek) 10 ezrek rá vannak szorulva a tömegközlekedésre, ami megkerülhetetlen.

Circus 2011.03.23. 14:51:00

@EG0:
"Szerintem ha pl. 10 fizető utas alatt nem éri meg elindítani a járatot, akkor.. ritkítani kell, nem 5 ember kedvéért elindulni. Ahol nem férek fel, ott meg sűrűbb járat kellene, és nem ott behozni az 5 emberes veszteséget."

No, erre hivatkoztam a bezárt majd újramegnyitott szárnyvonalakkal. Ha abból az alapállásból indulunk, hogy a köz javát szolgáló szolgáltatás (közüzem), akkor üresen is el kell indítani...

Csak megint arról van szó, hogy vastagon kifizetjük a jegyet meg a veszteséges szárnyvonal fenntartását mi mindannyian - azaz, az adófizetők.

Amúgy a beléptetőrendszer ügyében teljesen egyetértünk.

Az ingyenesség tekintetében nem annyira. Én is járok autóval is, jócskán, ott is egy marék pénz az adókra megy el. Én elsősorban a helyi adókra illetve az önkormányzatoknak leosztott adóra gondoltam, abból kellene finanszírozni, és innentől kezdve a helyi lakosnak legyen ingyen.
A 4. metró pedig... már rég a 6.-on kellene utaznunk.

Goompah 2011.03.23. 14:52:03

@EG0: "Szerintem ha pl. 10 fizető utas alatt nem éri meg elindítani a járatot, akkor.. ritkítani kell, nem 5 ember kedvéért elindulni."

Igen, ez is egy lehetséges megoldás, alkalmazzák is. Vissza is élnek vele, mert egy pontosan nehezen definiálható járatsűrűség alatt még kevesebben veszik igénybe, erre hivatkozással lehet még jobban ritkítani, ami végül a megszüntetéshez vezet. Holott lett volna rá igény, csak nem olyan kis járatsűrűségnél. Amiből kb. az jön, hogy nem szabadna az egyes járatokra lebontva alkalmazni a gazdaságosság követelményét. Elismerem, kurva nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt.

Az is szempont ám, hogy a tömegközlekedés lényegében közmű. Ráadásul komoly közérdek fűződik a normális működéséhez. Ha becsődöl egy étterem vagy egy rézfaszúbagoly-gyár, nincs nagy gond. A tömegközlekedéshez azonban komoly társadalmi és közhazdasági érdek fűződik, nem szabad alkalmazni rá teljes mértékben a piac szabályait.

ohmyFgod 2011.03.23. 14:53:02

@ohmyFgod: arról ne is beszéljünk, hogy milyen társadalmi következményekkel járna, ha 3-4 órát kéne gyalogolni munkába és ugyanannyit haza :)

EG0 2011.03.23. 14:53:33

@Long R3 IGF-1: Én hőbörgő rendpártiként kijelentem, hogy nincsen lopott szoftver egyik számítógépemen sem, a munkaidőmet és az általam megnézett filmeket nem te fizeted (államon keresztül SEM), sőt, nyereséges cégnél dolgozom és nyereséges filmstúdiók filmjeit nézem, sőt, ezek nyereségességéhez jelentősen hozzájárulok.
Csak jegyzőkönyv kedvéért. :-)

Silent Bob 2011.03.23. 14:54:06

@seagull: Szarok én az odabaszásra. Pont ezt magyarázom. Úgyis kilopják a szemedet, úgysem fog ez megváltozni, így legalább egy tízessel több marad a zsebemben.

seagull 2011.03.23. 14:54:48

@EZsL: nem hiszem, hogy mindenki ilyen jól él, de a vita nem erről folyik. És meggyőződésem, hogy a hozzád hasonlók a kisebbség a bliccelők között. Aki itt hőbörög, hogy ezeknek nem fizetek, meg majd akkor, ha...az nem azért nem fizet, mert nincs rá pénze. És ha 10-szer ennyit keresne, akkor sem fizetne, nyugodj meg.

Circus 2011.03.23. 14:55:44

@ohmyFgod: nem, én egy platformra helyezem magam azokkal, akik az igénybevett szolgáltatás ellenértékét megfizetik. Vagy nem veszik igénybe.

Aki nem fizet, az tudatosan nem fizet én meg úgy tudom, hogy az ellentételezés az jár és oda kerül, ahová kellene, hogy kerüljön.

Te szándékosan sértesz szerződést (utazási szerződés), én meg max naív, de tisztességes vagyok. :)

Goompah 2011.03.23. 14:56:52

@EG0:

A tömegközlekedést nem szabad csak a nyereségességi követelményeknek alávetni, mert pl. a BKV esetén van egy rakás társadalmi haszon, ami nem a BKV-nál csapódik le. Pl. az, hogy odaérsz a munkahelyedre, mert ha mindenki autóval vagy biciklivel próbálna eljutni, bedugulnának az utak. Ennek haszna azonban nem a BKV-nál csapódik le, hanem az egyes állami vagy magáncégeknél, sőt az államháztartásban(!), mert ha nem jutsz el a munkahelyedre, akkor nem lesz miből adót fizetned.

tejcsokoládé (törölt) 2011.03.23. 14:57:18

nem kell Kanadáig menni, hogy normálisan működjenek a dolgok. Amszterdam. 2 ajtón lehet felszállni, mindkettőnél kalauz van, a többi csak leszálló. ennyi. nincs lopás, nincsenek büdösek... csak valamiért ezt nálunk NEM AKARJÁK MEGOLDANI.

Silent Bob 2011.03.23. 15:00:10

@tejcsokoládé: Azért nem akarják megoldani, mert akkor a birkák nem itt hőbörögnének, meg tolvajoznának hanem mennének BKV székházat gyújtogatni, ha kiderülne, hogy nem is a bliccelők tologatják ki a milliárdokat.

EG0 2011.03.23. 15:04:38

@ohmyFgod: Az itt leírt felvetéseidre írtam a 2011.03.23. 14:41:20 hozzászólásomat.
Ha társadalmi érdek a rászorulók utaztatása, akkor fizesse ki a költségvetés közvetlenül, ne cselezve, veszteségre kötelezve.
Közérdek akkor lehet, ha közalkalmazott, közmunkás. Piaci keretek között a munkáltatónak ki kell termelni a bérköltség keretein BELÜL ezt is.

A költségvetésből történő utazási segélyt pedig nevezzük a nevén: béremelés.

Nem ér annyit a munkája, hogy az adható fizetésből ki tudjon egy bérletet fizetni? Ezt azért nehezen hiszem el, hogy bárkire is igaz, de akkor tényleg jobb, ha otthon marad.

A "nincs pénzem bérletre" emberek ugye nem cigiznek, nem isznak alkoholt, nem vesznek igénybe olyan szolgáltatásokat, mint gyorsétterem, mozi, fodrász, takarékos helyen vásárolnak ruhát, stb.?

Mert ha bármelyikre is "nem" a válasz, az megint értékrendi és önértékelési probléma, nem társadalmi és költségvetési.

_wood_ 2011.03.23. 15:06:22

@EG0: a jobb emberré válás felé vezető úton az első lépések közé tartozik, hogy rendesen fizeted az adódat, nem lopsz, stb...

a sokadikak közé, hogy pusztán ezért nem vered a melled. ;)

EG0 2011.03.23. 15:08:01

@Goompah: Neked is: "2011.03.23. 14:41:20"
és
"2011.03.23. 15:04:38"
Ne toljuk át a felelősséget oda, ahol nincs.

2011.03.23. 15:10:18

:D akkorát röhögtem :D

ismerek embert, aki évek óta jegy, bérlet nélkül nyomul, egyszer SE(!!!!) bűntették :)
nagyon egyszerű a képlete, ha meg is bűntetnék, kicsengeti helyben akár, pluszban van, mert amit megspórolt, az az ővé. S milyen igaz :)
Nem lehet elvárni az emberektől, hogy kifizessék a jegyet, amíg Kocsis féle bűnözök vannak. Ennyi. Kár hozni a nyugati példákat. Ott nincsenek Kocsis féle .....

Nagyon vicces lehet egy ilyen reggeli utazás :)

ohmyFgod 2011.03.23. 15:11:22

@Circus: sok más fórumon tetszetős lenne az igénybe vett szolgáltatás ellenértéket szívesen megfizetem duma, de pont a BKV-s-s témakörben nem. Nehéz a vitában előrejutni, amikor olyan egyszerű alaptételeket nem tudunk megérteni, minthogy a bkv szolgáltatása nem összekeverendő egy hamburgeresével.

Reggie 2011.03.23. 15:11:24

@_wood_: meg azt is hozza kene tenni, hogy egy rendes orszagban:)

dr. pretender 2011.03.23. 15:12:56

amikor utoljára láttam ellenőrt az egyik villamoson, a jegy nélkül utazó úriember kurvaanyázás közepette szállt le, amikor leszállították (még csak meg sem büntették, csak le kellett szállnia), mert ő még két megállóval tovább akart menni...
aki nem vesz jegyet, ne utazzon, ilyen kurva egyszerű!

EG0 2011.03.23. 15:14:35

@_wood_: Na igen. :-)
Lássunk két gyakori kérdés és válaszomat:

Mit ugatsz? - Szeretném, ha többen gondolkoznának el BKV-hez, államhoz való hozzáállásukon. Egyébként nekem is érdekem, mert a jelenlegi közmorál nekem sokba kerül.
Ki vagy te? - Én vagyok az, aki nem bliccel ha szolgáltatást vesz igénybe, és én vagyok az, aki heti 50-60 órát dolgozik azért (is, a saját boldogulásomon felül), hogy hozzájáruljak adó formájában a közjóhoz (is).

