Szabadon garázdálkodnak a kecskék a Tétényi-fennsíkon a nemzeti park közelében és egy magánkertben is. Mindezt ölbe tett kézzel nézi a törökbálinti önkormányzat – írja panaszos levelében a Pénzcentrum.hu olvasója.
 
Levélírónk nemrégiben döbbenten tapasztalta Törökbálint-Pistályon lévő telkén, hogy fiatal, de már termő gyümölcsfáinak törzse és ágai teljesen körbe vannak rágva. A tulajdonos által készített fotók azt tanúsítják, hogy nagy valószínűséggel a szemközti birtokon tartott kecskék rágták le a fákat. Tulajdonosuk ugyanis nem tartja kerítés mögött az állatait, azok szabadon kóborolnak a természetvédelmi területnek számító Tétényi-fennsík közelében és a panaszos kertjében is.
 
Telekhatárukon ugyanis – többszöri bejelentésük ellenére – sem építették meg a kerítést, amelyről a mai napig nem lehet tudni, hogy kinek lenne a feladata. Nem tisztázott, hogy önkormányzati vagy állami tulajdonú földterület határolja-e a telküket.
 
A panaszos levélben fordult a helyi önkormányzati képviselőjéhez, aki a helyben illetékes vadásztársaság elnökéhez irányította. Ő visszaküldte a károsultat az önkormányzat jegyzőjéhez, mondván, hogy az ügyben nem a vadásztársaság az illetékes, lévén, hogy nem vadkárról van szó, s részben lakott területet érint a probléma.
 
Sluszpoénként az önkormányzat igazgatási irodájának vezetője levélben annyit közölt, hogy a Helyi Építéshatóság, az ÁNTSZ és a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Budai Kerületi Főállatorvosi Hivatalának vezetője is szakhatósági hozzájárulásban engedélyezték az állattartást azon a birtokon, amelynek a kecskéi szabadon kószálnak.
 
Emellett tájékoztatták a panaszost, hogy ha az említett állattartó állatai okozták a kárát, annak megtérítését polgári peres úton érvényesítheti.
 
Az önkormányzat nem rendelt ki szakértőt, hogy megvizsgálja, mi okozta a kárt, hanem magára hagyta a panaszost, s közölte, oldja meg egyedül a problémát.
 
Nem szólt a levél arról, hogy az említett hatóságok esetleg ellenőrzik-e, hogy a kecskék tulajdonosa betartja-e az állattartásra vonatkozó szabályokat.
 
A Földművelésügyi Minisztérium Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 1997. évi rendelete szerint „az állattartáshoz olyan állattartó épületet, telepet, karámot, stb. (a továbbiakban: állattartó létesítmény) kell létesíteni, továbbá olyan állattenyésztési, állattartási technológiát (a továbbiakban: technológia) kell alkalmazni, amely lehetővé teszi az állatok fertőzésmentes, egészséges környezetben való tartását és biztosítja, hogy az állati termék közvetlenül emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-előállításra alkalmas legyen”…”Az állatok tartása az emberek, az állatok egészségét nem veszélyeztetheti, a környezetet nem károsíthatja.”
 
 
Az önkormányzatot láthatóan az sem érdekli, hogy a Tétényi-fennsík ott van a szomszédban, amelyet a Fővárosi Önkormányzat 1999 nyarán természetvédelmi területté nyilvánított, s 111 hektáros részét az Európai Unió NATURA 2000 hálózata „kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területként” tartja számon.

 

Címkék: ügyintéző szivatás portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://szivatos.blog.hu/api/trackback/id/tr722847051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsányi Viktor 2011.04.22. 14:11:05

Kecske mekeg mek-mek mek.

A gyöngyöspatai romák Csillebércre kirándulnak közpénzekből.

roadrunner 2011.04.22. 14:17:48

Szereted a kecskehust?
akkor elonyben vagy.
Ezek a vadkutyak...

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2011.04.22. 14:38:19

el kell kapni

le kell vagni

meg kell enni

Anti Anyag (törölt) 2011.04.22. 15:07:14

Le kell tenni pár kecskét az önkormányzatba.

Majd a félmilliós kár után azt mondani nekik, hogy így csinál egy kecske, ha nem zárod be.

Amúgy én másképp oldanám meg, ahhoz nem kell az önkormányzat.

Oleg Gontar 2011.04.22. 15:14:54

"Az önkormányzat nem rendelt ki szakértőt, hogy megvizsgálja, mi okozta a kárt, hanem magára hagyta a panaszost, s közölte, oldja meg egyedül a problémát."

Onbiraskodasra szolitottak fel?

spam1 2011.04.22. 15:33:07

Múlt évben a szomszédomtól jártak át a gyöngytyúkok és költöztek fel minden este nagy rikácsolással az udvaromban az ablakom alatti fára. Persze össze is piszkítottak mindent a fa alatt, mert amit nappal megettek, azt éjjel kirakták. Mondtam a szomszédnak párszor, hogy le kellene vágni a szrnyukat, mert átrepülik a kerítést, de én nem szeretném, ha ideiglenesen is az udvaromon állomásoztatná a madarait. Azt mondta, nem lehet, a gyöngytyúk szabad madár, oda megy, ahová akar. Egy idő után meguntam és előkerült a légpuska, szigorúan a saját udvaromban a saját fáimon ülő vad madarak miatt, amik elkezdtek látványosan megfogyatkozni. Finom húsa van, akár csak a kecskének :) A szomszéd kis hőbörgés után rájött, hogy mégis csak le lehet vágni a gyöngyik szárnyát és akkor nem repülik át a kerítést. Itt is célra vezető lenne, a saját udvaromon jogom van megakadályozni a vadkárt. Ha valakinek nem tetszik, pányvára is lehet kötni a kecskét, nem kell kerítést építeni mindjárt.

Mek Elek 2011.04.22. 15:45:55

@spam1: sajnos ehhez nagyobb puska kéne :))

kacsa. 2011.04.22. 16:46:29

Jól tudom, hogy ha hagyja a tulaj kóborolni a háziállatot, az törvénybe ütközik?
Többen mondták, hogy meg kell enni. A másik fél meg bizonyítsa, hogy az övé volt az állat. Ha bebizonyítja, akkor be lehet perelni ;)

@spam1: A mi tyúkjaink is szomszédoltak néha. 2 szomszédnak is vannak tyúkjai, úgyhogy a végén már darabra ment. Akinél többlet volt a létszámellenőrzésnél, az a gyanús egyedet átdobta a kerítésen.
süti beállítások módosítása