Szerintem az még nem mellverés, hogy megindoklom, miért nem tartom elfogadhatónak azt, amikor a bliccelők (és a politikusok jelentős része) engem meglop, illetve felhívom a figyelmet arra, hogy aki inkább kivesz az államkasszából, mint betesz, az legalább kussoljon és örüljön bármi kis szociális ingyencsontnak követelőzés helyett.

ohmyFgod 2011.03.23. 15:18:09

@EG0: csak feltételezem a hozzászólásaidból, hogy szerencsére nem élsz rossz körülmények között vagy éppen létminimum alatt. A saját szemszögedből vitatkozol, amivel alapvetően nincs is baj, és ha feltételeznénk, hogy mindenki más hasonló körülmények között élne, akkor tökéletesen igazad is lenne. ÉS azoknak is, akik a szolgáltatás-ellenérték vonalat erőltetik. A gond ott van szerintem, hogy rengetegen nagyon rossz körülmények között élnek, ami sajnos nem valami messziről jött ember sztorija, hanem az átlag magyar valóság. Hány olyan ország van a világon, ahol egy felnőtt dolgozó bérlet a minimálbérnek ilyen magas százalékát teszi ki.

Mennyi is most a minimálbér? KB 70 ezer. És mennyi egy dolgozó havi bérlet? kb 10 ezer? Szerintem ez az arány önmagában annyira beszédes, hogy ezen felül _szinte_ már felesleges minden más vita :)

Nati Walter 2011.03.23. 15:21:33

Abba bele sem gondoltok hogymilyen az ha minimábéren vagy és albérletben laksz,a reszi kifizetése után probál már meg még bérletet is venni!Igazábol egy szociális bérlet lene a fair amit a minimál bérböl élők vehetnének meg....és azért ne jusson be munkába valaki mert valak kitalálta hogy 10000 ft legyen a bérlet?Na menj már

Ja és mi ez a kirekesztö duma-"-A "nincs pénzem bérletre" emberek ugye nem cigiznek, nem isznak alkoholt, nem vesznek igénybe olyan szolgáltatásokat, mint gyorsétterem, mozi, fodrász, takarékos helyen vásárolnak ruhát, stb.?"
Ne általánosits,örülj neki hogy neked fussa a fizetésböl bérletre....

_wood_ 2011.03.23. 15:25:41

@EG0: jól tudom hogy ezt hívják lázár-csavarnak pár napja?

EG0 2011.03.23. 15:26:05

@ohmyFgod: "Nehéz a vitában előrejutni, amikor olyan egyszerű alaptételeket nem tudunk megérteni, minthogy a bkv szolgáltatása nem összekeverendő egy hamburgeresével."

NEM értek egyet!
Az ember alapvető szükségletei a pihenés, az evés, a munkájáért pénzt kapni, és ez utóbbi kapcsán eljutni a munkahelyére.
Ha ez utóbbi szerinted szociális alapon (= túl keveset keres, blicceljen hát nyugodtan) egy közlekedés cégre háruló probléma, akkor légy szíves mondd meg nekem, hogy Budapesten hol lehet korlátozás nélkül ingyen étkezni és tartósan lakni. Illetve miért mondjuk azt az ilyenekre, hogy el kell menni dolgozni, aztán megkeresni a betevőre és lakhatásra valót? Meg kell keresni a közlekedésre valót is, és nem másra elkölteni!

Érdekes, nekem azok az ismerőseim, akik bliccelnek, azért vesznek maguknak rendszeresen új divatos ruhákat például, vagy esznek gyorsétteremben hamburgert.

Ezek után miért ne vegyem ezt egy kalap alá?

Ez a tömegközlekedés egy szent tehén, ami nem is szolgáltatás a sok közül csak egy közhasznú juttatás a népnek a mindennek felett álló közjó érdekében, nos, ez egy kádárista bullshit, amit annyit hallottatok már populista politikusoktól, hogy elhittétek.

Lásd még: az életüket becsületesen és keményen végigdolgozó nyugdíjasoknak alanyi jogon járó korlátlan és ingyenes közlekedési lehetőség a társadalom háláját kifejezve létezésükért és szavazatukért. Dettó.

Kismacska (BELLA) 2011.03.23. 15:30:12

@Kalta: azért ilyen drága a bérlet, mert minden normális országban a közösségi közlekedést 1/3-ban finanszírozza az állam / önkormányzat.

Budapesten az elmúlt 20 évben, Demszky alatt és mostmár biztosan Tarlós alatt is az ment, hogy nem adnak pénzt a közösségi közlekedésre, tehát: 40% állami lehúzás, 40% utasok, 20% veszteség (amit persze megint csak az állam fedez).

Ezen kellene meg a mentalitáson változtatni.

VISZONT: ha nem fizetsz érte - ne vedd igénybe. Ne bliccelj, mert az lopás. NINCS kivétel. Mindegy, milyen színvonalon, de a BKV szolgáltat, te meg fizesd ki.

Ha sokallod?

GYALOGOLJ, B+!

Bocs, csak kiakadtam a sok gyökér bliccelőre meg ingyenélőre, az adrenalinfüggő barmok sokaságára, akik miatt (nem kis részben) a többi állampolgár fizet.

Autó vs. tömegközlekedés: van autóm, mégis BKV-zom. Balek vagyok? Nem. Ennek több oka van, az egyik, hogy hála az égnek Szentendrei HÉV+Metró kombóval járok (kevés a legalja utas), másrészt ha autóval járnék, nem olvashatnék, relatíve nyugodtan beérve a munkahelyre.

Sokkal stresszesebb lenne a bejárás. Meg keressek parkolóhelyet és hasonlók. Macera.

Ja igen. És minden hónapban van bérletem. (Nem vagyok adrenalinfüggő.)

Silent Bob 2011.03.23. 15:33:24

@EG0: Addig, amíg a közlekedési céget szinte kizárólag az adókból tartják fent, addig igenis blicceljen az a szerencsétlen, akinek annyi fizetést sem adnak, hogy éhen dögöljön.
Kicsit leegyszerűsítve látod ezt a problémát, mert nem vagy érintett.

Shadwell 2011.03.23. 15:36:22

Egy kis számolás:
Lehel tér metró. A metrónak 2 bejárata van és 2 középen lévő lépcsője is. 3-3 biztonsági ember a két szélső "fő" lépcsőn, 1-1 a két kozép lépcsőn. Ez 8 ember. 2 műszakban dolgoznak, tehát a Lehel tér "biztosítása" 16 emberrel megoldott. Ha csak minimál bért kapnak (de nem) ami 78e Ft, az egy hónapban 16X78e= 1 248 000 FT. Egy évre vetítve: 15 millió forint. Ez 46 800db jegy ára. A kérdés az, hogy a Lehel téren ennyivel több jegyet lyukasztanak-e, mint az állandó ellenörzés előtti időszakban.

Megéri?

Shadwell 2011.03.23. 15:37:48

(tehát 46 800 db jegy)

kreedz 2011.03.23. 15:41:34

@Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke:

és szerinted ezt mind miből fogják fizetni megint? :D

EG0 2011.03.23. 15:41:56

@_wood_: A Lázár-féle kiszólással más a gond, mégpedig az, hogy közpénzből, saját belátása szerint vett ki pénzt és juttatást (S8), mégpedig a közpénzt összedobó emberek (kvázi tulajdonosok) értékrendje szerint nem arányosan a teljesítményével (pl. durván veszteséges önkormányzat).
Abban igaza van, hogy a kemény munka eredményét nem kell szégyellni.

Én arról beszélek, hogy nincsen olyan, hogy "nekem jár". A munkahely-, szakma-, országválasztás, a családalapítás ideje a karrier- és kilátások függvényében egyéni döntések, (és képességek) egyéni értékrend alapján történik.
Ha valaki szeret vidéken egy üzemben napi 7-8 órát dolgozni (kevés pénzért), aztán hazasietni a családjához, annak nincs joga azt mondani egy budapesti, munkából éjjel hazajáró, gyermektelen, magasabban képzett fiatalnak, hogy te fizess bérletért, mert megteheted, nekem meg jár.
Én sem mondom azt, mint Lázár Úr, hogy aki szart sem keres az szart sem ér.

A választás szabadságára hívom fel a figyelmet, illetve a választással járó következményekre, pl. "nem marad elég pénzem bérletre".

Egyéni szoc. problem. Csinálja meg a munkámnak a délután 4 és este 8 közötti részét minden nap, és havonta veszek neki egy BKV bérletet. Nekem jó lenne.

EG0 2011.03.23. 15:42:39

@Silent Bob: Előző hozzászólásom válasz neked is.

Silent Bob 2011.03.23. 15:43:35

@kolbaszbol a kerites:
+ amit visszacsorgatnak valakinek, mert ugye nem feltételezzük, hogy csak úgy jópofaságból alkalmaznak egy ekkora alvállalkozót. :)

Silent Bob 2011.03.23. 15:44:36

@EG0: Az csak számodra válasz, mert nem látsz ki a saját világodból.

Shadwell 2011.03.23. 15:44:43

Tovább vive a számolást: Ha valóban enyivel többen lyukasztanak, attól még a bkv-nak 0 Ft haszna van. Haszon csak a 47 ezer jegy felett van.

Tovább:

Egy modern beengedő kapu ára kb. 1,5 milló Ft/db (Néztem külföldi forgalmazókat) Tehát évenkét 10db-ot lehetne venni a bérek költségeiből. 3 éve van ellenürzés, az 30db kapu ára.

Megéri?

Shadwell 2011.03.23. 15:46:18

És ez csak a Lehel téren! És valóban, a járulékokat nem számoltam...

Reggie 2011.03.23. 15:46:40

@EG0: ingyen etkezni az ingyenkonyhan lehet. ingyen lakni pl. hajlektalan szallon vagy kisirt lakasokban lehet(katranyos helyzetuek is ezt csinaljak).

Silent Bob 2011.03.23. 15:49:36

@Shadwell: "Egy modern beengedő kapu ára kb. 1,5 milló Ft/db"
Na, ebből nálunk alaphangon lenne 5 misi, mire valaki megnyeri a közbeszerzést.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 15:51:18

vajon tényleg az a megoldás, hogy minden metrómegállóban egy bejáratnál 5 fő áldogál? Tényleg? Mióta szociális intézmény a BKV? Az dófizetők pénzét tömik bele, most is Tarlós összetarhál egy pár milliárdot. Nem kéne végre egy kicsit komolyan venni, és profi módon megszervezni azt a kurva céget? Nem szégyen külföldről hívni szakértőket, komolyan. Ez szánalom. Az elmúlt évek több milliárdjaiból már régen olyan beléptetőrendszereket lehetett volna rittyenteni, hogy az csak na. Mindenhová máshova pedig kártyás rendszert, ahogyan sok országban. A pénzüket szórják ki az ablakon.

Silent Bob 2011.03.23. 15:53:23

@Legelő Őse: Neked is elárulom, hogy ez nem a véletlen műve. :)

Kalányos Márió 2011.03.23. 15:55:24

@Shadwell: Egy BKV ellenőr típusú ember valószínűleg munkanélküli segélyen, szoc. segélyen lenne, ha nem alkalmazná a BKV. Ha innen nézzük az államnak tök mindegy, hogy az ő munkabérét segélyként adja saját kézbe, vagy támogatásként adja a BKV-n keresztül.

A 1,5 milliós kapu viszont tuti kiadás lenne, méghozzá külföldre.

kolbaszbol a kerites 2011.03.23. 15:59:23

A beléptető rendszerre már indult pályázat... aztán valahol porosodnak a kapuk... mert ha használnák, akkor más érdekek nem érvényesülnének...

FeroxX 2011.03.23. 15:59:24

irreálisan geci drága a jegy és a bérlet is. én azért nem veszek, meg azért mert kibaszott egyszerű bliccelni. ha a BKV nagyon akarná simán megcsinálhatta volna már évekkel ezelőtt a beléptető kaput, meg azt, hogy csak jeggyel lehessen felszállni a buszra. de ezt nem tették meg. és nem is fogják. na és miért ? hát azért mert így nem lehet pontos adatokkal elszámolni, ergo sokkal könnyebb elszámlázni meg szétlopni a dolgokat. ez ilyen egyszerű.

Shadwell 2011.03.23. 16:02:13

@sbronzo: Igen, de nekem nem kéne napi rendszerességel kőbunkó alakokkal interakcióba kerülni.

A kapukat lehet magyar cégtől is rendelni, de csak külföldi céges honlapon vannak fix árak. Vajon miért? Van ötletem.

kolbaszbol a kerites 2011.03.23. 16:02:44

@sbronzo: A legtöbb ellenőr biztonsági őr, akit alvállalkozó alkalmaz.
Ergo nincs bejelentve, nincs adó, pénzmosás az egész.
Az őrök találnak máshol melót, droidokra mindig szükség van.

De az, hogy én mutogatom a bérletemet reggelente, és le se szarják, mert épp nagyiról diskulának, az is felháborító, mert még a munkáját sem végzi rendesen...

Adócsalást támogatni meg bűncselekmény.
De hát ez kit érdekel?

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:05:55

@jet set:
Az a baj, hogy nem döntheted el, mivel monopolhelyzetben van a BKV. Nem tudsz mást választani.

A hasonlatod pedig nemhogy sántít, de egyenesen féllábú.
Ha ugyanis ellopsz egy kenyeret, akkor ott egy kenyérrel kevesebb lesz.
Ha nem lyukasztasz jegyet a buszon, az a busz ugyanúgy járni fog.

Nem mellesleg az adózók adójából - nem tudom, te ezek közt vagy-e, én igen - évi 40-80 milliárd forintot kap a BKV. Ez azt jelenti, hogy minden budapesti adófizető minimum 40-80 ezer forintot fizet a BKV-nak.

Ennyinél többet nem szoktam használni egy évben a BKV eszközeit.
Szóval minden ki van fizetve.

Pilotax 2011.03.23. 16:10:40

@EZsL: Drága Barátom! Tele van a tököm az összes fasz pesti BKV-s siránkozásaival. Te panaszkodsz a 10000 Ft-os bérletre. Nekem a tőlem 6 km-re lévő végállomásig szóló (csak ebben a viszonylatban érvényes !!!) munkába járásra szolgáló bérletem kerül ennyibe, egy megyeszékhelyen egy megyei jogú városban! Ha igénybe akarom venni a többi helyi közlekedési eszközt akkor még kell vennem 6000 Ft-ért egy másik bérletet is. No erre varrjál gombot. Az egyik politikus ismerősöm szépen elmeséli amikor ez szóba kerül, hogy az országban a helyi közlekedés támogatására fordított pénz 90 %-a a BKV-ra megy el, vagyis a vidékiek fizetik meg a fővárosiak olcsó helyi közlekedésének az árát. Persze nézőpont kérdése, hogy a 10000 Ft-os bérlet olcsó avagy sem. Viszont érvényes több száz viszonylatban, villamosra, buszra, metróra, trolira. Vidéken meg jó esetben van a városban 20-25 viszonylat és csak busz!

Terézágyú 2011.03.23. 16:11:43

@kén-e egy nick?:
"Ez azt jelenti, hogy minden budapesti adófizető minimum 40-80 ezer forintot fizet a BKV-nak.

Ennyinél többet nem szoktam használni egy évben a BKV eszközeit.
Szóval minden ki van fizetve. "

Sőt, szerintem kérjél vissza belőle pénzt.
Aki meg nem beteg sose, annak is fizessen vissza a TB valamennyit... ilyen egyszerű ez.

Lajos ghr 2011.03.23. 16:12:28

ha 5ezer lenne a bérlet megvennék? komolyan.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:13:08

@kolbaszbol a kerites:
Apróbb hiba, hogy az focipálya-beléptetőrendszer.

@Legelő Őse:
Na ja, az éjszakai buszokon meg 7 szekus. Mi a lófasznak?
(Sokszor utasból nincs egyszerre annyi a buszon, szóval a fizetésüket biztosan NEM termelik ki.)

@EG0:
Ugye, hamburgeresből nemcsak 1 van a városban?
Magyarul megválogathatja, hogy mennyiért és milyen minőséget hajlandó venni.
Ha meg így sem éri meg, vesz zsemlét meg párizsit.

Akkor most mondj egy másik tömegközlekedési céget Budapesten a BKV-n kívül, amit választhatsz, ha a BKV-t túl drágának találod.

Nem remélem, hogy felfogod, mert azt sem fogtad fel, mekkora hülyeséget írtál az előbb, de hátha.

Pilotax 2011.03.23. 16:13:12

Ja és vidéken nem ajánlott a bliccelés, mert igen igen nagy az esélye, hogy rajtakapnak és sokba fog kerülni, a VOLÁN vállaltok ezt valahogy hatékonyabban csinálják.

Kalányos Márió 2011.03.23. 16:13:14

@Shadwell: @kolbaszbol a kerites: SOk mindenben lehetne racionalizálni, de akkor is veszteséges maradna, mert a tömegközlekedés már csak ilyen.

A BKV egy szelete a magyar virtusnak! :)
Legalláb nem hülyülünk el teljesen! Lehet figyelni az ellenőrt, az nyer aki gyorsabb a lyukasztásnál! :D
Ha visszajönnek a háborús idők, mi leszünk a nyerők az eltunyult európaikkal szemben! :D

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:13:22

@Pilotax: mit akarsz ezzel mondani? Mind ezt mondjuk. Hogy valami történjen, és változzon. Nem mi vagyunk a fasz pestiek szerintem.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:16:36

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]:
A korrekt jegyár valahol 200 Ft alatt/90 perc és 5000 Ft környékén/bérlet lenne.

Lásd Prága, Pozsony.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:17:40

@Lajos >:
Igen, nagyon sokan megvennék.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:17:44

@Terézágyú: ne forgasd ki, szerintem a betegbiztosítás, és a tömegközlekedés más tészta. Szerintem teljesen jogos hogy azok, akik az adóikból fenntartják ezt a rakás szemetet, előbb utóbb kérdéseket tesznek fel, hogy nem lehetne ezt esetleg jobban csinálni? Ha már a sajtó nem teszi fel naponta ezerszer...
Nem értem hogy mi azzal a probléma, hogy a polgárok megkérdőjelezik az elosztórendszerek hatékonyságát, amikor nyilvánvalóan, és szemmel láthatóan rosszul működik ez a cég. A gazdálkodásról meg már ne is beszéljünk. Nagyon is fontos aza tudatosság hogy tudjuk, mennyibe kerül ez az adófizetőknek,. Ha már a média nem gyakorol megfelelő kontrollt, akkor a civil szféra tegye meg. Most éledezik. Még csak blogok formájában. De nem sokáig, és akkor megindulnak a változások. Amit velünk megtesznek, egy átlag német állampolgárral nem lehetne megtenni. Ez fix.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:19:45

Miért drágább a BKV jegy Budapesten, mint Bécsben, Párizsban vagy Rómában? A parasztvakítás helyett emberi léptékűre lehetne csökkenteni a jegyek árát...

Nevetséges, hogy a Lehel térről a Blahára egy metróátszállással oda-vissza 1280 Ft a BKV jegy. Ez rajtam kívül senkit sem zavar?

Én (a nép), azt látom, hogy csilliárdok mennek el mindig reformra, újításra, etc.... (a többit gondold hozzá)... az én érdekemben, csak közben valahogy a jegyár is mindig emelkedik. Készült valaha valódi hamisítatlan őszinte felmérés arról, hogy mire vágynak az utasok? Szerintem minket kellene szolgálni, végülis ezért van ez az egész, nem?

320 Ft egy jegy, szerintem ez önmagában felháborító. Nem a parasztvakítás kell, hanem tisztességes jegyár/szolgáltatás.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:21:32

@Terézágyú:
Ez a hasonlat is sántít.
Ha ugyanis orvoshoz megyek, nem kérnek havonta még 10 ezer forintot vagy minden alkalommal 320 Ft-ot (akár naponta többször is, az év minden napján - amíg volt, addig is évi 6000 Ft volt a plafon, ennyit a BKV-ért is hajlandó lenne fizetni mindenki) az adóból befizetett pénzemen felül.

A BKV ellenben igen.

Nem fáj ám a gondolkodás, egyszer igazán megpróbálhatnád.

Trevize 2011.03.23. 16:22:41

@Gesta Hungarorum Anonymous: Már kb 2 éve (2009 január, ha jól emléxem) nem kell jegyet érvényesíteni, ha metró vonalat váltasz. Ezért Lehel tér -> Blaha oda-vissza csak feleannyi, mint írtad: 640 HUF.

Mutyuru 2011.03.23. 16:22:51

Miert ilyen magasak a jegyarak? Ez egyenes aranyba van a logasok szamaval.
Hozzaallason es a mentalitason kellene valtoztatni. Nem logni! 320Ft-s jegyet soknak tartom, de akkor lenne legalabb atszallo jegykent hasznalhato kb. masfel oran keresztul. Egy szot nem szolnek!
Mondjuk a szerencsetlen BKV-nak is tobb evbe tartott rajonni, hogy a metro bejaratokat ellenorizze, hogy szurje a blicceloket. Ma mar joval kevesebben lognak a metron emiatt.

Silent Bob 2011.03.23. 16:23:57

@Lajos >: A fullos bérlet tőlem lehet 10 rugó, de én egy villamost használok összesen, hadd ne fizessek már ugyanannyit, mint az, aki Óbudáról jár Ferihegyre napi szinten. (Nem kitaláltam, ismerek ilyet.)
Differenciálni kell és aki leginkább dolgozni jár, mindjárt megveszi 3000-ért a zóna vagy járatbérletet.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:25:22

@Trevize: csak ha nem hagyod el a Metro területét. Akkor a példa rossz mondjak mást, ami 4 megálló és nincs benne a Deák? Oda vissza? Te is tudod miről van szó...

becsoccsent 2011.03.23. 16:25:57

akkor most a borsodi kozmunkasok adojabol tamogatjak a pesti tomegkozlekedoket, jol ertem?

Silent Bob 2011.03.23. 16:28:05

@becsoccsent: A pesti közmunkásokéból meg a MÁV-ot pl. meg a miskolci tömegközlekedést. Ezt hívják közteherviselésnek. :)

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:28:27

@Pilotax: Ez a politikus ismerősöd elég demagóg. Nyilvánvaló, ha milliárdos vagy, leszarod azt a pár ezer forintot, és nem érted miért hőzöngenek az emberek..
A főváros 2 millió lakosának jár normális közösségi közlekedés, ha másból nem, akkor a befizetett adójukból.

Különben meg tök igazad van,
valóban az is nagy parasztság, amit veled fizettetnek ki havonta. Az senkit nem zavar, hogy lehet az, hogy drágább egy vonatjegy Szegedre, mint egy repülőjegy illetékkel Londonba..

Murderface 2011.03.23. 16:29:38

@metmet: Kapufa, átlag naponta utazok velük :) A csöviket, a botrányosrészegeket, a kötözködőket, a koldusokat, a tolvajokat már a jelenlétük is visszatartaná valamelyest, hogy felszálljanak/akcióba lépjenek :) A bűnmegelőzés is profit, nem csak a bírságok, meg a felderített bűnügyek. Mesélj, szerinted hány nagy arcú mondaná az ellenőröknek, hogy "haladj tovább", ha közben ott mosolyogna mellette 2 yard, kockáztatva, hogy az éjszakát kaptárban töltse, plusz még a csekket is megkapja?

Szerintem te totálisan félreértettél, nem azt mondtam, hogy mit csinálnak most a rendőrök+ellenőrök, hanem egy megoldási javaslatot mondtam. De mondj jobbat, ha tudsz :)
Abban igazad van, hogy lehet még így se működne tökéletesen az általam felvázolt rendszer, de jobban működne, mint a mostani.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:31:16

@Gesta Hungarorum Anonymous:
Metróátszállásnál NEM kell másik jegyet lyukasztani, 1 óráig érvényes.

Szóval azért nem árt tájékozódni, mielőtt hülyeséget írnál, szar a BKV akkor is, ha legalább azzal nem vádoljuk, amivel nem lehet.

Sőt, az időbélyegzős buszon kezelt jegy is nappal 60, éjszaka 110 percig érvényes.

www.bkv.hu/hu/vonaljegy_tipusu_jegyek/vonaljegy

"Bélyegzős érvényesítés esetén a kezeléstől számított 60 percig, az éjszakai járatokon 110 percig jogosít utazásra."

Más kérdés, hogy egy csomó buszról LEszereték az időbélyegzőt, és visszarakták helyette a lyukasztót, pl. az összes 178-178A járaton, meg egy csomó éjszakaiként közlekedő buszon. Biztos véletlenül...

Viszont Budapest méreteit és a járatok összehangoltságát és menetrend-betartását (kb. egyik sem létezik) tekintve ez is kevés, minimum 90 perc kellene, és jóval alacsonyabb jegyár, kb. 200 Ft vagy az alatt.

És akkor el lehetne bocsátani a sok szekust, akiknek a fizetése havi szinten is milliárdokat tesz ki, valószínűleg nem sokkal kevesebbet, mint a bliccelők miatti veszteség.

Nálam egyébként mindig van jegy, hosszabb viszonylatban lyukasztok általában, de 1-2-3 megállóra nem.
Ha időalapú lenne, akkor lyukasztanék, mert akkor már megérné az átszállásokkal együtt 1 jegy árát.

kolbaszbol a kerites 2011.03.23. 16:32:00

@kén-e egy nick?:
Igen, focipálya beléptető rendszer...-nek indult.
Később volt róla szó, hogy a BKV-nak jól jönne.
De nem lett belőle semmi.
Drágán megvett cucc ott porosodik valahol. Vagy már el lett szállítva a fémkereskedésbe. Ki tudja.

Nevem Earl 2011.03.23. 16:32:47

@sbronzo: Úgy tudom, eleve részt vesznek az ellenőrzésben, ami azt jelenti, hogy már ott vannak. Vagy ez is csak elméletileg működik? :/

Silent Bob 2011.03.23. 16:34:07

@Murderface: Az a baj, hogy ha ilyen árak mellett elkezdenék kőkeményen üldözni a bliccelőket, akkor sem lenne sokkal több a bevétel, mivel rengeteg embernél egyszerűen az a választás kérdése, hogy kaját vegyen-e vagy bérletet. Ezek az emberek nem fognak a jövőben sem venni, hanem elkezdenek gyalog járni, vagy biciklivel, vagy összeállnak telekocsira, mert az is olcsóbb.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:36:23

@Murderface: Egyszerű a megoldás, szállítsák le a felére a jegyek/bérletek árát..

Hogy pótolják ki a hiányzó összeget? Mondjuk a parkolási cégekből telne rá, vagy pl. A Ferihegy-belváros turistajáratot miért adták ki magánkézbe? Ebből profitot lehetett volna a BKV-nak termelni.. Hány ilyen nyereségtermelő cucc lehet még, amiről nem tudunk?

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:38:12

@becsoccsent:
Nem, a borsodi közmunkások adójából a borsodi tömegközlekedést támogatják.

Ugyanis a városokban ott is van, Mezőkövesd, Kazincbarcika és Ózd méretűekben is.

Egyébként Seattle-ben például hétvégén ingyenes a tömegközlekedés. Pedig tutira nem vesznek annyian jegyet-bérletet, mint Budapesten, mert szinte mindenki autóval jár.
Viszont gondolnak a turistákra, nem baszogatni akarják őket, mint nálunk, hanem odacsalogatni. Mert pénzt hagynak ott, ha nem a közlekedési vállalatnál, akkor a szállodákban, kocsmákban, éttermekben, szórakozóhelyeken, múzeumokban.

Ja, hogy ott átfogó városgazdálkodási koncepció van, nem mindenki a maga pár tízmilliós pecsenyéjét akarja sütögetni?

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:40:11

@kén-e egy nick?: Szerinted ezt a jegy időérvényességet hányan tudják még rajtad kívül? Én még sose láttam kiplakátolva vele a BKV-t...

Különben mondhattam volna másik példát, ha nem akarod megérteni, hogy 320 Ft az sok, akkor úgyis megtudod magadnak magyarázni, hogy miért én vagyok a hülye..

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:41:09

@Gesta Hungarorum Anonymous:
Úgy, hogy a repülőgép csak akkor megy, ha tele van, a vonat meg akkor is, ha üres.

Ja, és a londoni jegy is csak akkor ilyen olcsó, ha hónapokkal előre megveszed, és csakis arra az egyetlen járatra.
A vonatjegy viszont aznap is, és bármelyik vonattal mehetsz vele.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:43:28

@Gesta Hungarorum Anonymous:
De, abban egyetértünk, hogy a 320 Ft sok, és a havi 10 ezres bérletár is.

Írtam is, hogy kb. 200 Ft/90perces jegy és 5 ezer Ft-os bérlet lenne a reális, mint Szlovákiában és Csehországban.

Csak amit írtál, az pont nem volt igaz.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:43:35

@kén-e egy nick?: Okes, Bécsbe és Velencébe miért tudok olcsóbban kimenni vonattal, mint Magyarországon belül Budapestről Siófokra?

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:44:02

@Gesta Hungarorum Anonymous:
Egyébként a BKV honlapjáról szerintem senki nincs kitiltva.

Én is ott néztem meg.

Long R3 IGF-1 2011.03.23. 16:46:41

@EG0: Isten éltessen! És mi közöd a tömegközlekedéshez??? Unod a BMW-t? :)

kén-e egy nick? 2011.03.23. 16:46:55

@Gesta Hungarorum Anonymous:
Nem hinném, hogy ki tudsz.

De nem vagyok jártas a vonatjegyárakban.

(Viszont ha megnézed mondjuk egy Budapest-Bécs turistabusz kb. 2000 Ft/fő, viszont tömve van, míg a menetrend szerinti legalább az ötszöröse, viszont akkor is megy, ha 2 utas van. Ja, meg a turistabusz ha otthagy, mert nem értél oda időre a találkozóhelyre, akkor nincs utána másik. Menetrend szerintiből meg ha máskor nem, másnap megint van.)

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:49:24

@kén-e egy nick?:
Mennyibe kerül egy repülőgép+amortizáció+karbantartás+légikikötői díj+lófüle? Nem kell a demagógia..

Felesleges a vitánk, mert te fanatikus BKV/MÁV hívő lehetsz, én meg csak egy utas, aki a saját bőrén érzi a növekvő aránytalanságokat.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.03.23. 16:53:47

@kén-e egy nick?: Szerintem kicsit távolodj el a témától, nyisd ki a szemed, és próbálj meg objektívabb lenni, és meglátod, mennyire igazam van.

Mindent meglehet magyarázni féligazságokkal, a tény azonban nem változik: A BKV/MÁV jegy/bérlet nagyon drága, a többi csak parasztvakítás.

becsoccsent 2011.03.23. 16:57:22

@Silent Bob: akkor ez bizony nem jol van igy.

bonobonohu · http://bono.hu 2011.03.23. 17:05:17

1. szerintem ha k*rva idegesek, akkor se dohányozhatnak a megállóban.

2. ha ilyen kis nyomoroncok, hogy leverik őket, akkor nem még tovább kéne gyengíteni magukat a cigarettával, hanem elmenni gyúrni, sportolni. ehh. :-P

Silent Bob 2011.03.23. 17:05:58

@becsoccsent: Pedig szarul járnának Borsodban, ha nem így lenne, mivel a GDP nagy része Budapesten termelődik.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 17:06:00

@Gesta Hungarorum Anonymous:
Bármennyibe kerül is, ha tele van a gép, ami kb. 150 utas, akkor megéri ennyiért.
Az üzemeltető ennyit néz, mást nem.

Nem vagyok BKV-hívő, sőt! (talán olvass...), a MÁV-val meg legalább 5 éve nem utaztam, szóval jó nagy hülyeségeket beszélsz.
De ettől még nem lesz igazad.

norbi2k 2011.03.23. 17:09:54

320ftért már illő lenne időkorlátos jegyet árulni, és nem szakasz jegyet. Nagyobb hajlandoságot mutatnék a jegyvásárlás iránt ha nem kellene két jegyet vennem egy olyan utazásért ahol pl a harmadik után át kell szállnom és még kettot vagy hármat utaznom kell. Ez most 640forint, több mint két euro...

Danny89 2011.03.23. 17:13:28

Nekem még diákbérletem van, azt a kb. 3600 Ftot kifizetem, de a 9000 Ft körülinél én is gondolkodnék...Csökkenteni kéne ésszerűvé a jegyárakat, akkor nem hiszem, h sokan bliccelnének. Pl. egy hónapra 2-3000 Ft-ot szerintem mindenki simán bevállalna, hiszen neki is könnyebb így, és nem is megy el sok zsé.

Pocor 2011.03.23. 17:34:23

Sokan írják, hogy ha olcsóbb lenne a jegy, a bérlet, akkor kevesebb lenne a bliccelő. Ez nagy tévedés. A bliccelők akkor se vennének jegyet, ha felére vagy negyedére vinnék a jegy árát. Aki meg a bérlet ára MIATT sír, az számoljon: Ha csak a munkahelyére egyszer átszáll és haza is, az már négy jegy, több mint 1000 forint. A bérlet árát 10 nap alatt leutazza, a többi út már "ingyen" van. Aki nem akar fizetni, annak Séta!

norbi2k 2011.03.23. 17:35:52

@Pocor: bocs, de én pont nem veszek jegyet, mert DRÁGA! Aránytalanul DRÁGA.

Kotyomfitty 2011.03.23. 17:44:43

@Tower13: oks, én _éltem_ is Bécsben, nem 24 órára mentem ki. A bünti emlékeim szerint 60 euró. Én eleinte mindig biciliztem vagy "lyukasztottam" (ami ott igazából pecsételés), később, amikor hideg lett, bérletet vettem. Egyszer "kaptak el" ellenőrök, amikor nem találtam a jegyet, nem mondanám, hogy nem voltak bunkók, sőt, fenyegettek, rendőrt hívtak, sé lelkileg terrorizáltak. Amíg vártuk a rendőrt (még 100-120 euró), kibőgtem magam, kicsit lenyugodtam, újra átnéztem a táskám, és jééééé, meglett a jegyem. Kicsit voltak csak idegesek, mert így az ő fizujukból fizetik a rendőrt. Ja és a bécsi havibérlet az itthoninak a másfélszerese (ok, tudom, a fizetések azért több, mint másfélszeresek), a jegyár 1,8 euró (igaz, egy célbaérkezésre szól, nem egy járműre. De egy megállóra is pont ennyi, ott is). Szóval igen, tény, hogy szebb, tisztább, tény, hogy relatíve talán olcsóbb, de azért ott sincs kolbászból a kerítés. És én ott is láttam köpködőket a megállóban, és szemetet a metrón...

Pilotax 2011.03.23. 17:47:42

@Legelő Őse: Bocs nem állt szándékomban senkit sértegetni, de hogy a helyi közlekedés kérdése kizárólag a BKV-nél áll meg, no azzal van tele a hócipőm. A vidékiek sokkal többe kerülő bérletekkel, sokkal kevesebb szolgáltatást vehetnek igénybe mint a fővárosiak, ugyanakkor minden média a BKV-ra panaszkodókkal van tele. Ha egy pestinek öt percig nem jön járat akkor már habzik a szája, én meg aki mindössze 4,5 kilométerre lakom a városközponttól, hétköznap van olyan időszak, hogy 2,5 órán keresztül nincs járat, hétvégén meg előfordul, hogy 4 órán keresztül nincs busz. Érdekes módon akár a neten akár más médiában mégis csak a fővárosiak siránkozása hallatszik.

Kivlov 2011.03.23. 17:53:37

@Pilotax:
apa. ha pesten 5 percig nem jön a járat csúcsidőben, akkor már nem lehet rá felférni. vágod a borsót???

Pilotax 2011.03.23. 17:54:12

@Silent Bob: Ez egy süket és hazug duma amit már jó ideje hallok és mindannyiszor felforr tőle az agyvizem.
1. a fővárosi cégek jelentős része a vidéken lévő háttércégektől kapja a munkát az alapanyagot a munkaerőt stb., no és ez a fővárosban kerül könyvelésre, ami szerint mindez ott lett értékként előállítva.
2. rengeteg olyan cég van ami annak előnyös volta miatt van bejelentve a fővárosba de a termelő része valahol vidéken van, ennek a jövedelme is a fővárosban kerül könyvelésre. tessék csak a bankokra a biztosító társaságokra és hasonló cégekre gondolni melyiknek is van vidéken a központja? Ez mindre Pestre könyveli a forgalmát meg a nyereségét, úgyhogy lassan a testtel az olyan kijelentésekkel, hogy a nemzeti jövedelem felét a fővárosban termelik meg, ott könyvelik le!

Kivlov 2011.03.23. 17:54:24

@Pocor:
aki meg nem vesz bérletet, annak az a 10 nap út is ingyen van. ennyi...

Pilotax 2011.03.23. 17:57:24

@Kivlov: Akkor ezek szerint szerinted ez kompatibilis azzal, hogy nekem átlagban 1 - 1,5 óránként van buszom, a vidéki ember ideje nem ér annyit mint a fővárosié?

Kivlov 2011.03.23. 18:01:42

@Pilotax:
én is vidéki vagyok, csak pesten melózom. napi 2 buszom van pestre 120 kmről. és annyi. szóval értem a problémát.
de mondom: ha pl reggel nem jön 5 percig 1es villanyos az Árpád-hídnál, nem férsz fel rá. Vágod???

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:05:32

@Pocor:
Talán te számolj.
Az átlagos melós hazavisz mondjuk havi 100 ezret.
Ennek 10%-a a bérlet.

És az, hogy a bérlet ára csak nem egész 30 jegy ára, az azért van, mert a jegyár kibaszott magas Budapesten.

Nézd meg, hogy mennyi a bérletár mondjuk Bécsben vagy akár Pozsonyban az ottani melós átlagkeresethez képest.

(Súgok: Bécsben ugye alig több mint 2% (45 euró - 12 400 Ft, a napijegy 4 euró - 1100 Ft, Budapesten 1550 Ft - ja, és mindegyik átadható másnak, mert ha A utazik vele, akkor B nem és fordítva), Pozsonyban 24 euró a teljes városra szóló, 6600 Ft, 5% alatt, (de vannak zónás bérletek is, 15,6 eurótól (4250 Ft).)

Gondolom, gondolkodásból te is fel voltál mentve, de emelt óraszámban tanultál demagógiát.

Pilotax 2011.03.23. 18:09:57

@Kivlov: Akkor még mindig csak további öt percet vársz a következőre. Nekem meg jó esetben még mindig marad további 55 percem és nem ment el egyetlen egy járat sem, olyan sem amire nem fértem volna fel.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:11:26

@Kotyomfitty:
Egyrészt ha 4-es gyűjtót veszel, akkor máris csak 1,5 euró/jegy (nálunk most majdnem 1,2), és a bérletár is csak 1,2-szeres, nem 1,5-szeres.

A kereset meg kb. 6-szoros vagy 7-szeres.

(A munkások átlagkerestéről beszélek, nettó, azaz amit megkapnak zsebbe.)

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:13:25

@Pocor:
ÉS hidd el, a többség venne jegyet/bérletet, ha ésszerű ára lenne.

Nem véletlenül akkor ugrott meg a bliccelők száma, amikor elkezdték ökör módjára emelni a jegyárat. Aztán csodálkoztak, hogy kevesebb a bevétel, mint az olcsóbb jeggyel volt.

Bár hülyének nézik őket (te is), az emberek nem hülyék.

Pocor 2011.03.23. 18:30:37

@kén-e egy nick?: Te meg egy buta bunkó vagy. Nem éred fel, hogy ha egy szolgáltatást igénybe veszel, akkor azért fizetni kell.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:36:57

@Pocor:
Nem fogod fel, te idióta barom, hogy ez egy monopolhelyzetben lévő cég, és a tulajdonosa szabja meg az árait, amelyeknek semmi közük a valósághoz (piaci környezet meg ilyesmi, halottál már ilyenekről)?

Nem hát, láthatóan továbbra is fel vagy mentve gondolkodásból. De a demagógia még mindig megy.

Kotyomfitty 2011.03.23. 18:41:27

@kén-e egy nick?: amikor én voltam kint, 50 euró volt a bérlet, és majdnem 280 Ft az euró. Ez testvérek között is kb. 14ezer Ft, ami mondjuk majdnem másfélszeres ár. Mostani árfolyamon a gugli szerint 13.477 Ft. És azért nem mindenki keres 6-7szeres pénzt ott se... legalábbis akikkel beszéltem, azok 3-4szerest kerestek az itthonihoz képest. És én is.

ohmyFgod 2011.03.23. 18:43:18

@Pocor: nem érted még mindig h ez a szolgáltatás nem ugyan az, mint a sarki hamburgeres vagy a mozi?

Kotyomfitty 2011.03.23. 18:43:33

@kén-e egy nick?: ja és itthon ha 10-es gyűjtőt vesel, akkor csak 280 Ft egy jegy, és nem 320 :P, a 1,5 euro meg 404 Ft :P
És az átszállójegy itthon is valami négyszázvalahány körül volt, ha jól emlékszem. Talán 450. Ok, ez már tényleg drágább, mint kint. De azért ott a buszok/villamosok nem járnak olyan sűrűn (igaz, hogy metró viszont van dögivel).

mellékvágány 2011.03.23. 18:46:03

Megdöbbentő, hogy a délutáni csúcsforgalomban sincs zsúfoltság, legfeljebb egyes vonalak egyes szakaszain. Pl. a Kiskörúti villamosok is elég szellősek. Hétvégéről nem is szólva. Felháborító, hogy ráadásul tele vannak potyautasokkal, akiket ezek szerint nem is büntetnek. Én az éjszakai járatokat szombat és vasárnap reggelre is kitolnám.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:48:37

@Kotyomfitty:
Én meg a mostani árakat néztem meg a neten.

És mint mondtam, átlag munkást nézz. Itt is meg ott is.

Ja, ez a másik, hogy mennyi busz jár, ezt általában Londonnal kapcsoltban szokták felhozni, meg az első ajtós felszállásra példaként.

Csak Londonban a kutya nem használ buszt, mert van 225 mertóvonal, amivel kb. mindenhonnan mindenhova el lehet jutni. A repülőtérre (Heathrow) is, pedig kurvára kívül van a városon.

kén-e egy nick? 2011.03.23. 18:50:36

@Túrós Rudi:
Na, akkor megkapták az e havi bérletárat minden budapesti adófizetőtől, némi extrával megfejelve.

ohmyFgod 2011.03.23. 18:51:30

@Kotyomfitty: azok az arányok már eléggé rendben lennének, nem is sírna senki :) Ha normálisan meg tudsz élni, nem zavarnak ennyire a dolgok. Akkor para a helyzet, mikor a napi megélhetésed is kérdéses, és Magyarországon ebből rengeteg van.

ohmyFgod 2011.03.23. 18:58:12

@Kotyomfitty: de mondok még valamit.

Svédország. Stockholmban 650kr a havi bérlet. (=20000 HUF) Nem nagyon van minimálbér, inkább minimum órabér, ami 80kr. Az havonta 12800kr (396000 HUF). És ennél mindenki többet keres. Nem mindegy, h a minimálbér 5 vagy 13%-a a havi doglozó bérlet. Ráadásul itt több a minimálbéres.

Silent Bob 2011.03.23. 18:59:15

@Pilotax:
1. ettől még így van
2. ettől még mindig nem Borsod tartja el Budapestet szerintem.

mazolika 2011.03.23. 19:13:36

@Shadwell: Igen, megéri. Az éves szinten 46 800 db jegy napi szinten kb. 129 jegyet. Ez így már mindjárt jobban hangzik, nem? De ha kiveszem a hétvégét, és a szünnapokat (kicsit felülbecsülve 1 hétből csak 4 napot szmítok), akkor a tekintett napokon 224-el több embernek kell jegyet váltania egy nap. Szerintem ennyi összejöhet :)

Ha nem osztod vissza az éves mennyiséget, tényleg soknak tűnik :D

Ebből is látszik, hogy a statisztika tényleg azt mutatja, amit látni akarunk, és nem azt, ami van.

mellékvágány 2011.03.23. 19:22:07

@Álamfő álomás következik: a 47-esen hatan utaztunk, este 8-kor a Szabadság hídon. Direkt nézem a kocsiból, amíg a dugóban araszolok, hát volt rajta bőven hely ma este fél 6-kor, még ülő is. Egy kicsit túlfejlesztették ezeket a járatokat. A kevesebb több lenne, pláne ha összevonnának viszonylatokat és percre pontosan járnának.

surja 2011.03.23. 19:27:50

1:Nyugaton szinte mindenhol idő alapú a felszíni közlekedés..vagyis ha lyukasztok,akkor xy ideig oda megyek,ahová akarok.Nekem speciel 1 megálló pl a 200E busszal nem ér meg 320 Ft-ot,gyalog meg kb. 2km.
2:Ha a BKV vezérei nem lopták volna szét a céget,akkor nem lenne ilyen veszteséges,lehetett volna több új járművet venni (amin pl fűtés is van) és nem kéne a cég veszteségeit áthárítani az utasokra a jegyárak emelésével.
3:A világon sehol nem kerül ilyen sokba egy metró építése.Az építés egy részét a BKV fizeti,ami ugyancsak át van hárítva a jegyárakkal az utasokra.Sok gyökér fejes meg lop tovább és jár Audival.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.23. 19:32:44

@mellékvágány:
"Megdöbbentő, hogy a délutáni csúcsforgalomban sincs zsúfoltság, "

Este 8 azért már messze nem csúcs...

Etniez 2011.03.23. 19:36:52

@Icu52: Khm. Ha majd egy pékségben vehetsz kenyeret és mondjuk 800 lesz kilója, akkor te is lopni fogsz...

mellékvágány 2011.03.23. 20:02:19

@Álamfő álomás következik: este 8-kor hatan utaztunk egy olyan villamoson amire 200 ember felfér! 198 vagy 203. A délutáni csúcsot az autóban ülve szoktam figyelni. Minden fórumon hangot fogok adni ezen véleményemnek, és azt kérem tegye más is! Csoportositsák át a járműveket, de ritkítsák is ahol szükséges. Mellesleg nem lenne annyi összefirkált jármű sem, ha a fiatalok nem tudnának elbújni a többi utas elől.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.23. 20:23:09

@mellékvágány: mettől, meddig? Mert akkortájt előfordulhat, hogy soronkívül indul villamos, ami kiállni készül a forgalomból...
Arról nem beszélve, hogy ha valóban BKV-val jársz, te anyáznál a leghangosabban, hogy a villamosod óránként járna a kihasználatlanság miatt.

Összefirkált járműből meg ugyanennyi lenne. Tömött villamoson volt szerencsém látni, amint egy technocol mámorban fetrengő féreg valami feliratot karcolt a villamos ablakába és senki sem mert szólni neki, hogy ne tegye...

EG0 2011.03.23. 20:40:06

@Reggie: Ez az elv, valójában nincsen korlátlanul normális étel ingyen, és a hajléktalanszállón is csak átmenetileg lakhatsz. Ha ez nem így lenne, akkor bezárnának a menzák és az élelmiszerboltok is, nem lehetne lakást se kiadni se eladni.

EG0 2011.03.23. 20:52:10

@kén-e egy nick?:

Lehet hülyézni, de te nem értesz engem.
I. eset: éhes vagyok.
1. megoldás: lopok. Ingyen kaja nem, veszteség másnak.
2. megoldás: koldulok másoktól. Ingyen kaja nekem.
3. megoldás: veszek alapanyagot piacon, összeütök valamit otthon. Időm elmegy, de olcsó.
4. megoldás: elmegyek valahova egy hamburgerért. Drágább, mint a csináld magad, cserébe gyors.
5. megoldás: beülök egy étterembe egy sokfogásos vacsora, kinyalatom a seggem is. Legdrágább.

II. eset: el akarok jutni A-ból B-be.
1. megoldás: bliccelek. Ingyen utazás nekem, veszteség másnak.
2. megoldás: szociális alapú utazási támogatást kérek. Nekem olcsó, mert a maradékot mások fizetik.
3. megoldás: gyaloglok vagy biciklire ülök. Időm elmegy, de olcsó a cipő meg láncspray.
4. megoldás: Veszek bérletet. Drága, cserébe gyors.
5. megoldás: beülök egy taxiba, még azt is megmondom, merre menjen B felé. Legdrágább.

Magyarul megválogathatja mindenki, hogy mennyiért és milyen minőségben hajlandó utazni.
Ha nem éri meg neki egyik sem, akkor otthon marad, senki nem tart pisztolyt a fejéhez, hogy B-be kell mennie. (Enni ellenben kell.)

A tömeg-közlekedés azért nem egyéni-közlekedés, mert tömegek számára az a optimális fizetnivaló, kényelem, gyorsaság tekintetében.

Ha valakinek nem ez az optimális, akkor ugyanúgy választhat A-ból B-be jutási módot, mint hamburger helyett másféle kaját.

Én veled ellentétben remélem, hogy felfogod, mert nem szeretem feleslegesen tölteni az időm. Hátha.

EG0 2011.03.23. 21:07:26

@kén-e egy nick?: Bocs az elütésekért előbb.
Egyébként TB-t fizetsz? Nem kötelező ám orvoshoz járni, kúrálhatod magad otthon is, max. beledöglesz. Sőt, bármikor elmehetsz egy magánklinikára is, sokkal kényelmesebb, jobb a kaja is. Mondjuk kissé drága.

Érdekes, mégsem merik tömegek nem fizetni a TB-t a BKV bérlettel ellentétben, mert a sz*ros kis életét mindenki félti, más f*szával (adóforintjával) meg könnyű verni a csalánt.

Pedig a magyar egészségügy pont olyan, mint a BKV. Kulturálatlan, pazarló, kényelmetlen, leharcolt, néhányan kiteszik a lelküket, hogy mégis működjön, mások meg "betegre" (bocs) keresik magukat pl. közbe szerzéssel.

Amikor valakinek nincs bérlete, akkor bátran nyomja az ellenőrnek a bocs, nincs nálam igazolvány dumát, majd max. a következő járattal jut el B-be ingyen, de amikor beteg, akkor nem mondja, hogy bocs, nincs nálam TB kártya, mert a következő orvos sem fogja ellátni.

A saját konklúzióm: az bliccelők 99% NEM azért bliccel, mert éhen halna, ha bérletet venne, hanem mert másra költi inkább és kifogásokat keres és megideologizálja, hogy tulajdonképpen rákényszerítik a mocskos erkölcstelen politikusok a BKV járműveinek a használatára, de ő nem hagyja magát és nem fizet!

norbi2k 2011.03.23. 22:50:01

@EG0: Úgy látom fogalmad sincs hány ember él 80-100e forintból... jó sokan.. nekik egy tizezres bérlet elég huzos tud lenni.

Pocor 2011.03.23. 22:54:19

@kén-e egy nick?: Te gumicsizmás paraszt! Ha nem tetszik, ne utazz BKV-val. Ha felszálsz, akkor meg fizess. Buta kanász.

EG0 2011.03.24. 01:58:49

@norbi2k:
1, Ki mered-e jelenteni, hogy x jövedelem fölött mindenki bliccel, x fölött pedig senki?
2, Mi történne, ha ellehetetlenítenénk a bliccelést? Nem olyan nehéz: beléptetőkapu, első ajtós felszállás, nem indul tovább nem verifikált utassal a jármű. Kb. ennyi a lényeg. Tehát mi történne? Éhen halna bárki is? Szerintem nem, csak még kevesebb jutna egyéb kényelmi kiadásra egyes embereknél.

Plusz mondom még egyszer: ha igazolható (szerintem nem), hogy egyes emberek A-ból B-be történő gyors eljutása nagyobb társadalmi értéket jelent, mint egy bérlet ára, akkor a költségvetésből ki kell fizetni neki a bérlet árát (fizetés emelés). A BKV egy VÁLLALAT, nem szeretetszolgálat.

Esetleg nevezzük el Budapesti Közlekedési Közhasznú Szolgálatnak, és legyen ingyenes mindenkinek, majd a pécsi polgár (magyar állami adó) meg a bécsi polgár (EU hozzájárulás) kifizeti, ha el akarok menni pl. moziba vagy bulizni, vagy épp dolgozni. Szóval nem jó, maradjon csak vállalat, és minimum nullszaldóra hozza ki magát.

norbi2k 2011.03.24. 07:50:13

@EG0: csak annyira merem kijelenteni amennyire te is kijelentetted....

Igen, legyenek kapuk stb, miért nincs??

Perillustris 2011.03.24. 09:16:49

@...Ahoj...: Sokan nem is fizetnek ennyi adót, szóval jól hangzó szám ez, csak ennél sokkal árnyaltabb a kép.

Long R3 IGF-1 2011.03.24. 09:27:54

Érdekes, a magasan képzett, jól kereső rétegnek soha nincs lelkifurdalása az ingyenes oktatás miatt. Ja, az jár nekik. Azt fizessék csak ki a gumicsizmás parasztok, de a villamosra nehogy már felmerészkedjenek jegy nélkül...

Perillustris 2011.03.24. 09:30:15

@EG0: Sehol a világon nincs "nullszaldós" tömegközlekedési vállalat. Jellemzően az 1/3-1/3-1/3-os arány elfogadott (utas/önk/állam). Jelenleg itthon több mint 50%-ot fizetnek az utasok, az önkormányzat meg semmit.

S igen, ahogy én, budapestiként beszállok a PKV-ba, úgy a pécsi is a BKV-ba.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 09:36:11

@Pilotax: teljesen igazad van, és beszélni kell az egész ország helyzetéről. De azt neked is látnod kell, hogy amíg a pénzt egy feneketlen kútba öntik, addig igenis örülni kell minden a médiában megjelent szösszenetnek. Nem mellékesen, ez egy blog, ami egy teljesen civil dolog. Ha neked nagyon nem tetszik ami veled történik, tedd meg hogy Te magad indítasz egy blogot, ahol fényt derítesz a vidéki közösségi közlekedés anomáliáira. Úgy látom ilyen politikai berendezkedésű országban a civileké a jövő, ha valamit meg akarnak változtatni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 09:41:41

@Long R3 IGF-1: ja érdekes, a gumicsizmás parasztok is elmennek az orvoshoz, aki az ő adójából lett orvos... nem is értem a példád. Főleg, hogy miért zavar, ha az adófizetők végre kezdik megtalálni a hangjukat, és azt mondják az államnak, hogy ennyi pénzért elfogadjuk hogy nem jár nekünk csilivili akármi, de jl megszerevzni és megfizethetővé tenni bármikor alapvető elvárásunk lehet nem? Ember 320 HUF egy jegy? a minimálbér egynyolcada a havi bérlet? Az a helyzetm hogy nincs még egy ilyen demokratikus ország a földön, az Unióban pedig masszívan a legrosszabb arány ez. Akkor miről beszélgetünk, de igazán. Releváns érveket hozzál. Az oktatás hogy jön ide??

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 09:57:13

Azt még hozzátenném ehhez, a profizmust mutatja, hogy a földön nincs még egy olyan szolgáltató, aki a bérteleivel ne ösztönözni akarná azt, hogy azokat megvásárolják. A negyedéves bérlet, pontosan annyiba kerül, mint ha megveszel három havibérletet. Kell ehhez hozzáfűzni valamit???

gastro vazze 2011.03.24. 10:07:30

Édesanyám sok év után visszaült BKV-ra, mert fölöslegesnek érezte a kocsit és nem akarta a Centrum kft.-t tömni..
4-6-os villamoson elhűlve nézi a sok kis suttyó bliccelőt, ahogy beszólogatnak az ellenőröknek, kikérve maguknak, hogy majd hülye lesz jegyet venni.
Azért a combinora már nem lehet mondani, hogy nem elégséges szolgáltatást nyújt...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 10:57:02

@gastro vazze: arra nem. kivéve ha elmennél vele mondjuk a Nyugati, Wesselényi utcáig meg vissza, akkor az 640 HUF. Szerintem az a durva. Te mit gondolsz? Nem mellékesen a kiskorú suttyók nem keresnek, a szüleik vagy megveszik nekik a bérletet, vagy nem. (Vagy adnak pénzt, amit nem arra költenek, ilyen is van) De szerintem nem miattuk tart ott a BKV ahol tart.

kén-e egy nick? 2011.03.24. 15:16:55

@EG0:
Már megint kevered a szezont a faszommal.

A TB megfelelője a BKV-nak nyújtott állami támogatás.
Elkerülhetetlen.

A jegy-bérlet meg a vizitdíj.
Elkerülhető, mivel EGYSZER MÁR MEGFIZETTED ADÓBAN.

Tudom, nehéz ezt felfogni a te szellemi szinteden.

Az, ha valaki bliccel, már miért lenne veszteség másnak?
Te azok közé a hülyék közé tartozol, aki még elhiszi, hogy azért drága a jegy, mert egyesek bliccelnek?
Baszd meg, a bliccelők meg nem vett jegyeiből befolyna kb. 5 milliárd forint/év.
Nézd már meg, mennyi a BKV vesuztesége. Most épp 11 milliárd adóforintot kapott, és ebben az évben még lesz pár ilyen adag.

Nem mellesleg a tömegközlekedés KÖTELEZŐ KÖZszolgáltatás.

A hasonlataid pedig továbbra is faszságok. Kár, hogy nem éred fel ésszel, hogy miért.
Majd egyszer próbálj meg gondolkodni életedben. Tényleg nem fáj, nem csak átbaszni akarlak.

@Pocor:
Anyád üzeni a sarokról, hogy ne beszélj csúnyán, mert pofánver, ha befejezte a ma esti strichelést.
És mivel nem volt ma kuncsaftja, neked kell megdugnod.

Pilotax 2011.03.24. 16:01:24

@Silent Bob: Nem én állítottam azt, hogy a vidékiek tartják el a fővárosiakat hanem te ennek az ellenkezőjét.
Egyébként meg nem Borsodi vagyok, de jól ismerem azt a vidéket gyakran megfordulok arrafelé. Különösen a Csereháton nem problémás a HELYZET, NEM, EGYENESEN TRAGIKUS! Itt meg egyeseknek olyan problémáik vannak amiket az ott élők meg sem tudnak érteni, mert az itt élők tényleg a legelemibb megélhetésért kell, hogy küzdjenek foggal körömmel.

Silent Bob 2011.03.24. 16:26:27

@Pilotax: Én csak válaszoltam egy hozzászólásra, amiben nehezményezték, hogy a borsodi jómunkásemberek is csengetnek a BKV-ba.

EG0 2011.03.24. 17:04:37

@kén-e egy nick?:
KÖZszolgáltatás az, amit önkényesen annak nevezett el pár nagyokos, aki ráírt valami hangzatosat az irodája ajtajára.
Pl. a vezetékes telefon sokáig nem volt az. Aztán vannak országok, ahol az Internet is KÖZszolgáltatás, ingyen.
Olyan mint az IQ meghatározása. IQ az, amit az IQ teszttel mérünk. Szerencsére ez téged nem érint.

Ha pedig mindenki hülye, és nem találkoztál még nálad okosabb emberrel, akkor menj ki valamikor a szobádból. Hidd el, nem fáj.

A TB is elkerülhető lenne korlátolt meggyőződéseddel szemben. Pl. lehetne helyette egyéni biztosítós modell.
A BKV támogatása is elkerülhető, mert a magyarok 10%-át érintő kérdés, abból is csak max. pár százalék, aki nem lenne képes megválasztani és kifizetni az utazása valódi költségeit.

Az 5 Mrd Forint bliccelési kiesés egy becslés. Olyan becslés, mint a feketegazdaság mérete. Azok mérik, akik sosem vettek benne részt és nem ismerik a menő trükköket, csak a bukott trükköket.

Ezt a rohadt maszatolást nem bírom, ami ebben az országban megy, és a hozzád hasonlóak védik.

- Pl. nem emelünk nyugdíjat, de kötelezzük a személyszállítási cégeket, hogy fuvarozzon ingyen, meg december és január közé behazudunk még egy hónapot a kifizetéseknél. Néha rájövünk, hogy nincs is.
Szolidaritás rendszernek hívjuk, de nem az ilyen célra befolyó összegekből (járulékot átnevezzük adóra) fedezzük a kifizetéseket.

Nem tudjuk egyensúlyba hozni a költségvetést, mert szavazat vesztéssel járna, ellopjuk hát az emberek öregségi megtakarításait és nyugdíjvédelemnek nevezzük el.
- Nem merjük megmondani a Zembereknek, hogy hozzáértő, képzett ember nem vállal minimálbérért köz-alkalmazotti vezető beosztású posztot, ezért csinálunk 3 kamu bizottságot, ahonnan még pénzt vehet fel, meg a privát cége beszámlázhat tanácsadást, meg kap egy szolgálati Audit.

Szerintem a valódi közszolgáltatás a rendőrség, tűzoltóság, bíróságok, stb. Amely egyformán érint mindenkit lakhelytől, munkahelytől, életkortól, anyagi helyzettől függetlenül.
Tehát nem KÖZösen fizetjük be, hogy aztán egyéni döntés alapján igénybe vehető, nem kötelező SZOLGÁLTATÁSt nyújtsunk.

A többi az szociális juttatás.

Minden cég csődbe menne, ha az ügyfelei olyan arányban nem fizetnének, mint a BKV-nak a bliccelések vagy állami ingyenes szolgáltatásra kötelezések miatt.

Majd ha a cégvezetésnek jogában áll az egymásra mutogatás kuncsorgás helyett elkérni mindenkitől a szolgáltatás általa meghatározott árát, AKKOR lehet kérdőre vonni, hogy na, miért nem vagy még mindig nyereséges? Miért kérsz tőlem 11 MRD-ot? Miféle szar szerződéseket kötsz te? Ha nem tudsz nyereségesen irányítani egy céget, akkor keress más munkát!

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.24. 17:11:43

@kén-e egy nick?:
szokás szerint baromságokat hordasz össze.
TB-t nem kötelező fizetned. Nekem sem lenne kötelező, max. sokba kerülne orvoshoz járni...

@EG0: észérvekkel ne erőlködj nála, nem fogja fel.

Ettől függetlenül, a tömegközlekedés akkor lenne a helyén, ha valóban közszolgáltatásként működne, mint mondjuk... (hmmm... maradt még valami ebben a kibaszott országban, amiért elég csak a mindenféle adókat befizetni? Így hirtelen nem tudok...)

EG0 2011.03.24. 21:58:32

@Álamfő álomás következik: én egy buta kapitalista vagyok, aki a KÖZtulajdon rossz működtetésének okát az alapvető emberi jellemben keresem.
A versenyszféra azért hoz hasznot (amiből az állami is él), mert minden résztvevője közvetlenül motivált a racionális működésében. A tulajdonosos pénzt szeretne és növekvő cégértéket, a vezetők bónuszt, a beosztott biztos állást.

Az állami alkalmazott minél kevesebb munkaidőt, hasznosságától függetlenül fizetésemelést akar, és mutyizik a saját zsebére.

Én lemondanék a TB-ről, nyugdíj adóról és mindenféle nem közhasznú adó fizetéséről (tanárok, rendőrök fizetése pl.), és gondoskodnék magamról egymással versenyző cégek kínálatából választva.

Tehát szerintem egy BKV már csak a fentiek miatt sem lesz soha olyan minőségű, mint itt azt sokan elvárnák.
Egy pénznyelő. Be kell zárni, és megversenyeztetni az üzemeltetési jogot, vagy ilyesmi.

Perillustris 2011.03.24. 22:25:15

@EG0: "A BKV támogatása is elkerülhető, mert a magyarok 10%-át érintő kérdés."

Igen, abszolút pörögne a város BKV nékül.

kén-e egy nick? 2011.03.25. 01:17:32

@EG0:
A tömegközlekedésbe sehol a világon nem tolnak be (arányaiban) ennyi állami adóból eredő közpénzt (50%), mint nálunk. És sehol nem fizet ennyit az utazóközönség (a másik 50%). Általában mindkettő 33% szokott lenni.

Az 5 Mrd tényleg becsült érték, szerintem erősen FELÜLbecsült.

"Minden cég csődbe menne"
Melyik cég kap évi 40-80 milliárd Ft állami támogatást évente?
Mert ha akkor is csődbe megy, akkor meg is érdemli.

És bőven többet kér, mint a szolgáltatás ára. Ezért is nem fizetik meg sokan, mert érzik az aránytalanságot.
Az embereket csak te nézed hülyének (meg pár hasonszőrű barom itt, valamint a BKV vezetése), de nem azok.
Szerinted a szocializmusban miért vette meg mindenki a bérletet, miért nem volt gyakorlatilag bliccelés (elenyésző volt, kb. 0,5% a mostani 30%-kal szemben)?
Mert az emberek úgy érezték, arányban vannak a szolgáltatások és az árak, és az árak megfizethetők, nem ésszerűtlenül magasak. Most meg azt érzik. hogy minden kurvára el van túlozva.
(A jegyár 320-szorosára - 32 000 százalék - emelkedett, szerinted volt ekkora infláció? Akkor 1 kg kenyérnek most 1200 Ft-ba kéne kerülnie. Egy liter benzinnek kb. 3000 Ft-ba.
Egy üveg sörnek szintén 1200 Ft körül, boltban.
A műszaki cikkeket nem is mondom, mert a többségüknek vagy maradt, vagy csökkent az ára.
Vajon mi a faszért csak a BKV árai szaladtak el ennyire?

Mondtam már, hogy próbálj meg egyszer gondolkodni. Legalább egyszer az életben.

A többi hablatyot meg, amit idehánytál, kérd számon Orbánon meg Gyurcsányon (még csak azt sem mondom, hogy nem értek vele egyet, csak nem ide tartozik).

Ja, egyébként Budapest lakossága feleződött, vagy az országé nőtt? Tegnap még 2 millió/10millió volt az arány, akárhogy számolom, az 20%, nem 10.
Arról nem is beszélve, hogy egy csomó vidéki is idejár, és nem biztos, hogy gyalogolni akar a Csillebércen lakó rokonához a Keletiből két bőrönddel, de a sok barom külföldi turista sem igazából a csodás ózdi bezárt vasgyárat megcsodálni jár ebbe a "kurva országba", az ő számuk évente több, mint Budapest teljes lakossága (persze nem a város lakosságának 15-szöröse, mint Prágában, de hát ez sem kevés).

@Álamfő álomás következik:
Kb. annyira nem kötelező, mint adót fizetned. Úgyhogy a párhuzam tökéletes, kár, hogy nem éred fel ésszel.

@Perillustris:
Szerintem te viccelsz.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 07:58:53

@EG0: buta? Talán nem. Csak önző.

@kén-e egy nick?: te seggfej, még hányszor kell leírni? Nem kötelező, pl. nekem sem kellene fizetnem, senki sem kötelezne rá, csak nem kapnék "ingyenes" orvosi ellátást.
Azért fizetem, mert szükségem van rá, de ezt önszántamból teszem.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 08:02:23

@EG0: apropo, versenyszférában működő BKV. Annak az a szükségszerű velejárója, hogy a buszsofőr még inkább spórol mindennel - többek közt a klímával. Hogy a járatok tényleg olyan sűrűséggel közlekednek, hogy mindig tömve legyenek utasokkal, ergo lenne olyan vonal, ahol naponta két járat lenne, a'la Volán társaságok.
Ez szerintem nem egy megengedhető variáció.
Egyébként már a mostani körülmények is szinte erőszakolják, hogy aki teheti, inkább tartson fenn saját autót, mert olcsóbb és kényelmesebb, mint a tömegközlekedés... :(

Perillustris 2011.03.25. 08:22:11

@kén-e egy nick?: http://hu.wikipedia.org/wiki/Irónia

Perillustris 2011.03.25. 08:25:30

@Álamfő álomás következik: "a járatok tényleg olyan sűrűséggel közlekednek, hogy mindig tömve legyenek utasokkal"

Ez abszolút nem így van.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 09:23:22

@Perillustris: tudsz olyan helyről, ahol (jelentős) _állami támogatás nélkül_, tisztán üzleti alapon működik a tömegközlekedés és nem az van, amit írtam?

Perillustris 2011.03.25. 09:30:11

@Álamfő álomás következik: Tisztán üzleti alapon sehol nincs tömegközlekedés. Pont azért, mer akkor előfordulhatna, hogy ritkásabb, hegyvidéki részeken busz sem járna, avagy csak este 2-ig. A 6-os villamos üzemeltetéséért meg öldöklés menne.
süti beállítások módosítása